نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

سوال و پاسخ ( دیابت پنهان چیست و چگونه تشخیص داده می‌شود؟ )

هم اکنون پزشکان بیش از گذشته بر تشخیص دیابت پنهان به عنوان راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ و همچنین عوارض آن از جمله مشکلات قلب و عروق، چشم و کلیه تاکید می کنند . پزشکان براین باورند که این عوارض معمولا پیش از آگاهی فرد از ابتلا به دیابت نوع ۲ آغاز می شوند.

پیش از ابتلا به دیابت نوع۲، معمولا افراد به شریطی دچار می‌شوند که در آن هیچ یک از علائم مربوط به دیابت مشاهده نمی‌شود؛ به این حالت دیابت پنهان گفته می‌شود. در این حالت قندخون فرد بالاتر از میزان طبیعی بوده ولی نه به میزانی که به عنوان دیابت شناخته شود.
هم اکنون پزشکان بیش از گذشته بر تشخیص دیابت پنهان به عنوان راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ و  همچنین عوارض آن از جمله مشکلات قلب و عروق، چشم و کلیه تاکید می‌کنند . پزشکان براین باورند که ین عوارض معمولا پیش از آگاهی فرد از ابتلا به دیابت نوع ۲ آغاز می‌شوند.

چه کسانی در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند؟

افرادی با سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع۲
 زنانی که به دیابت دوران حاملگی مبتلا بوده‌اند یا صاحب فرزندی با وزن بیش از ۴ کیلوگرم شده‌اند
 زنان مبتلا به سندرم تخمدان کیست‌دار( PCOS )
 افرادی که دچار چاقی یا اضافه وزن بوده یا اندازه دور شکم آن‌ها بالاست ( چاقی شکمی )
 افراد داری کلسترول بالا،‌ تری‌گلیسیرید بالا،‌ HDL( کلسترول خوب ) پیین و LDL( کلسترول بد بالا)
 افرادی که فعالیت بدنی زیادی ندارند
 سن بالا (با افزیش سن ، بدن توانایی کمتری در جذب گلوکز خواهد داشت و درنتیجه احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر خواهد بود. )

علائم دیابت پنهان

گرچه دیابت پنهان معمولا علائمی ندارد، با این حال ممکن است علائمی همچون تشنگی غیرعادی، تکرر ادرار، تاری دید و خستگی زیاد نیز در آن مشاهده می‌شود. علاوه بر این، از روی آزمایش قندخون هم می‌توان دیابت پنهان را تشخیص داد.

چه افرادی باید برای تشخیص دیابت پنهان آزمایش دهند؟ 

افرادی که بالای ۴۵سال سن دارند  افرادی که در آن‌ها خطر ابتلا به دیابت نوع۲ وجود دارد  افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند یعنی کسانی که BMI یا نمایه توده بدنی بالای ۲۵ دارند.

افرادی که در گذشته تست تحمل گلوکز غیرطبیعی یا قند ناشتای مختل داشته‌اند.
زنانی که به دیابت دوران حاملگی مبتلا بوده‌اند یا صاحب فرزندی با وزن بیش از۴ کیلوگرم شده‌اند
افرادی که مشکلاتی از قبیل کلسترول و تری‌گلیسیرید بالا، HDL بالا وLDL پایین، افزایش وزن در ناحیه شکم، فشار خون و مقاومت به انسولین هستند
افرادی که به سندرم تخمدان کیست دار( PCOS ) مبتلا هستند. 

روش تشخیص دیابت پنهان

پزشک شما برای تشخیص دیابت پنهان معمولا دو نوع آزمایش را تجویز می‌کند؛ آزمایش قندخون ناشتا( FPG ) و تست تحمل گلوکز ( OGTT. در جریان این آزمایش، قند خون شما پس از ۸ ساعت ناشتا بودن مورد اندازه‌گیری قرار می‌گیرد. این آزمایش چگونگی متابولیسم گلوکز در بدن و این‌که آیا این متابولیسم به درستی صورت می‌گیرد را نشان می‌دهد. درصورتی که این آزمایش نشان‌دهنده قندخون غیرطبیعی باشد، شما دارای” گلوکز ناشتای مختل” بوده که این عامل نشان‌دهنده دیابت پنهان می‌باشد.
وضعیت نتیجه آزمایش قند خون ناشتا ( FPG )
طبیعی کمتر از mg/dl 100
دیابت پنهان  بین  ۱۰۰ تا ۱۲۵ mg/dl
دیابت بیشتر از mg/dl 126 در دو یا چند آزمایش متوالی

آزمایش دیگری که ممکن است پزشک برای شما تجویز کند، تست تحمل گلوکز خواهد بود. در جریان این آزمایش قندخون شما ابتدا به صورت ناشتا و سپس ۲ساعت  بعد از نوشیدن محلولی حاوی گلوکز بالا، اندازه گیری می‌شود. اگر قندخون شما ۲ ساعت بعد از نوشیدن این محلول به میزانی غیرطبیعی بالا باشد، شما دارای” تحمل گلوکز مختل” بوده که این عامل نشان‌دهنده دیابت پنهان می‌باشد.
وضعیت  نتیجه تست تحمل گلوکز ( OGTT )
طبیعی کمتر از mg/dl 140
دیابت پنهان بین  ۱۴۰ تا ۱۹۹ mg/dl
دیابت بیشتر از mg/dl 200

چرا تشخیص و درمان دیابت پنهان اهمیت دارد؟

در صورتی که علائم دیابت قبل از ابتلای فرد به بیماری، تشخیص داده شود، می‌توان از ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری نموده و خطر بوجود آمدن عوارض دیابت از جمله مشکلات عروقی را در فرد کاهش داد.

در صورتی که علائم دیابت قبل از ابتلای فرد به بیماری، تشخیص داده شود، می‌توان از ابتلا به دیابت نوع ۲ جلوگیری نموده و خطر بوجود آمدن عوارض دیابت از جمله مشکلات عروقی را در فرد کاهش داد.

تحقیقاتی که اخیراً بر روی یک عده از افراد مبتلا به دیابت پنهان انجام گرفته حاکی از این است که تغییراتی در شیوه زندگی مثل ورزش کردن، رعایت رژیم غذایی صحیح، کاهش وزن و نیز درمان بوسیله دارو های پایین آورنده قندخون می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در این افراد به میزان % ۶۰ کاهش دهد.  علاوه بر این، تغییر در شیوه زندگی از طریق افزایش فعالیت بدنی و کاهش دادن وزن نقش موثرتری نسبت به استفاده از دارو در کاهش خطر ابتلای فرد به دیابت نوع۲ خواهد داشت. در بیشتر موارد، در صورت تشخیص زود هنگام دیابت پنهان، می‌توان قندخون بالای فرد را به حالت طبیعی باز گرداند.

از رژیم‌های غذایی که برای قلب مفیدند استفاده کرده و وزن خود را کاهش دهید. فراموش نکنید که کاهش دادن وزن به میزان %۵-۱۰ بسیار کارساز خواهد بود.
 ۵ روز در هفته، هر روز به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید. می‌توانید این زمان را به سه بخش ۱۰ دقیقه‎ای تقسیم کنید. برای شروع می‌توانید از ورزش مورد علاقه‌تان شروع کنید. ساده‌ترین نوع ورزش پیاده‌روی سریع است.  از کشیدن سیگار بپرهیزید.
اگر فشارخون یا چربی‌خون بالا دارید، برای معالجه آن‌ها به پزشک مراجعه کنید.

منبع: webmd.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند