نوشته شده توسط فرناز اخباری

چگونه تبخال برای تمام عمر به سیستم عصبی نفوذ می‌کند

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمانفرناز اخباری ,

 

به گزارش سایت sciencedaily.com

ورود ویروس تبخال به سیستم عصبی با یک ترفند می‌باشد.

در تبخال نوع ۱ با یک بار ابتلا برای همیشه در خطر هستید. بیش از نیمی از بزرگسالان ایالات متحده ناقل HSV1 (ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱) هستند که در سیستم عصبی محیطی نهفته است و هرگز نمی توان آن را ریشه کن کرد.

یک مطالعه جدید در Northwestern Medicine استراتژی جالب  این ویروس را در آلوده کردن سیستم عصبی کشف کرده است که مسیری برای توسعه واکسن مورد نیاز برای HSV1 و نوع دیگر نزدیک به  آن یعنی HSV2 می باشد.

برخی از ناقلین حتی هرگز به تبخال ناشی از HSV1 دچار نخواهند داشت. اما برای دیگران، می ‌تواند باعث نابینایی یا آنسفالیت خطرناک شود.

شواهد فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد این ویروس منجر به زوال عقل می‌شود، HSV2 که بیش‌تر از طریق تماس جنسی منتقل می‌شود، می‌تواند از مادر به نوزاد در طول فرآیند زایمان و بصورت تبخال نوزادی منتقل شود و به صورت ضایعاتی در سراسر بدن نوزاد ظاهر شود. اکثر نوزادان بهبود می‌یابند، اما در بدترین موارد، می‌تواند باعث آسیب مغزی شود یا در تمام اندام‌ها منتشر شود و کشنده باشد.

گرگ اسمیت، پروفسور میکروبیولوژی و ایمونولوژی در دانشکده پزشکی فاینبرگ دانشگاه نورث وسترن  می‌گوید: شدیداً به واکسنی نیاز داریم تا از تهاجم ویروس تبخال به سیستم عصبی جلوگیری کنیم.

مطالعه جدید پزشکی نورث وست از آزمایشگاه اسمیت مسیری را برای آن کشف کرده است. این مطالعه دریافت که چگونه تبخال یک پروتئین را از سلول‌های اپیتلیال بر می‌دارد و آن را به یک ناقص کننده تبدیل می‌کند که می‌تواند به سمت سیستم عصبی محیطی حرکت کند. آنها این فرآیند را «آسان سازی» نامیده‌اند.

اسمیت گفت: این کشفی است که ممکن است پیامدهای گسترده‌ای برای بسیاری از ویروس‌ها از جمله HIV و SARS-CoV-2 داشته باشد.

این مطالعه در ۱۷ نوامبر در Nature منتشر شد.

پیشروی ویروس

اسمیت گفت: «ویروس باید کد ژنتیکی خود را به هسته تزریق کند تا بتواند ویروس‌های هرپس بیشتری بسازد. و این سلول را دوباره برنامه‌ریزی می‌کند تا به کارخانه ویروس تبدیل شود. سوال مهم این است که چگونه به هسته یک نورون می‌رسد؟»

مانند بسیاری از ویروس‌ها، تبخال بر روی مسیرهایی در سلول به نام میکروتوبول می‌رود و از موتورهای پروتئینی به نام دینئین و کینزین برای حرکت در مسیر استفاده می‌کند.

تیم اسمیت دریافت که تبخال از یک موتور کینزین استفاده می‌کند که با خود از سلول‌های دیگر می‌آورد تا خود را به هسته در نورون برساند. آن پروتئین کینزین به یک ناقص‌کننده تبدیل می‌شود تا هدف ویروس را که ورود به هسته نورون است برآورده کند.

اسمیت گفت: «با درک این مطلب که ویروس چگونه به این شاهکار باورنکردنی دست می‌یابد و وارد سیستم عصبی ما می‌شود، اکنون می‌توانیم به این فکر کنیم که چگونه این توانایی را از بین ببریم.» اگر بتوان از جذب کینزین توسط ویروس جلوگیری کرد، ویروسی داریم که نمی‌تواند سیستم عصبی را آلوده کند. و سپس گزینه مناسبی برای واکسن وجود دارد.»

انتقال ویوروس هرپس را به عنوان مسیر بین کشوری در نظر بگیرید

اگر سلول را مانند یک مسیر راه آهن تصور کنید. تمام مسیرها در یک ناحیه به نام سانتروزوم منتهی می‌شوند. دو نوع موتور قطار وجود دارد: پروتئین‌های دینئین و کینزین. یکی به سمت مرکز شهر حرکت می‌کند و دیگری از آن به حومه شهر منتهی می‌شود.

هنگامی که یک ویروس تیپیکال، مانند آنفولانزا، سلول‌های اپیتلیال مخاطی (سلول‌هایی که بینی و دهان شما را پوشانده‌اند) را آلوده می‌کند، به هر دو موتور می‌چسبد و روی مجرای میکروتوبول به جلو و عقب حرکت می‌کند تا در نهایت به‌طور تصادفی به هسته برسد. به‌طور کلی، رفتن از حومه شهر به هسته، از طریق سانتروزوم، یک رفت و آمد کوتاه است.

اما  انتقال در طی مسیر اعصاب معادل یک سفر بین کشوری است. تبخال برای این سفر روی موتور دینئین می‌باشد، اما همچنین می‌خواهد مطمئن شود که موتورهای کینزین را از دست نخواهد داد.

اسمیت گفت: «این راه طولانی است. احتمالاً هشت ساعت طول می‌کشد تا از انتهای نورون تا ناحیه سانتروزوم حرکت کند.»

اما موتور دینئین نمی‌تواند ویروس را بیش‌تر از سانتروزوم ببرد و تبخال باید به هسته برسد. آن وقت است که دستش را به جیب خود می‌برد و موتور کینزینی را که از سلول‌های اپیتلیال مخاط ربوده بود بیرون می‌آورد و در یک عمل شگفت‌انگیز، کینزین جذب شده آن را مستقیماً به هسته منتقل می‌کند.

نویسنده اول، کیتلین پگ، دانشجوی فارغ‌التحصیل در آزمایشگاه اسمیت، گفت: «این اولین کشف ویروسی است که یک پروتئین‌، سلولی را تغییر کاربری می‌دهد و از آن برای هدایت دوره‌های بعدی عفونت استفاده می‌کند.»

اسمیت گفت: «همچنین مشتاقیم که مکانیسم‌های مولکولی را که این ویروس‌ها تکامل داده‌اند را کشف کنیم که مسلماً موفق‌ترین پاتوژن‌های شناخته شده برای علم تبدیل می‌‌شود.»

منبع: sciencedaily.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند