نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دلایل و درمان چشم‌ گود افتاده چیست؟

بیماری‌‌ها و راه درمانتغذیه سالم, پیشگیری بهتر از درمان

 

به گزارش سایت medicalnewstoday.com

 

چشم‌های گود افتاده چیست؟

چشم‌های گود افتاده معمولا نتیجه پیری و یا مسائل سلامتی است که البته این موارد کمتر نگران کننده هستند. گزینه‌های درمان می‌تواند شامل استفاده از لوازم آرایشی و داروهای طبی و خانگی (که از مواد طبیعی استفاده شده) و جراحی باشد. پوست زیر چشم‌ها ظریف هستند، به همین دلیل گاهی اوقات، گود افتاده و یا تیره‌تر از سایر نقاط صورت به نظر می‌رسند. همچنین سن نقش مهمی در فرو رفتگی چشم‌ها بازی می‌کند و چشم‌های گود افتاده در افراد مسن شایع تر است، اما عوامل دیگری نیز می‌تواند در چشم‌های گود افتاده نقش داشته باشند، که به همان اندازه افراد جوان تر را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. اکثر مردم زمانی که به آینه نگاه می‌کنند متوجه چشم‌های گود افتادهیشان می‌شوند. ظاهر چشم‌ها از فردی به فرد متفاوت است.

پوست زیر چشم‌ها ظریف هستند، به همین دلیل گاهی اوقات، گود افتاده و یا تیره‌تر از سایر نقاط صورت به نظر می‌رسند. همچنین سن نقش مهمی در فرو رفتگی چشم‌ها بازی می‌کند و چشم‌های گود افتاده در افراد مسن شایع تر است، اما عوامل دیگری نیز می‌تواند در چشم‌های گود افتاده نقش داشته باشند، که به همان اندازه افراد جوان تر را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دلایل چشم‌های گود افتاده

اکثر موارد چشم‌های گود افتاده، به کیفیت غذا و شیوه‌ی زندگی فرد مربوط است. هنگامی که این علل اصلاح شوند، چشم‌های گود افتاده می‌تواند بدون درمان بیشتر برطرف شود. این به این معنی است که می‌توان با درمان یا اجتناب از علل زمینه ای در زمان مناسب، از چشم‌های گود افتاده جلوگیری کرد.
در زیر چند نمونه از مسائل مربوط به سلامت و شیوه زندگی که بر پوست زیر چشم تاثیر می‌گذارند، معرفی می‌گردند:

کمبود آب: کم شدن آب بدن شایعترین علت فرورفتگی چشم‌ها، کمبود آب بدن (ناکافی بودن آب بدن) است. مصرف قهوه، نوشابه و نوشیدنی‌های از پیش بسته بندی شده، ممکن است باعث اثرات دیورتیک (افزایش تولید ادرار) شود که ممکن است منجر به کم آبی بدن شود.

کمبود ویتامین: کمبود ویتامین C، ویتامین K و آهن می‌تواند سبب گود افتادن چشم شود. در واقع، چشم‌های گود افتاده یکی از نشانه‌های سوء تغذیه است. ویتامین C به جذب آهن کمک می‌کند و باعث کاهش کبودی می‌شود، در حالی که ویتامین K مسئول لخته شدن خون است. کمبود در هر یک از این ویتامین‌ها می‌تواند منجر به کبودی، پوست ناسالم و چشم‌های فرو رفته شود.

مسائل خواب: خواب کافی و یا کیفیت پایین خواب می‌تواند باعث چشم‌های گود افتاده و تغییر رنگ پوست ظریف زیر چشم‌ها شود. طبق یک گزارشی از بنیاد ملی خواب در سال ۲۰۱۷، خواب با کیفیت خوب دارای عناصر ضروری زیر است:

  • بیشتر زمان خواب را در رختخواب باشید.
  • بیش از ۳۰ دقیقه برای خوابیدن وقت صرف نکنید.
  • در هر شب بیش از یک بار از خواب بیدارنشوید.
  • اگر از خواب بیدار شدید بیش از ۲۰ دقیقه در طول شب بیدار نمانید.

پیری: کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن انسان است و دلیلی برای قدرت و انعطاف پذیری پوست است. با افزایش سن، بدن کلاژنش را از دست می‌دهد. اولین محلی که از دست رفتن کلاژن بیشتر در آن مشهود است، پوست زیر چشم می‌باشد. از دست دادن کلاژن باعث می‌شود که چشم‌ها به سمت عقب و به داخل کاسه چشم فرو بروند و چشم‌ها گود افتاده به نظر برسند.

کاهش وزن: اکثر افراد، هنگام کاهش وزن ابتدا در صورت لاغر می‌شوند. گاهی اوقات، کاهش وزن چشمگیر، باعث برجستگی رگهای خونی زیر چشم‌ها و شفاف شدن پوست و درنتیجه باعث ایجاد چشم‌های گود افتاده می‌شود. کاهش وزن شدید، ممکن است باعث سوء تغذیه شود که می‌تواند منجر به گود شدن چشم‌ها شود.

ژنتیک: ممکن است که چشم‌های فرورفته توسط ژنتیک یا DNA فرد ایجاد شود. به عنوان مثالی از اثر DNA، موقعیت چشم در کاسه چشم به طور عمده توسط ژنتیک تعیین می‌شود.

سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث تخریب کلاژن و کاهش حالت ارتجاعی پوست می‌شود که این موضوع می‌تواند باعث چروک شدن پوست و چشم‌های گود افتاده شود.

آلرژی: آلرژی می‌تواند موجب فرو رفتگی چشم و گودی‌های تیره در زیر چشم شود. این اثرات ناشی از التهاب در رگ‌های خونی کوچک زیر چشم و مسدود شدن بینی است که می‌تواند با آلرژی مرتبط باشد.

عفونت سینوس: سینوس ملتهب شده یکی از دیگر علل فرو رفتگی چشم‌ها است. احتقان و فشار در بینی از علائم عفونت سینوس است و باید به پزشک مراجعه شود.

تروما یا آسیب: هر گونه آسیب به صورت و یا استخوان‌های اطراف چشم می‌تواند به کبودی چشم منجر شود. شکستگی‌های کاسه چشم اغلب طی چند هفته تا چند ماهه بهبود می‌یابند. با این حال، بسیاری از شکستگی‌ها، شکستگی‌های تخریب کاسه چشم می‌باشند، لبه استخوانی چشم دست نخورده است، اما استخوان نازک کف کاسه چشم شکسته شده یا شکاف برداشته است.

درمان چشم‌های گود افتاده

بروز چشم‌های فرو رفته در نتیجه بیماری‌هایی مانند آلرژی و مشکلات سینوسی، می‌توانند با داروها درمان شوند. این درمان شامل آنتی بیوتیک‌ها برای عفونت‌های سینوسی و آنتی هیستامین‌ها و قطره‌های چشم برای آلرژی‌ها می‌باشد.
جراحی زیبایی و تزریقات پوستی ممکن است برای درمان گودی چشم ناشی از پیری یا ژنتیک مفید باشد. با این حال، جراحی هرگز بدون خطر نیست. تزریقات پوستی شامل تزریق اسید هیالورونیک به بافت حساس زیر چشم است و ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. در مورد آسیب‌های چشمی، درمان جراحی بهترین راه درمان جهت ترمیم شکستگی چشم، بازگرداندن نظم چشم، و تعادل حجم کاسه‌ی چشمی که آسیب دیده است، می‌باشد.

جراحی زیبایی و تزریقات پوستی ممکن است برای درمان گودی چشم ناشی از پیری یا ژنتیک مفید باشد. با این حال، جراحی هرگز بدون خطر نیست.

درمان‌های خانگی برای رفع گود افتادگی چشم

تغییر در شیوه‌ی زندگی و استفاده از درمان‌های خانگی، می‌تواند به کاهش فرو رفتگی چشم‌ها کمک کند. برای درمان‌هایی که شامل استعمال موضعی مواد در منطقه زیر چشم هستند، باید اطمینان حاصل شود که فرد چشمان خود را بسته نگه می‌دارد و در برابر ورود مواد به چشمانش مراقبت می‌کند.

درمان‌های خانگی عبارتند از:

مصرف آب کافی: آب ضروری ترین ماده برای سالم ماندن بدن است. آب بر روی هر عضو بدن تاثیر می‌گذارد که وسیع ترین آن‌ها، پوست است. معمولا افرادی که دچار گود افتادگی زیر چشم هستند، با افزایش مصرف آب و محدود کردن نوشیدنی‌های دیورتیک و ادرار آور، شاهد بهبودی تیرگی زیر چشم هستند. نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز می‌تواند به جلوگیری از چشم‌های گود افتاده کمک کند.

خواب با کیفیت خوب: چشم‌های فرو رفته اغلب یک شاخص است که نشان می‌دهد فرد به اندازه‌ی کافی خواب با کیفیت خوب ندارد. به‌طور کلی بزرگسالان به حدود ۷ تا ۹ ساعت خواب در شب نیاز دارند، در حالی که نوزادان، کودکان، نوجوانان و افراد مسن ممکن است نیاز بیشتری داشته باشند.

روغن بادام: چشم‌های فرو رفته نشان می‌دهد که پوست زیر چشم مواد مغذی دریافت نمی‌کند. فضای زیر چشم را می‌توان با روغن بادام، که سرشار از ویتامین E (ویتامین حیاتی پوست) می‌باشد، تغذیه کرد. روغن ویتامین E یکی دیگر از گزینه‌های تغذیه کننده پوست است.

سیب‌زمینی خام: سیب زمینی حاوی ویتامین C، آنزیم‌ها و نشاسته است که این مواد تغذیه کننده پوست نازک زیر چشم هستند. سیب زمینی خام سرد شده، باعث کاهش التهاب رگ‌های خونی و در نتیجه کاهش تورم و ظاهر تیره رنگ می‌شود. سیب زمینی خام را می‌توان در حدود ۲۰ دقیقه روی پوست قرار داد.

چای کیسه‌ای: چای حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئیدها است. استفاده از کیسه‌های چای با افزایش گردش خون و آرام کردن عصب و عضلات چشم، باعث بهبود تیرگی زیر چشم می‌شود. دو کیسه چای را برای حداقل ۵ دقیقه در آب جوش بگذارید تا خیس بخورند. با فشردن آن‌ها، مایع را از آن‌ها خارج کنید و مطمئن شوید که برای پوست نازک و حساس ناحیه زیر چشم داغ نیستند. به مدت حداقل ۱۰ دقیقه بر پوست زیر هر چشم قرار دهید.

خیار: خیار یک درمان خانگی محبوب برای حلقه‌های تیره در چشم و چشم‌های گود افتاده است. تکه‌های خیار را برای اثر خنک کنندگی و کاهش تورم و تغییر رنگ پوست، می‌توان در زیر چشم‌ها قرار داد.

روغن ماهی: روغن ماهی غنی از اسیدهای چرب است، که به آن خاصیت ضد التهابی می‌بخشد و سبب بهبودی سلول‌های آسیب دیده می‌شود. روغن ماهی را می‌تواند با باز کردن کپسول‌های حاوی روغن ماهی و قرار دادن روغن بر روی پوست زیر چشم استفاده کرد. این کار باید قبل از رفتن به رختخواب به مدت ۴ هفته انجام شود.

آب‌لیمو: آب‌لیمو یک سفید کننده‌ی طبیعی است و هنگامی که برای پوست زیر چشم استفاده می‌شود، باعث حذف سلول‌های مرده پوست و تغییر رنگ پوست می‌شود. ضروری است به منظور کاهش سوزش پوست، آبلیو را با آب رقیق کنید. توجه داشته باشید که آبلیو را به دور از چشم خود نگه دارید.

چه مواقعی برای درمان گود افتادگی چشم به پزشک مراجعه کنیم؟

اغلب اوقات، چشم‌های گود افتاده تهدید کننده‌ی حیات نیستند و اگر با پیری یا ژنتیک ارتباط داشته باشند، معمولا مشکلات دیگری ایجاد نمی‌کنند. با این حال، هر گونه نگرانی در مورد گود افتادن و تیرگی زیر چشم که اعتماد به نفس فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد یا باعث ایجاد افسردگی و اضطراب می‌شود، باید با صحبت کردن با پزشک درمان شود.یگیری مثل اگر چشم‌های گود افتاده، با وجود خواب بیشتر و مصرف آب کافی، با گذر زمان بد تر شد و یا اگر با نشانه‌های دیگری همراه شد، باید به دکتر پوست مراجعه کنید.

علائمی که نشان‌دهنده مشکلات دیگری هستند، عبارتند از:

  • گرفتگی مسیر بینی‌ها؛
  • خارش،خشکی و قرمزی چشم؛
  • خستگی؛
  • کاهش وزن شدید و غیرمعمول یا مشکلات اشتها؛
  • تهوع و سایر مشکلات گوارشی؛
  • سردرد؛

 

منابع :

۱- doctoreto.com

۲- medicalnewstoday.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند