نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

چرا شب‌ها سرفه بیش‌تر می‌شود؟

بیماری‌‌ها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان,

 

کسانی که دچار سرفه‌های مکرر و مزمن هستند، حتما دیده‌اند که در خواب شب این سرفه‌ها بیشتر و شدید‌تر می‌شوند. اما علت تشدید این سرفه‌ها چیست و چه راه حلی دارند؟

افرادی که به دلایل مختلف به سرفه‌های مزمن گرفتار هستند، مثلا آن‌هایی که به دلیل ابتلا به بیماری‌های ریوی، سینوزیت مزمن و یا حتی سرماخوردگی و آلرژی از دیرباز سرفه‌های آزاردهنده را با خود دارند، حتما احساس کرده‌اند که این سرفه‌ها در شب بیشتر و شدید‌تر می‌شوند.

خیلی وقت‌ها همین سرفه‌ها آرامش و خواب را هم از خود فرد و هم از سایر افراد خانواده می‌گیرند و واقعا مخل آسایش می‌شوند.

اما واقعا علت تشدید این سرفه‌ها چیست و آیا راه حلی دارند؟

زمانی که فردی به سرفه‌های مقاوم و طولانی مدت و یا سایر علامت‌های سرماخوردگی و آنفلوانزا مبتلا می‌شود، مراحل متعددی را طی خواهد کرد: مراجعه به پزشک، مصرف دم‌نوش‌ها و مایعاتی که پزشک یا سایرین توصیه می‌کنند، مصرف داروهای مسکن بدون نسخه و یا در صورت لزوم مصرف دکونژستان‌ها، و البته استراحت.

در حقیقت استراحت مهم‌ترین عامل برای مقابله با عفونت‌ها و درمان بیماری‌هاست.

اما مشکل آن‌جاست که خیلی وقت‌‌ها همین خواب و استراحت سخت‌ترین کار دنیا خواهد بود و این زمانی است که سرفه‌های شما در شب و هنگام خواب تشدید می‌شود.

سه علت واقعی تشدید سرفه‌ها در شب عبارتند از:

۱- جاذبه زمین

بزرگ‌ترین علت تشدید سرفه‌های شبانگاهی مساله‌ای خیلی ساده است، جاذبه زمین! زمانی که شما دراز می‌کشید، حملات برگشت اسید معده به مری (ریفلاکس) و سوزش سر دل بیش‌تر خواهد شد و همان‌طور که می‌دانید علت خیلی از سرفه‌ها، همین ریفلاکس‌ها هستند.

یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش سرفه‌های ناشی از برگشت اسید معده به مری، بالا بردن سر هنگام خواب است. انتخاب یک بالش مناسب راه حل ساده‌ای است که در این‌جا به کمک شما خواهد آمد.

حتی برای مشکل ریفلاکس بالش‌های مخصوصی وجود دارد که در داروخانه‌ها و یا مراکز فروش لوازم پزشکی فروخته می‌شوند‌.

۲- خشکی محیط اطراف

خشکی هوا می‌تواند بینی و گلو را بیشتر تحریک کند. پس سرفه‌های شبانه نیز بیشتر خواهند شد.

شما می‌توانید برای یک شب هم که شده دستگاه بخور را امتحان کنید تا ببینید چقدر در کاهش این سرفه‌ها موثر است و چقدر راحت‌تر نفس می‌‌کشید. اما فراموش نکنید دستگاه‌های بخور هم به‌طور کامل ایمن نیستند.

اگر آب مورد استفاده در آن‌‌ها ناسالم باشد، خطر پخش میکروب‌های بیماری‌زا در هوای اطراف و مخصوصا تشدید بیماری‌های عفونی بیشتر خواهد شد.

خیلی از مرگ‌های ناشی از سرماخوردگی به دلیل پنومونی است و زمانی عود می‌کند که فرد فکر می‌‌‌کند بیماری سرماخوردگی او کاملا بهبود پیدا کرده است. بنابراین در انتخاب دستگاه بخور و چگونگی استفاده از آن جدا دقت داشته باشید.

۳- پاکسازی گرفتگی‌های مجاری تنفسی

قبل از آنکه سرفه های آزاردهنده تان را لعنت کنید، این را به خاطر بیاورید که سرفه یکی از مکانیسم های دفاعی بدن است که شما همواره بعد آن احساس بهتری خواهید داشت. سرفه باعث پاکسازی مجاری تنفسی می شود.

این سرفه های پی در پی اگرچه برای شما ناخوشایند اند، اما برای از بین بردن خلط و ترشحات مجاری تنفسی تلاش می کنند.

توصیه هایی برای کنترل سرفه‌های شبانه

اگرچه بیشتر سرفه‌ها ناشی از سرماخوردگی و آنفلوانزا و با هدف پاکسازی مجاری هوایی هستند، سرفه‌های خشک که معمولا مزمن هم هستند باعث احساس درد و سوزش در ناحیه گلو و سینه خواهند شد و نیازمند پیگیری های پزشکی بیشتری اند.

اگر شما هم درگیر این مشکل هستید بد نیست راه‌های زیر را برای خلاصی از آن امتحان کنید:

– در طی روز و مخصوصا چند ساعت قبل از خواب حتما به مصرف مایعات توجه ویژه داشته باشید. مصرف مایعات مخصوصا نوشیدنی‌های گرم با نرم کردن خلط گلو، سرفه‌ها را کاهش خواهند داد.

– قبل از خواب از شربت ضد‌سرفه و یا آبنبات نعنایی که مخصوص سرماخوردگی و گرفتگی‌‌های مجاری تنفسی هستند، استفاده کنید.

– با مراجعه به داروخانه، از پزشک داروساز در انتخاب یک داروی مناسب راهنمایی بگیرید.

– در صورتی که این سرفه‌‌ها برای بیش از ۷ تا ۱۰ روز ادامه پیدا کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که این سرفه‌ها با علائم تنفسی همراه شود، پزشک بیمار را از جهت ابتلا به سینوزیت بررسی خواهد کرد. در این شرایط آنتی‌بیوتیک‌‌ها به کار خواهند آمد.

دقت داشته باشید که بیماری‌‌هایی مانند سینوزیت مزمن، برونشیت، ریفلاکس اسید معده به مری، آسم و یا پنومونی از شایع‌ترین علل سرفه‌‌های مکرر در افراد هستند که در بیشتر موارد نیاز جدی برای درمان تحت نظر پزشک وجود خواهد داشت.

منبع: tebyan.net


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند