آنچه در مورد ناشتا بودن قبل از آزمایش خون باید بدانید
بیماریها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان , فرناز اخباری
به گزارش سایت medicalnewstoday.com
ناشتا بودن قبل از آزمایش خون به این معنی است که فرد نباید قبل از انجام برخی آزمایشات خون چیزی غیر از آب بخورد یا بنوشد. اما کدام آزمایش خون نیاز به ناشتایی دارد و چگونه افراد میتوانند با خیال راحت ناشتا بمانند؟
همیشه لازم نیست فرد قبل از آزمایش خون ناشتا باشد. هنگامیکه آزمایش خون نیاز به ناشتا بودن دارد، معمولاً فقط برای مدت کوتاهی لازم است. در این صورت، ایده نخوردن یا ننوشیدن، حتی برای مدت کمی، ممکن است استرس را باشد. درک زمان و نحوه ناشتا بودن قبل از آزمایش خون میتواند به کاهش نگرانیهای غیرضروری کمک کند.
این مقاله به بررسی انواع آزمایشهای خونی میپردازد که نیاز به ناشتا بودن دارند، چرا ناشتا بودن ضروری است و چگونه یک فرد میتواند آن را با خیال راحت انجام دهد.
چه مدت قبل از آزمایش خون ناشتا باشیم؟
بسته به نوع آزمایش خون نیاز به ناشتا بودن قبل از انجام آن ازمایش تعیین میشود. برخی از آزمایشات خون برای ارائه نتایج دقیق نیاز به ناشتا بودن دارند، در حالی که برخی دیگر نیاز ندارند.
انواع آزمایشات خونی که نیاز به ناشتا بودن دارند عبارتند از:
آزمایش قندخون ناشتا
آزمایش قندخون ناشتا میتواند به تشخیص دیابت کمک کند. دردیابت مقادیر بیش از حد قند در خون وجود دارد. آزمایش قندخون ناشتا سطوح قندخون را اندازهگیری میکند تا از سلامت فرد اطمینان حاصل شود..
مهم است که فرد به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت قبل از آزمایش قندخون ناشتا چیزی به جز آب نخورد. یک فرد معمولاً یک شب ناشتا میماند و آزمایش را صبح زود انجام میدهد.
ناشتا بودن دراندازهگیری دقیق سطح قندخون کمک کننده میباشد و نتایج به پزشک در تشخیص یا رد دیابت کمک میکند.
آزمایشات کلسترول خون
کلسترول یک ماده چرب در خون است. کلسترول بالا میتواند منجر به افزایش خطر برخی بیماریها شود.
آزمایشهای کلسترول خون که به نام پروفایل لیپیدی نیز شناخته میشوند، میزان چربیها را در خون ارزیابی میکنند.
چربیهای مختلف آزمایش شده عبارتند از:
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا، همچنین به عنوان کلسترول «خوب» شناخته میشود.
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم، همچنین به عنوان کلسترول «بد» شناخته میشود.
- تریگلیسیرید
اگر فردی اخیراً غذا خورده باشد، مقدار چربیها در خون افزایش مییابد. به همین دلیل است که از افراد خواسته میشود ۹ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش غذا نخورند، که به ارائه مشخصات دقیقی از مقادیر این چربیها در خون کمک میکند.
تحقیقات نشان داده است که ممکن است قبل از انجام تمام آزمایشات کلسترول و تریگلیسیرید ناشتا بودن ضروری نباشد. با این حال، افرادی که این آزمایشها را انجام میدهند باید به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش از نوشیدن الکل خودداری کنند. همیشه بهتر است افراد با پزشک مشورت کنند تا ازدستورالعملهای جدید در مورد آزمایشات آگاهی یابند.
آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز
آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز GGT به تشخیص بیماری کبد کمک میکند. GGT آنزیمی در کبد است که به عملکرد موثر آن کمک میکند. ممکن است لازم باشد که فرد ۸ ساعت قبل از انجام آزمایش از خوردن و آشامیدن خودداری کند، همچنین از نوشیدن الکل و مصرف برخی از داروهای تجویزی خودداری کند.
آزمایش آهن خون
در این آزمایش سطح آهن معدنی موجود در خون را اندازهگیری میکند. این آزمایش به شناسایی بیماریهای ناشی از کمبود آهن در خون، مانند کمخونی کمک میکند.
آهن در برخی از انواع غذاها وجود دارد و خیلی سریع از غذا به خون جذب میشود. بنابراین، اگر فردی قبل از آزمایش خون غذا بخورد، نتایج ممکن است سطوح بیشتر آهن را نشان دهد.
برای اطمینان از نتایج دقیق، فرد باید از نیمه شب قبل از آزمایش تا انجام آزمایش ناشتا باشد.
سایر آزمایشات خونی که نیاز به ناشتا بودن دارند
ممکن است از افراد زیر خواسته شود که ناشتا باشند:
- آزمایش گلوکز خون: این آزمایش قندخون فرد را آزمایش می کند و میتواند به تایید یا رد دیابت کمک کند.
- تست عملکرد کبد: منبع مطمئنی برای میزان عملکرد کبد فرد است.
- آزمایشهای الکترولیت سرم و عملکرد کلیه: این آزمایشها برای ارزیابی بیماری مزمن کلیوی به عملکرد کلیه نگاه میکنند.
- آزمایش ویتامین B12 : این آزمایش سطح ویتامین B12 در خون فرد را بررسی میکند. بهطور معمول از افراد خواسته می شود ۱۲ ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشند. آنها همچنین باید به پزشک اطلاع دهند که آیا دارویی مصرف میکنند، زیرا برخی از آنها میتوانند در آزمایش اختلال ایجاد کنند.
چرا ناشتا بودن لازم است
وقتی افراد غذا میخورند و الکل مینوشند، غذا و مایعات در معده آنها تجزیه شده و جذب جریان خون میشود و این میتواند بر سطوح برخی از مواد در خون مانند گلوکز یا کلسترول خون تأثیر بگذارد.
اندازهگیری سطوح این مواد برای تشخیص برخی بیماریها ضروری است، مانند:
- دیابت؛
- کمخونی؛
- کلسترول بالا؛
- بیماری کبد.
برای تشخیص صحیح این بیماریها، ناشتا بودن فرد مهم است. خوردن یا آشامیدن قبل از آزمایش ممکن است سطح یک ماده خاص را در خون افزایش دهد و منجر به نتایج نادرست شود. نتایج نادرست به نوبه خود میتواند منجر به تشخیص نادرست شود.
کارهایی که میتوانید انجام دهید
طیف وسیعی از کارها وجود دارد که افراد میتوانند هنگام روزه گرفتن برای آزمایش خون انجام دهند، مانند:
- آب: مهم است که هنگام روزه داری آب فراوان بنوشید تا هیدراته بمانید. آب بر نتایج آزمایش خون تأثیری ندارد و در مواقعی که فرد نیاز به روزه دارد، نوشیدن آن قابل قبول است.
- زمانبندی: این که آیا یک فرد مجبور است ۸، ۱۲ یا ۲۴ ساعت ناشتا باشد، ایده خوبی است که قبل از انجام آزمایش مشخص کنید که آخرین زمانی که میتواند بخورد یا بنوشد چقدر است. بهعنوان مثال، اگر از فردی خواسته شود ۱۲ ساعت قبل از آزمایش خون در ساعت ۹ صبح روزه بگیرد، پس از ساعت ۹ شب چیزی نخورد. شب قبل از.
- دارو: برای افراد مهم است که در زمان ناشتا به مصرف داروهای معمولی خود ادامه دهند، مگر اینکه پزشک به آنها دستور دیگری داده باشد.
مواردی که باید اجتناب کرد
علاوه بر غذا و نوشیدنی، موارد دیگری نیز وجود دارد که هنگام ناشتا بودن برای آزمایش خون باید از آنها اجتناب کرد. این شامل:
- الکل: الکل میتواند بر سطح قند و چربی خون تأثیر بگذارد و نتایج نادرستی به آزمایشهای خونی که نیاز به ناشتا بودن دارند بدهد. اگر از فرد خواسته میشود قبل از آزمایش خون ناشتا باشد، باید از نوشیدن الکل نیز خودداری کند.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن نیز میتواند بر نتایج آزمایش خون تأثیر بگذارد. اگر قبل از آزمایش خون از فردی خواسته شده است که ناشتا باشد، باید از کشیدن سیگار خودداری کند.
- آدامس جویدن: فرد در زمان ناشتا بودن برای آزمایش خون از جویدن آدامس، حتی اگر قند نداشته باشد، خودداری کند. این به این دلیل است که جویدن آدامس میتواند هضم را تسریع کند، که میتواند بر نتایج تأثیر بگذارد.
- ورزش: ورزش همچنین میتواند هضم غذا را تسریع کند و بر نتایج تأثیر بگذارد، بنابراین افراد باید در دوره توصیه شده ناشتا بودن از ورزش کردن اجتناب کنند.
نتیجه
قبل از ناشتا بودن، باید از پزشک سوال کند که اگر ناشتایی لازم است مدت زمان آن چقدر باید باشد.
اگر آزمایش نیاز به ناشتا بودن دارد، پیروی از مراحل بالا میتواند به فردی که از او خواسته شده است برای آزمایش خون ناشتا باشد کمک کند تا این کار را با خیال راحت انجام دهد.
اگر روزه گرفتن بیش از حد سخت شد و فردی به دلیل گرسنگی یا تشنگی شدید آن را انجام نداد، باید با پزشک تماس بگیرد تا نوبت آزمایش خون را تغییر دهد.
اگر نتایج آزمایش خون افراد نادرست باشد، ممکن است تشخیص اشتباه برای بیماریشان داده شودکه منجر به عوارض بیشتر سلامتی میشود. به همین دلیل است که رعایت بهترین شیوهها در مورد ناشتا بودن قبل از آزمایش خون بسیار مهم است.
منبع: medicalnewstoday.com