نوشته شده توسط شیرین کریمی

چه نوع رژیم‌هایی را باید در طول درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری (H.pylori) دنبال کنید

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , دارونامه , شیرین کریمی

 

به گزارش سایت tuasaude.com

تاتیانا زنین، متخصص تغذیه

در طول درمان عفونت H. pylori رژیم غذایی شما باید از بدون غذاهایی باشد که باعث تحریک ترشح آب معده می‌شوند، مانند قهوه، چای سیاه و نوشیدنی‌های کولا و همچنین غذاهایی که معده را تحریک می‌کند مانند فلفل، گوشت‌های فرآوری شده و چرب، مانند بیکن و سوسیس.

عفونت H. pylori نوعی باکتری است در معده و معمولاً باعث گاستریت یا آماس معده می‌شود، اما در برخی موارد این عفونت می‌تواند منجر به مشکلات دیگری مانند زخم، سرطان معده، کمبود ویتامین B12، کم‌خونی، دیابت و کبد چرب نیز شود. بنابراین هنگامی که تشخیص داده شد شما باید تا زمانی که علائم از بین بروند درمانی را که پزشک اعلام کرده است را دنبال کنید.

غذاهای مجاز در درمان عفونت H. pylori

غذاهایی که به درمان کمک می کنند عبارتند از:

  1. پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها در غذاهایی مانند ماست و کفیر وجود دارد و می‌توان آن را به صورت مکمل، یا به صورت پودر یا کپسول نیز مصرف کرد. پروبیوتیک‌ها توسط باکتری‌های مفیدی تشکیل شده‌اند که در روده زندگی می‌کنند و باعث تحریک تولید موادی می‌شوند که با این باکتری‌ها مبارزه می‌کنند و عوارض جانبی که در طول درمان این بیماری ظاهر می‌شود مانند اسهال، یبوست و هضم ضعیف را کاهش می‌دهد.

  1. اومگا ۳ و اومگا۶

مصرف امگا ۳ و امگا ۶ به کاهش التهاب معده و جلوگیری از رشد عفونت H. pylori و همچنین به درمان این بیماری کمک می‌کند. این چربی‌های سودمند را می‌توان در غذاهایی مانند روغن ماهی، روغن زیتون، تخم هویج و روغن تخم گریپ فروت یافت.

  1. میوه‌ها و سبزیجات

در طول درمان عفونت H. pylori باید میوه‌های غیراسیدی و سبزیجات پخته‌شده مصرف کنید زیرا به راحتی هضم می‌شوند و به بهبود عملکرد روده کمک می‌کنند. اما میوه‌های خاصی مانند تمشک، توت فرنگی، توت سیاه و زغال اخته به مبارزه با رشد این باکتری‌ها کمک می‌کند و بنابراین می‌توان به میزان متوسط مصرف کرد.

  1. کلم بروکلی، گل کلم و کلم‌پیچ

این سه نوع سبزی، به ویژه کلم بروکلی، حاوی موادی به نام ایزوتیوسیانات هستند که می‌توانند به جلوگیری از سرطان و مبارزه با هلیکوباکتر پیلوری کمک کنند و باعث افزایش تکثیر این باکتری در روده می‌شوند. علاوه بر این این سبزیجات به راحتی هضم می‌شوند و به کاهش ناراحتی معده ناشی از درمان کمک می‌کنند. بنابراین برای رسیدن به اثر مطلوب توصیه می‌شود روزانه ۷۰ گرم کلم بروکلی مصرف کنید.

  1. گوشت سفید و ماهی

گوشت و ماهی سفید حاوی غلظت کمتری از چربی است که هضم را از طریق معده تسهیل می‌کند و از طولانی‌شدن مدت هضم غذا جلوگیری می‌کند، طولانی شدن هضم غذا می‌تواند باعث درد و احساس پر بودن در طول درمان شود. برای اینکه عطر و طعم بیشتری به گوشت داده شود و باعث اسیدیته شدن معده نشود بهترین راه برای مصرف این گوشت‌ها پختن آنها در آب، نمک و یک برگ بو است. اگر تصمیم دارید گوشت و ماهی را کبابی کنید باید از روغن زیتون یا یک قاشق غذاخوری آب استفاده کنید. همچنین می‌توانید گوشت را در فر بپزید و هرگز از روغن استفاده نکنید و مرغ و ماهی سرخ‌شده میل نکنید.

چگونه می‌توان علائم ناخوشایند درمان را کاهش داد

درمان مقابله با عفونت H. pylori معمولاً به مدت ۷ روز ادامه می‌یابد و با استفاده از داروهای مهارکنندۀ پروتون‌پمپ مانند Omeprazole و Pantoprazole و آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی‌سیلین و کلاریترومایسین انجام می‌شود. این داروها به تعداد زوج (۲ یا ۴ یا ۶ عدد) در روز مصرف می‌شوند و به طور کلی عوارض جانبی آنها عبارتند از:

  1. طعم فلز در دهان

این طعم در اوایل درمان ظاهر می‌شود و ممکن است در طی روزهای بعد بدتر شود. برای تسکین این طعم، می‌توانید سالاد خود را با سرکه طعم‌دار و صرف کنید و هنگام مسواک زدن روی خمیردندان جوش شیرین و نمک بپاشید. این به خنثی کردن اسیدها در دهان و همچنین به تولید بزاق بیشتر کمک می‌کند، و می‌تواند به از بین بردن طعم فلز در دهان کمک کند.

  1. حالت تهوع و درد معده

حالت تهوع و درد معده معمولاً از روز دوم درمان ظاهر می‌شود و برای جلوگیری از آنها نوشیدن مقدار زیادی آب، استراحت و مصرف غذاهای آسان قابل هضم مانند ماست، پنیرهای سفید و کلوچه‌های کرمِ‌دار بسیار مهم است.

برای تسکین بیماری صبحگاهی، باید پس از بیدارشدن چای زنجبیل بنوشید، یک قطعه نان تُست شده ساده یا سه عدد کراکر (بیسکوییت) شور بخورید و از نوشیدن حجم زیادی مایعات به یکباره خودداری کنید.

  1. اسهال

اسهال معمولاً پس از روز سوم درمان ظاهر می‌شود زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها علاوه بر از بین بردن عفونت H. pylori در نهایت به فلورا (ریزگیاهان) روده نیز آسیب می‌رسانند و باعث اسهال می‌شوند.

برای مبارزه با اسهال و دوباره برگرداندن فلورای روده، باید روزانه ۱ظرف  ماست طبیعی میل کنید و غذاهایی که به راحتی هضم می‌شوند مانند سوپ، پوره، برنج سفید، ماهی و گوشت سفید میل کنید.

در طول درمان عفونت H.pylori چه چیزی نباید بخورید

در طول درمان دارویی، باید از مصرف غذاهایی که معده را تحریک کرده و یا باعث تحریک ترشح آب معده می‌شوند، علاوه بر غذاهایی که علائم ثانوی مانند احساس پر شدن و هضم ضعیف را بدتر می‌کنند، پرهیز کنید. بنابراین مهم است که در رژیم غذایی‌تان از موارد زیر پرهیز کنید:

  • قهوه، شکلات و چای سیاه، زیرا حاوی کافئین هستند، کافئین باعث تحریک معده و ترشح اسید معده می‌شود و در نتیجه باعث تحریک بیشتر می‌شود؛
  • نوشیدنی بدون الکل و نوشابه‌های گازدار، زیرا معده را تحریک می‌کنند و باعث ایجاد درد و رفلاکس می‌شوند.
  • نوشابه‌های الکلی، زیرا باعث افزایش التهاب معده می‌شوند.
  • میوه‌های ترش مانند لیمو، پرتقال و آناناس، زیرا می‌توانند باعث درد و سوزش قلب شوند.
  • غذاهای فلفل‌دار و پرادویه مانند سیر، خردل، سس کچاپ، سس مایونز ، سس انگلیسی، سس سویا، سس سیر و چاشنی‌های تند؛
  • گوشت‌های چرب، غذاهای سرخ شده و پنیرهای زرد، زیرا سرشار از چربی هستند که هضم را دشوار می‌کند و زمان ماندن غذا در معده را افزایش می‌دهد.
  • گوشت‌های فرآوری شده و مواد غذایی کنسرو شده از آنجا که سرشار از مواد نگهدارنده و مواد افزودنی شیمیایی هستند می‌توانند معده و روده را تحریک کنند و باعث افزایش التهاب می‌شوند.

بنابراین توصیه می‌شود مصرف آب، پنیرهای سفید و میوه‌های تازه را افزایش دهید که این امر می‌تواند به کاهش التهاب معده و نظم دادن به جابه‌جایی غذا در روده کمک کند.

منوی رژیم غذایی در طول درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری

در جدول زیر مثالی از منوی ۳ روزه وجود دارد که باید در طول درمان استفاده شود:

وعده روز اول روز دوم روز سوم
صبحانه یک کاسه ماست طبیعی + یک قطعه نان با پنیر سفید + یک عدد تخم مرغ ویتامین توت‌فرنگی + سرشیر + جو دو سر یک لیوان شیر + یک تخم مرغ املت‌شده + پنیر سفید
میان وعده صبح دو برش عنبه (پاپایا) + یک قاشق چای‌خوری دانه چیا یک عدد موز + هفت عدد آجیل مغزدار (بادام زمینی) یک لیوان آب میوه‌های سبزرنگ + سه عدد بیسکوییت شور
ناهار/شام چهار قاشق غذاخوری برنج + دو قاشق غذاخوری لوبیا + گوشت مرغ با سس گوجه‌فرنگی + سالاد کلم پوره سیب‌زمینی + یک‌دوم ماهی سالمون + سالاد با کلم بروکلی بخارپز سوپ سبزیجات با گل کلم + سیب‌زمینی، هویج، کدوی سبز و مرغ
میان وعده بعدازظهر یک لیوان شیر تازه + حبوبات یا غلات یک کاسه ماست طبیعی + یک قطعه نان با مربای میوه‌های قرمز ساندویچ مرغ با پنیر ریکوتا

 

منبع: tuasaude.com


*مطالب مرتبط:

_آشنایی با هلیکوباکتری ( میکروب معده )
_رژیم غذایی مفید برای ورم معده (گاستریت)
_اسید موجود در معده شما چقدر قوی است؟
_احساس خالی بودن معده؛ علل و روش‌های درمان
_۸ پیشنهاد برای پیشگیری از سوزش شبانه سر‌دل
_معده درد عصبی چیست؟ بررسی راه‌های پیشگیری تا درمان
_گاسترینوما؛ نشانه‌ها و راه‌های درمان

_

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند