نوشته شده توسط شیرین کریمی

شاید نفر سوم نیز پس از پیوند مغز استخوان از شر ویروس HIV خلاص شود

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , شیرین کریمی , اخبار پزشکی ,

 

به گزارش سایت newscientist که در تاریخ ۵ مارس ۲۰۱۹ منتشر شده است.

نویسنده: کلر ویلسون

بر اساس خبرها مردی در بریتانیا پس از درمان سرطانش از شر ویروس HIV نیز خلاص شده بود، یک مورد مشابه نیز در آلمان گزارش شد، در آنجا نیز پژوهشگران دربارۀ بیماری که به همین صورت درمان شده بود نوشتند. این دو مورد شواهدی را به اطلاعات دانشمندان می‌افزایند که بر طبق آنها می‌توان به امکان درمان HIV امیدوار بود.

ویروس‌هایی که سلول‌های ایمنی را عفونی می‌کنند در مغز استخوان ساخته می‌شوند. در سال ۲۰۰۷ مردی که با اسم «بیمار برلین» شناخته می‌شد اولین کسی بود که پس از درمان سرطانش از شر ویروس HIV هم خلاص شد. برای درمان لوسمی –سرطان سیستم ایمنی- درمان او عبارت بود از نابودکردن تقریباً تمام سلول‌های ایمنی در او با استفاده از داروها و پرتودرمانی و سپس جایگزین کردن آنها با سلول‌های یک اهداکننده. اهداکنندۀ او به شکل طبیعی در برابر HIV مقاوم بود، از آن نمونه‌های نادری بود که یک جهش طبیعی در یکی از ژن‌هایش، به نام CCR5، رخ داده بود.

از آن زمان به بعد دیگر افرادی که به ویروس HIV مبتلا بودند این ویروس را به روشی مشابه از دست ندادند تا وقتی که مورد دومی در روز دوشنبه اعلام شد. این فرد که به اسم «بیمار لندن» شناخته می‌شود پیوند مغز استخوان را از اهداکننده‌ای دارای ژن جهش‌یافتۀ CCR5 دریافت کرد، این عمل در او به عنوان درمانی برای هوچکین لنفاوی، که نوع دیگری از سرطان سلول‌های ایمنی است انجام شد. به او توصیه شده بود که در طی یک سال پس از این عمل از مصرف داروهای ضدویروسی خودداری کند و در این مدت از نظر ویروسی تحت کنترل باشد. تا هجده ماه پس از این عمل، ویروس بازنگشته است.

یک مورد احتمالی دیگر امروز در کنفرانس عفونت‌های فرصت‌طلب و ویروس‌های بازپخش‌شونده در سیاتل اعلام شد. آنه‌ماری ونزینگ از دانشگاه مرکز پزشکی اوترخت در هلند بر روی این مورد کار می‌کند، او می‌گوید پس از سه ماه از متوقف کردن مصرف داروهای ضدویروسی در «بیمار دوسلدورف» در آزمایش‌های بافت‌برداری (بیوپسی) که از دل و روده و غدد لنفاوی او گرفته شده است هیچ عفونت HIV دیده نشده است.

پژوهشگران در جستجوی افراد معدودی هستند که مبتلا به HIV هستند و بعد یک پیوند مغز استخوان از اهداکننده‌ای با ژن جهش‌یافتۀ CCR5 داشته‌اند تا با آنها در مرکز IciStem همکاری کنند. خاویر مارتینز پیکادو از موسسۀ پژوهشی IrsiCaixa AIDS در بارسلونا می‌گوید علاوه بر سه گزارشی که تاکنون به دست ما رسیده است، دو گزارش دیگر هم آمده است از بیمارانی که هنوز مصرف داروهای ضدویروسی را متوقف نکرده‌اند.

پیوند مغز استخوان را نمی‌توان روی بیمارانی که مبتلا به HIV هستند اما سرطان ندارند انجام داد زیرا خطرات قابل توجهی دارد و تنها زمانی این کار انجام می‌شود که آخرین راهکار باشد. اما واقعیت این است که روشی که به نظر می‌رسد نتیجه‌بخش است به راه‌کارها و استراتژی‌های دیگری برای درمان اشاره دارد. یکی از روش‌های ممکن استفاده از اصلاح ژن و تبدیل آن به ژن جهش‌یافتۀ CCR5 درسلول‌های ایمنی بدن فرد است.

 

منبع: newscientist.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند