نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

مهم‌ترین خواص نیاسین برای درمان دیابت

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , دارونامه ,تغذیه سالم

 

طبیعی است که مردم به جای اینکه فقط به داروهای مدرن وابسته باشند، راه‌حل دیگری برای مقابله با اختلالات و بیماری‌های خود پیدا کنند. دلیل این امر واقعاً ساده است زیرا داروهای مدرن بیش‌تر مبتنی بر مواد شیمیایی هستند که عوارض جانبی دارند در حالی که داروهای سنتی، طبیعی هستند و عوارض جانبی کم‌تری هم دارند.
نیاسین نام دیگری از ویتامین B۳ است. نکته‌ی مهمی که باید در مورد نیاسین بدانید این است که این نوع ویتامین فقط در دوزهای کوچک مورد نیاز است زیرا دوزهای زیاد آن می‌تواند با کاهش مقدار LDL و تری‌گلیسیریدها باعث افزایش سطح کلسترول شود. گذشته از این واقعیت، نیاسین هنوز هم یکی از مهم‌ترین مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان است و اخیراً برخی از تحقیقات نیز نشان داده‌اند که امکان استفاده از نیاسین به عنوان بخشی از درمان دیابت وجود دارد.

خواص نیاسین برای درمان دیابت

۱. نیاسین تأثیرات مطلوبی بر چربی خون دارد
کسانی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند معمولاً از بالا بودن سطح چربی خون رنج می‌برند. این وضعیت می‌تواند به چندین بیماری شدید منجر شود زیرا چربی‌ها یا چربی‌های موجود در خون می‌توانند خطر حمله‌ی قلبی یا سکته‌ی مغزی را افزایش دهند. در برخی مطالعات مشخص شده‌است که استفاده از دوز پایین نیاسین برای درمان دیابت تأثیر مطلوبی روی چربی خون دارد. با این حال، هنگامی که از نیاسین در دوز بالا استفاده می‌شود، تاثیر عکس دارد.

۲. کنترل گلیسمی را مدیریت می‌کند
هر دو نوع نوع دیابت، بیماران را مجبور می‌کند تا برای کنترل قند خون، همیشه یک رژیم غذایی دقیق داشته باشند. پرهیز از مصرف غذاهای دارای قند بالا یک ضرورت است اما گاهی اوقات حتی مواد غذایی با سطح گلیسمی پایین نیز می‌توانند قند خون را بالا ببرند. نیاسین نوعی ویتامین B است که بیش‌تر از طریق رژیم غذایی یا مولتی‌ویتامین دریافت می‌شود و در دوز کم ممکن است در کنترل قند خون برای بیماران دیابتی کمک‌کننده باشد.

۳. برای قلب مفید است
بیماران دیابتی در معرض خطر بیماری‌های قلبی هستند زیرا وقتی قند خون بالا می‌رود علائم فشار خون بالا نیز بروز می‌کند. به همین دلیل سکته‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی اختلالات شایعی در بیماران دیابتی به عنوان بخشی از عوارض بیماری‌شان هستند. اما، ثابت شده که با دوز پایین نیاسین می‌توان به حفظ سلامت قلب کمک کرد، و خطر ابتلا به اختلالات قلبی را کاهش داد.

۴. سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش می‌دهد
دو نوع کلسترول وجود دارد، کلسترول خوب که به عنوان HDL شناخته می‌شود و کلسترول بد یا LDL. بیماران دیابتی در معرض خطر بالا رفتن سطح کلسترول هستند زیرا تولید LDL در بدن آن‌ها زیاد خواهد بود. با استفاده از دوز پایین نیاسین می‌توان به کاهش سطح کلسترول بد کمک کرد اما مصرف زیاد نیاسین ممکن است باعث افزایش سطح قند خون شود. اگر فردی از بیماری دیابت رنج می‌برد و مایل به استفاده از نیاسین است، دوز مصرفی آن واقعا مهم است.

۵. تری‌گلیسیریدها را کاهش می‌دهد
برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که نه تنها LDL یا کلسترول بد هنگام مصرف دوز پایین نیاسین کاهش می‌یابد بلکه سطح تری‌گلیسیرید نیز با این ویتامین تا حدی پایین می‌آید. از آن‌جایی که هم تری‌گلیسیریدها و هم کلسترول از انواع لیپیدها هستند که معمولاً در خون بیماران دیابتی بالا است، کنترل هر دو مورد برای بیماران دیابتی اهمیت زیادی دارد، البته مطمئناً نظارت یک پزشک در مدیریت دوز مصرفی نیاسین نیز مهم است.

۶. به فرایند هضم کمک می‌کند
هضم سالم کلید اصلی داشتن یک متابولیسم نرمال است. با هضم مناسب، مواد مغذی به ویژه برای بیماران دیابتی که تحت کنترل دقیق رژیم غذایی قرار دارند به صورت بهینه جذب می‌شوند. نیاسین به دستگاه گوارش شما کمک می‌کند تا عملکردی بهینه داشته باشد.

۷. برای دیابت نوع ۲ توصیه می‌شود
کلسترول و بیماری‌های قلبی عروقی از بیماری‌هایی هستند که معمولاً در بیماران دیابت نوع ۲ دیده می‌شوند. خطر چاقی نیز در این نوع دیابت وجود دارد. مصرف داروی نیاسین با دوز کم به دلیل توانایی‌اش در مدیریت و کنترل لیپید خون، کلسترول و تری‌گلیسیرید، برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بسیار توصیه می‌شود.

۸. خطر دیابت نوع ۱ را در کودکان کاهش می‌دهد
تعداد کودکانی که به دیابت نوع ۱ مبتلا هستند روز به روز بیشتر می‌شود. کمبود نیاسین می‌تواند منجر به خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله دیابت شود. با اطمینان از این‌که فرزندان شما نیاسین را به طور روزانه دریافت می‌کند، می‌توانید خطر ابتلا به دیابت نوع یک را در او کاهش بدهید.

نکات احتیاطی در مورد نیاسین
برخی از مطالعات به پزشکانی که تصمیم به تجویز نیاسین در بیماران دیابتی خود دارند، هشدار داده‌اند زیرا این ویتامین می‌تواند سبب افزایش قند خون شود. به همین دلیل است که باید در مورد نیاسین به ویژه برای بیماران دیابتی با احتیاط عمل کرد.

– همانطور که در بالا ذکر شد، مصرف نیاسین با دوز بالا می‌تواند باعث افزایش قند خون شود. بنابراین، تعیین دوز مناسب برای بیماران دیابتی واقعا مهم است. تصور می‌شود که RDI (مقدار مصرف توصیه‌شده‌ی روزانه) نیاسین بر اساس جنسیت و سن باشد یا به طور خاص توسط پزشکان تجویز شود.

– یکی از عوارض جانبی ناشی از مصرف زیاد نیاسین، گرگرفتگی است. گرگرفتگی ناشی از اتساع رگ‌های خونی. علائم شایع این مشکل، از گز گز تا احساس سوزش و درد متفاوت است.

– استفاده از نیاسین در طولانی مدت ممکن است باعث آسیب کبدی شود. به همین دلیل است که هنگام مصرف نیاسین به عنوان مکمل، دوز واقعا مهم است.

از آن‌جایی که بدن انسان فقط به مقدار کمی نیاسین احتیاج دارد، چنین مواردی مانند کمبود نیاسین به ندرت اتفاق می‌افتد. مطالعات نشان داده‌اند غذاهایی که سطح کلسترول خون را پایین می‌آورند حاوی نیاسین کافی برای مقابله با کمبود هستند. با این حال، چنان‌چه در بالا ذکر شد، نیاسین یا ویتامین B۳ باز هم یکی از ویتامین‌های مهم و ضروری برای بدن انسان است. البته به جای مصرف مکمل بهتر است که آن را از منبع اصلی دریافت کنید. نیاسین در انواع غذاها از گوشت، ماهی، مرغ، حبوبات و آجیل یافت می‌شود. بالاترین منبع غذایی نیاسین سینه‌ی مرغ و تن ماهی است که ۵۳٪ – ۵۹٪ از مقدار توصیه شده‌ی روزانه را تامین می‌کنند. گوشت گاو و ماهی قزل آلا نیز منبع بسیار خوبی از نیاسین هستند که می‌توانند به طور مرتب مصرف شوند. اگر به منابع ضعیف‌تر نیاسین نیاز دارید، می‌توانید عدس یا بادام زمینی مصرف کنید.

منابع:

۱- drhealthbenefits.com

۲- bazdeh.org

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند