نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دارونامه؛ آشنایی با داروی ماینوکسیدیل(Minoxidil)، داروی فشارخون بالا

بیماری‌‌ها و راه درماندارونامه , پیشگیری بهتر از درمان

 

توجه: مطلبی که مطالعه می‌کنید صرفا جنبه‌ی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیه‌های پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

ماینوکسیدیل یک گشاد کننده عروق است که با سبب بهبود جریان خون می‌گردد. ماینوکسیدیل در درمان زیادی شدید فشار‌خون استفاده می‌شود. ماینوکسیدیل معمولا همراه با داروهای دیگر برای پیشگیری از عوارض جانبی تجویز می‌‌گردد.
قرص‌های ماینوکسیدیل نباید برای تحریک رشد مواسکالپ استفاده شود. تنها فرم موضعی ماینوکسیدیل برای این منظور توصیه می‌گردد.

موارد مصرف ماینوکسیدیل

فشارخون بالا

موارد منع مصرف

ازدیادحساسیت به این دارو و ترکیبات آن، بیماران دارای فئوکروموسیتوما

مصرف در بارداری

C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام می‌دهد. )

هشدارها

۱-ماینوکسیدیل باید برای بیماران مبتلا به فشارخون که به اندازه کافی به حداکثر دوزهای درمانی یک داروی دیورتیک و دو عامل ضد فشار خون دیگر پاسخ نمی‌دهند استفاده شود.
۲- ماینوکسیدیل باید تحت نظارت دقیق تجویز گردد، معمولا همراه با یکی از عوامل مسدد بتا آدرنرژیک برای پیشگیری از تاکی کاردی و افزایش حجم کار قلب تجویز می‌شود.
۳—ماینوکسیدیل معمولا همراه با یک دیورتیک مناسب برای پیشگیری از احتباس مایعات و کاهش وقوع نارسایی احتقانی قلب تجویز می‌گردد.

نکات قابل توصیه

۱-کنترل تعادل مایعات و الکترولیت و وزن بدن ضروری است.
۲-بیماران را جهت علائم و نشانه‌های تجمع مایع در پریکارد تحت نظر داشته باشید.
۳-بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی یا دیالیزی ممکن است به مقدار کمتری از ماینوکسیدیل نیاز داشته باشند و باید تحت مراقبت‌های پزشکی ویژه برای جلوگیری از تشدید نارسایی کلیوی یا بروز نارسایی قلبی قرار گیرند.
۴-بیماران باید کاملا از اهمیت مصرف تمامی داروهای ضدفشار خون نسخه شده و علائم و نشانه‌های اوورلود مایعات بدن آگاهی داشته باشند.

عوارض جانبی ماینوکسیدیل

تهوع، استفراغ، بثورات جلدی، کاهش پلاکت خون، کاهش لکوسیت خون، ادم محیطی، سندروم استیون جانسون، افزایش کراتینین، تجمع مایع در پریکارد، افزایش وزن، احتباس آب

تداخلات دارویی

ایزوسورباید دی نیترات، دروسپیرنون، یوهمبین، ایلوپروست، بیزوپرولول، فنول دوپام، ترپروستینیل، کلرمتیازول، آمبریسنتان، سیکلوپنتیازید، نسیریتاید.

مقدار مصرف ماینوکسیدیل

مقدار مصرف معمول ماینوکسیدیل برای زیادی فشار خون، بزرگسالان:
مقدار اولیه: ۵ mg خوراکی یک بار در روز
مقدار نگهدارنده:۱۰ تا ۴۰ mg در یک یا دو مقدار منقسم

مکانیسم اثر

ماینوکسیدیل یک گشاد کننده عروق محیطی با اثر مستقیم می‌باشد که با کاهش مقاومت عروق محیطی سبب کاهش فشار‌خون سیستولیک و دیاستولیک می‌شود.

فارماکودینامیک

ماینوکسیدیل یک داروی ضد فشار‌خون گشاد کننده عروق محیطی می‌باشد.

فارماکوکینتیک

ماینوکسیدیل حداقل ۹۰% از طریق دستگاه گوارش جذب می‌گردد. ماینوکسیدیل به پروتئینهای پلاسما متصل نمی‌شود.
میانگین نیمه عمر پلاسمایی ماینوکسیدیل ۴٫۲ ساعت می‌باشد. ماینوکسیدیل به میزان زیاد در کبد متابولیزه می‌گردد.
متابولیت‌ها اثر فارماکولوژیکی بسیار کمتری از ماینوکسیدیل دارند. ماینوکسیدیل و متابولیت‌هایش بطور عمده از طریق ادرار دفع می‌گردند.

منبع: rpsi.ir


اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند