نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تغذیه سالم؛ آشنایی با خواص و مضرات آلوبخارا

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , تغذیه سالم

 

آلو بُخارا یکی از انواع خشک‌بار است. آلو بخارا از خشک کردن آلو و یا گوجه‌سبز به دست می‌آید. برای تهیهٔ آن نخست آلو قطره‌طلا در آب کمی جوشانده می‌شود، سپس پس از خنک شدن پوست آن کنده شده و در آفتاب خشک می‌شود.
که در سوپ‌ها و خوراک‌ها و خیسانده آن در آب در صبح و قبل از ناشتا به منظور لینت مزاج و رفع یبوست‌هاى عادى و تقویت اعمال کلیه به کار می‌رود. این میوه همچنین دارای اثر هضم‌کننده، اشتهاآور و محرک ترشحات صفراوى است.
آلو بخارا درختچه‌اى است به طول حدودا سه متر، که هر قدر فواصل کشت آن محدودتر باشد بر ارتفاع آن اضافه می‌گردد. این درخت در روستاهاى بخش مرکزى و بیرجند بفراوانى کشت می‌گردد. باید دانست گونه‌هاى بادام، زردآلو، گیلاس، هلو، آلو، گوجه و آلوچه از همین جنس “Prunus” می‌باشند.

_ خواص تغذیه‌ای و درمانی آلو بخارا
– این خشک‌بار از نظر پتاسیم غنی بوده و در نتیجه برای کسانی که فشار خون بالا دارند، بسیار مناسب است. به علاوه، در آلو بخارا مقدار زیادی نیاسین، ویتامین آ و ویتامین ب۶ وجود دارد.
– یک ماده شیمیایی به نام هیدروکسی فنیلی‌ساتین hydroxphenylisatin وجود دارد که موجب تحریک عضلات نرم روده بزرگ و کارایی بیشتر آن‌ها شده و در نتیجه، آلوی خشک شده به عنون یک عامل ملین و از بین برنده یبوست شناخته می‌شود.

– آلوی سیاه حرارت درونی بدن را فرو می‌نشاند.
– آلو حالت تهوع را از بین می‌برد. از این رو افرادی که به حالت تهوع و سرگیجه مبتلا می‌باشند ، بهتر است روزانه چند عدد آلو بمکند.
– آلو ضد تب و سردردهای صفراوی است.
– آلو طبیعتی سرد دارد، پس برای افراد گرم مزاج مناسب است.
– آلوی سیاه در مبتلایان به خارش بدن مانند خارش پشت، زیربغل، گردن، شانه مؤثر است.
– طبیعی‌ترین، بهترین، و بی‌خطرترین راه معالجه یبوست و بواسیر، استفاده از اشکال مختلف آلو و آلوی خشک است که باید آن را به شکل پخته یا خیس کرده مصرف کنند.
– آلو تقویت‌کننده و تنظیم کننده دستگاه هاضمه است .
– مصرف آلو به صورت پخته برای افراد ضعیف و مسن بهتر است، زیرا آلوی خام دیرهضم می‌شود.
– آلو در معالجه کم‌خونی، ضعف و ناتوانی و خستگی جسمی مفید است.
– آلو سرشار از ویتامین های A و C ، کربوهیدرات ( مواد نشاسته‌ای )، آهن، کلسیم و سایر املاح می‌باشد.
– آلوی خشک برای مبتلایان به سوء‌هاضمه بسیار مفید است.
– برگه آلو، بهترین ضد‌سم می‌باشد.
– برگه آلو، دستگاه هاضمه را در بدن تنظیم می‌نماید.
– غنی از منیزیم، سدیم، فسفرو پتاسیم است.
– به مقدار کافی فیبر غذایی را برای بدن تامین می‌کند.
– آشامیدن آب جوشانده برگ آن تا سه استکان کشنده کرم معده و ضماد برگ او که پخته بکوبند و بر شکم ببندند، ریزاننده کرم‌هاى روده و امعا و مجرب است، خاصه گرم مزاج‌ها است.
– جوشاندن آلو در گلاب و خوردن آن بندآورنده شکم است. رب آلو سرد و تر بوده و مفید حال کسانی است که کبدهای گرمی دارند، رافع تشنگى و فرونشاننده تب‌هاى حار(داغ)، التهاب و سردرد است.
– پژوهشگران معتقدند از آلو می‌توان به عنوان ضدعفونی‌کننده غذا استفاده کرد. آلوى خشک خواص ضد‌میکروبى دارد که می‌تواند خطر آلودگى گوشت را کم کند. افزودن آلو یا عصاره آن به گوشت قیمه شده، به میزان قابل توجهى از رشد میکروب‌ها جلوگیرى می‌کند.
هر چند ادویه نیز می‌تواند نقش مشابهى ایفا کند، اما عصاره آلو طعم اندکى دارد و به همین دلیل طعم اصلى غذا را تغییر نمی‌دهد. افزودن ۳ درصد عصاره آلو، بیش از ۹۰ درصد مانع از رشد میکروب‌ها می‌شود. آلو به دلیل کمک به مرطوب ماندن گوشت، کیفیت گوشتى را که دوباره گرم می‌شود، و بهبود می‌بخشد.
– قابلیت بالای جذب آهن و خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالا
یکی از توانایی‌های آلو سیاه و آلو بخارا،‌ قابلیت جذب بالای آهن می‌باشد که محققان یافته‌اند که این قابلیت بدلیل وجود ویتامین C موجود در آن می‌باشد. از فواید ویتامین C، می‌توان به سالم ساختن بافت‌های بدن و همچنین مقاوم ساختن سیستم‌ایمنی بدن اشاره نمود. مصرف مقدار کمی ویتامین C،‌ به‌صورت روزانه در فصل سرما برای جلوگیری از ابتلاء به سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار مفید می‌باشد و همچنین مورد نیاز افرادی است که بطور مرتب از عفونت گوش رنج می‌برند.
ویتامین C، از اکسید شدن کلسترول توسط رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌نمایند زیرا اکسید شدن کلسترول سبب ابتلاء به بیماری‌های قلبی در افراد دیابتی و همچنین گرفتگی رگ‌ها می‌گردد. به‌علاوه ویتامین C، می‌تواند با خنثی نمودن رادیکال‌های آزاد از پیشرفت بیماری‌هایی نظیر آسم،‌ سرطان روده، ‌آرتروز استخوان و روماتیسم جلوگیری می‌نماید.
آلو سیاه بسیار برای بینایی مفید است و از ابتلاء به بیماری کم سویی چشم در دوران کهنسالی جلوگیری می‌نماید.

_ مضرات مصرف زیادی آلو بخارا

– زیاده‌روی و مصرف بی‌رویه الو بخارا موجب ناراحتی معد ه –نفغ –ایجاد اسید‌اوریک و ناراحتی طحال می‌شود .

– اشخاص سرد مزاج باید در مصرف این میوه احتیاط نمایند .افراد مبتلا به قند‌خون نیز نباید درمصرف الو بخارا زیاده‌روی کنند. افرادی که مبتلا به ناراحتی‌هایی مانند : نقرس –اسید اوریک –رماتیسم –اترومی –تصلب شرایین – اسهال زخم معده واثنی‌عشر می باشند ،باید در مصرف میوه ی مزبور احتیاط نمایند.

منبع: مجله سلامتی

 

 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند