نوشته شده توسط فرناز اخباری

اثرات طولانی مدت مصرف زیاد ماهی سرشار از اسیدهای چرب n-3 برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان , فرناز اخباری

 

به گزارش سایت news-medical.net

در مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Frontiers in Physiology، محققان ارتباط بین مصرف زیاد غذاهای دریایی، از جمله ماهی‌های کوچک، و کاهش بروز بیماری‌های قلبی عروقی (CVD) و میزان مرگ‌و‌‌میر را برای دوره‌های ۱۰ و ۲۰ ساله در بزرگسالان سالم ارزیابی کردند.

مقدمه:

غذاهای دریایی بخش مهمی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای را تشکیل می‌دهند و تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که مصرف غذاهای دریایی از شروع یا پیشرفت CVD که منجر به بیماری عروق کرونر قلب و مرگ‌و‌میر می‌شود جلوگیری می‌کند.

مطالعات آینده‌نگر روی گروه‌های بزرگ گزارش داده‌اند که حتی مصرف متوسط ​​یک وعده ماهی در هفته می‌تواند خطر ابتلا به CVD را تا ۱۵ درصد کاهش دهد.

گنجاندن قابل‌توجه ماهی و غذاهای دریایی در رژیم غذایی با خطر قابل‌توجهی کمتر بیماری عروق کرونر قلب، انفارکتوس میوکارد، نارسایی قلبی و مرگ‌و‌‌میر ناشی از CVD مرتبط است. با این‌حال، چندین بررسی سیستماتیک و متاآنالیز گزارش کرده‌اند که در حالی که مصرف ماهی‌های چرب سفید، از جمله ماهی‌های کوچک مانند ساردین، آنچوی و ماهی خال خالی، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کاهش می‌دهد، مصرف ماهی بدون چربی اثرات مشابهی ندارد. اثرات مفید مصرف ماهی های چرب بر سلامت قلب و عروق به میزان بالای اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ موجود در این ماهی‌ها نسبت داده می‌شود.

در مورد مطالعه

در مطالعه حاضر، محققان یک گروه آینده نگر شامل بزرگسالان سالم ساکن جامعه را که بر اساس توزیع جنسیت و سن در آتن، یونان انتخاب شده بودند، بررسی کردند. شرکت‌کنندگان در مطالعه کوهورت ATTICA ثبت نام کردند که نتایج مربوط به بیماری‌های قلبی عروقی را در دوره‌های ۱۰ و ۲۰ ساله بررسی می‌کند. ارزیابی پایه شامل مصاحبه برای تعیین اطلاعات دموگرافیک مانند جنس، سن، درآمد، سطح تحصیلات، سابقه پزشکی و عادات سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی و فعالیت بدنی بود.

شرکت‌کنندگان بر اساس سطح تحصیلات و عادات سیگار کشیدن به ترتیب در دو گروه با تحصیلات پایین، متوسط ​​و بالا و سیگاری‌های فعلی، افرادی که هرگز سیگار نکشیدند و افرادی که سابقا سیگار میکشیدند طبقه‌بندی شدند.

یک پرس‌‌شنامه نیمه کمی در مورد دفعات غذا برای انجام یک ارزیابی رژیم غذایی مورد استفاده قرار گرفت، که مصرف یک لیست جامع از ۱۵۶ غذا و نوشیدنی را طی یک ماه ارزیابی کرد.

این داده‌های فراوانی برای تعیین تعداد وعده‌های غذایی در هفته از هر ماده غذایی یا نوشیدنی استفاده شد، که سپس با امتیاز رژیم مدیترانه‌ای مقایسه شد تا رژیم غذایی با شباهت کم یا زیاد به نوع رژیم مدیترانه‌ای طبقه‌بندی شود.

اندازه‌گیری های بالینی قد، وزن و دور باسن و کمر برای محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به باسن انجام شد.

فشار خون سیستولیک و دیاستولیک نیز ثبت شد و نمونه خون برای اندازه گیری سطح کلسترول سرم گرفته شد. ارزیابی‌های پیگیری در ۱۰ و ۲۰ سال انجام شد.

نتایج

نتایج گزارش کردند که رژیم غذایی غنی از غذاهای دریایی، به ویژه ماهی‌های کوچک غنی از اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳، با کاهش خطر ابتلا به CVD غیر‌کشنده و کشنده در پیگیری ۱۰ ساله مرتبط بود.

یافته‌ها نشان داد که ۳۲٫۷ درصد از جمعیت مورد مطالعه از رژیم غذایی غنی از غذاهای دریایی استفاده می کردند و تنها ۹٫۶ درصد از آن‌ها مصرف بالای ماهی‌های کوچک در رژیم غذایی خود داشتند. شرکت‌کنندگانی که مقدار قابل‌توجهی از غذاهای دریایی (بیش از دو وعده در هفته) مصرف کردند، ۲۷ درصد کمتر در معرض خطر CVD و ۷۴ درصد خطرکمتر مرگ‌و‌میر ناشی از آن قرار داشتند.

علاوه بر این، خطر ۲۰ ساله مرگ‌و‌میر ناشی از CVD نیز در میان شرکت‌کنندگانی که غذاهای دریایی زیادی در رژیم غذایی خود داشتند، کاهش یافت.

افرادی که بیش از یک وعده ماهی کوچک غنی از اسید چرب امگا ۳ در هفته مصرف می‌کردند، خطر ابتلا به CVD به میزان قابل‌توجهی کمتر بود و خطر مرگ و میر ۱۰ ساله آنها به دلیل CVD  ۷۶درصد کمتر بود.

با این‌حال، پایبندی به توصیه‌های دستورالعمل‌های غذایی ملی یونان برای افزایش مصرف ماهی‌های چرب کوچک و کل غذاهای دریایی به ترتیب تنها ۱۰ و ۳۰ درصد بود.

اسیدهای چرب ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوئیک، ویتامین‌هایی مانند ویتامین D و سطوح بالای مواد معدنی از جمله کلسیم، منیزیم، فسفر و روی در ماهی‌های کوچک غنی از اسید چرب امگا ۳ برای سلامت قلب و عروق مفید هستند.

اسیدهای چرب امگا ۳ با خواصی مانند کاهش تری گلیسیرید، اثرات ضد‌ترومبوتیک، عملکرد اندوتلیال و کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو مرتبط هستند.

نتیجه‌گیری

یافته‌ها نشان داد که رژیم غذایی سرشار از کل غذاهای دریایی، به ویژه ماهی‌های کوچک غنی از اسید چرب امگا ۳، می تواند خطر ابتلا به CVD غیر‌کشنده و کشنده را برای ۱۰ سال کاهش دهد.

می‌توان از پیامدهای طولانی مدت مرتبط با CVD ،از طریق مداخلات بهداشت عمومی و توصیه‌هایی که گنجاندن غذاهای دریایی در رژیم غذایی را ترویج می‌کند، جلوگیری کرد.

منبع: news-medical.net


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند