نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تمامی حقایق مربوط به ویتامین B12

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, دارونامه

 

داستان B12 جنگ و دعوای مداومی است که میان گوشت‌خوران و گیاه‌خواران وجود دارد و البته سودی هم نداشته و ندارد اما آنچه اهمیت دارد این است که بدانیم اصلا ویتامین ب۱۲ چیست، چه فعالیتی را انجام می‌دهد و چرا اینقدر یک دفعه مهم شد و در نهایت باید بدانیم که چگونه این ویتامین آلی حلال در آب، جذب بدن می‌شود!

داستان ویتامین ب۱۲

کوبالامین ویتامینی که دارای پیوندهای کبالتی است برای بدن بسیار حیاتی بوده اما میزان نیاز بدن به این ویتامین خیلی کم است و در نهایت می‌شود گفت که شاید نیاز آن حداکثر تا ۱۰ میکروگرم برسد. طبق نظر اکثریت افراد که البته شوی تبلیغی می‌باشد این است که ویتامین ب۱۲ تنها از طریق حیوانات تامین می‌شود اما با تحقیقات پزشکی و علمی کاملا مشخص شد که این ویتامین توسط باکتری‌ها تولید می‌شود. حیوانات گیاه‌خوار با داشتن این باکتری درون روده و البته سیستم گوارشی بسیار خوبشان این ویتامین را در بدن‌شان سنتز و تولید می‌کنند. به دلیل وجود و تولید زیاد این ویتامین در مدفوع حیوانات گیاهخوار و استفاده از این کود برای تقویت زمین، ویتامین ب۱۲ به گیاهان انتقال یافته و در چرخه حیات بخش خود به بدن انسان می‌رسد.

حساسیت ما نسبت به کود حیوانی گیاه‌خواران است. کود حیوانی خورد شده و هضم شده گیاه است و هیچ چیز دیگر و چندش آوری در آن نیست. اما با پیشرفت و مدرن شدن و حساست ما بر عناصر واهی و وارد شدن انواع و اقسام ضدعفونی کنندگان سبزیجات و میوه‌ها، رشد روز افزون مصارف حیوانی، موادی که استریل شده‌اند و یا با مواد بسیار خطرناک به عنوان ماده نگهدارنده کنسرو شدند این ویتامین هم مانند بسیار ویتامین‌ها از چرخه حیات بخش طبیعت طبیب به انسان کم رنگ شد.

کمپانی‌های فروشنده محصولات حیوانی با بیزینس‌های کلان خود داعیه کمبود ویتامین ب۱۲ را در چرخه گیاه‌خواری بلند نمودند بدون آن‌که کسی برای مردم توضیح دهد که اصلا این ویتامین یا هر منبع غذایی مفیدی ربطی به گاو یا ماهی یا هر حیوانی که به عنوان محصول غذایی ارائه می‌شود ندارد. باید بدانیم که مصرف، باز زایی و یا سنتز این ماده تنها به واسطه داشتن یک دستگاه گوارش سالم بخصوص در بخش روده‌ای جذب و قابل استفاده است. دستگاه گوارش سالم هم، با وجود آمار بالای ۷۰ درصد یبوست، رقم بسیار بالای سرطان‌های روده‌ای و معده‌ای، رشد روز افزون بیماری‌های صفراوی و مشکلات کشنده کبدی و … تقریبا وجود ندارد، این تنها بخشی از داستان ویتامین B12 بود.

_ ویتامین ب۱۲ و چگونگی آن در جذب بدن
جذب ویتامین ب۱۲ از معده آغاز می‌شود. پس با اضافه شدن ماده‌ای در معده به نام غذا که به فاکتور داخلی شهرت دارد و سپس ترکیب آن با مواد شیمیایی خاصی توسط لوزالمعده، مواد غذایی حامل به روده کوچک رفته و این ویتامین پس از دریافت بواسطه انتقال‌دهنده‌هایی به کبد منتقل شده و حداکثر تا پنج میلی‌گرم ذخیره می‌شود، اما نکته‌ای که در این میان حیاتی است و ما کمتر در رابطه با آن می‌دانیم و تنها به اسم ذخیره کردن در بدن گاهی به گوش‌مان خورده، پروسه‌ای است که مانند سیستم بازیافت عمل می‌کند، به این شکل که همانند پروسه چربی‌سوزی که همان بازیافت گلوکز است، پروسه‌های بازیافت متعددی در بدن داریم که مواد و آن‌چه لازم است را دوباره به مقدار نیاز به چرخه بدنی از محل انبار بدن بازیافت می‌کند. در مورد ویتامین ب۱۲ هم با توجه به نیاز بدن به حداقل ۲ تا ۱۰ میکروگرم ویتامین B12 در هر روز، به واسطه مواد صفراوی از بازیافت ذخیره این ویتامین در کبد انجام می‌پذیرد.

در اینجا ذکر ۳ نکته بسیار مهم است:

♦ نکته اول این است که سنتز ویتامین B12 به حیوان یا انسان دخلی ندارد و این سنتز تنها توسط باکتری‌های مفیدی انجام می‌شود که می‌توان رد این باکتری را در بدن انسان نیز به راحتی پیدا نمود پس اگر ما به بدن هوشمند خود اطمینان کنیم به راحتی می‌توانیم خودمان این ویتامین را در بدن سنتز کنیم.

♦ نکته بسیار مهم دیگر این‌که با توجه به مطالب و تحقیقات گسترده ثابت شده است که سنتز ویتامین ب۱۲ فقط و فقط مربوط به داشتن یک سیستم درست عملکردی و سالم دستگاه گوارش بخصوص معده، کبد، روده و قسمت‌هایی است که برای این سیستم آنزیم‌های ترشحی فراهم می‌کنند. لذا با این میزان تحقیقات گسترده تنها می‌شود سعی نمود با یک تغذیه درست روان تنی و روان جسمی و اتخاد شیوه درست تغذیه که بدون شک یک تغذیه گیاهی آن هم به شکل تازه و خام است به سیستم سالم گوارشی رسیدگی کرد و نگران کمبود این نوع ویتامین‌ها نبود، چرا که بدنی که خودش معجزه است و حتی هنوز ما با این گستره علمی نمی‌دانیم حقیقتا چگونه بدن ما کار می‌کند اما خودش مراقب خودش هست.

♦ در ادامه داستان ویتامین بB12 نکته بسیار مهم این است که در کتاب فیزیولوژی گایتون که کتاب مرجع پزشکی است و در همه دانشگاه‌های جهان تدریس می‌شود علت کم‌خونی و مشکلاتی که می‌گویند به کمبود ویتامین B12 مربوط است را ناشی از عدم توان بدن در جذب آن به واسطه مشکلاتی در معده می‌داند. در سال ۱۸۴۳ میلادی با تحقیق بر روی بیماری کم‌خونی محققان آن زمان متوجه آتروفی معده شدند که مانع انجام عملیات سنتز فاکتور داخلی در معده است و از آن‌جا که پروسه جذب ویتامین ب۱۲ به این ماده سپس به سیستم روده‌ای مربوط است مشخص شد که کم‌خونی‌ها و علائم بیماری‌هایی که به این بخش از ویتامین B ربطش می‌دهند به دلیل کمبود این ویتامین نیست بلکه مشکل مربوط به وجود بیماری و خرابی سیستم عملکرد معده و دستگاه گوارش است.

_ویتامین B12 و نقش آن در بدن
کوبالامین یا B12 ویتامینی که چندی نیست از کشف آن گذشته است، محل افتراق و دعوای بسیاری از شیوه‌های غذایی شده است. گوشت‌خواران معتقد بودند که در هیچ بافت گیاهی این ویتامین یافت نمی‌شود به همین دلیل باید مصرف گوشت را در برنامه روزانه خود داشت از سویی دیگر گیاه‌خواران بر حرف خود ماندند و معتقد بودند که این ویتامین یا در بدن تولید می‌شود و یا در بعضی گیاهان وجود دارد.

ویتامین ب۱۲ یکی از موادی است که به همراه زیر شاخه‌های ویتامین ب در تولید گلبول‌های قرمز نقش مهمی دارد، در تبادلات غلاف‌های عصبی و رشته‌های عصبی تاثیرگذار است و باعث کارکرد درست نسوج عصبی می‌شود. یکی از حساسیت‌های مهمی که به دنبال این ویتامین است و تاکنون دو بار جایزه نوبل را به خودش اختصاص داده این است که در هیچ وجودیت حیوانی و گیاهی این ماده وجود ندارد بلکه توسط میکرو ارگانیسم‌ها و باکتری‌ها و جلبک‌ها ساخته می‌شود. باکتری‌هایی که در شکم غالب حیوانات وجود داشته و مقداری هم در روده انسان وجود دارد. یکی از خاصیت‌های عحیب این ویتامین همان‌گونه که از نامش پیداست ترکیبات کوبالتی { کوبالت ماده‌ای معدنی است } موجود در مرکز این ویتامین است. حالت خاص ویتامین B12 باعث شده است که او به عنوان سنتز کننده ترجمه DNA در راستای تولید گلبول قرمز عمل کند و در صورت نبود این ویتامین گلبول‌های بزرگی تولید می‌شود که کارایی ندارند که خود این گلبول‌های ناقص بیماری خونی محسوب می‌شوند.

مانند تمامی خانواده ویتامین B، کمبود ویتامین ب۱۲ می‌تواند باعث برون‌ریزی زبانی و دهانی پوستی، شوره سر، ریزش مو، مشکلات تغذیه، عصبی شدن، کم شدن حافظه، نبض ضعیف و مشکلات قاعدگی شود در عین حال که کمبود هر کدام از بخش‌های خانواده B مختل کننده بخشی از چرخه منظم حیاتی بدن است که می‌تواند چرخه تبدیلات آمینو اسیدها باشد یا چرخه سوخت و ساز پروتئینی و … اما نکته بسیار مهم چرخه تهیه این ویتامین برای بدن است. تمپه که از تخمیر دانه سویا حتی در خانه می‌شود آن را درست کرد، جوانه گندم و جلبک‌های دریایی خوراکی که به عنوان کامل‌ترین غذای بشری نامیده شده‌اند به راحتی می‌توانند تامین کننده B12 باشند اما مطمئن‌ترین و کامل‌ترین راه در ویتامین ب۱۲ و جذب آن، سیستم تغذیه گیاهی کامل و ارگانیک از مزارعی که به سیستم ارگانیک محصولات را رشد و نمو داده و تنظیم و دستیابی به سیستم درست و سالم گوارشی در بدن خودمان است که متضمن جذب این ویتامین و یا هر نیازمندی دیگر بدنی است.

داستان ویتامین ب۱۲ مانند داستان تمام نیازمندی‌های بدن متاسفانه دچار سوء تفاهمات بسیار شده است.

منبع: asanteb.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند