نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

پوکی‌استخوان: آیا پروبیوتیک می‌تواند سلامت استخوان را حفظ کند؟

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , اخبار پزشکی , تغذیه سالم

 

پوکی‌استخوان عمدتا بر روی افراد مسن تاثیر می ‌گذارد، اما از دست دادن استخوان‌ها ممکن است در سن ۴۰ سالگی شروع شود. به تازگی دانشمندان دریافته‌اند که ممکن است پروبیوتیک‌ها ابزار ایمن و موثری برای مبارزه با از دست دادن استخوان باشند.
استخوان‌ها فقط یک بار رشد نمی‌کنند تا به همان شکل در طول عمر باقی بمانند، آن‌ها از بافت زنده ساخته شده‌اند که به‌طور مداوم شکسته و دوباره به استخوان جدید تبدیل می‌شوند.

این فرآیند هنگامی که جوان هستیم کارآمدتر است. حدود ۳۰ سالگی بدن افزایش توده استخوان را متوقف می‌کند و هنگامی که ما به ۴۰ و ۵۰ سالگی خود برسیم، ممکن است استخوان‌ها بیشتر از فرایند بازسازی دچار شکستگی شوند. با گذشت زمان، این فرایند می‌تواند منجر به پوکی‌استخوان شود. استخوان به تدریج نازک‌تر می‌شود، که حتی یک سقوط ساده می‌تواند منجر به شکستگی شود.
زنان مسن‌تر معمولا بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، اما این بیماری منحصر به فرد به زنان نیست و می‌تواند بر مردان نیز تاثیر بگذارد.
عوامل خطر دیگر ممکن است شامل شکستگی استخوان پس از سن ۵۰ سالگی، تجربه یائسگی زودرس، داشتن یک اسکلت بدن کوچک‌تر، تنباکو، و داشتن سابقه خانوادگی پوکی‌استخوان باشد.

شکستگی می‌تواند عواقب شدیدی داشته باشد؛ به عنوان مثال، در سال اول بعد از شکستگی مفصل ران، به علت خطر عوارض میزان مرگ‌و‌میر ۲۴-۳۰ درصد است.

زنان در طی یائسگی به سرعت در حال از دست دادن استخوان هستند. صرفنظر از آن، زمانی که مردم در ۷۰ سالگی خود هستند، توده استخوانی در هر دو جنس به یک میزان از دست می‌رود.

_ جلوگیری از پوکی‌استخوان

یک مطالعه اخیر که در مجله Immunity منتشر شده است، توانایی یک پروبیوتیک برای افزایش رشد استخوان را آزمایش کرد.
محققان به مدت چهار هفته به موش‌های ماده آزمایشگاهی مکمل Lactobacillus rhamnosus GG دادند که نوعی پروبیوتیک است. نتایج نشان می‌دهد پروبیوتیک منجر به رشد باکتری‌هایی در روده می‌شوند که یک متابولیت ( اجزای شرکت‌کننده در سوخت‌و‌ساز سلولی (متابولیسم یا دگرگشت) را متابولیت (به انگلیسی: Metabolite) می‌نامند. در واقع متابولیت‌ها ترکیبات واسطه و محصول سوخت‌و‌ساز سلول زنده هستند و معمولاً منحصرا اشاره به مولکول‌های کوچک شرکت‌کننده در سوخت‌وساز سلولی دارد.) خاص به نام بوتیرات تولید می‌کنند.
بوتیرات سبب می‌شود تا سلول‌های T در مغز استخوان پروتئینی به نام Wnt10b تولید کنند که در رشد استخوان نقش دارد. این مطالعه نشان می‌دهد باکتری‌های پروبیوتیک در رشد استخوان و افزایش توده استخوانی نقش دارد و تاثیر مستقیم آن نیازمند بررسی بیشتر است.
یک خانواده خاص از باکتری‌ها، پروبیوتیک (Probiotics) نام دارند. این باکتری‌ها در حین فرآیند هضم زنده می‌مانند و برای سلامتی بسیار مفید هستند. از بین مواد غذایی شناخته شده، ماست حاوی بیشترین مقدار پروبیوتیک است. سیب، موز، توت، کشمش، انواع سبزی، پیاز، سیر، تره‌فرنگی، عدس، نخود، لوبیا، ذرت، بادام، عسل و چای سبز نیز حاوی این باکتری هستند.
استخوان‌ها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شده‌اند. از بدو تولد تا اوایل ۲۰ سالگی، سلول‌های استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد می‌کنند و متراکم می‌شوند. معمولا اوج تراکم استخوان‌ها در ۲۰ سالگی است.
رشد و توسعه استخوان‌ها تا حدود ۲۵ سالگی ادامه دارد و پس از آن به ندرت کاهش می‌یابد. پس از ۴۵ سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوان‌ها به تدریج کاهش می‌یابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوان‌ها تامین می‌شود.
کاهش تراکم استخوان‌ها با افزایش سن کاملا طبیعی است ولی برخی عوامل از قبیل کم‌تحرکی، عدم استفاده از مواد حاوی کلسیم، کاهش ویتامین D در بدن، ابتلا به بیماری‌های خاص مانند سرطان، استفاده از داروهای استروئیدی، یائسگی زودرس (کمتر از ۴۵ سال)، استعمال دخانیات، کاهش استروژن در بدن و شرایط پزشکی خاص مانند پرکاری تیرویید، بیماری سلیاک، نارسایی مزمن کلیه و آرتریت این فرآیند را تسریع می‌کند.

منبع: jarahzadeh.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند