نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

سوال و پاسخ ( قرص ویتاگنوس که برای رفع تنبلی تخمدان‌ست در افرادی که کم‌کاری تیروئید دارند مشکل‌ساز نیست؟)

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, تغذیه سالم , سوال و پاسخ , بهداشت بانوان

در مصرف ویتاگنوس مراقب باشید، درست است که گیاهی می‌باشد. ولی باید نسبت به مصرف استروژن حساس باشید، تنها در صورتی که بدن‌تان کمبود دارد مصرف کنید استروژن بیش از حد در بدن هورمون‌های تیرویید را مسدود می‌کند.

_ چه عواملی باعث عقب افتادن پریود می‌شود؟!
چرخه قاعدگی توسط سیستم غدد درون ریز (endocrine system) که باعث ترشح هورمون‌هایی از قبیل هورمون‌های جنسی استروژن و پروژسترون در بدن می‌شود، تنظیم می‌گردد. این هورمون‌ها نقش کلیدی در تمام مراحل چرخه قاعدگی بازی می‌کنند، باعث بلوغ تخمک (ovum) و در نهایت ترشح به درون رحم می‌شوند.
اما بسیاری از اختلالات متفاوت می‌تواند منجر به عدم تعادل هورمونی و تاخیر در عادت ماهیانه شوند. از جمله این اختلالات می‌توان به کم‌کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، آدنوم هیپوفیز ( تومور غیرسرطانی غده هیپوفیز ) و نارسایی آدرنال ( وضعیتی که در آن غدد آدرنال مقدار کافی از هورمون‌های خاص تولید نمی‌کنند ) اشاره کرد.

یکی از علائم کم‌کاری تیروئید اختلالات قاعدگی و تنبلی تخمدان ‌می‌باشد.
زمانی که غده تیروئید به درستی عمل نکند، متابولیسم و سوخت‌وساز بدن دچار مشکل شده و باعث ایجاد تغییراتی در چرخه سیکل قاعدگی می‌شود. در صورتی‌که دچار کم‌کاری تیروئید باشید به احتمال زیاد دچار تاخیر در سیکل قاعدگی خواهید شد.
وقتی که تیروئید که غده مسئول سوخت‌وساز بدن است به خوبی کار نکند، چرخه قاعدگی بهم می‌خورد.
تیرویید غده‌ای کوچک در ناحیه گردن و مسئول ترشح دو هورمون مهم T3 و T4 است. هورمون‌های ترشح شده توسط تیرویید توسط جریان خون در سراسر بدن حرکت می‌کنند و وظایف مهمی چون متابولیسم بدن را کنترل می‌کنند.
تیروئید به دلیل ترشح هورمون TSH، تاثیر مهمی بر قاعدگی و میل جنسی دارد. در کم‌کاری تیرویید، ترشح هورمون TSH و TRH افزایش می‌یابد. با افزایش ترشح TRH سطح پرولاکتین بالا می‌رود و باعث می‌شود ترشح هورمون FSH و LH هورمون‌های محرک تخمدان – در هیپوفیز قدامی مختل شود.
افزایش پرولاکتین، هورمون‌های تحریک کننده تخمدان را کاهش می‌دهد، در نتیجه تخمک‌گذاری انجام نمی‌شود. این اختلال باعث به تعویق افتادن سیکل عادت ماهیانه و در مواردی ناباروری خواهد شد.

در کم‌کاری تیروئید باعث می‌شود پریود باز هم دیرتر اما شدیدتر اتفاق بیفتد و تکرار و طول دوره را افزایش دهد – برای مثال، برخی از زنان چرخه‌شان از ۲۸ روز به ۲۵ روز کاهش یافته و قاعدگی معمول ۵ روزه آن‌ها، ۶ یا ۷ روز طول خواهد کشید. ضمنا باعث افزایش وزن، خستگی و ریزش مو می‌شود. پزشک با آزمایش خون می‌تواند اختلال تیروئید را بررسی نماید.
با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش به راحتی می توان به این مشکل پی برد. مقدار دارو و زمان آزمایش را متخصص غدد مشخص می‌کند. اصولا سه ماه بعد شروع دارو مجددا آزمایش داده می شود. و دوز دارو مجددا تنطیم می شود. اگرچه فقط در یک درصد موارد ممکن است به هم ریختن سیکل ماهیانه به دلیل اختلال در عملکرد تیروئید باشد اما با توجه به اینکه تیروئید در عملکرد بدن بسیار تاثیرگذار است لازم است حتما این بررسی انجام شود.
حتی با رژیم غذایی هم می‌شود کم‌کاری تیروئید را می‌شود تنظیم کرد.

منابع:

۱- nininama.com

۲- niniban.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند