نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

آشنایی با عارضه سندرم تونل اولنار و روش‌های درمان

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

سندرم تونل اولنار ( Ulnar tunnel syndrome ) زمانی اتفاق می‌افتد که عصب اولنار در مچ دست تحت فشار قرار بگیرد و این فشرده‌سازی می‌تواند باعث ایجاد بیحسی و احساس سوزش در دست یا انگشت شود. برخی از درمان‌های خانگی به بهبود این مشکل کمک می‌کنند اما در سایر موارد نیاز به جراحی می‌باشد.

_ بررسی سندرم تونل اولنار

در هر فردی عصب اولنار از گردن به دست امتداد داشته و در مچ از طریق کانال گایون وارد دست خواهد شد، در این قسمت اگر عصب تحت فشار قرار بگیرد سندرم تونل اولنار به وجود می‌آید و اگر این فشرده‌سازی در آرنج ایجاد شود، پای سندرم تونل کوبیتال به میدان کشیده می‌شود. استخوان و ماهیچه‌ها از بسیاری عصب‌ها در بدن انسان محافظت می‌کنند اما عصب اولنار به خوبی محافظت نمی‌شود و بنابراین بیشتر در معرض آسیب و خطر قرار خواهد گرفت.

_ علائم رایج سندرم تونل اولنار

علائم این عارضه به طور معمول در دست و مچ به ویژه انگشت کوچک دست رخ خواهند داد و فرد ممکن است هر یک از علائم قید شده زیر را تجربه نماید:

بیحسی و یا احساس سوزن شدن
سوزش
ضعف عضلانی دست
ضعف در انگشتان دست
خم نشدن کامل انگشتان دست

علائم نام‌برده شده بالا می‌توانند بر روی دست، مچ دست و انگشتان تاثیر بگذارند و ممکن است با گذشت زمان به ویژه در صورت عدم درمان بدتر شوند.

_ علت‌های ایجاد این نوع سندرم

سندرم تونل اولنار هنگامی رخ می‌دهد که عصب اولنار در ناحیه کانال گایون تحت فشار قرار بگیرد که این امر اغلب به دلیل وجود گانگلیون در مچ دست اتفاق می‌افتد. حال سوال اینجاست که گانگلیون به چه چیزی گفته می‌شود که در جواب باید گفت گانگلیون در حقیقت توده‌ای پر از مایع است که به عنوان یک کیست شناخته شده و خوش‌خیم می‌باشد. با این حال هر چیزی که موجب فشرده‌ شدن عصب اولنار در مچ دست شود می‌تواند این نوع از سندرم را ایجاد نماید که در این قسمت از مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

تغییر در استئوآرتریت ( آرتروز ) که موجب ایجاد فشار بر عصب می‌شود
وجود تومور در بافت مچ دست
بزرگ شدن حفره‌های پر از مایع در مچ دست
وجود اختلال در ماهیچه‌ها و قوزک‌ها

سندرم تونل اولنار همچنین می‌تواند به وسیله فشار و یا آسیب‌های تکراری ناشی از ورزش‌هایی که موجب فشار بر روی مچ دست می‌شوند، حاصل گردد و دوچرخه سواری و اضافه وزن را می‌توان نمونه‌هایی از آن برشمرد. در نظر داشته باشید که خطر ابتلا به این نوع از سندرم در موارد زیر بیشتر خواهد بود:

وجود آسیب‌های قبلی در مچ دست
انجام امور تکراری با دست‌ها همانند تایپ کردن
انجام فعالیت‌ها یا ورزش‌هایی که مچ دست را تحت فشار قرار می‌دهند
استفاده از ابزارهای ارتعاشی

_ رفتارهای مناسب به هنگام رویارویی با مشکل
برای هر فردی در زندگی روزمره ممکن است مشکلاتی در دست و یا مچ دست شکل بگیرد که تمرینات و فیزیوتراپی می‌توانند به بهبود آن کمک نمایند، البته پزشک هم می‌تواند توصیه‌هایی را در رابطه با کاهش زمان بهبودی به فرد ارائه دهد. نکته قابل توجه این است که اگر شرایط به وجود آمده ناشی از یک گانگلیون یا کیست باشد، باید در صورت امکان آن را از بین برد. این جراحی به کاهش ضعف، بیحسی، درد و سوزش کمک می‌کند اما بهبودی آن زمان‌بر است و ممکن است چند ماه طول بکشد. باید در نظر داشت زمانی که انجام یک فعالیت تکراری موجب به وجود آمدن سندرم تونل اولنار گردد، فرد باید حرکات تکراری را برای جلوگیری از تحریک بیشتر عصب اولنار کاهش دهد.

_ معرفی برخی تمرینات و درمان‌های خانگی

هنگامی که سندرم تونل اولنار به علت عواملی رخ می‌دهد که با جراحی قابل درمان نیستند، تمرینات ممکن است به کاهش علائم کمک کنند. تمرینات ویژه کششی و حرکت عصب‌ها می‌توانند تا حدودی به کاهش درد و ضعف عضلانی دست کمک نمایند. طبق بررسی‌های به دست آمده در سال ۲۰۰۸ نیز مشخص شد که این نوع از درمان‌های فیزیکی ممکن است برای طیف وسیعی از مسائل مربوط به عصب مفید واقع شوند، همچنین برخی از راهکارهای خانگی و راهنمایی‌های شیوه زندگی ممکن است تا حدودی به فرد مبتلا کمک نمایند. برخی از نکات مفید و راهکارهای خانگی در این قسمت آورده شده است که با هم به آن‌ها خواهیم پرداخت:

قرار ندادن آرنج بر روی صندلی یا میز کار؛ زیرا این کار می‌تواند بر عصب فشار وارد کند
استفاده از ابزارهای ارگونومیک به منظور کاهش فشار بر روی مچ دست
استفاده از مچ‌بند جهت پشتیبانی بیشتر
اجتناب از انجام فعالیت‌های تکراری با دست
گرم نگه داشتن دست و مچ دست

_ شیوه‌های تشخیص سندرم تونل اولنار

اگر فردی به این نوع از سندرم مشکوک باشد باید به پزشک مراجعه کرده و موضوع را با وی در میان بگذارد. پزشک از فرد سوال‌هایی در رابطه با تاریخچه پزشکی، فعالیت‌های روزانه و آسیب‌های قبلی وی خواهد پرسید، سپس یک معاینه فیزیکی آرنج، مچ دست و دست بر روی فرد انجام می‌دهد. پزشک همچنین ممکن است برای تشخیص دقیق آزمایشات تصویربرداری بیشتری را اعمال نماید که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

اشعه ایکس
اسکن کامپیوتری (CT) یا اسکن مغناطیسی رزونانس (MRI)
الکترومیوگرافی

زمانی که پزشک تشخیص دقیق داشته باشد می‌تواند بهترین برنامه درمان را برای فرد ایجاد کند.

_ خلاصه‌ای از مقاله سندرم تونل اولنار

سندرم تونل اولنار می‌تواند موجب ایجاد درد، ضعف و بیحسی در دست و انگشتان ایجاد کند و اگر درمان نشود این علائم با گذشت زمان بدتر خواهند شد و در موارد شدید امکان دارد فرد قادر به انجام هیچگونه فعالیتی با دستان خود نباشد. این مشکل با توجه به علت آن روش‌های درمانی متفاوتی دارد و درمان آن امری ضروری است چرا که اگر درمان نشود می‌تواند باعث آسیب دائمی دست گردد. کیست یا وجود حفره‌های پر از مایع علت‌های متداول این نوع از سندرم هستند که می‌توان آن‌ها را توسط جراحی از بین برد، اما علت‌های دیگری نظیر انجام فعالیت‌های تکراری وجود دارند که به نوعی موجب تحریک عصب می‌گردند که در این موارد نیازی به جراحی نبوده و گزینه‌های غیرجراحی مانند انجام برخی از تمرینات می‌توانند مشکل را رفع نمایند.

 

منبع: asanteb.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند