نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تیروئید عامل اصلی چاقی

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

غده تیروئید بی‌شک یک عامل اصلی جمع شدن چربی در بدن است و یکی از غدد با ارزش ساختمان بدن آدمی است این غده با ترشحات داخلی خود نقش بسیار مهم در جلوگیری از چاقی بدن دارد؛ گر‌چه هنوز بسیاری از اثرات هورمونی این غده آن‌طور که باید و شاید شناخته نشده است، اما امروزه به خوبی ثابت شده است که غده تیروئید با ترشحات خود در تقویت و تنظیم وضع اعصاب بدن نقش اساسی داشته و در تنظیم متابولیسم یا سوخت‌و‌ساز بدن ضروری است و از رسوب چربی در عضلات و اعضای بدن جلوگیری می‌نماید. غده تیروئید در جلو قسمت فوقانی قصبه‌الریه به شکل سپری قرار گرفته و دارای دو لوب طرفی است که به وسیله قسمت باریکی به نام تنگه با یکدیگر مربوط هستند. وزن این غده در حدود ۳۰ گرم است. غده تیروئید از اطراف به وسیله کپسول همبندی با رشته‌های کلتژن ( همبند ) و ارتجاعی بیش از حدمعمول احاطه شده است.در درون هر لوب قسمت‌هایی به‌نام فولیکول‌ها یا وزیکول‌های تیروئید قرار دارد.غده تیروئید تنها غده مترشحه داخلی است که علاوه بر ترشح هورمون به درون خون مقداری هورمون نیز در خود ذخیره می‌نماید. که به‌صورت کولوئید در داخل حفره فولیکول‌ها گرد‌آوری می‌شود.
فعالیت‌ هورمون‌سازی تیروئید
۱- در مرحله هورمون‌سازی، سلول‌های جدار فولیکول‌های تیروئید، ید را از خون گرفته پس از اکسیده نمودن به‌صورت یدین در ‌می‌آورند.سپس این ماده را به‌طرز پیچیده‌ایی با اسید‌آمینه تیروزین ترکیب نموده سرانجام هورمون‌های تیروئید را که بعضی فعال و عده‌ای غیرفعال‌اند به وجود می‌آورند.
۲- اثر مهم هورمون تیروئید بر روی متابولیسم انساج است و فعالیت آن را افزایش می‌دهد؛ لذا تولید حرارت و نیرو با فعالیت غده تیروئید رابطه مستقیم دارد.
۳- هورمون هورمون تیروئید بر روی رشدو نمو طبیعی بدن به ویژه استخوان‌ها و مغز موثر است، به‌طوری که کمبود آن باعث اختلال مشاعر بوده و در کودکان ایجاد بیماری کوتوله‌ها ( کرتی‌نیسم Cretinism ) می‌شود و در بالغین بیماری میکسدم به وجود می‌آورد. برعکس زیادی هورمون تیروئید موجب اگزوفتالمی ( بیرون‌زدگی غیر طبیعی چشم ) خواهد شد.
۴- هورمون تیروئید در عمل جذب مواد از روده‌ها دخالت می‌نماید.
۵- هورمون تیروئید در متابولیسم یا سوخت مواد قندی و نشانسته‌ای موثر است.
۶- هورمون تیروئید تعداد ضربان قلب را افزایش می‌دهد.
۷- هورمون تیروئید به وسیله هورمون محرک تیروئید TSH ( تیروئید استیمولیتینک هورمون ) که از هیپوفیز قدامی تراوش می‌شود، تنظیم می‌گردد.
۸- یدی که در تیروئید به هورمون تبدیل شده است، پس از ورود در خون به‌صورت هورمون به پروتئین‌های خونی بسته است و لذا به نام ید بسته به پروتئین موسوم می‌باشد. مقدار هورمون تیروئید در خون در حال طبیعی ۵/۳ تا ۵/۷ گاما درصد سانتی‌متر مکعب سرم است.
۹- یک پنجم غده تیروئید اگر منظم کار کند برا یادامه حیات آدمی کفایت می‌کند.
۱۰- فعالیت منظم غده تیروئید از جمع شدن چربی در بدن و چاقی جلوگیری می‌کند.

منبع: کتاب پزشک خودتان باشید

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند