نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

بینابینی ریه و تجزیه تحلیل اختلال ریه

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

بیماری بینابینی ریه ( ILD ) به مجموعه شرایطی گفته می‌شود که سبب التهاب و زخم ریه‌ها می‌شود. راه‌های هوایی، کیسه‌های هوا، ابعاد خارجی ریه‌ها و رگ‌های خونی نیز ممکن است تحت تاثیر بیماری بینابینی ریه قرار بگیرند. این بیماری باعث می‌شود تنفس برای بیمار دشوار شود و فرد نفس نفس بزند که اغلب با سرفه خشک همراه است. در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما چندین روش درمان برای اختلال بینابینی ریه وجود دارد که می تواند در مدیریت و کنترل بروز علائم کمک کند. علت دقیق بسیاری از بیماری‌های ریوی ناشناخته است، هر چند ممکن است در اثر تاثیرات محیطی و یا وراثت اتفاق بیفتد.

_ علائم اختلال بینابینی ریه

علائم بیماری بینابینی ریه ( Interstitial Lung Disease ) بستگی به علت اصلی دارد و بر حسب علت اصلی، علائم متفاوتی دارد. با این حال، بعضی از علائم معمولا در تمام انواع بیماری ریه مشترک است. شایع‌ترین علامت این اختلال، احساس ضعف در نفس کشیدن یا به طور کلی عدم توانایی نفس کشیدن است. اکثر افراد مبتلا به بیماری بینابینی ریه این علائم را تجربه می‌کنند و حتی ممکن است با گذشت زمان بدتر شوند. در نهایت، فرد مبتلا به بیماری بینابینی ریه ممکن است حتی در حالت استراحت احساس ضعف در تنفس کند. این مشکل تنفس اغلب با یک سرفه خشک همراه است. برخی از افراد مبتلا به این نوع اختلال ریه ممکن است کاهش وزن ناگهانی را نیز تجربه کنند. فرد بیمار باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کند زیرا همان‌طور که بیماری پیشرفت می‌کند، می‌تواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.

_ آشنایی با علل و عوامل خطر
هر کسی می‌تواند بیماری بین التهابی ریه را تجربه کند، اما در افرادی که دارای شرایط خاص پزشکی، مصرف مواد خاص یا خطرات زیست محیطی هستند، رایج تر است.

این عوامل خطر عبارتند از:

۱- اختلالات خودایمنی

برخی اختلالات خودایمنی، منجر به حمله و صدمه به ریه‌ها و ارگان‌های دیگر می‌شود. بیماری‌های خودایمنی که ممکن است بر ریه‌ها تاثیر بگذارد عبارتند از:

اسکلرودرمی
آرتریت روماتوئید
لوپوس
درماتوموتیسیت
واسکولیت
بیماری بافت همبند ترکیبی

۲- خطرات زیست محیطی

برخی از مشاغل ممکن است فرد را در معرض خطر آسیب‌های بینابینی ریه قرار دهد. قرار گرفتن در معرض سموم یا آلاینده‌های مختلف می‌تواند در طول زمان به ریه‌ها آسیب برساند.

این مواد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

گرد و غبار، مانند گرد و غبار دانه
گرد و غبار سیلیس
آزبست
زغال سنگ
جوشکاری آهن
درمان‌های تابشی مانند پرتودرمانی

۳- داروها

برخی داروها ممکن است به ریه‌ها آسیب برسانند از جمله:

داروهای قلبی که برای درمان ضربان نامنظم قلب استفاده می‌شود.
برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها
داروهای ضد‌التهابی
داروهای شیمی‌درمانی
مواد مخدر، از جمله هروئین و متادون

_ تشخیص بینابینی ریه
اگر پزشکان احتمال دهند که فرد مبتلا به بیماری بینابینی ریه است، در مرحله اول، با یک آزمایش ساده تصویربرداری، مانند اشعه ایکس یا CT اسکن، سعی می‌کنند میزان آسیب را ارزیابی کنند. همچنین یک آزمایش استرس نیز می‌تواند به پزشکان کمک کند به پاسخ این پرسش دست یابند که آیا علائم تنفس فرد به دلیل مشکلات قلب و ریه‌ها می‌باشد یا خیر. تست‌های استرس باعث افزایش ضربان قلب می‌شود. برونکوسکوپی یکی دیگر از آزمایش‌هایی است که به پزشکان کمک می‌کند تا بافت ریه را بررسی کنند. طی این آزمایش، پزشک به آرامی یک لوله را درون گلو و ریه بیمار قرار می‌دهد، سپس از آن برای انجام آزمایش‌های مورد نظر استفاده می‌کند.

_ درمان بینابینی ریه

در حال حاضر هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند به طور کامل آسیب ریه را برطرف کند. اما برخی از درمان های موجود ممکن است پیشرفت زخم را تسکین دهد و به فرد اجازه می دهد که آزادانه نفس بکشد. پزشکان ممکن است درمان های مختلفی برای علائم شخصی تجویز کنند. بسیاری از پزشکان توانبخشی ریوی را توصیه می کنند، زیرا ممکن است باعث تقویت ریه ها شود. توانبخشی ریوی از تمرینات مختلفی برای تشویق فرد در جهت افزایش ظرفیت ریه خود و نفوذ بهتر اکسیژن در ریه استفاده می کند. توانبخشی ریه برای تحمل ورزش، کاهش علائم بیماری های بینابینی ریه و کیفیت زندگی مفید است.

√ داروهای ضدالتهابی

در حالی که برخی از داروهای ضدالتهاب می‌تواند به ریه‌ها آسیب برساند، ممکن است برخی دیگر به کاهش علائم کمک کنند. به عنوان مثال می‌توان کورتیکواستروئید پردنیزون را نام برد. استفاده از کورتیکواستروئید می‌تواند برای انواع بیماری‌های بینابینی ریه مفید باشد اما بدون عوارض جانبی نیست.

√ داروهای سرکوب‌کننده ایمنی

اگر یک اختلال باعث ایجاد علائم بینابینی ریه‌ها شود، پزشکان ممکن است داروهای مهار کننده ایمنی را توصیه کنند تا آسیب در ریه‌ها کاهش یابد.

√ پیوند

در شرایطی که بیماری به سرعت در حال پیشرفت باشد، ممکن است بیمار نیاز به پیوند ریه داشته باشند.

منبع: asanteb.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند