سوال و پاسخ ( آشنایی با ویروس پاپیلوم انسانی ( HPV) )
بیماریها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , سوال و پاسخ , دانستنیهای جنسی, بهداشت بانوان
ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV (به انگلیسی: Human Papillomavirus) ویروسی است که بیشتر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال مییابد که بسیاری از مردان و زنان را درگیر خود کرده است.
بیش از ۱۰۰ نوع یا سوش مختلف از HPV وجود دارد. اکثر مردان و زنانی که دچار این عفونت هستند از این موضوع بیاطلاع میباشند، زیرا در بدن آنها علائم یا مشکلات بهداشتی ایجاد نمیشود. اما در برخی از موارد، انواع خاصی از HPV میتوانند در قسمتهای مختلف بدن باعث ایجاد زگیل (توده غیرطبیعی و غیر سرطانی بر روی پوست) یا زگیل تناسلی بشوند. در موارد دیگر، انواع خاصی از HPV میتوانند ضایعات پیش سرطانی (یعنی نواحی دارای بافتهای غیرطبیعی) یا سرطان ایجاد نمایند.
متأسفانه اکثر بیماران آلوده به عفونت HPV، اطلاعی از بیماری خود ندارند. اگرچه مکانیسمهای دقیق انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر هنوز شناخته نشده است اما معمولاً از راه تماس جنسی به خصوص تماس تناسلی یا مقعدی منتقل میگردد. البته احتمال انتقال ویروس از راه ارتباط دهانی- تناسلی نیز امکانپذیر است.
افراد مبتلا میتوانند سالها بدون علامت باشند و در این مدت، ویروس را به شریک جنسی خود منتقل کنند. امکان دارد یک فرد بیش از یک نوع ویروس HPV مبتلا شود.
علایم بالینی مبتلا به HPV: اکثریت مبتلایان بی علامت هستند و در صورت سالم بودن سیستم ایمنی، ۹۰% موارد HPV از بدن مبتلایان پاک خواهد شد. در حال حاضر هیچ روش پیشگیری کنندهای وجود ندارد که بتواند افراد مبتلا را به دو گروه تقسیم کند، گروهی که HPV از بدن آنها دفع میشود و گروهی که HPV باقیمانده و سبب تغیر سلولی غیر طبیعی و یا زگیل میشود. ولی تغییرات سلولی بوجود آمده در آزمایش پاپ اسمیر قابل مشاهده است.
تعدادی از انواع HPV تناسلی عامل ایجاد زگیل تناسلی میشوند و تعدادی دیگر میتوانند سلولهای طبیعی را غیر طبیعی نموده و سبب سرطان شوند. انواع HPV که باعث زگیل تناسلی میشود با انواعی که سبب سرطان میشود متفاوت است.
الف. زگیل تناسلی به صورت تودههای کوچک مجزا یا به هم متصل در نواحی تناسلی ایجاد میشود. زگیل میتواند کوچک و بزرگ، برجسته، مسطح یا شبیه گل کلم باشد. تشخیص زگیل بالینی بوده و با مشاهده میتوان آن را تشخیص داد .معمولاً طی چند هفته تا چند ماه پس از تماس جنسی فرد با فرد مبتلا در بدن فرد رشد میکند. باید توجه کرد زگیل تبدیل به سرطان نمیشود.
ب. سرطان دهانه رحم ۷/۹۹% با HPV همراهی دارد و معمولاً تا مراحل پیشرفته بدون علامت است و همچنین متأسفانه در مراحل پیشرفته بسیار سخت درمان میشود. لذا مهمترین مسئله در کنترل سرطان سرویکس، غربالگری منظم کلیه خانمهای واجد شرایط میباشد. سرطان سرویکس دومین سرطان شایع در میان زنان جهان است.
_ نحوه گسترش اچپیوی
تقریباً ۶۰ نوع اچپیوی این قابلیت را دارند که باعث ایجاد زگیلهای معمولی بشوند، که این زگیلها در برخی از نواحی بدن مانند دست و پا بهوجود میآیند. تقریباً ۴۰ نوع از این ویروسها را اچپیویهای «نوع تناسلی» مینامند که ممکن است موجب زگیل تناسلی شوند. این ویروسها به هنگام تماس اندامهای تناسلی، معمولاً در طول آمیزش جنسی از راه مهبل یا مقعد، از شخصی به شخص دیگر پخش میشوند. این ویروس میتواند از راه آمیزش جنسی از راه دهان هم منتقل شود. اچپیوی رایجترین عامل بیماری است که از طریق آمیزش جنسی انتقال مییابد.
انواع تناسلی اچپیوی میتوانند ناحیه تناسلی زنان، از جمله فرج (بخش بیرونی مهبل)، آستر مهبل، و گردن رحم (قسمت پایینی و باریک رحم زن)، و همچنین ناحیه تناسلی مردان، از جمله آلت تناسلی مردانه، را آلوده کنند. هم در زنان و هم در مردان، اچپیویهای تناسلی میتوانند مقعد و برخی از نواحی سر و گردن را آلوده سازند. گاهی اوقات نژادهای «کمخطر» اچپیویهای تناسلی، از همه بیشتر HPV – ۶ و HPV – ۱۱، میتوانند باعث شوند زگیلها یا ضایعات تناسلی بر روی یا در اطراف این مکانها به وجود آید. اندازه، شکل، و تعداد این تودهها ممکن است متغیر باشد، و این تودهها بهندرت به سرطان منتهی میشوند.
_ آگاهی از عفونت HPV چه اهمیتی در سلامت بانوان دارد؟
عفونت HPV خیلی رایج است یکی از مکانهایی که اغلب بیشتر آلوده به HPV میشود مجرای تناسلی است. اگر انواع پر خطر HPV عفونی روی دهانه رحم برای سالها شناخته و درمان نشوند برخی از آنها میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود. هر سال درآمریکا بالای ۴۰۰۰ زن از سرطان دهانه رحم میمیرند.
_ تست HPV چیست؟
تست HPV میتواند انواعی ازHPV را که بهطور شایع در سرطان دهانه رحم یافت میشوند مشخص نماید. وجود هر یک از این انواع HPV در زنان به مدت طولانی در دهانه رحم میتواند سبب تغییراتی در سلولها شود و برای جلوگیری از وقوع سرطان ممکن است نیاز به مداخلاتی باشد.
تستHPV میتواند همزمان با تست پاپ اسمیر با استفاده از یک برس نرم کوچک برای جمع آوری سلولها انجام میشود و یا نمونههای تست HPV میتواند بهطور مستقل از پاپ اسمیر گرفته شود.
_ آیا باید تست HPV را انجام دهیم؟
در زنان ۳۰ سال و بیشتر که رابطه دارند، انجام هر دو آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر تشخیص تغییرات سلولهای دهانه رحم را خیلی راحتتر میکند اگر هر دو تست منفی (نرمال) باشد با اطمینان میتوان تست پاپ اسمیر وHPV را ۳ سال بعد انجام داد.(البته سایر عوامل خطر را نیز باید در نظر داشت).
بیشتر متخصصین معتقدند که برای زنان بالاتر از ۳۰ سال تست HPV در طول یک تست پاپ اسمیر عادی بهترین راه برای تشخیص زودهنگام تغییرات پیش بدخیمی در دهانه رحم میباشد.
باز هم تکرار میشود که مجموع این دو تست نتایجی کاملاًقابل اطمینان دارند واگر هر دو تست نرمال باشد تستها باید فقط هر ۳ سال یکبار تکرار شوند.
_ اگر تست HPV و تست پاپ اسمیر هر دو نرمال باشد چه میشود؟
اگر هر دو تست HPV و پاپ اسمیر نرمال باشد خطر ایجاد تغییرات سرطانی حداقل تا سه سال آینده بسیار ناچیز است.
_ اگر تست HPVمثبت باشد این به چه معناست؟
اکثر عفونتهای HPVبدون درمان از بین میروند برای اینکه سیتم ایمنی و یروسها را تشخیص میدهد و آن را نابود میسازد.اگر این امر اتفاق نیفتد و HPV سالها بماند ممکن است منجر به تغییرات پیش سرطانی شود. اگر چه HPV در سرطان دهانه رحم یافت میشود اکثر مردمی که آزمایش HPVشان مثبت است در خطر سرطان دهانه رحم نیستند برای اینکه آنها فقط به مدت کوتاهی آلوده به ویروس میمانند. بنابراین زنان با آزمایش پاپ اسمیر نرمال که تست HPVمثبت دارند معمولا در ۶ تا ۱۲ ماه مجدداً تست HPVاز آنها گرفته میشود تست مثبت، بار دوم بدین معنی نیست که خطر سرطان دهانه رحم خیلی بزرگ است. اما به این معنی است که به ارزیابیهای بیشتری برای بیمار توصیه میشود.
_ آیا فرد تا آخر عمر مبتلا به ویروس HPV خواهم ماند؟
احتمالاً نه. عفونت HPV خیلی شایع است اما معمولاً به وسیله سیستم ایمنی در ۱ تا ۲ سال دفع یا خنثی میشود.
_ سرطانهای مرتبط با اچپیوی
احتمال ایجاد سرطان توسط برخی از انواع HPV تناسلی بیشتر است، و این انواع را HPVهای «پرخطر» مینامند. معمولاً دستگاه ایمنی زن یا مرد آلوده به اچپیوی کمخطر یا پرخطر از شر این عفونت خلاص میشود و ویروس صدمهای وارد نمیکند. اما در برخی از افراد عفونتی دائمی (ماندگار) بهوجود میآید که بهکندی، اغلب در طول چندین سال، باعث ایجاد تغییراتی در سلولهای طبیعی میشود که امکان دارد این تغییرات به ایجاد ضایعات پیش سرطانی یا سرطان منتهی شود.
سرطانهای مرتبط با HPV شامل موارد زیر است:
– سرطان گردن رحم
_ سرطان دهان
– سرطان فرج
– سرطان مهبل
– سرطان آلت تناسلی مردانه
_ سرطان گردن رحم
اصولاً، تمام سرطانهای گردن رحم در اثر عفونت HPV ایجاد میشود. اینکه آیا زنی که به HPV آلودهاست دچار سرطان گردن رحم خواهد شد به تعدادی از عوامل، از جمله نوع HPV، بستگی دارد. از بین سرطانهای گردن رحم مرتبط با HPV، تقریباً ۷۰٪ توسط دو نژاد HPV – ۱۶ و HPV – ۱۸ ایجاد میشوند. در زنانی که به HPV آلوده هستند، امکان دارد کشیدن سیگار خطر سرطان گردن رحم را افزایش دهد. گرچه تقریباً تمام سرطانهای گردن رحم توسط HPV ایجاد میشود، به یاد داشتن این نکته اهمیت دارد که اکثر عفونتهای HPV تناسلی باعث ایجاد سرطان نمیشوند.
_ سرطان دهان
ویروس اچپیوی میتواند در زنان و در مردان باعث ایجاد سرطان دهان (سرطان دهان و زبان) و سرطان حلق دهانی (حلق دهان یا قسمت میانی گلو که از لوزهها تا نوک حنجره ادامه دارد) بشود. این سرطانهای مرتبط با HPV پیوسته در مردان افزایش مییابد. در واقع، بر طبق یافتههای مطالعهای که اخیراً صورت گرفتهاست، اینک ویروس HPV به اندازه استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی باعث ایجاد سرطانهای قسمت بالایی گلو میشود. شاید تغییر در رفتار جنسی، از جمله افزایش در آمیزش جنسی از راه دهان، یکی از دلایل این افزایش باشد.
_ سرطانهای دیگر
ویروس اچ.پی. وی با سرطانهایی که شیوع کمتری دارند هم مرتبط میباشد. تقریباً نیمی از موارد سرطان فرج با HPV ارتباط دارد. انواعی از HPV که باعث ایجاد سرطان گردن رحم میشوند با سرطان مقعد هم مرتبط میباشند. انواع پرخطر HPV با سرطان مهبل و سرطان آلت تناسلی مردانه هم ارتباط دارند.
– آزمون DNA ویروس پاپیلوم انسانی ( HPV)
تستی آزمایشگاهی که در آن سلولهایی را با خراش دادن گردن رحم تهیه میکنند و آنها را از نظر حضور DNA ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) بررسی مینمایند. امکان دارد این ویروس باعث تشکیل تودههای (Growths) بافتی غیرطبیعی (بهعنوان مثال زگیل) شود و تغییرات دیگری را در سلولها ایجاد نماید. ممکن است آلودگی دراز مدت به تیپهای خاصی از ویروس پاپیلوم انسانی باعث ایجاد سرطان گردن رحم شود. امکان دارد ویروس HPV در انواع دیگر سرطان (مانند سرطانهای مقعد، مهبل، فرج، آلت جنسی مردانه، و حلق دهانی) هم نقشی ایفا کند. این آزمایش میتوان همراه آزمایش پاپ اسمیر انجام شود.
– درمان ویروس پاپیلوم انسانی ( HPV)
درمانی برای HPV وجود ندارد. اما اکثر عفونتهای HPV در واقع به مرور زمان برطرف میشوند یا به اندازهای ضعیف میشوند که بر بدن تأثیری نمیگذارند. عفونتی که فعال نمیباشد ممکن است، به هنگامیکه دستگاه ایمنی شخص به دلیل درمان بیماریهای دیگر مانند سرطان ضعیف میشود، به صورت فعال درآید.
مشکلات بهداشتی که توسط HPV ایجاد میشود را میتوان درمان نمود. زگیل و ضایعات پیش سرطانی را میتوان از طریق درمان انجمادی (منجمد کردن یا Cryotherapy)؛ از راه برداشتن با حلقه الکتریکی (LEEP یا Loop Electrosurgical Excision Procedure)، که در آن از جریان برق برای برداشتن بافتهای غیرطبیعی استفاده میکنند؛ از لیزر co2 وعمل جراحی وداروهای موضعی (مانند کرمهایی که مستقیماً روی پوست مالیده میشوند) هم میتوان برای درمان زگیلهای تناسلی استقاده نمود. اما برطرف کردن زگیلهای تناسلی به این معنی نمیباشد که شخص دیگر بهHPV آلوده نیست. امکان دارد زگیلها بعداً برگشت کنند، زیرا ممکن است ویروس هنوز در سلولها زنده مانده باشد. شخص آلوده به HPV که هیچ زگیل آشکاری نداشته باشد هم میتواند شریک جنسی خود را به این ویروس آلوده سازد.
_ راهبردهای پیشگیری
راههایی برای کم کردن خطر آلوده شدن به HPV وجود دارد، از جمله واکسینه شدن با واکسن پاپیلوما ویروس انسانی. محدود نمودن تعداد کسانی که شخص با آنها رابطه جنسی دارد راه دیگری برای کاهش دادن خطر است، زیرا داشتن رابطه جنسی با تعداد زیادی از افراد خطر آلوده شدن به عفونت HPV را افزایش میدهد. استفاده ازکاندوم نمیتواند در طول آمیزش جنسی بهطور کامل از شخص در برابر HPV محافظت نماید.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دو واکسن به نامهای گارداسیل[۴] و سرواریکس را تأیید نمودهاست که در پیشگیری از آلوده شدن به HPV مفید هستند. گارداسیل به جلوگیری از آلوده شدن به دوHPV کمک میکند که میدانیم باعث ایجاد اکثر موارد سرطان گردن رحم و ضایعات پیش سرطانی در گردن رحم میشوند. این واکسن از آلوده شدن به دو HPV کمخطر هم جلوگیری میکند، که میدانیم این دو HPV عامل ایجاد ۹۰٪ از موارد زگیلهای جنسی میباشند. گارداسیل برای پیشگیری سرطانهای گردن رحم، مهبل، و فرج در دختران و زنان ۹ تا ۲۶ ساله؛ و همچنین برای پیشگیری از سرطان مقعد در زنان و مردان و زگیلهای تناسلی در پسران و مردانی که در همان دامنه سنی قرار دارند تأیید شدهاست. ضمناً، سرواریکس برای پیشگیری از سرطان گردن رحم در دختران و زنان ۱۰ تا ۲۵ ساله تأیید شدهاست.
چون واکسن تنها میتواند از عفونت پیشگیری کند، و قادر نیست عفونت موجود را درمان نماید، واکسیناسیون افراد باید پیش از آغاز فعالیت جنسی آنها صورت گیرد. افرادی که قبلاً از نظر جنسی فعال شده و شاید به HPV آلوده شده باشند، باید با پزشک خود مشورت نمایند. امکان دارد این واکسن از آنها در برابر سویههایی از HPV محافظت کند که به آنها آلوده نیستند.
زنان باید، علاوه بر استفاده از این واکسن، با انجام پاپ اسمیر از خود محافظت نمایند، که پاپ اسمیر رایجترین تست برای کمک به ردیابی سرطان گردن رحم است. با انجام پاپ اسمیر میتوان سلولهای پیش سرطانی را پیدا نمود و آنها را پیش از تبدیل شدن به سلولهای سرطانی از بدن خارج کرد. محققان دریافتهاند که با ادغام نمودن پاپ اسمیر و تستی که برای ردیابی HPV در زنان طراحی شدهاست میتوان دقیقترین نتایج را بهدستآورد. لازم است زنان دربارهٔ انجام پاپ اسمیر، و احتمالاً انجام تست HPV، با پزشکان خود مشورت نمایند.
_ نکات کلیدی جهت یادآوری
سرطان دهانه رحم قابل پیشگیری است. تشخیص زودهنگام تغییرات غیر عادی سلولها مهم است.
سیستم ایمنی اغلب زنان معمولاً HPV را خنثی و دفع خواهد کرد، فقط مرتفع نشدن عفونت HPV در طول چند سال منجر به سرطان دهانه رحم میشود.
شناسایی وضعیت HPV زنان بالای ۳۰ سال مفید است و متخصصین زنان را در باب فواصل زمانی تست پاپ اسمیر راهنمایی میکند.
HPV از طرق زیر منتقل نمیشود:
۱- در توالت
۲-بوسیدن-بغل کردن-دست دادن
۳-کثیف بودن
۴-غذا و ظروف مشترک داشتن
۵-استخرهای شنا
_ آنچه که زنان باید از پزشکان خود بپرسند
خطر آلوده شدن من به HPV چه اندازه است؟
چگونه میتوانم خطر آلوده شدن خود به HPV را کاهش دهم؟
آیا امکان دارد بدون آمیزش جنسی به HPV تناسلی آلوده شوم؟
HPV چه علائم و نشانههایی دارد؟
چه مدت پس از آمیزش جنسی علائم HPV ظاهر میشود؟
آیا برای تشخیص آلودگی به HPV باید مرا تست کنند؟
آیا باید از واکسن HPV استفاده کنم؟ در چه صورت واکسینه شدن من لازم خواهد بود، و در چه صورت به این واکسن احتیاج نخواهم داشت؟
آیا واکسن HPV بیخطر است؟ عوارض جانبی آن چیست؟
واکسیناسیون چگونه انجام میشود؟ آیا بیش از یک تزریق لازم است؟
تأثیر واکسن HPV تا چه مدت باقی میماند؟
آیا بیمه درمانی من هزینه واکسیناسیون HPV را میپردازد؟
من باردارم و به HPV آلوده میباشم. آیا این واکسن به جنین صدمه میزند؟
_واکسیناسیون رایگان بیماری ویروس پاپیلوم انسانی ( HPV) آغاز شود.
به گزارش سایت خبری ایسنا که در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ منتشر شده
طرح مباحث مربوط به یک بیماری عفونی به نام HPV در برنامه ماه عسل، روشهای ابتلا، انتقال و همچنین درمان این بیماری، سوالات زیادی را در اذهان عموم به دنبال داشته؛ بر همین اساس عضو کمیته کشوری تحقیقات ایدز ضمن پاسخ به نگرانیهای ایجاد شده در افکار عمومی، از مسوولان خواست که تزریق رایگان واکسن این بیماری را در برنامه واکسیناسیون ملی قرار دهند.
دکتر مسعود مردانی در گفتوگو با ایسنا، درباره ویروس HPV گفت: ویروس HPV ویروسی است که عامل ایجاد زگیل است. زگیل عنوانی نامآشنا برای مردم است و مردم زگیل را میشناسند و ممکن است در طول عمرشان یک یا چند بار در جایی از بدنشان یک زائده پوستی مانند زگیل تظاهر پیدا کند.
وی با بیان اینکه زگیلها میتوانند از سر تا نوک پای فرد ایجاد شوند و عمدتا هیچ عارضه خاصی در پی ندارند، افزود: البته اگر زگیلها در ناحیه تناسلی ایجاد شوند، حائز اهمیت هستند و به آنها زگیل تناسلی میگویند. باید توجه کرد که زگیلهای تناسلی نزدیک به ۱۰۰ گونه دارند که چند نوعشان مانند HPV نوع ۱۶ و ۱۸ به عنوان عاملی با ریسک بالا در ابتلا به سرطان محسوب میشوند. جالب است که اگر فردی به گونههای ۱۶ و ۱۸ زگیل تناسلی مبتلا شود، تا ۲۰ سال بعد ممکن است دچار سرطان دهانه رحم شود و این سرطان یک بیماری پیشرونده است و حتی ممکن است متاستاز دهد و منجر به مرگ شود. این زگیلها در مردان هم به طور خیلی نادر میتوانند سرطان پنیس یا رکتوم ایجاد کنند که البته بسیار نادر است، اما در زنان سرطان دهانه رحم سرطانی است که در برخی کشورها رتبه چهارم یا پنجم بروز و شیوع را دارد.
مردانی ادامه داد: بر همین اساس در دنیا حدود ۱۲ سال پیش یعنی از سال ۲۰۰۶ میلادی، واکسنی به نام واکسن HPV با نام تجاری گارداسیل تولید شد که خوشبختانه بین هشت تا ۹ سال است که این واکسن وارد ایران شده و سه دوز دارد؛ تزریق اول، دو ماه بعد از تزریق اول و شش ماه بعد از تزریق اول. البته کمپانی سرمایهگذار این واکسن پتنت دارویی آن را که میلیاردها برایش خرج کرده، به رایگان در اختیار کسی نمیگذارد و بر همین اساس هم تولید داخل این دارو وجود ندارد.
این متخصص عفونی با بیان اینکه در دنیا توصیه میشود که این واکسن را برای دختربچهها تا قبل از آغاز زندگی و فعالیت جنسیشان تزریق کنند و با تزریق این واکسن دیگر افراد به فرم سرطانزای هایریسک زگیل تناسلی مبتلا نمیشوند، گفت: نکته حائز اهمیت این است که از زمان ابتلا به این زگیل تا ابتلا به سرطان دهانه رحم و مرگ، شاید ۲۰ سال طول بکشد.
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره برخی نگرانیهای ایجاد شده در زمینه این بیماری و سوالات مردم، گفت: چه کسی گفته این ویروس کشنده است و از HIV بدتر است؟ این ویروس کشنده نیست و شاید اولین واکسن خالص ضدسرطان دنیا همین واکسن HPV است. بنابراین برای این ویروس راه مقابله وجود دارد. بر این اساس اگر افراد بویژه زنان دچار زگیل تناسلی هستند، حتما به پزشک معالجشان اعم از متخصص زنان، متخصص عفونی یا اورولوژی مراجعه کنند. همچنین زنان انجام تست پاپاسمیر را فراموش نکنند. اگر خودشان یا همسرشان زگیل تناسلی داشت، حتما از کاندوم استفاده کرده و امتحانات دورهای بررسی از نظر HPV را در پاپاسمیر انجام دهند.
مردانی با تاکید بر اینکه توصیه میشود که تمام دختربچهها قبل از آغاز فعالیتهای جنسی واکسن این ویروس را تزریق کنند، افزود: زیرا زگیل تناسلی بیشتر با آغاز فعالیتها و تماسهای جنسی ایجاد میشود. در حال حاضر در کشورهایی مانند استرالیا، انگلستان، کلیه کشورهای اسکاندیناوی، کانادا و حتی آفریقای جنوبی این واکسن را به رایگان از سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی تزریق میکنند. اما متاسفانه این واکسن در ایران تحت پوشش طرح گسترش ایمنسازی در کشور نیست و قیمت آن برای سه دوز ۷۸۵ هزار تومان است. بنابراین از نظر قیمت کمی بالاست و متاسفانه بیمهها هم آن را تحت پوشش قرار نمیدهند.
وی همچنین اظهار کرد: به نظر میرسد که دولت باید توجه جدی در تزریق این واکسن داشته باشد و باید تزریق رایگان آن را آغاز کند. اگر میخواهیم جامعهای سالم داشته باشیم باید مانند واکسن هپاتیت بی که در حال حاضر به صورت رایگان تزریق میشود، برای واکسن HPV هم این اقدام را انجام دهیم. حال اگر محدودیت مالی برای دولت وجود دارد، حداقل اقدامی کند تا این واکسن برای افراد در معرض خطر با قیمت مناسب در دسترس باشد تا بتوانند از آن استفاده کنند و یا بیمهها آن را پوشش دهند.
مردانی درباره محل تهیه واکسن برای افرادی که تمایل به تزریق آن دارند، گفت: تمامی داروخانههای دولتی مانند ۱۳ آبان، هلال احمر و داروخانههای موجود در سطح شهر این واکسن را دارند، اما حتما با نسخه پزشک داده میشود. مردم هم حتما به پزشک مراجعه کنند. زیرا همه افراد به تزریق این واکسن نیاز ندارند.
عضو کمیته تحقیقات کشوری ایدز با تاکید بر اینکه ۹۸ الی ۹۹ درصد راه انتقال این بیماری به دنبال تماس جنسی است، گفت: مسائلی مانند ابتلا از طریق رفتن به استخر و… تاثیر چندانی در ابتلا به این بیماری ندارد. البته موارد بروزی هم در این بیماری هستند که راه انتقالشان مشخص نیست، اما ثابت شده افرادیکه شریک جنسی متعدد دارند، در معرض ابتلا به HPV هستند. همچنین افرادی که به صورت معمول از وسایل پیشگیری استفاده نمیکنند یا شریک جنسی یا همسرشان مبتلا به این بیماری بودهاند، در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند. البته اصلا نباید برای مردم ترس و وحشت ایجاد کنیم؛ چراکه با اقدامات مقابلهای میتوان از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
مردانی درباره میزان بروز HPV در ایران، گفت: من روزانه پنج تا شش بیمار مبتلا را ویزیت میکنم. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل افزایش ازدواجهای سفید و روابط پرخطر جنسی، شیوع این بیماری در ایران بیش از حد عادی شده و حتی میبینیم که الگوی اپیدمی بیماری اچآیوی هم متاثر از همین موضوع، تغییر کرده است؛ بهطوریکه در حال حاضر بیشتر افراد به دنبال تماس جنسی نادرست مبتلا به HIV میشوند. متاسفانه موارد بروز بیماری HPV نیز در ایران افزایش یافته است، اما این موضوع با رعایت مسائل اخلاقی ارتباط مستقیمی دارد.
اگر فردی ازدواج کرده، باید به حریم خانواده احترام گذاشته و خارج از حریم خانواده تماسی نداشته باشد، اگر ازدواج نکرده از داشتن شریکهای جنسی متعدد بپرهیزد.
منابع:
۱- سایت دانشنامهآزاد
۲- سایت doctorkhalili.com
۳- سایت dna-lab.ir
۴- isna.ir