تغذیه در سرطان غدد لنفاوی( لنفوم)
افراد مبتلا به لنفوم معمولاً به انرژی بیشتری نیاز دارند. نیاز به انرژی ممکن است در طی درمان لنفوم بوسیله شیمی درمانی و یا در صورت وجود عفونت و درجه حرارت بالای بدن، افزایش یابد. منابع مفید جهت تامین انرژی شامل غذاهای نشاسته ای، انواع کیک، بیسکوئیت، سیب زمینی، برنج، کره، خامه و ماکارونی است.
در ضمن پروتئین برای سالم نگه داشتن و ساختن ماهیچهها و سلولها لازم میباشد. بسیاری از بیماران مبتلا به لنفوم نیاز به پروتئین زیاد دارند . منابع غنی جهت تامین پروتئین شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، شیر، پنیر، ماست، تخممرغ، آجیل( مغزها ) و حبوبات است.
ویتامینها و مواد معدنی برای حفظ سلامتی بدن لازم می باشند. در طول بیماری نیاز به برخی ویتامینها و مواد معدنی ممکن است افزایش یابد. ویتامینها و مواد معدنی اگر به مقدار زیاد دریافت شوند میتوانند مضر باشند. بیمار باید مکمل ویتامین و املاح را تحت نظر پزشک مصرف کند، زیرا برخی افراد به مکملها (داروها) واکنش نشان میدهند.
درمان و بهخصوص شیمیدرمانی در بیمارانی که دارای تغذیه کافی و مناسب هستند، بهتر جواب میدهد. تحقیقات نشان میدهد بیمارانی که خوب تغذیه میشوند، دوزهای بالاتر شیمیدرمانی را تحمل میکنند و افراد مبتلا به سوءتغذیه زودتر خسته میشوند. با استفاده از رژیم پرکالری و پرپروتئین، افراد مبتلا به این بیماری بهتر میتوانند وزن از دست رفته خود را جبران کنند.
برای افزایش دریافت انرژی باید موارد زیر را در نظر داشت:
۱- مصرف میان وعده بین وعدههای اصلی، مثل بیسکوئیت، سیبزمینی (چیپس)، نان سوخاری
۲- مصرف شیر و ماست پرچرب
۳- مصرف بیشتر کره ومارگارین
۴- استفاده از غذاهای سرخ شده اگر قابل تحمل هستند.
۵- مصرف بیشتر سس مایونز و سایر سسهای پرچرب در تهیه ساندویچها و سالادها
۶- استفاده بیشتر از پنیر پیتزا در تهیه پیتزا و سایر غذاها
۷- مصرف بیشتر عسل، شکر، نوشیدنیها، میوهها و دسرها
عوارض جانبی شیمیدرمانی مثل کاهش اشتها، زخم دهان، تهوع و تغییر حس چشایی ممکن است توانایی افراد را در خوردن و آشامیدن تحت تاثیر قرار دهد.
راهحلهایی را برای رفع هر یک از این مشکلات بیان میکنیم:
کاهش اشتها: برای افزایش اشتها باید وعدههای غذایی با حجم کم ولی دفعات زیاد وهمچنین نوشیدنیهای مغذی مصرف شوند. همچنین میتوانید از پزشک معالجتان در خواست کنید که قرصهای افزایش دهنده اشتها برایتان تجویز کند.
تهوع: برای از بین بردن این حالت، مصرف غذاهای خشک و ساده، نوشیدنی های مغذی ، نوشیدنی ها و بیسکوئیت های زنجبیلی ،توصیه می شود.
احساس سیری سریع: برای اینکه این حالت به بیماران مبتلا به لنفوم دست ندهد، مصرف وعدههای غذایی با حجم کم ولی دفعات زیاد ، عدم مصرف نوشیدنی به هنگام خوردن غذا ( می توانید نوشیدنی را ۳۰ دقیقه قبل یا ۱ ساعت بعد از غذا بنوشید) توصیه میشود.
زخم دهان: یکی از جمله مشکلاتی که این بیماران با آن روبرو هستند، زخم دهان است. لذا برای جلوگیری از بروز این امر باید، رژیم نرم و مایع مصرف شود. از مصرف غذاهای سفت و تند پرهیز شود. از نی برای نوشیدن استفاده شود. همچنین از پزشک داروهایی برای مراقبت دهان تقاضا شود.
تغییرات حس چشایی: بیماران مبتلا به لنفوم،معمولا با تغییر حس چشائی روبرو هستند،برای رفع این مشکل باید این بیماران دندانهای خود را به طور مرتب مسواک کنند. از دهان شویه های تجویز شده استفاده کنند. و همچنین ازغذاهایی که مزه خوبی دارند استفاده کنند.
اسهال: این افراد برای درمان اسهال، تحت نظر پزشک میتوانند از داروی ضداسهال استفاده کنند. برخی مواقع مصرف رژیم کمفیبر ممکن است کمک کند. اگر اسهال بدلیل اشعه درمانی باشد، مصرف رژیم کم چرب ممکن است موثر باشد.
یبوست: افزایش مصرف مایعات و رژیم حاوی فیبر بالا به درمان یبوست کمک میکند. همچنین با نظر پزشک از داروهای ملین استفاده شود.
افرادی که شیمیدرمانی میشوند و سیستمایمنی بدن آنها ضعیف می باشد ، باید از مصرف شیر و محصولات لبنی پاستوریزه نشده مانند تخممرغ خام، تخممرغی که کم پخته شده، مغز، ماهی خام یا ماهی نیمه پخته شده خودداری نمایند.
منبع: سایت تبیان