نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دارونامه؛ آشنایی با داروی گیاهی لیکوفار

بیماری‌‌ها و راه درمان, دارونامه , پیشگیری بهتر از درمان 

 

لیکوفار (به انگلیسی: LICOPHAR)

رده درمانی: داروهای گیاهی

اشکال دارویی: قرص مکیدنی

موارد مصرف: قرص مکیدنی لیکوفار خاصیت ضدویروسی دارد و ترشحات مخاط تنفسی را افزایش می‌دهد. و کمکی در سرماخوردگی، ضدالتهاب گلو، ضدخشونت، گرفتگی صدا، خلط‌آور و ضدسرفه بکار می‌رود.

دستور مصرف: هر ۶ ساعت یک قرص حداقل به مدت سه روز مکیده شود.

مکانیسم اثر: این دارو از عصاره شیرین‌بیان، اکالیپتوس، فلفل قرمز و منتول ساخته می‌شود. گلیسیریزین و گلیسیریتینیک اسید موجود در عصاره شیرین‌بیان احتمالاً با تأثیر بر گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئیدی روی فعالیت استروییدهای آندوژن تأثیر می‌گذارند و در کبد و کلیه از تبدیل کورتیزول به کورتیزون جلوگیری می‌کنند. همچنین ترکیبات موجود در عصاره شیرین‌بیان احتمالاً موجب وقفه لیپواکسیژناز، سیکلو اکسیژناز و کاهش اسید آراشیدونیک می‌گردند. اسانسهای موجود در فرآورده دارای اثرات ضدسرفه، ضددرد و آنتی‌سپتیک می‌باشند.

موارد منع مصرف: در بیماران مبتلا به فشار خون بالا این فرآورده توصیه نمی‌شود.

موارد احتیاط: به علت شکر موجود در این فرآورده، در بیماران دیابتیک مصرف آن با احتیاط توصیه می‌شود.

عوارض جانبی: مصرف بیش از حد شیرین‌بیان موجب ظهور علائم هیبرآلدوسترونیسم، یعنی احتباس سدیم و آب شده، فشارخون را افزایش می‌دهد کنترل قندخون در بیماران دیابتیک مشکل می‌شود زیرا هیپوکالمی ناشی از هیپرالدوسترنیسم موجب تشدید عدم تحمل به گلوکز می‌شود.
در موارد نادر ممکن است، مشکلات گوارشی از قبیل تهوع، استفراغ و اسهال ایجاد شود.
استفاده طولانی مدت ممکن است موجب فشارخون، مشکلات قلبی، مشکلات عدم تعادل الکترولیت‌ها و ضعف عضلانی می‌شود.

مصرف دردوران بارداری و شیردهی: در حین بارداری توصیه نمی‌شود، در زمان شیردهی با احتیاط مصرف شود.

اجزای فرآورده: عصاره خشک شیرین‌بیان ۵/۱۲ میلی‌گرم، اسانس اوکالیپتوس ۱/۰۷ میلی‌گرم و تنطور کاپسیکوم ۰/۱۴ میلی‌گرم

مواد موثره: مهم‌ترین ماده موثره قرص مکیدنی لیکوفار گلیسریزین (۱۰%-۶ %) است که توسط باکتری‌های روده به اسید گلیسیرتینیک تبدیل می‌شود. سایر مواد عبارتند از: فلاونوئیدها، ایزوفلاونوئیدها و ساپونین‌های تری ترپنوئید

استاندارد شده: بر حسب ۱۲/۳ میلی‌گرم گلیسیریزین در هر قرص

آثار فارماکولوژی: پژوهش‌های نوین نشان داده است که گلیسیریزین دارای خاصیت ضدآلرژی است. مواد موثره موجود در شیرین‌بیان و اسانس اوکالیپتوس دارای اثر ضدمیکروبی روی استافیلوکک طلائی و گونه های استرپتوکک و قارچ کاندیدا می‌باشند. آثار ضدمیکروبی این گیاه بیشتر به علت وجود ترکیبات ایزوفلاونوئیدها است. اثر ضدالتهابی قابل ملاحظه ای توسط اسید گلیسیرتینیک به اثبات رسیده است. این گیاه دارای خاصیت ضدویروسی بوده و نحوه اثر آن از طریق فعال کردن اینترفرون است که موجب بروز یک اثر ضد ویروسی شدید می‌شود. اینترفرون پیوند سطح سلول‌ها شده، سنتز پروتئین‌های داخل سلولی را تحریک کرده و از این طریق DNA ویروس را مهار می‌سازد. شیرین‌بیان دارای اثر خلط آور بوده و ترشحات مخاط تنفسی را افزایش می‌دهد. این دارو دارای اثر ضدسرفه نیز می‌باشد و سرفه را تسکین می‌دهد. در گرفتگی خشونت صدا نیز توصیه می‌شود.

 

منابع:

۱- drluxe.ir

۲- drsaniei.darooyab.ir

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند