نوشته شده توسط فرناز اخباری

چگونه تبخال برای تمام عمر به سیستم عصبی نفوذ می‌کند

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمانفرناز اخباری ,

 

به گزارش سایت sciencedaily.com

ورود ویروس تبخال به سیستم عصبی با یک ترفند می‌باشد.

در تبخال نوع ۱ با یک بار ابتلا برای همیشه در خطر هستید. بیش از نیمی از بزرگسالان ایالات متحده ناقل HSV1 (ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱) هستند که در سیستم عصبی محیطی نهفته است و هرگز نمی توان آن را ریشه کن کرد.

یک مطالعه جدید در Northwestern Medicine استراتژی جالب  این ویروس را در آلوده کردن سیستم عصبی کشف کرده است که مسیری برای توسعه واکسن مورد نیاز برای HSV1 و نوع دیگر نزدیک به  آن یعنی HSV2 می باشد.

برخی از ناقلین حتی هرگز به تبخال ناشی از HSV1 دچار نخواهند داشت. اما برای دیگران، می ‌تواند باعث نابینایی یا آنسفالیت خطرناک شود.

شواهد فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد این ویروس منجر به زوال عقل می‌شود، HSV2 که بیش‌تر از طریق تماس جنسی منتقل می‌شود، می‌تواند از مادر به نوزاد در طول فرآیند زایمان و بصورت تبخال نوزادی منتقل شود و به صورت ضایعاتی در سراسر بدن نوزاد ظاهر شود. اکثر نوزادان بهبود می‌یابند، اما در بدترین موارد، می‌تواند باعث آسیب مغزی شود یا در تمام اندام‌ها منتشر شود و کشنده باشد.

گرگ اسمیت، پروفسور میکروبیولوژی و ایمونولوژی در دانشکده پزشکی فاینبرگ دانشگاه نورث وسترن  می‌گوید: شدیداً به واکسنی نیاز داریم تا از تهاجم ویروس تبخال به سیستم عصبی جلوگیری کنیم.

مطالعه جدید پزشکی نورث وست از آزمایشگاه اسمیت مسیری را برای آن کشف کرده است. این مطالعه دریافت که چگونه تبخال یک پروتئین را از سلول‌های اپیتلیال بر می‌دارد و آن را به یک ناقص کننده تبدیل می‌کند که می‌تواند به سمت سیستم عصبی محیطی حرکت کند. آنها این فرآیند را «آسان سازی» نامیده‌اند.

اسمیت گفت: این کشفی است که ممکن است پیامدهای گسترده‌ای برای بسیاری از ویروس‌ها از جمله HIV و SARS-CoV-2 داشته باشد.

این مطالعه در ۱۷ نوامبر در Nature منتشر شد.

پیشروی ویروس

اسمیت گفت: «ویروس باید کد ژنتیکی خود را به هسته تزریق کند تا بتواند ویروس‌های هرپس بیشتری بسازد. و این سلول را دوباره برنامه‌ریزی می‌کند تا به کارخانه ویروس تبدیل شود. سوال مهم این است که چگونه به هسته یک نورون می‌رسد؟»

مانند بسیاری از ویروس‌ها، تبخال بر روی مسیرهایی در سلول به نام میکروتوبول می‌رود و از موتورهای پروتئینی به نام دینئین و کینزین برای حرکت در مسیر استفاده می‌کند.

تیم اسمیت دریافت که تبخال از یک موتور کینزین استفاده می‌کند که با خود از سلول‌های دیگر می‌آورد تا خود را به هسته در نورون برساند. آن پروتئین کینزین به یک ناقص‌کننده تبدیل می‌شود تا هدف ویروس را که ورود به هسته نورون است برآورده کند.

اسمیت گفت: «با درک این مطلب که ویروس چگونه به این شاهکار باورنکردنی دست می‌یابد و وارد سیستم عصبی ما می‌شود، اکنون می‌توانیم به این فکر کنیم که چگونه این توانایی را از بین ببریم.» اگر بتوان از جذب کینزین توسط ویروس جلوگیری کرد، ویروسی داریم که نمی‌تواند سیستم عصبی را آلوده کند. و سپس گزینه مناسبی برای واکسن وجود دارد.»

انتقال ویوروس هرپس را به عنوان مسیر بین کشوری در نظر بگیرید

اگر سلول را مانند یک مسیر راه آهن تصور کنید. تمام مسیرها در یک ناحیه به نام سانتروزوم منتهی می‌شوند. دو نوع موتور قطار وجود دارد: پروتئین‌های دینئین و کینزین. یکی به سمت مرکز شهر حرکت می‌کند و دیگری از آن به حومه شهر منتهی می‌شود.

هنگامی که یک ویروس تیپیکال، مانند آنفولانزا، سلول‌های اپیتلیال مخاطی (سلول‌هایی که بینی و دهان شما را پوشانده‌اند) را آلوده می‌کند، به هر دو موتور می‌چسبد و روی مجرای میکروتوبول به جلو و عقب حرکت می‌کند تا در نهایت به‌طور تصادفی به هسته برسد. به‌طور کلی، رفتن از حومه شهر به هسته، از طریق سانتروزوم، یک رفت و آمد کوتاه است.

اما  انتقال در طی مسیر اعصاب معادل یک سفر بین کشوری است. تبخال برای این سفر روی موتور دینئین می‌باشد، اما همچنین می‌خواهد مطمئن شود که موتورهای کینزین را از دست نخواهد داد.

اسمیت گفت: «این راه طولانی است. احتمالاً هشت ساعت طول می‌کشد تا از انتهای نورون تا ناحیه سانتروزوم حرکت کند.»

اما موتور دینئین نمی‌تواند ویروس را بیش‌تر از سانتروزوم ببرد و تبخال باید به هسته برسد. آن وقت است که دستش را به جیب خود می‌برد و موتور کینزینی را که از سلول‌های اپیتلیال مخاط ربوده بود بیرون می‌آورد و در یک عمل شگفت‌انگیز، کینزین جذب شده آن را مستقیماً به هسته منتقل می‌کند.

نویسنده اول، کیتلین پگ، دانشجوی فارغ‌التحصیل در آزمایشگاه اسمیت، گفت: «این اولین کشف ویروسی است که یک پروتئین‌، سلولی را تغییر کاربری می‌دهد و از آن برای هدایت دوره‌های بعدی عفونت استفاده می‌کند.»

اسمیت گفت: «همچنین مشتاقیم که مکانیسم‌های مولکولی را که این ویروس‌ها تکامل داده‌اند را کشف کنیم که مسلماً موفق‌ترین پاتوژن‌های شناخته شده برای علم تبدیل می‌‌شود.»

منبع: sciencedaily.com


 

0
نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تفاوت سرفه‌های آلرژیک با سرفه‌های کرونا

بیماری‌‌ها و راه درماندارونامه , تغذیه سالم , پیشگیری بهتر از درمان

 

تب یونجه عارضه‌ای فصلی است که میلیون‌ها نفر در دنیا با آن درگیر هستند. تب یونجه سبب خارش چشم‌ها، عطسه و سرفه می‌شود. شیوع ویروس جدید کرونا نیز با فصل گرده‌افشانی گیاهان هم‌زمان شده و همین مسئله ذهن خیلی از افراد را درگیر این کرده که علائم تب یونجه یا آلرژی خود را چگونه از علائم COVID-19 تشخیص بدهند و از کجا بفهمند علائمی که دارند مربوط به کدام عارضه است؟

تب یونجه یک واکنش آلرژیک نسبت به گرده‌هاست که معمولاً زمانی بروز می‌کند که گرده‌ی گیاهی در تماس با دهان، بینی، چشم‌ها و گلو قرار می‌گیرد. تب یونجه زمانی بدتر می‌شود که هوا گرم است و باد می‌وزد و این درست زمانی است که تعداد گرده‌ها در بیشترین حد خود است، یعنی حدوداً اوایل بهار تا اواخر تابستان. تب یونجه معمولاً هفته‌ها تا ماه‌ها طول می‌کشد.

علائم تب یونجه چیست؟

علائم تب یونجه شامل موارد زیر می‌شود:
. عطسه و سرفه؛
. آبریزش و گرفتگی بینی؛
. خارش، قرمزی و آبریزش چشم‌ها؛
. خارش گلو، دهان، بینی و گوش‌ها؛
. از دست دادن حس بویایی؛
. درد در اطراف شقیقه‌ها و پیشانی؛
. سردرد؛
. گوش‌درد؛
. احساس خستگی.

علائم تب یونجه در افرادی که آسم دارند چگونه است؟

آن‌هایی که مبتلا به آسم هستند ممکن است تب یونجه را به صورتی متفاوت تجربه کنند:
. احساس گرفتگی در سینه؛
. تنگی نفس؛
. خس‌خس سینه و سرفه.

آیا علائم تب یونجه شبیه علائم ویروس کرونا هستند؟

دو تا از شایع‌ترین علائم ویروس کرونا، سرفه‌های خشک ادامه‌داری هستند که قبلاً نداشته‌اید و البته تب! سایر علائم این بیماری خطرناک شامل تنگی نفس، سردرد، گرفتگی بینی و احساس خستگی می‌شوند. همه‌ی این علائم را افرادی که دچار تب یونجه هستند نیز می‌توانند تجربه کنند، بنابراین به راحتی ممکن است یک بیماری بی‌خطر مانند تب یونجه را با بیماری خطرناکی مانند کرونا اشتباه بگیرید.

از کجا می‌توانید بفهمید تب یونجه دارید نه کرونا؟

شما می‌توانید با نوشتن لیست علائمی که دارید، فرق تب یونجه را با کرونا تشخیص دهید. تب یونجه برخلاف ویروس کرونا سبب افزایش درجه حرارت نمی‌شود یا به شما احساس ناخوشی و ضعف نمی‌دهد. اگر تب و سرفه‌های خشک دارید، احتمال اینکه ناشی از ویروس کرونا باشد بیشتر است تا به دلیل تب یونجه. هر چند هر دو عارضه‌ی کرونا و تب یونجه منجر به تنگی نفس می‌شوند؛ اما مشکل در تنفس معمولاً در موارد جدی‌تر ویروس کرونا شایع است.
شایع‌ترین علائم تب یونجه که شامل گرفتگی بینی و آبریزش بینی و خارش چشم‌ها می‌شوند، در بیماران کرونایی به ندرت دیده می‌شوند. اگر باز هم نگران این هستید که مبادا دچار ویروس جدید کرونا شده باشید، با مرکز درمانی که معرفی شده است تماس بگیرید.

تب یونجه را چگونه می‌توان درمان کرد؟

درمانی برای تب یونجه وجود ندارد و از آن پیشگیری نیز نمی‌توان کرد. اما راه‌هایی وجود دارند که با کمک آن‌ها می‌توانید علائمی را که طی فصل گرده‌افشانی تجربه می‌کنید کنترل نمایید:
. اطراف سوراخ‌های بینی‌تان وازلین بزنید تا گرده‌ها را گیر بیندازید
. از عینک‌های آفتابی قوس‌دار که روی چشم‌ها را کاملاً می‌پوشانند استفاده کنید تا گرده‌ها وارد چشم‌هایتان نشوند
. بعد از ورود به خانه دوش بگیرید و لباس‌هایتان را عوض کنید تا گرده‌هایی که احتمالاً با خود آورده‌اید از بین بروند
. تا جایی که ممکن است کمتر در فضای بیرون باشید
. تا جایی که ممکن است پنجره‌ها را بسته نگه دارید
. به طور مرتب جاروبرقی بکشید و با دستمال نمدار همه‌ جا را گردگیری کنید
. برای تهویه‌ی اتومبیل‌تان از فیلتر مخصوص گرده استفاده کنید و جاروبرقی‌تان را مجهز به فیلتر HEPA نمایید
. روی علف‌ها راه نروید
. زمان زیادی را بیرون سپری نکنید
. گل‌های تازه را در خانه نگهداری نکنید
. سیگار نکشید و در معرض دود دست‌دوم سیگار هم قرار نگیرید
. لباس‌هایتان را برای خشک شدن بیرون پهن نکنید تا گرده به آن‌ها نچسبد
. اجازه‌ی ورود حیوان خانگی را به خانه‌تان ندهید

چه می‌توانید بکنید وقتی امکان مراجعه به پزشک را ندارید؟

اگر می‌توانید با پزشکتان تماس بگیرید و علائمی که دارید را با او درمیان بگذارید. پزشک داروساز نیز می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. در میان انواع قطره‌ها و قرص‌ها و اسپری‌های آنتی‌هیستامین بالاخره راه‌حلی می‌تواند برای شما وجود داشته باشد تا از شدت علائم رهایتان کند.

منبع: tebyan.net


 

0
نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

سینوزیت یا کرونا؟

بیماری‌‌ها و راه درماندارونامه , تغذیه سالم , پیشگیری بهتر از درمان

 

برخی از علائم کووید – ۱۹ ممکن است مشابه عفونت سینوس‌ها باشند. علائمی مانند گرفتگی بینی، گلودرد یا تب ممکن است باعث شوند شک کنید که آیا دچار عفونت سینوس‌ها شده‌اید یا کووید – ۱۹٫

سینوس‌ها حفره‌های هوایی هستند که پشت صورتتان قرار دارند. وقتی مایعات در سینوس‌هایتان جمع می‌شوند، ویروس‌ها و باکتری‌ها می‌توانند تکثیر شده و منجر به عفونت شوند. کووید ۱۹ یک بیماری ویروسی است که میزان آن در نواحی بینی و سینوس‌ها می‌تواند زیاد باشد. برخی از علائم کووید – ۱۹ ممکن است مشابه عفونت سینوس‌ها باشند. علائمی مانند گرفتگی بینی، گلودرد یا تب ممکن است باعث شوند شک کنید که آیا دچار عفونت سینوس‌ها شده‌اید یا کووید – ۱۹٫

چگونه تفاوت عفونت سینوس و کووید – ۱۹ را تشخیص دهیم؟

عفونت سینوس و کووید – ۱۹ در خیلی از علائم مشترک‌اند:
. گرفتگی یا آبریزش بینی؛
. سردرد؛
. گلودرد؛
. سرفه؛
. تب؛
. خستگی.

برخی از علائم عفونت سینوس‌ها با علائم کووید – ۱۹ متفاوت‌اند:
. درد سینوس یا احساس فشار در بالای گونه‌ها، پیشانی یا قسمت داخلی چشم‌ها؛
. ترشحات پشت بینی یا حلق؛
. دندان درد؛
. بوی بد دهان؛
. کاهش حس بویایی؛
. رنگ متفاوت ترشحات بینی؛
درد و فشار سینوس‌ها و ترشحات پشت بینی، معیارهایی هستند که به خوبی نشان می‌دهند موضوع عفونت سینوس‌ها مطرح است. این علائم معمولا همراه با دیگر علائم عفونت سینوس‌ها مانند گرفتگی بینی یا آبریزش بینی رخ می‌دهند.

علائم منحصر به کووید – ۱۹ که به ندرت در عفونت سینوس دیده می‌شوند:
. تنگی نفس؛
. بدن درد؛
. مشکلات گوارشی مانند تهوع و اسهال و استفراغ؛
. از دست دادن حس بویایی و چشایی.
در ۶۰ درصد از موارد عفونت سینوس‌ها یا سرماخوردگی، کاهش حس بویایی می‌تواند روی دهد. در کووید – ۱۹، از دست دادن حس بویایی و چشایی تقریبا به صورت کامل رخ می‌دهد و حتی بدون گرفتگی یا آبریزش بینی هم می‌‌تواند وجود داشته باشد. تحقیقات نشان داده‌اند از دست دادن حس بویایی و چشایی در اثر کووید – ۱۹ به طور متوسط تا ده روز وجود دارد. بیشتر افراد در عرض ۲۸ روز، حس بویایی و چشایی‌شان برمی‌گردد.

دیگر راه‌های تشخیص تفاوت عفونت سینوس با کووید – ۱۹

از راه‌های زیر نیز می‌توان تفاوت عفونت سینوس با کووید – ۱۹ را تشخیص داد:

. علائم برای اولین بار چه زمانی ظاهر شدند؟
. علائم چقدر طول کشیدند؟
. علائم چقدر شدیدند؟

علائم برای اولین بار چه زمانی ظاهر شدند؟

علائم عفونت سینوس‌ها معمولا ناگهانی ظاهر می‌شوند اما علائم کووید – ۱۹ می‌توانند تدریجی و طی دو تا چهارده روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس کرونا خود را نشان دهند.
عفونت سینوس‌ها اغلب بعد از یک بیماری ویروسی معمولی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا اتفاق می‌افتد. اگر علائم‌تان بعد از اینکه به تازگی بیمار بوده‌اید ایجاد شده‌اند پس به احتمال زیاد دچار عفونت سینوس هستید.
ویروس‌هایی که باعث سرماخوردگی یا آنفلوانزا می‌شوند معمولا در ماه‌های پاییز و زمستان منتشر می‌شوند؛ اما ویروس عامل کووید ۱۹ می‌تواند در هر زمانی از سال وجود داشته باشد.
هر چند عفونت سینوس‌ها می‌تواند فورا بعد از کووید ۱۹ روی بدهد؛ اما تاکنون هیچ گزارش تحقیقاتی در این مورد ارائه نشده است.
ضمنا عفونت سینوس‌ها می‌تواند بعد از قرار گرفتن در معرض آلرژن‌ها یا محرک‌ها مانند گرده‌، موی حیوان خانگی و دود سیگار ایجاد شود. اگر آلرژی دارید یا اخیرا با محرکی در تماس بوده‌اید ممکن است در معرض یک عفونت سینوسی باشید.

علائم چقدر طول کشیدند؟

عفونت سینوسی معمولا در عرض دو تا سه هفته برطرف می‌شود اما کووید – ۱۹ بسته به شدت و وضعیت عمومی سلامت فرد، حدودا یک تا دو هفته طول می‌کشد.
مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ که روی ۲۷۰ بیمار سرپایی کووید – ۱۹ انجام شد نشان داد ۱۷۵ نفر از این افراد گزارش کردند بعد از تقریبا ۷ روز مثبت شدن تست کرونای خود، به وضعیت معمول سلامتی خود بازگشتند.
برخی از علائم مانند سرفه و از دست دادن حس بویایی یا چشایی ممکن است طولانی‌تر شوند. برخی از افراد ممکن است کلا دچار عوارض بلندمدت‌تر کووید – ۱۹ شوند، مثلا دسته‌ای از علائم این بیماری هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشند.

علائم چقدر شدیدند؟

بیشتر موارد عفونت سینوسی خود به خود و بدون عوارض شدید برطرف می‌شوند. اگر عفونت سینوسی ناشی از باکتری باشد ممکن است به مصرف آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید.
خیلی از موارد کووید – ۱۹ ممکن است خفیف تا متوسط باشند. سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند بیست درصد از افرادی که به کووید – ۱۹ دچار می‌شوند، بیماری‌شان شدید یا بحرانی می‌شود. افراد سالمند و آن‌هایی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند بیشتر در معرض کرونای شدید هستند.

پس چه باید بکنید؟

وقتی متوجه شدید عفونت سینوس دارید یا کووید ۱۹ چه باید بکنید؟
عفونت سینوس‌ها
یک عفونت سینوسی معمولا خودش برطرف می‌شود و با راهکارهای خانگی قابل تسکین است. در مواردی نادر، عفونت سینوسی می‌تواند فراتر از حفره‌های سینوس منتشر شده و علائم شدیدتری ایجاد نماید. اگر دچار سردرد شدید یا گرفتگی و آبریزش بینی هستید و چند هفته طول کشیده است حتما به پزشک مراجعه کنید.

کووید – ۱۹
اگر علائم کووید – ۱۹ را دارید فورا تست کرونا بدهید. این تنها راه است که مطمئن شوید کووید – ۱۹ دارید یا بیماری دیگری. تا زمان معلوم شدن نتیجه‌ی تست در خانه بمانید؛ این کار کمک می‌کند ویروس به دیگران منتقل نشود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

حتی اگر با اطمینان می‌دانید عفونت سینوس یا کووید – ۱۹ دارید، در صورتی که علائم‌تان بهتر نشدند یا بدتر شدند حتما با یک پزشک مشورت کنید.

اگر علائم شدید کووید – ۱۹ را دارید فورا به پزشک مراجعه کنید:
. مشکل در تنفس؛
. درد یا فشار در قفسه سینه که رفع نمی‌شود؛
. کبود یا خاکستری شدن پوست، لب‌ها یا ناخن انگشتان؛
. مشکل در بیدار ماندن؛
. مشکل در بیدار شدن؛
. گیجی و آشفتگی.

تحت چه درمانی قرار خواهید گرفت؟

درمان عفونت سینوسی و کووید – ۱۹ تشابهات و تفاوت‌هایی دارد:
عفونت سینوس‌ها
خیلی از عفونت‌های سینوسی ناشی از ویروس‌ها هستند، بنابراین معمولا به آنتی‌بیوتیک نیازی نیست.

در برخی موارد یک عفونت سینوسی با مراقبت‌های خانگی بهبود می‌یابد:
. استراحت کردن؛
. نوشیدن مایعات زیاد برای رقیق شدن ترشحات؛
. استفاده از کمپرس گرم روی بینی و پیشانی برای کاهش فشار؛
. استنشاق بخور گرم، مثلا با ایستادن زیر دوش آب گرم؛
. استفاده از آب‌نمک برای شستشوی سینوس‌ها؛
. مصرف داروهای بدون نسخه برای کاهش تب و ناراحتی و گرفتگی بینی.

کووید – ۱۹
علائم خفیف تا متوسط کووید – ۱۹ معمولا در خانه و با استفاده از همان راهکارهایی که برای عفونت سینوس‌ها گفته شد درمان می‌شوند، یعنی استراحت کردن، نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از داروهای بدون نسخه. اما علائم شدیدتر کووید – ۱۹ نیاز به درمان‌های بیمارستانی دارند.

برخی از درمان‌های احتمالی شامل موارد زیر می‌شوند:
. مکمل اکسیژن؛
. رمدسیویر، یک داروی ضدویروس؛
. دگزامتازون، یک داروی استروئیدی؛
. مونوکلونال آنتی بادی کووید – ۱۹
. کنوالسنت پلاسما (پلاسمای بهبودیافتگان)؛
. ونتیلاتور مکانیکیو

بعد از تشخیص چه باید کرد؟

حالا به این می‌پردازیم که بعد از تشخیص کووید – ۱۹ یا یک عفونت سینوسی چه باید بکنید.
عفونت سینوسی
اگر دچار عفونت سینوس هستید، از روش‌های خانگی گفته شده کمک بگیرید. شاید کمی طول بکشد تا علائم بهتر شوند اما باید در عرض دو یا سه هفته برطرف شوند. اگر علائم بهتر نشدند یا بعد از ده روز بدتر شدند با پزشک تماس بگیرید. شاید نیاز به آنتی‌بیوتیک داشته باشید.

کووید – ۱۹
اگر تست کرونای‌تان مثبت شد اقدامات زیر را انجام دهید:
. در خانه بمانید. خیلی مهم است که طی دوره نقاهت خود در خانه بمانید تا ویروس را به دیگران انتقال ندهید، مگر اینکه نیاز به مراقبت‌های پزشکی داشته باشید.
. خود را از دیگران جدا کنید. اگر با افراد دیگر زندگی می‌کنید خود را از آن‌ها جدا کنید. اتاق خواب و سرویس بهداشتی شما باید جدا باشد و اگر مجبورید با دیگران ارتباط داشته باشید حتما ماسک بزنید.
. علائم‌تان را پیگیری کنید. کووید – ۱۹ می‌تواند شدید شود، پس حتما به علائم‌تان دقت کنید.
. از خودتان مراقبت کنید. از روش‌های خانگی گفته شده برای تسکین علائم‌تان استفاده کنید.
. بهداشت را کاملا رعایت کنید. دست‌ها را مکررا بشویید، موقع عطسه و سرفه جلوی دهانتان را بپوشانید و سطوح را مرتبا ضدعفونی کنید.
. اگر پیش از مثبت شدن تست کرونای‌تان با افرادی در تماس بوده‌اید به آن‌ها اطلاع دهید که باید تست بدهند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها می‌گوید بیشتر افراد نیازی به تست مجدد برای پایان دادن به قرنطینه‌ی خود ندارند. اگر تمام موارد زیر در موردتان صدق کند می‌توانید از قرنطینه خارج شوید:
. دست کم ده روز از ظاهر شدن علائم‌تان گذشته است.
. دست کم ۲۴ ساعت است که تب نداشته‌اید و داروی تب بُر مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف نکرده‌اید.
. علائم‌تان کلا کمتر شده‌اند.

عوارض بلند مدت کووید – ۱۹

عوارض بلند مدت کووید – ۱۹ می‌توانند هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشند. اگر فکر می‌کنید دچار این عوارض هستید، راه‌های کنترل آن‌ها را یاد بگیرید.

برخی از علائم عوارض بلندمدت کووید – ۱۹:

. خستگی زیاد؛
. تنگی نفس؛
. مه مغزی؛
. تپش قلب؛
. دردهایی در عضلات و مفاصل.

در پایان

عفونت سینوسی نسبتا شایع بوده و خطرناک نیست. بیشتر عفونت‌های سینوسی در عرض چند روز برطرف شده و عوارض طولانی ندارند. اما کووید – ۱۹ جدی‌تر بوده و می‌تواند عوارض بلندمدت‌تری ایجاد نماید. ضمنا این بیماری بی‌نهایت مُسری است، بنابراین خیلی مهم است تا زمانی که خوب نشده‌اید و واکسن نزده‌اید خودتان را ایزوله کنید.


معلوم نیست ابتلا به کووید – ۱۹ تا چه مدت به شما ایمنی می‌دهد، بنابراین همچنان لازم است واکسن کووید – ۱۹ را دریافت کنید. اگر با مونوکلونال آنتی‌بادی یا کنوالسنت پلاسما تحت درمان قرار گرفته‌اید، پیش از واکسینه شدن باید ۹۰ روز صبر کنید.

منبع: tebyan.net


 

0
نوشته شده توسط فرناز اخباری

انواع کرونا درحال حاضر و آینده از دیدگاه مدرسه عالی پزشکی دانشگاه هاروارد

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمانفرناز اخباری

 

به گزارش سایت harvard.edu

کارشناسان بیان می‌کنند که تست مثبت با وجود واکسیناسیون در میان موج دلتا نیز افزایش می‌یابد

اخیراً، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، آن‌چه پزشکان هاروارد از شواهد تجربی و آزمایشگاهی گزارش کرده بودند، تأیید کردند: « نوع دلتا COVID-19 نه تنها سریع‌تر از سایر نسخه‌های ویروس گسترش می‌یابد، بلکه می‌تواند افراد واکسینه شده را نیز بیمار کند که آن‌ها نیز انتقال ویروس به دیگران دارند.»

CDC در «گزارش هفتگی بیماری و مرگ‌ومیر» خود بیان کرد که ۷۵ درصد از بیماران در ۴۶۹ مورد در شهر ماساچوست واکسینه شده بودند، این آماری هشداردهنده است برای آمریکایی‌هایی که فقط چند هفته پیش خوشبین بودند که پایان همه‌گیری در راه است.

 روشل والنسکی، مدیر CDC، چهارشنبه گذشته گفت: «داده‌های جدید علمی نشان می‌دهد که رفتار دلتا متفاوت از سایر انواع کرونا است. در موارد نادر، برخی از افراد واکسینه شده ممکن است ناقل باشند و ویروس را به دیگران منتقل کنند.»

مارک پوزنانسکی، مدیر مرکز واکسن و ایمونوتراپی بیمارستان عمومی ماساچوست و استادیار دانشکده پزشکی هاروارد، وضعیتی را که والنسکی مورد بحث قرار داد، از جمله موارد «پیشرفت» COVID-19 در افراد واکسینه شده را از نزدیک مشاهده کرد.

پوزنانسکی گفت: «بسیاری از این بیماران علائم اولیه ندارند و این علایم را به سرماخوردگی یا برخی بیماری‌های خفیف دیگر نسبت می‌دهند. هنگامی که وضعیت بدتر می‌شود، آن‌ها آزمایش می‌شوند و از پزشک مشاوره می‌خواهند، اما تأخیر به این معنی است که آن‌ها ممکن است در طول این دوره ویروس را پخش کرده باشند.»

پوزنانسکی، که فعالیت بالینی وی در MGH بر بیماران مبتلا به نقص ایمنی متمرکز است بیان کرد که این‌ها حتی در صورت واکسیناسیون نیز آسیب‌پذیر هستند، ایشان گفت: افراد واکسینه شده در صورت احساس علائم بیماری کووید بلافاصله آزمایش دهند.

وی در مورد افراد واکسینه شده که علائم دارند، تاکید کرد: «آزمایش باید همراه با پوشیدن ماسک در فضاهای عمومی و ایزوله شدن در صورت امکان باشد.»

نوع دلتا به سرعت در سراسر کشور گسترش یافته است، CDC هفته گذشته گزارش داد که هشت نمونه از ۱۰ نمونه بیمار در سراسر کشور شناسایی شده است. به گفته یعقوب لمیو، مدرس پزشکی دانشکده پزشکی هاروارد و متخصص بیماری‌های عفونی در Mass General  در ماساچوست گزارش داد که افزایش موارد اخیر که هنوز در سطح بسیار پایین‌تری نسبت به نواحی پر شیوع دیگرایالات متحده است تقریباً همه دلتا بوده است.

لمیو، آزمایشگاهش در حال انجام آزمایش ژنتیکی روی نمونه‌های موارد COVID-19 است:«ما همه موارد را از MGH و Brigham  جمع‌آوری کردیم که همه آن‌ها دلتا هستند. این نوع چند ماه است که در منطقه وجود دارد، اما واقعاً در چند هفته گذشته زیاد شده است.»

پل ساکس متخصص بیماری‌های عفونی در بیمارستان بریگهام و زنان گفت که شواهد افزایش موج دلتا نه تنها در داده‌های آزمایشگاهی آشکار است. بلکه تعداد تماس‌ها با پزشکان مراقبت‌های اولیه که به دنبال راهنمایی در مورد بیماری‌های عفونی هستند نیز نشان‌دهنده افزایش موارد است.

ساکس، پروفسور پزشکی دانشکده پزشکی هاروارد می‌گوید: «در سه هفته گذشته یا پس از آنکه موارد زیادی از بیماری را مشاهده نکردم، میزان موارد دلتا بسیار قابل توجه بود. از نظر بستری شدن، تعداد ما هنوز نسبتاً کم است و ما امیدواریم که این‌طور باقی بماند.»

دو برابر عفونی

سطح فعلی عفونت ایالات متحده در حال حاضر از افزایش اولیه پاندمی در آوریل ۲۰۲۰ فراتر رفته است. در اواخر هفته گذشته، میانگین هفت روزه موارد جدید در ایالات متحده از ژوئن تقریباً هفت برابر شده بود و در ۲۸ ژوئیه به ۶۶۰۰۰ نفر رسید. شواهد موجود در اوایل پاندمی نشان می‌دهد که موارد مرگ‌ومیر طی چند هفته افزایش می‌یابد. میانگین هفت روزه از ۱۰۰ به ۲۰۰ نفردر اوایل ژوئیه به نزدیک به ۴۰۰ نفر در اواخر ماه رسید.

دلتا در زمستان در هند بسیار شدید شد و میلیون‌ها نفر را آلوده کرد. طی چند هفته، موارد و مرگ‌ومیر افزایش یافت، و به دنبال آن موارد جدید در سراسر جهان افزایش یافت ، که تصور می شود تقریباً دو برابر نسخه اولیه عفونی است. ظهور دلتا هشدارهای کارشناسان جهانی را تقویت کرد که در دنیای کنونی که همه باهم در ارتباطند، واکسینه نشدن میلیون‌ها نفر این احتمال را ایجاد می‌کند که انواع قابل انتقال و حتی کشنده‌تر حتی در کشورهای واکسینه شده نیز گسترش یابد.

در حقیقت، انواع مختلف از زمان ظهور دلتا به توسعه و گسترش خود ادامه داده‌اند. سازمان بهداشت جهانی انواع Eta ، Iota ، Kappa و Lambda را «انواع دیگر » بیان کرده است و ۱۳ نوع دیگر را که از ایالات متحده، برزیل، فیلیپین، اندونزی، کلمبیا و دیگر کشورها سرچشمه گرفته‌اند، ردیابی می‌کند.

نگرانی‌ها در مورد توانایی دلتا برای آلوده کردن افراد واکسینه شده باعث شد که CDC هفته گذشته توصیه کند که دانش آموزان از ماسک استفاده کنند. (فقط ۳۰ درصد از جوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله ایالات متحده واکسینه شده‌اند.) همچنین ماسک برای افراد واکسینه شده که در مناطق دارای سرایت بالا زندگی می‌کنند توصیه می‌شود. این دستورالعمل‌ها پس از آن ارائه شد که داده‌های جدید نشان داد که میزان ویروس در عفونت‌های پیشرفته مشابه میزان افراد غیر واکسینه شده است. وجود ویروس در بینی و گلوی افراد از عوامل مهم در انتقال COVID است.

علیرغم تهدید ناشی از عفونت‌های پیشرفته، والنسکی و متخصصان بیماری‌های عفونی هاروارد به اتفاق‌آرا معتقد بودند که انتقال هنوز در درجه اول بین افراد واکسینه نشده اتفاق می‌افتد و واکسیناسیون، راه مبارزه شماره ۱ با همه‌گیری است. علاوه بر این، اگرچه نوع دلتا چشم‌انداز همه‌گیری را تاریک کرده است، اما نقطه روشن این است که به نظر می‌رسد واکسن‌ها توانایی محافظت در برابر بیماری‌های جدی و مرگ را حفظ کرده‌اند. به گفته پزشکان، این حفاظت حتی برای افراد مسن نیز صادق است.

پزشکان گفتند این بدان معناست که بسیاری از بیمارانی که به بیمارستان می‌آیند جوان‌تر و سالم‌تر هستند، اما واکسینه نشده‌اند. اما در افراد واکسینه شده بیماران مبتلا به عفونت‌های پیشرونده علائم کمتری را تجربه می‌کنند.

روبرت کولگرو، رئیس موقت بیماری‌های عفونی در بیمارستان مونت اوبرن و استادیار دانشکده پزشکی هاروارد گفت: «ما بیش‌تر افراد جوان را می‌بینیم که علایم بیماری ندارند، هرچند مواردی را مشاهده می‌کنیم که افراد کاملاً بیمار هستند.» یک پیشرفت قابل قبول این است که افراد مسن کاملاً واکسینه، حتی ضعیف و دارای بیماری‌های همراه در میان آن‌ها تعداد بسیار کمی بستری در بیمارستان‌ها مشاهده می‌کنیم، این برخلاف اولین موج‌های پیش از واکسیناسیون اپیدمی است که تعداد بسیار بسیار زیادی از بیماران در میان  افراد مسن وجود داشت.»

ساکس گفت، یکی دیگر از نقاط روشن بالقوه، کاهش ناگهانی موارد در انگلستان است، جایی که موارد دلتا در میانه پیک اواسط ژوئیه یعنی بیش از ۶۰،۰۰۰ مورد جدید روزانه کاهش یافته است. اگرچه کاهش موارد بیماری چندان قابل درک نیست برخی گمان می‌کنند که آخرین موج باعث شده است که کشور به مصونیت گله‌ای برسد، ساکس گفت این احتمال وجود دارد که آمریکایی‌ها نیز چیزی مشابه را ببینند.

در پایان جلسه توجیهی روز چهارشنبه، والنسکی یک یادداشت شخصی اضافه کرد که پس از ۱۸ ماه مقابله با همه‌گیری، محدود کردن توصیه‌های پوشیدن ماسک توسط آژانس به دلیل مسایل علمی انجام شد، اما آسان نبود.

منبع: harvard.edu


 

 

0
نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

مواد غذایی مناسب برای مقابله با التهاب ریه

بیماری‌‌ها و راه درماندارونامه , تغذیه سالم , پیشگیری بهتر از درمان

 

متأسفانه ویروس کرونا در بدن با تمام توان به ریه حمله می‌کند و تمام تلاش خود را برای آسیب زدن به این عضو مهم و حیاتی به کار می‌گیرد. حتی بعد از اینکه بدن ویروس را از بین می‌برد آسیب‌های ناشی از آن تا مدت‌ها باقی می‌ماند. خوشبختانه برخی مواد غذایی مانند سبزیجات چلیپایی، سیر و زردچوبه در چهارچوب برنامه غذایی سالم و متنوع برای مقابله با التهاب ریوی مؤثر عمل می‌کنند.

مشکلات ریوی همیشه بوده‌اند اما این روزها به دلیل همه‌گیری کووید ۱۹ افراد زیادی هستند که درگیر مشکلات ریوی شده‌اند. متأسفانه ویروس کرونا در بدن با تمام توان به ریه حمله می‌کند و تمام تلاش خود را برای آسیب زدن به این عضو مهم و حیاتی به کار می‌گیرد. حتی بعد از اینکه بدن ویروس را از بین می‌برد آسیب‌های ناشی از آن تا مدت‌ها باقی می‌ماند. خوشبختانه برخی مواد غذایی مانند سبزیجات چلیپایی، سیر و زردچوبه در چهارچوب برنامه غذایی سالم و متنوع برای مقابله با التهاب ریوی مؤثر عمل می‌کنند. این مواد غذایی می‌توانند باعث بهبود علائم عفونت‌های ریوی شوند که این مسئله به نوبت خود تأثیر مثبتی در مقابله با التهاب دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود در کنار داروهای تجویزی برای کاهش علائم و بهبود عملکرد ریه‌ها از این مواد غذایی استفاده کنید. البته نیازی نیست که در تغذیه روزانه خود تغییر اساسی ایجاد کرده، داروها را قطع و سعی کنید این مواد غذایی را بیش از بقیه و به طور افراطی مصرف کنید. کافی است در کنار درمان‌هایی که می‌گیرد مصرف مواد غذایی ضدالتهاب را نیز بگنجانید.

بهترین مواد غذایی برای مقابله با التهاب ریوی

مواد غذایی مناسب برای مقابله با التهاب ریوی که معرفی می‌شود هیچ تأثیر معجزه‌آسایی ندارند و نمی‌توان آن‌ها را علاج صد در صد التهاب ریوی دانست. با این حال حاوی خواصی هستند که برای بهبود روند التهاب ریوی به‌ویژه در موارد عفونت ریوی مؤثر عمل می‌کنند. در ادامه این مواد غذایی پرخاصیت را معرفی می‌کنیم.

سبزیجات چلیپایی
نتایج تحقیقات متعدد نشان می‌دهند که گل‌کلم و کلم بروکلی جزو بهترین‌های خانواده سبزیجات چلیپایی هستند که می‌توانند باعث کاهش علائم التهابی شوند. به همین دلیل نیز به افرادی که از مشکلات و بیماری‌های ریوی رنج می‌برند به شدت توصیه می‌شوند. این مواد غذایی حاوی ترکیبات ضدالتهابی به نام سولفورفان‌ها و همچنین ویتامین ث هستند. باید بدانید که محققان تحقیقات زیادی در خصوص ویتامین ث انجام داده و در اکثر موارد به این نتیجه رسیده‌اند که این ویتامین باعث تقویت دستگاه ایمنی و بهبود واکنش‌های ایمنی بدن می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود در هر حالت و بخصوص اگر از مشکلات ریوی رنج می‌برید حتماً این مواد غذایی را در برنامه غذایی‌تان بگنجانید.

سیر
سیر جز مواد غذایی مفیدی است که به درمان این نوع التهاب و عفونت کمک زیادی می‌کند. انواع سیرهای معمولی و حتی سیر سیاه حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که به کاهش التهاب کمک زیادی می‌کنند. محققان به گروهی از شرکت‌کننده‌ها سیر و به گروهی دیگر دارونما داده و به این نتیجه رسیدند که استفاده از این ماده غذایی در مقابله با التهاب و عفونت ریوی مؤثر عمل می‌کند. سیر یک ماده غذایی با خواص متعدد است که می‌توان از آن در تهیه انواع غذاها استفاده کرد. با این حال توصیه می‌شود برای بهره‌مندی از فواید ضدباکتریایی و ضدالتهابی سیر از آن به صورت عصاره سیر کهنه استفاده شود.

زردچوبه
ادویه‌ها به طور کلی حاوی خواصی هستند که برای سلامتی انسان مفید است. به عنوان مثال حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که برای عملکردهای اعضای بدن مفید هستند. یکی از این ادویه‌های شاخص که قدرت آنتی‌اکسیدانی بسیار بالایی دارد زردچوبه است. دانشمندان در خصوص مصرف زردچوبه در زمان درمان بیماری‌های ریوی بررسی‌های متعددی انجام داده و خواص آن را تأیید کرده‌اند. در واقع اثرات مثبت این ادویه در بهبود التهاب به دلیل وجود ترکیبی معروف به نام کورکومین است که یک رنگدانه زرد محسوب می‌شود و قدرت زیادی در مقابله با التهاب دارد. محققان ورزشکاران را مورد بررسی قرار داده و متوجه شدند که مصرف زردچوبه باعث کاهش مدت زمان‌ ترمیم بعد از جراحات شده و احتمال پارگی عضلانی را کاهش می‌دهد. بنابراین به این نتیجه رسیدند که زردچوبه با کاهش التهاب شده و روند بهبودی را سرعت می‌دهد.

رژیم غذایی مناسب برای مقابله با التهاب ریوی: پیشگیری بهتر از درمان

یادتان باشد که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین لازم است که همه افراد رژیم غذایی مناسبی برای جلوگیری از بروز بیماری‌های ریوی داشته باشند. توصیه کلی متخصصان است که در گام اول مصرف مواد غذایی تازه را افزایش داده و از مصرف مواد غذایی آماده و صنعتی بپرهیزید. یک اقدام اصلی در پیشگیری از بیماری‌ها و افزایش ایمنی بدن مراقبت از میکروبیوت است. میکروبیوت همانند اولین سد دفاعی بدن عمل می‌کند. برای مراقبت از آن نیز نباید از مصرف ماست، شیرهای تخمیری و فیبرها غافل شد. این مواد غذایی باعث افزایش سلامت میکروبیوت شده و عملکرد ایمنی بدن را بهبود می‌دهند. علاوه براین لازم است که مصرف میوه‌ها و سبزیجات را افزایش دهید. این مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که برای مقابله با رادیکال‌های آزاد و بهبود عملکردها حیاتی بدن لازم و ضروری هستند.
در نهایت اینکه از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و ترکیبات سمی ناشی از مصرف دخانیات که باعث به خطر انداختن واکنش‌های فیزیولوژیکی بدن می‌شوند بپرهیزید. چون این مواد بدن را در معرض ابتلا به بیماری‌های متعدد قرار می‌دهند.

حواس‌تان به این موارد باشد

برخی مواد غذایی باعث بهبود علائم عفونت ریوی می‌شوند. با این حال داشتن یک تغذیه متنوع، سالم و متعادل باعث پیشگیری از بروز عفونت شده و ایمنی بدن را در برابر ارگانیسم‌های بیماری‌زا بالا می‌برند. ورزش منظم یکی از عواملی است که به کاهش بروز بیماری‌ها در کوتاه و بلندمدت کمک زیادی می‌کند. متخصصان توصیه اکید دارند که عادت‌های نادرستی مانند مصرف دخانیات و الکل و همچنین مصرف مواد غذایی فراوری‌شده را کنار بگذارید. مواد غذایی فراوری‌شده به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا ۶ و قند فراوان باعث بروز التهاب در بدن می‌شوند. به همین دلیل نیز اثرات مثبت مواد غذایی سالم را نیز از بین می‌برند.

منبع: tebyan.net


 

0
نوشته شده توسط فرناز اخباری

ارتباط کرونا و گروه خونی از دیدگاه مدرسه عالی پزشکی دانشگاه هاروارد

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمانفرناز اخباری

 

به گزارش سایت harvard.edu

دراین مطالعه هیچ ارتباطی بین گروه خونی و شدت کرونا نشان داده نشد.

این مقاله بخشی از پوشش درمانی، تحقیقات پزشکی، آموزش پزشکی و سیاست مربوط به همه‌گیری SARS-CoV-2 و بیماری کرونا در دانشکده پزشکی هاروارد است.

براساس گزارش محققان بیمارستان جنرال ماساچوست دانشکده پزشکی هاروارد، گروه خونی افراد با بدتر شدن شدید علائم در افرادی که تست کووید ۱۹ مثبت داشتند، ارتباطی ندارد.

یافته‌های این بررسی که در مجله Annals of Hematology منتشر شده است، یافته‌های گزارشات قبلی را که ارتباط بین گروه‌های خونی خاص و کرونا را نشان می‌دهد، رد می‌کند.

با این حال، این مطالعه نشان داد که افراد علامت‌دار با گروه خونی B و AB مثبت، با احتمال بیش‌تری آزمایش کرونای مثبت داشتند، در حالی که افرادی که دارای گروه خونی O احتمال کم‌تری داشتند.

آناهیتا دوآ، رزیدنت جراحی تومورها دردانشگاه پزشکی هاروارد، می‌گوید: «دریک مطالعه چند مرکزی نشان دادیم که هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کنیم گروه خونی ABO خاصی باعث افزایش شدت بیماری می‌شود که آن را منجر به نیاز به لوله‌‌گذاری یا علت مرگ بدانیم.»

دوآ گفت: «این شواهد باعث رد یافته‌های گزارش‌های قبلی مبنی بر ارتباط احتمالی بین گروه خونی A و خطر بیشتر عفونت و مرگ‌ومیر در کرونا می‌شود.»

پیدایش بیماری کرونا در گوشه و کنار جهان دانشمندان را بر آن داشت که ویژگی‌های افراد مستعد ابتلا به این ویروس، و همچنین عوامل خطرموثر در شدت و پیشرفت آن را ارزیابی کنند.

این امر منجر به گسترش نظریه‌ها و گزارش‌های متعددی در مورد ارتباط بین کرونا و گروه خونی شده است که منجر به مطرح شدن سوالات بیش‌تر می‌شود.

محققان دانشگاه پزشکی هاروارد در تومورهای جنرال تحقیقات خود را با استفاده از پایگاه داده عظیم سیستم سلامتی General Brigham Health از داده‌های ثبت شده تحقیقاتی بیماران آغاز کردند.

جامعه مورد مطالعه شامل ۱۲۸۹ بیمار بزرگسال علامت‌دار، با تست کرونا مثبت بود و گروه خونی ثبت شده، از بیش از ۷۶۰۰ بیمار علامت‌دار در پنج بیمارستان منطقه بوستون، از جمله Mass General و Brigham و بیمارستان زنان، از ۶ مارس تا ۱۶ آوریل سال جاری تحت درمان قرار بودند انتخاب شدند.

بین گروه خونی و کرونا ارتباط وجود ندارد

تجزیه و تحلیل آماری تأثیر مستقل گروه خونی را در میزان لوله‌گذاری و یا مرگ این بیماران آلوده نشان داد.

در این بررسی نگاهی به گذشته هیچ ارتباط معناداری بین گروه خونی و بدتر شدن بیماری نیاز به بستری شدن در بیمارستان، لوله‌گذاری یا هر نشانگر التهابی وجود نداشت.

دوآ گفت: «التهاب یک یافته بسیار مهم است زیرا تصور علمی رایج این است که کرونا از طریق التهاب سیستمیک، بدن را ویران می‌کند، که می‌تواند منجر به بیماری شدید و مرگ شود.» با این حال، ما دریافتیم که نشانگرهای التهاب در بیماران مبتلا بدون در نظر گرفتن گروه خونی آن‌ها یکسان است.

یک یافته جالب در این مطالعه این بود که به نظر می‌رسد احتمال بیشتری وجود دارد که افراد دارای گروه خونی B و AB که Rh مثبت داشتند، به ویروس مبتلا شوند. حتی شواهد قوی‌تری نیز که توسط تیم مطالعاتی جمع‌آوری شد نشان می‌دهد که افراد دارای علامت با گروه خونی O بااحتمال کم‌تری تست مثبت دارند.

دوآ گفت: «این یافته‌ها باید بیش‌تر مورد بررسی قرار گیرند تا مشخص شود آیا گروه‌های خونی خاص در افراد ممکن است به‌طور بالقوه اثر محافظت کننده یا ایجاد کننده خطر داشته باشند؟»

با وجود این، در حال حاضر، محققان مطمئن هستند که یافته‌های اصلی آن‌ها مبنی بر این‌که گروه‌های خونی ABO نباید در بیماران مبتلا به کرونا به عنوان پیش آگهی تلقی شود به رد شایعات و اطلاعات غلط بالینی بی‌اساس که می‌تواند به راحتی دراین بیماری همه‌گیر مورد توجه قرار گیرد، کمک خواهد کرد و تاحدی به عنوان  یافته‌های پزشکی پذیرفته شده قرار گیرد.

منبع: harvard.edu


 

 

0
نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

چرا کرونا باعث مه مغزی می‌شود؟

بیماری‌‌ها و راه درمانپیشگیری بهتر از درمان

 

به گزارش سایت healthline.com

شایع‌ترین علائم کرونا که تا امروز گزارش شده است تب،‌ سرفه، تنگی نفس و خستگی است. با این حال علائمی هم از حدود ۲۵% از مبتلایان گزارش می‌شود که ارتباط مستقیم با مغز و سیستم عصبی دارد. به فراموشی ناشی از کرونا «مع مغزی کووید ۱۹» می‌گویند. قبلا درباره‌ی مه مغزی صحبت کرده بودیم اما امروز می‌خواهیم دلیل درگیری مبتلایان به کرونا با این عارضه و روش‌های برطرف کردن آن را با هم بررسی کنیم.

مه مغزی کووید ۱۹ چیست؟

مه مغزی یک اصطلاح عمومی است که برای توصف احساس کند بودن ذهن، مبهم بودن یا فاصله گرفتن از آن استفاده می‌شود.

علائم مه مغزی شامل زیر می‌شود؛

  • مشکلات حافظه؛
  • عدم وضوح ذهنی؛
  • تمرکز ضعیف؛
  • احساس «خارج شدن از آن»؛
  • سردرد؛
  • گیجی.

اغلب افراد گاهی وقت‌ها مه مغزی را تجربه می‌کنند. یک شب خواب نامناسب یا استرس زیاد می‌تواند در شما ذهن احساس کندی ایجاد کند. اما بعضی از افراد مبتلا به کرونا گزارش کرده‌اند که هفته‌ها یا حتی ماه‌ها بعد از بهبود و از بین رفتن سرفه و خستگی همچنان با پدیده‌ی مه مغزی درگیر هستند.

محققان هنوز در حال بررسی علت احتمالی پیش آمدن پدیده‌ی مه مغزی در افرادی که به کرونا مبتلا شده‌اند هستند و به نتیجه‌ی مشخصی نرسیده‌اند. این‌طور تصور می‌شود که هر دو عامل فیزولوژیکی و روانی می‌تواند در به وجود آوردن این حالت تأثیر داشته باشد.

وقتی ویروس کرونا وارد سیستم بدن می‌شود از طریق آنزیمی به نام گیرنده‌ی آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ (ACE2) وارد سلوس‌ها می‌شود. ویروس نورو تهاجمی است و این به آن معنا است که می‌تواند وارد بافت مغز شما بشود. بسیار پیش آمده که افراد پس از ابتلا به کرونا دچار عوارضی مانند تغییر هوشیاری یا انسفالوپاتی (آسیب یا بیماری مغزی) شده‌اند.

مطالعه‌ای که در ژانویه‌ی ۲۰۲۱ انجام شد نشان داد که میزان سیتوکین‌های التهابی در مایعات اطراف مغز افراد مبتلا به کووید ۱۹ تا هفته‌ها پس از عفونت افزایش پیدا می‌کند.

التهاب در مغز مانع ایجاد ارتباط نورون‌ها با یکدیگر می‌شود و همین موضوع می‌تواند در ایجاد مه مغزی مؤثر باشد. همچنین تغییرات زیرساختاری در هیپوکامپ و سایر مناطق مغز بعد از ابتلا به کرونا می‌تواند به اختلالات شناختی در فرد دامن بزند.

دیگر عوامل مؤثر در ایجاد مه مغزی

همان‌طور که گفتیم ایجاد التهاب در مغز و اطراف آن می‌تواند در ایجاد مه مغزی تأثیر داشته باشد. با این حال عوامل دیگری هم وجود دارد که کرونا می‌تواند به صورت غیرمستقیم آن‌ها را ایجاد کرده و در نتیجه فرد مبتلا را با پدیده‌ی مه مغزی درگیر کند.

این عوامل در ادامه آورده شده‌اند.

  • کیفیت پایین خواب؛
  • احساس تنهایی؛
  • افسردگی؛
  • افزایش استرس یا اضطراب؛
  • تغییرات رژیم غذایی؛
  • کاهش فعالیت بدنی؛
  • عوارض جانبی داروهای خاص.

مه مغزی کووید ۱۹ چقدر شایع است؟

محققان هنوز در حال بررسی این عارضه و محاسبه‌ی میزان شایع بودن آن در بین مبتلایان هستند. تحلیلی که اخیرا در این مورد منتشر شده است نشان داده که حالات روانی ۷٫۵% تا ۳۱% از افرادی که به کرونا مبتلا شده‌اند تغییر کرده است. البته به دلیل کوچک بودن جامعه‌ی مورد تحقیق نمی‌توان گفت که این تخمین برای همه‌ی افراد کاربرد دارد.

مطالعه‌ی دیگری گزارش کرده است که علائم عصبی ناشی از ابتلا به کرونا می‌تواند گسترده‌تر از آن چیزی باشد که در ابتدا تصور می‌شده است و ممکن است ۶۹% از افرادی که به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند بیماری شدید عصبی داشته باشند. در حال حاضر دلیل اینکه چرا بعضی از افراد به مه مغزی دچار می‌شوند و بعضی دیگر اصلا با این پدیده درگیر نمی‌شوند را نمی‌دانیم اما به نظر می‌رسد هرچه شدت این بیماری بیشتر باشد، فرد در معرض خطر بروز اختلالات عصبی و فراموشی ناشی از کرونا قرار می‌گیرد.

فراموشی ناشی از کرونا چقدر طول می‌کشد؟

هنوز مشخص نیست که مه مغزی کووید-۱۹ چه مدت از بهبودی بیمار از بین می‌رود. بعضی از افراد گزارش کرده‌اند که ماه‌ها پس از بهبود و از بین رفتن علائم تنفسی و ضعف بدنی همچنان با پدیده‌ی مه مغزی درگیر هستند. مطالعه‌ای که در دسامبر ۲۰۲۰ منتتشر شد نشان داد که حدود ۲۸% از افراد بعد از گذشت ۱۰۰ روز از زمان ابتلا به کرونا همچنان با این پدیده مواجه هستند.

در مطالعه‌ی دیگری محققان دریافتند که از بین ۶۰ نفر از بهبود یافتگان از کرونا، ۵۵% تا ۳ ماه پس از بهبود بیماری هنوز علائم تغییرات خلق‌وخو، خستگی، سردرد و اختلالات بینایی را گزارش می‌کنند.

چه چیزی به درمان مه مغزی کووید-۱۹ کمک می‌کند؟

بهترین روش برای از بین بردن مه مغزی استفاده از عادت‌های سالم است. اگر با مه مغزی مداوم روبه‌رو هستید کارهای زیر می‌تواند به تقویت عملکرد ذهنی شما کمک کند؛

  • به اندازه‌ی کافی بخوابید. داشتن خواب خوب و با کیفیت می‌تواند به ترمیم و بهبودی بدن کمک کند.
  • ورزش منظم داشته باشید. فعالیت بدنی نه تنها برای قلب و ریه‌های شما مفید است، بلکه یک روش عالی برای تقویت عملکرد مغز است.
  • تغذیه‌ی خوب داشته باشید. سعی کنید از یک رژیم غذایی متعادل و سالم استفاده کنید تا بدن شما به مواد مغذی دسترسی کافی داشته باشد و بتواند سریع‌تر به حالت سلامی خود بازگردد.
  • از مصرف دخانیات و الکل پرهیز کنید. دوری از مصرف دخانیات و الکل می‌تواند به کاهش التهاب در مغز شما کمک کند.

این روزها محققان در حال بررسی مزایای بالقوه‌ی استروئیدها برای کاهش التهابات مغزی هستند. این موضوع می‌تواند به کاهش تغییرات شناختی در مغز هم کمک کند.

چه زمانی باید درباره‌ی علائم خود با پزشک صحبت کنیم؟

اگر علائم ذهنی شما آن‌قدر شدید هستند که در زندگی روزمره‌اتان اختلال ایجاد می‌کند یا اگر بعد از گذشت دو هفته از بهبودی همچنان با مشکل مه مغزی درگیر هستید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر مبتلا به کرونا هستید و با علائم زیر مواجه شدید باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید؛

  • تنفس دشوار
  • درد یا فشار مداوم در قفسه‌ی سینه
  • ضربان سریع قلب
  • گیجی ذهنی جدید
  • مشکل بیدار ماندن یا مشکل بیدار شدن
  • ناخن یا لب مایل به آبی

تمرین‌های ورزشی ساده برای ریکاوری بعد از کرونا

 

همان‌طور که قبل‌تر اشاره کردیم یکی از دلایل ایجاد مه مغزی کووید-۱۹ کاهش فعالیت‌های بدنی، استرس و افسردگی است. تمرین‌های ساده‌ای وجود دارد که شما می‌توانید پس از بهبودی و در دوران نقاهت انجام دهید. این تمرینات علاوه بر بهبود روحیه و از بین بردن استرس ناشی از بیماری، به فعالیت مجدد بعضی از اندام‌ها که در طول دوره‌ی بیماری بی‌حرکت بوده‌اند کمک می‌کند.

انجام این تمرینات در روزهای دوران نقاهت به شما در بازیابی انرژی از دست رفته کمک کرده، گرفتگی عضلات شانه و پشت را از بین می‌برد و همچنین از لخته شدن خون در پاها که به دلیل استراحت زیاد ایجاد شده است جلوگیری می‌کند. شما می‌توانید هر روز با کمک ویدیوی بالا تمرینات ریکاوری را انجام دهید. البته نباید فراموش کنید که بدنتان هنوز ضعیف است و باید در حد توان به تمرین‌ها بپردازید. مهم‌ترین کار در طول تمرین تنفس صحیح و عمیق است. این کار به بازسازی ریه‌ها کمک می‌کند و اکسیژن بیشتری به اندام‌ها می‌رساند.

سخن آخر

بعضی از افراد مبتلا به کرونا پس از گذشت هفته‌ها یا ماه‌ها از بهبود علائم بیماری، دچار مه مغزی می‌شوند. اینطور به نظر می‌آید که ترکیبی از تغییرات فیزیولوژیکی در مغز و عوامل روان‌شناختی می‌تواند در ایجاد مه مغزی کووید-۱۹ نقش داشته باشد. محققان هنوز در تلاشند تا دلیل اصلی علائم عصبی ناشی از کرونا را که در بعضی از افراد ایجاد می‌شود پیدا کنند. اگر شما مبتلا به کرونا شده‌اید و مشکلات شناختی طولانی مدتی دارید که بر توانایی شما برای تفکر سالم تأثیر گذاشته است لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

منابع:

۱- healthline.com

۲- digikala.com


 

0
نوشته شده توسط فرناز اخباری

آیا می‌توانید بدون این‌که تب کنید آنفولانزا داشته باشید؟

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. فرناز اخباری

 

به گزارش سایت webmed.com

به‌عنوان یک پرستار، من همیشه از دوستان و خانواده در مورد علائم سوال می‌کنم.

ممکن است دوستی به من زنگ بزند تا بگوید: «آیا می‌توانیم آنفلوانزا بدون تب داشته باشیم؟ چون احساس می‌کنم ممکن است به آنفولانزا مبتلا شده باشم اما دمای بدنم طبیعی است.»

گاهی اوقات آن‌ها تعجب می‌کنند وقتی به آن‌ها می‌گویم، بله؛ شما می توانید آنفولانزا داشته باشید و تب نکنید.

هر بدن انسان در نحوه پاسخگویی به بیماری منحصربه‌فرد است و ویروس‌ها می‌توانند در داخل هر بدن متفاوت رفتار کنند. به همین دلیل است که وقتی در مورد علائم یک بیماری صحبت می‌کنیم، به‌طور کلی طیف وسیعی از علائم بالقوه یک شخص را توصیف می‌کنیم.

به‌عنوان مثال، لیست علائم احتمالی آنفلوانزا شامل موارد زیر است:

  • تب؛
  • لرز؛
  • گلو درد؛
  • سرفه کردن؛
  • آبریزش بینی؛
  • دردهای عضلانی؛
  • خستگی؛
  • سردرد.

اما هر کسی که به آنفولانزا مبتلا شود، ممکن است علامتی در این لیست نداشته باشد. به‌عنوان مثال، اگر یک مورد خفیف از آنفلوانزا داشته باشید، ممکن است بدن شما هرگز برای مبارزه با ویروس تب نکند. یا ممکن است دچار سرفه بدی شوید اما هرگز سردرد نگیرید زیرا ویروس آنفلوانزا در ریه‌های شما بیش‌تر از سینوس‌ها فعال شده است.

اگر به یک بیماری شبیه آنفولانزا مبتلا شدید، برای راهنمایی در مورد این‌که چه کاری انجام دهید با پزشک خود تماس بگیرید. آنفلوانزا و COVID-19 علائم رایج زیادی دارند (از جمله تب و سرفه)، بنابراین نباید خود تشخیص دهید.

تصور نکنید که آنفولانزا دارید و دچار COVID-19 نیستید یا بالعکس.

در عوض، با پزشک خود تماس بگیرید تا بفهمد آیا باید آزمایش آنفلوآنز یا آزمایش COVID-19 یا کار دیگری انجام دهید (زیرا ویروس‌های زیادی می‌توانند علائم شبیه آنفولانزا ایجاد کنند).

  • حتماً خود را از اعضای خانواده و مردم جدا کنید.
  • آنفلوانزا و COVID-19 مسری هستند و شما باید از سرایت بیماری به افراد دیگر خودداری کنید.
  • از ماسک استفاده کنید (حتی در خانه)، از نظر فیزیکی فاصله داشته باشید و مرتبا دستان خود را بشویید.
  • همچنین استراحت کنید.
  • مایعات زیادی بنوشید تا به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید – چه تب داشت باشید چه نداشته باشید.

 

منبع: webmed.com

 


 

0
نوشته شده توسط بهنوش فرجی

محققان می‌خواهند داروی ضدالتهاب موجود را برروی بیماران کووید_۱۹ آزمایش کنند.

بیماری‌‌ها و راه درمان, کرونا ویروس , پیشگیری بهتر از درمان , اخبار پزشکی , بهنوش فرجی

 

این گزارش در تاریخ ۲۹آوریل ۲۰۲۰ در سایت news-medical.net منتشر شده است.

داروی ضدالتهابی که در ۲۵ سال پیش در تحقیقات Scripps توسعه داده شده است، در حال حاضر به‌عنوان راهی برای جلوگیری از مشکل تنفسی حاد در بیماران مبتلا به کووید_۱۹ مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.

این دارو، یک آنتی‌بادی مونوکلونال که هم اکنون متعلق به شرکت داروسازی Implicit Bioscience است، که قرار است در یک کارآزمایی بالینی کوچک در چهار محل در ایتالیا، اسپانیا، استرالیا و سنگاپور، مورد استفاده قرار گیرد.
در این کارآزمایی ارزیابی خواهد شد که آیا این دارو موسوم به IC14 می‌تواند واکنش سیستم‌ایمنی ریه‌ها را نسبت به ویروس کرونا را کنترل کند.

اغلب بیماران مبتلا به کووید_۱۹ در معرض خطر حاد تنفسی قرار دارند که در این شرایط التهابی که به‌وجود می‌آید منجر به آسیب ریه و نارسایی اندام‌های دیگر می‌شود.
پروفسور ریچارد اولویچ(Richard Ulevitch)، رئیس سابق ایمونولوژی، و تحقیقات Scripps، این دارو را در ۲۵سال پیش تولید کرده است.

داروی IC14 نوعی پروتئین است که به سلول‌های ایمنی بدن کمک می‌کند و عوامل بیماری‌زا مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها یا موادی که از سلول‌های مجروح یا مرده آزاد می‌شوند وقتی می‌خواهند سیستم‌ایمنی بدن را به خطر بیاندازند را تشخیص می‌دهد.

IC14 ویژگی غیر معمول دارد که در دو سطح گلبول سفید خون است که یکی آزاد و شناور در خون و دیگری در مایعات ریه است.
ویژگی IC14 به او اجازه می‌دهد تا بدن در مقابل واکنش التهابی در مکان‌های مختلف تقویت شود.
در بیماران مبتلا به کووید_۱۹ این التهاب خارج از کنترل یک چرخه معیوب ایجاد می‌شود که سیستم‌ایمنی در این شرایط بیش از حد جاری می‌شود و می‌تواند منجر به آسیب بافت و در موارد شدیدتر نارسایی چند اندام شود. و آنتی‌بادی IC14 جلوی این اتفاق را می‌گیرد.

و محققان فکر می‌کنند که آنتی‌بادی مونوکلونال IC14 که دهه‌ها پیش تولید شد‌ه است برای مهار التهابی شدید بیماری کووید_۱۹ موثر باشد.

این آزمایش نشان خواهد داد که آیا IC14 برای بیماران کووید_۱۹ بی‎خطر است و آیا باعث کاهش مرگ در بیماران کووید_۱۹ می‌شود. اگر نتایج آزمایش‌های اولیه امیدوار کننده باشد برای افراد بیش‌تری استفاده خواهد شد.

 

منبع: news-medical.net


*مطالب مرتبط:

پیشگیری از ویروس کرونا
در صورت شیوع ویروس کرونا باید ماسک بزنید.
به گفته دولت چین؛ دوره نهفتگی کرونا ویروس تا ۲۷ روز ممکن است طول بکشد
ویروس کرونا با بدن ما چه می‌کند؟
مقایسه ویروس کرونا و آنفولانزا؛ شباهت‌ها و تفاوت‌های آن‌ها
مقامات چینی می‌گویند واکسن کرونا تا آوریل ممکن‌ست آماده شود
محققان هلندی مدعی کشف پادتن ویروس کرونا شدند.
 ویروس کرونای جدید می‌تواند تا ۳ ساعت در هوا باقی بماند.
نور خورشید به سرعت ویروس کرونا را از بین می‌برد
طوفان سیتوکین‌ها در بدن ممکن است مسبب مرگ‌ومیر بیماری کووید_۱۹ شده باشد.

0
نوشته شده توسط بهنوش فرجی

طوفان سیتوکین‌ها در بدن ممکن است مسبب مرگ‌ومیر بیماری کووید_۱۹ شده باشد.

بیماری‌‌ها و راه درمان, کرونا ویروس , پیشگیری بهتر از درمان , اخبار پزشکی , بهنوش فرجی

 

به گزارش سایت پزشکی‌ webmd.com

سیتوکین‌ها یک دسته از پروتئین‌های کوچکی هستند که ارتباط بین سلول ها را برقرار می کنند. سیتوکین‌ها نقش مهمی در سلامت بدن افراد دارند و در مقابل بیماری‌ها نقش بسزایی ایفا می کنند، مخصوصا هنگامی که بیماری مربوط به التهاب باشد. و به ما می‌توانند در مقابله با عفونت‌ها کمک کنند و تأثیر مثبتی بر روی سیستم‌ایمنی بدن داشته باشند.

یکی از اسرار مهم کرونا ویروس جدید این است که چرا در اکثر افراد فقط بیماری خفیف ایجاد می‌کند ، اما برای دیگران کشنده می‌شود.
در بسیاری از موارد، به نظر می‌رسد بیش‌ترین آسیب ممکن است توسط یک پاسخ ایمنی به عفونت باشد تا تاثیر مستقیم خود ویروس باشد.
در بسیاری از بیمارانی که مبتلا به کووید_۱۹ هستند، در خون آن‌ها سطح بالایی از پروتئین‌های سیستم‌ایمنی بدن به نام سیتوکین دیده شده است.

دانشمندان معتقدند دانشمندان که این سایتوکاین ناشی از واکنش ایمنی به نام طوفان سایتوکاین هستند که در آن بدن به جای مبارزه با ویروس، شروع به حمله به سلول‌ها و بافت‌های خود می‌کند.

طوفان‌های سایتوکاین در بیماری‌های خودایمنی مانند آرتروز نوجوانان رخ می‌دهد. آن‌ها همچنین در طی انواع خاصی از درمان سرطان رخ می‌دهند و ممکن است در اثر عفونت‌ها مانند آنفولانزا ایجاد شوند.

به‌عنوان مثال، در یک مطالعه بیمارانی که از آنفولانزای خوکی درگذشتند مشخص شد که ۸۱٪ از آن‌ها دارای طوفان سیتوکین هستند.

گرچه ویروسی که باعث  بیماری کووید_۱۹شده است تنها چند ماه است که  در چرخه می‌باشد، اما تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مانند دیگر عفونت‌ها  این بیماری هم ممکن است باعث این نوع از مشکلات ایمنی فاجعه بار روبرو شده باشد، و محققان می‌گویند که اندازه طوفانی که برانگیخته است بسیار شدید است.

ده‌ها مطالعه برای مشاهده این‌که آیا می‌شود توسط داروهایی و وسایلی سیتوکین‌ها را متوقف کرد و یا از انتشارشان جلوگیری کرد، آغاز شده است، که ممکن است این روند بیماران  کووید_۱۹ را از مرگ نجات دهد.

دکتر موکش کومار(Mukesh Kumar)، ویروس شناس و ایمونولوژیست در دانشگاه ایالتی جورجیا در آتلانتا برروی این مطالعه که پاسخ بدن در مقابل عفونت ویروس SARS-CoV-2 چگونه است، در حال تحقیق است. و نکته‌ای که وی مشاهده کرده است این‌ست که ویروس خیلی سریع تکثیر می‌شود که یک سلول را آلوده می‌کند و فشار زیادی برروی سلول است.

او می‌گوید: « هنگامی که هر سلول احساس کند که یک چیز خارجی وجود دارد ، اتفاق بدی رخ می‌دهد ، واکنش سریع سلول به کشتن خودش است.»

این یک مکانیسم محافظتی است تا به سلول‌های دیگر سرایت نکند.

و انواعی از سایتوکاین‌ها باعث مرگ سلولی می‌شوند، وقتی تعداد زیادی از سلول‌ها هم‌زمان این کار را انجام می‌دهند، بسیاری از بافت‌ها می‌توانند بمیرند و در بیماری کووید_۱۹ بیش‌تر در ریه این اتفاق افتاده است.
و در این حالت با شکسته شدن بافت‌ها، دیواره کیسه‌های هوای ریه‌ها نشت می‌کند و با مایعات پر می‌شوند و باعث ایجاد پنومونی و خون اکسیژنش را از دست می‌دهد.

دکتر کومار می‌گوید: « میزان سیتوکین‌هایی که در پاسخ به عفونت ویروس SARS-CoV-2 توسط سلول‌ها تولید می‌شود ، حدود ۵۰ برابر بیش‌تر از مقدار مشاهده شده در پاسخ به دیگر عفونت‌هاست.»
محققان مطمئن نیستند که چند درصد از بیماران مبتلا به کووید_۱۹ در اثر طوفان سیتوکین جان خود را از دست داده‌اند.

 

منبع: webmd.com


*مطالب مرتبط:

پیشگیری از ویروس کرونا
در صورت شیوع ویروس کرونا باید ماسک بزنید.
به گفته دولت چین؛ دوره نهفتگی کرونا ویروس تا ۲۷ روز ممکن است طول بکشد
ویروس کرونا با بدن ما چه می‌کند؟
مقایسه ویروس کرونا و آنفولانزا؛ شباهت‌ها و تفاوت‌های آن‌ها
مقامات چینی می‌گویند واکسن کرونا تا آوریل ممکن‌ست آماده شود
محققان هلندی مدعی کشف پادتن ویروس کرونا شدند.
 ویروس کرونای جدید می‌تواند تا ۳ ساعت در هوا باقی بماند.
نور خورشید به سرعت ویروس کرونا را از بین می‌برد

 

 

.

 

0
1 2 3 4