نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

ترشحات زنانه طبیعی است یا نه؟

بیماری‌‌ها و راه درمان , بارداری و زایمان, بهداشت بانوان , پیشگیری بهتر از درمان

 

ترشحات واژن در خانم‌ها شامل یک سری باکتری‌های مفید است که برای حفظ سلامت واژن ضروری و لازم هستند. البته مواردی وجود دارد که ترشحات، بوی نامطبوع داشته و سبب ناراحتی فرد می‌شود.

آیا هر نوع ترشح واژن نشانه بیماری است؟ چه موقع باید نگران بود؟ این ترشحات با چه مکانیسمی ایجاد می‌شوند؟ مقاله زیر به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد.

اول از همه باید دانست که ترشحات واژن دو نوع هستند:

۱- ترشحات طبیعی (فیزیولوژیک)

۲- ترشحات غیر‌طبیعی که نیاز به درمان دارند.

هر خانمی کیفیت طبیعی ترشحات خود را می‌داند و در واقع می‌داند که چه ترشحاتی در وی قابل قبول است و کدام ترشحات غیر‌طبیعی است.

دستگاه تناسلی در زن و مرد از قسمت‌هایی است که اگر به نظافت آن توجه نشود، باعث بروز آلودگی شدید و حتی بیماری‌های گسترده می‌شود.

ترشحات واژن خود یک بیماری نیست، بلکه نشانه ای از تخمک‌گذاری یا یک بیماری موضعی یا داخلی است.

ترشحات واژن معمولا به علت وجود سلول‌های کنده شده از مخاط یا سلول‌های شرکت کننده در التهاب سفیدرنگ است.

ترشحات کم واژن، امری کاملا طبیعی است، اما در صورتی که مقدار ترشحات زیاد باشد و موجب آلوده کردن لباس گردد، یا همراه با درد و ناراحتی باشد، غیر‌طبیعی است.

این ترشحات اکثرا بی‌رنگ و یا حداکثر شیری کم رنگ و بدون بو هستند، ولیکن بسته به عادت ماهانه در خانم ها، رنگ و غلظت آن تغییر می‌کند. به‌طوری که در زمان تخمک‌گذاری، حاملگی، شیر دادن و نزدیکی جنسی مقدار این ترشحات بیشتر می‌شود.

بنابراین با توجه به نکات ذکر شده باید توجه داشت که افزایش ترشحات واژن در زنان در بسیاری موارد طبیعی است، به ویژه اینکه ترشحات باعث مرطوب شدن مجرای تناسلی زنان می‌شود که این خود کمک بسیاری در پیشگیری از بیماری گوناگون در این ناحیه می‌کند.

کیفیت و کمیت ترشحات واژن در هر زن، در طول زمان و حتی در طول یک دوره ماهانه می‌تواند تغییر کند؛ مثلاً ترشحات قبل از بلوغ با ترشحات دوران بارداری و ترشحات پس از یائسگی متفاوت است.

هورمون‌ها تاثیر مهمی روی ترشحات واژن دارند و در نتیجه بارداری یا مصرف قرص‌های ضدبارداری ترشحات واژن را تغییر می‌دهد.

در طول قاعدگی و دوره پس از زایمان هم کیفیت یا میزان ترشحات ممکن است تغییر کند.

حتی عواملی مثل ورود منی همسر به داخل واژن یا عادات مربوط به بهداشت فردی هم روی این ترشحات موثرند.

ترشح زیادتر از حد معمول (بدون بو) را می توان با شستن و خشک کردن اعضای تناسلی برطرف کرد، اما در صورتی که بوی بدی داشته باشد، حاکی از عفونت واژن است.

البته به یاد داشته باشید که هرگز از صابون برای شستن داخل وازن استفاده نکنید، ولی قسمت بیرون دستگاه تناسلی را می توان با آب و صابون شست.

ترشحات عفونی با درد یا بدون درد ممکن است با خارش همراه باشد که معمولا هنگام آلوده شدن مدخل واژن به ادرار عارض می شود. نواحی تناسلی بیمار ممکن است دچار تحریک و سوزش شود. به علاوه گاهی درد به هنگام نزدیکی با همسر وجود دارد.

در بعضی موارد هم علامت خاصی به جز ترشح وجود ندارد.

در افرادی که این مشکل را دارند، آزمایش خون ممکن است شواهدی از وجود عفونت خفیف بدن را نشان دهد.

تهیه کشت میکروسکوپی از ترشحات واژن و آزمایش سلول شناسی آن برای کلیه زنان بالاتر از ۲۵ سال و در مواردی که احتمال سرطان در کار باشد، ضروری است.

ترشحات واژن در صورتی که با تست سرولوژیک مثبت همراه باشد ممکن است مربوط به بیماری سیفلیس باشد.

منبع: tebyan.net


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند