نوشته شده توسط فرناز اخباری

بلفاریت چیست؟ علائم، علل، تشخیص، درمان و پیشگیری

بیماری‌‌ها و راه درمان , فرناز اخباری , پیشگیری بهتر از درمان

 

به گزارش سایت everydayhealth.com

بلفاریت یا التهاب پلک‌‌ها یک اختلال شایع چشمی است. در این بیماری پلک‌ها قرمز، تحریک شده و دارای خارش  می‌باشد و پوسته‌های شوره مانند معمولا روی مژه‌ها ایجاد می‌شود. اگرچه بلفاریت برای فرد آزار دهنده می‌باشد، اما مسری نیست و معمولاً هیچ آسیب طولانی مدتی به چشم شما وارد نمی‌کند.

به گفته مینا ماسارو-جوردانو، پزشک، چشم پزشک و مدیرمرکز خشکی چشم و اکولار چشمی پن در فیلادلفیا، بلفاریت را می‌توان به دو نوع تقسیم کرد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی.

بلفاریت قدامی بیش‌تر روی خط مژه، محل اتصال مژه‌ها به پلک، تأثیر می‌گذارد. دکتر ماسارو جوردانو می‌گوید: بلفاریت خلفی پوست بین مژه و چشم در پلک را تحت تاثیر قرار می‌‌دهد.

علائم و نشانه‌های بلفاریت

ماسارو جوردانو می‌گوید پلک‌های قرمز، ضخیم و مژه‌های پوسته‌دار دو نشانه بلفاریت هستند. وی می‌گوید: خشکی چشم یکی دیگر از علائم بلفاریت است، اگرچه به‌طور معمول نیست. زمانی ایجاد می‌شود که غدد میبومین چشم شما به‌طور غیرطبیعی روغن تولید می‌کنند که در نتیجه به‌طور کافی اشک تولید نمی‌‌شود. این حالت باعث تبخیر سریع‌تر اشک می‌شود و روغنی که از پلک خارج می‌شود روی سطح چشم نفوذ نمی‌کند.»

علائم دیگربلفاریت شامل موارد زیر است:

  • احساس جسم خارجی، در این حالت احساس می‌کنید چیزی در چشم شما وجود دارد؛
  • خارش؛
  • سوزش یا آبریزش چشم؛
  • حساسیت به نور؛
  • اشک حاوی حباب‌های کوچک.

علائم شدیدتر بلفاریت می‌تواند شامل تاری دید، مژه‌هایی که در جهت اشتباه رشد می‌کنند یا می‌ریزند و تورم در سایر قسمت‌های چشم مانند قرنیه باشد.

علل و عوامل خطر بلفاریت

بلفاریت قدامی اغلب توسط باکتری‌ها به نام بلفاریت استافیلوکوکی یا شوره سر و ابروها که به بلفاریت سبورئیک معروف است ایجاد می‌شود. این باکتری‌ها معمولاً روی صورت و پلک‌ها یافت می‌شوند، اما اگر بیش از حد زیاد شوند یا پلک به آن‌ها واکنش نشان دهد، ممکن است عفونت ایجاد شود.

ماسارو-جیوردانو می‌گوید: «این بیماری همچنین می‌تواند در نتیجه شوره سر یا روزاسه رخ دهد، که یک بیماری پوستی است که در آن افراد گونه‌های قرمز با رگ‌های خونی غیرطبیعی روی صورت خود دارند.»

او می‌افزاید: «بسیاری اوقات، آن رگ‌های خونی غیرطبیعی را می‌توان در لبه‌های پلک مشاهده کرد. هنگامی که غدد پلک شروع به تولید روغن غیرطبیعی به نام اختلال عملکرد غده میبومین می‌کنند، می‌‌تواند محیطی مناسب برای رشد باکتری ایجاد می‌شود که می‌تواند باعث بلفاریت خلفی شود.ممکن است دلایل هورمونی باعث این نوع بلفاریت هستند.»

جیوردانو همچنین می‌گوید: «یک نوع بلفاریت نیز وجود دارد که توسط کنه‌ها در پلک‌ ایجاد می‌شود که به نام دمودکس بلفاریت است.»

خطر بلفاریت با افزایش سن افزایش می‌یابد و در افراد بالای ۵۰ سال شایع‌تر است. آلرژی‌ زاها، محرک‌های شیمیایی، برخی مواد آرایشی و دیابت همگی می‌توانند خطر بلفاریت را افزایش دهند. ویروس هرپس سیمپلکس، همان ویروسی که باعث تبخال می‌شود، نیز می‌تواند عامل بلفاریت باشد.

بلفاریت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

بلفاریت یک تشخیص بالینی است که بر اساس تحریک پلک‌ها همراه با پوسته پوسته شدن و فلس دار شدن مژه‌‌ها انجام می‌شود. تشخیص بالینی به این معنی است که پزشک با معاینه و بررسی علائم شما به جای انجام یک آزمایش بیماری را تششخیص می‌دهد.

بسیاری اوقات، بیماران به مطب چشم پزشکی مراجعه می‌کنند و فکر می‌کنند که ما فقط به کره چشم نگاه می‌کنیم، اما باید به پلک، خط مژه، زیر پلک نگاه کرد.

ماسارو جوردانو می‌گوید: «اگر چشم پزشک زمان کافی را برای معاینه پلک صرف نکند، ممکن است تشخیص درست انجام نشود.»

او می‌گوید: «علایم واضحی وجود دارد که پزشک می‌تواند برای تشخیص بلفاریت  این علایم راروی پلک‌ها را بررسی کند.»

او توضیح می‌دهد: «پلک‌ها ضخیم، قرمز می‌شوند، به‌طوری که وقتی به مژه‌ها نگاه می‌کنیم و پوسته‌‌های اطراف مژه‌ها مشخص می‌باشد.

علائم دیگر را می‌توان در امتداد شیار زیر پلک مشاهده کرد.

ماسارو-جوردانو می‌گوید: «ما به غدد میبومین که در امتداد شیار زیر پلک قرار دارند نگاه می‌کنیم تا ببینیم آیا مسدود شده‌اند یا خیر.یک لامپ اسلیت، یک میکروسکوپ کم مصرف ویژه با نور روشن، ممکن است برای نگاه کردن به قسمت‌های مختلف چشم، هم در داخل و هم از بیرون استفاده شود.»

 او می گوید: «‌اگر مشکوک به بلفاریت مایت باشید، می‌توان مژه را بیرون کشید و زیر میکروسکوپ بررسی کرد. گاهی اوقات بیماران مبتلا به خارش ناشی از بلفاریت ممکن است به اشتباه فکر کنند که آلرژی دارند.»

او همچنین می‌گوید: «این افراد اغلب سعی می‌کنند با قطره‌های ضد‌آلرژی خمود را درمان کنند ‌که می‌تواند باعث بدتر شدن وضعیت خشکی چشم شود. از آن‌جا که درمان بسته به نوع بلفاریت متفاوت است، در نتیجه بهتر است از چشم پزشک بخواهید در صورت داشتن علائم، پلک‌های شما را معاینه کند.»

پیش آگهی بلفاریت

ماسارو-جوردانو می‌گوید، بلفاریت چیزی نیست که به‌طور کامل از بین برود. شما باید با آن زندگی کنید. یعنی برخی اوقات ظاهر می‌شود و برخی اوقات از بین می‌رود. پیش آگهی بسیار خوب است، اما باید مدیریت شود. این بیماری متأسفانه، می‌تواند به راحتی با یک قرار گرفتن در معرض یک ماده شیمیایی یا آلرژن اشتباه شود.

مدت زمان بلفاریت

ماسارو جوردانو می‌گوید: «به‌طور معمول، فعال شدن خفیف بلفاریت در طی یک هفته یا بیشتر با درمان شروع به بهبود می‌کند. موارد شدیدتر ممکن است بیش‌تر یعنی گاهی اوقات هفته‌‌ها یا حتی چند ماه طول بکشد.»

درمان و گزینه‌های دارویی برای بلفاریت

ماسارو جوردانو می‌گوید: «برای بسیاری از افراد مبتلا به بلفاریت، یک کمپرس گرم و شستن چشم و ناحیه چشم می‌تواند به‌‌طور موثری شعله‌ور شدن بلفاریت را درمان کند.

او می‌گوید: «ماسک‌هایی با قابلیت مایکروویو وجود دارد که روی چشم‌ها قرار می‌دهید و می‌توانند غدد چربی را تشویق کنند تا باز شوند و روغن پشتیبان‌شده را آزاد کنند. همچنین می‌توان از پارچه‌ای که زیر آب گرم قرار گرفته و ساییده شده است استفاده کرد.

این کار را با یک حوله مرطوب که برای تمیز کردن چشم‌‌ها طراحی شده است یا با یک صابون ملایم مانند شامپو بچه تمیز کنید.

ماسارو جوردانو می‌گوید: «به آرامی در امتداد خط مژه‌ها را تمیز کنید و سپس بشویید.»

در طول شعله ور شدن فعال بلفاریت، این درمان باید دو تا چهار بار در روز انجام شود. هنگامی که آرام شد، یک کمپرس گرم و تمیز کردن چشم یک یا دو بار در روز باید به کنترل آن کمک کند.

گزینه‌های دارویی

بسته به شدت و نوع فعال شدن بلفاریت، چند گزینه درمانی وجود دارد:

آنتی‌بیوتیک‌ها‌. ممکن است پزشک پماد آنتی‌بیوتیکی را برای پلک یا قطره‌های چشمی آنتی‌بیوتیکی برای درمان عفونت باکتریایی و کمک به کاهش تحریک تجویز کند.

قطره‌های ضد‌التهاب یا کرم‌های استروئیدی را می‌توان همراه با آنتی‌بیوتیک‌‌ها برای کمک به کاهش التهاب استفاده کرد.

تعدیل کننده‌های ایمنی‌. یک داروی تعدیل‌کننده ایمنی ممکن است برای درمان بلفاریت خلفی استفاده شود که با مسدود کردن پاسخ ایمنی طبیعی بدن  به کاهش التهاب کمک می‌کند.

درمان هر گونه بیماری زمینه‌‌ای. اگر مشخص شود که بلفاریت به دلیل بیماری دیگری مانند شوره سر یا روزاسه ایجاد می‌شود، درمان آن شرایط می تواند به بهبود بلفاریت کمک کند.

درمان با نور پالسی شدید. یک متخصص پزشکی آموزش دیده می‌تواند نور پالسی را برای بهبود بلفاریت حاد متوسط ​​تا شدید انجام دهد.

درمان‌های جایگزین و مکمل

هیچ مدرکی مبنی بر این‌‌که یک رژیم غذایی خاص می‌تواند به درمان یا کاهش خطر بلفاریت کمک کند وجود ندارد، اما به گفته ماسارو-جیوردانو، به‌طور کلی، رژیم‌‌های ضد‌التهابی می‌توانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند، که می‌تواند مفید باشد.

او می‌گوید که مکمل‌های روغن ماهی می‌‌تواند به بهبود کیفیت روغن غدد میبومین چشم یا کاهش التهاب کمک کند. البته مقالات مختلف نتایج مختلفی در این‌باره نشان می‌دهد. من همیشه روغن ماهی را روی بیماران امتحان خواهم کرد. اگر برای بیماران قابل‌تحمل باشد می‌تواند در درمان آن‌‌ها کمک کننده باشد.

یک مقاله منتشر شده در ژانویه ۲۰۲۰ نشان داد که دوز متوسط ​​روزانه امگا ۳ ممکن است برای جلوگیری از اختلال عملکرد غده میبومین مفید باشد. اسکراب یا محلول‌های روغن درخت چای ممکن است به تسکین علائم بلفاریت کمک کند.

پیشگیری از بلفاریت

ماسارو جوردانو می‌‌گوید: «بهترین راه برای جلوگیری از بلفاریت این است که هر شب چشم‌ها و پلک‌های خود را تمیز کنید. بهتر است این را به عنوان یک عادت مانند نخ دندان کشیدن در نظر بگیرید. شما رشد پلاک‌های دندان و لثه را نمی‌بینید، اما برای حفظ سلامت دندان‌های خود از نخ دندان استفاده می‌‌کنید. همین امر در مورد حفظ چشم‌ها، پلک‌ها و مژه‌های شما از مواد زائد نیز صدق می‌کند.»

نیکول باجیک، پزشک متخصص چشم در کلینیک کلیولند، می‌گوید: «افرادی که از آرایش چشم استفاده می‌کنند باید اقدامات بیش‌‌تری برای تمیز نگه داشتن چشم‌های خود انجام دهند. برای اطمینان از پاک کردن آرایش هر شب قبل از خواب، یک روش پاک‌سازی اضافه‌تر موثر‌تر می‌باشد. ابتدا از پاک‌کننده‌ی آرایش استفاده کنید، سپس از پاک‌کننده‌ی صورت دلخواه‌‌تان استفاده کنید.»

عوارض بلفاریت

هنگامی که بلفاریت درمان نشود، عوارضی ایجاد می‌شود.

ماسارو جوردانو می گوید: «همه افراد مستعد ابتلا به گل مژه نیستند، اما می‌تواند نتیجه بلفاریت درمان نشده باشد. اگر یکی از غدد شیار زیر پلک آلوده شود، ممکن است یک هوردئولوم یا گل‌ مژه ایجاد شود. او خاطرنشان می‌‌کند که در بیشتر موارد، کمپرس گرم یا آنتی‌‌بیوتیک و استروئید می‌تواند آن را درمان کند. اگر ضایعه درمان نشود یا با درمان از بین نرود، ممکن است جای زخم با جراحی برداشته و درمان شود.»

آسیب یا زخم قرنیه: بسیار به ندرت، اگر بلفاریت شدید برای مدت طولانی درمان نشود، التهاب در پلک‌ها می‌تواند سطح را ملتهب کند و باعث آسیب یا زخم قرنیه شود.

تحقیقات و آمار: چند نفر به بلفاریت مبتلا هستند؟

یک نظرسنجی از چشم پزشکان و اپتومتریست‌ها نشان داد که نزدیک به نیمی از بیمارانی که به چشم پزشک مراجعه می‌کنند علائم بلفاریت را نشان می‌دهند.

ماسارو جوردانو می‌‌گوید: «بلفاریت در افراد مسن شایع‌‌تر است و در زنان به دلیل وجود هورمون‌ها کم‌تر شایع‌تر است.»

تفاوت‌های نژادی و قومی در شیوع بلفاریت

ماسارو جوردانو می‌گوید: «که بلفاریت و اختلال عملکرد غده میبومین در جمعیت آسیایی در مقایسه با سایر گروه‌ها شایع‌تر است.»

بیماری‌های مربوط به بلفاریت

سایر بیماری‌های چشمی ممکن است شبیه بلفاریت باشند یا به دلایل مشابه با بلفاریت به ان بیماری‌ها دچار شوند.

شالازیون‌: شالازیون یا کیست میبومین یک برجستگی موضعی و پر از مایع در پلک فوقانی یا تحتانی است وزمانی که غده میبومین مسدود می‌شود، می‌تواند در داخل پلک ایجاد شود. شالازیا ( جمع شالازیون ) گاهی اوقات با گل مژه اشتباه گرفته می‌شود، اما شالازیون (تلفظ ka-LAY-zee-un) معمولاً بزرگ‌تر از گل مژه است و معمولاً دردناک نیست.

روزاسه چشمی: روزاسه چشمی یک بیماری التهابی است که باعث سوزش، قرمزی و خارش چشم می‌شود. این بیماری می‌تواند توسط بسیاری از عوامل مشابه بلفاریت ایجاد شود. این وضعیت اغلب در افراد مبتلا به روزاسه (یک بیماری التهابی مزمن که باعث گرگرفتگی مکرر، قرمزی، تلانژکتازی (وجود مویرگ‌های کوچک و عنکبوتی قابل مشاهده) و پاپول‌هایی روی گونه‌ها، بینی، چانه و پیشانی می‌شود) ایجاد می‌شود.

منبع: everydayhealth.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند