نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

بررسی رابطه استرس و افزایش وزن

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , روانشناسی

 

ممکن است در مورد رابطه استرس و افزایش وزن شنیده باشید که استرس می‌تواند به روش‌های زیادی بر نواحی مختلف بدن تاثیر بگذارد همچنین روش‌های زیادی وجود دارد که استرس به واسطه آن‌ها می‌تواند با افزایش وزن در ارتباط باشد. یکی از این روش‌ها به کورتیزول که هورمون استرس نیز نام دارد اطلاق می‌شود.

_ رابطه استرس و افزایش وزن چیست؟

هنگامی که دچار استرس می‌شویم پاسخ جنگ یا گریز که یکی از واکنش‌های بدن در برابر استرس است افزایش می‌یابد و در نتیجه آن انواع مختلفی از هورمون‌ها از قبیل کورتیزول ترشح می‌شوند.

هنگامی که در سیستم بدن مقدار زیادی کورتیزول داشته باشیم بیشتر به خوراکی‌های ناسالم که حاوی مقدار زیادی قند و چربی هستند تمایل پیدا می‌کنیم و در نتیجه دچار افزایش وزن می‌شویم.

_تاثیر استرس بر چاقی

فرقی نمی‌کند که استرس به دلیل مشغله زیاد کاری باشد یا احساس خطر، در هر صورت واکنش بدن به استرس همانند این است که می‌خواهد فرد را از آسیب‌دیدگی نجات دهد در نتیجه بدن انرژی زیادی صرف می‌کند که منجر به تغییرات متابولیسم و گردش خون و سایر تغییرات می‌شود.
این تغییرات به طرق مختلفی بر عمل گوارش، اشتها و نهایتا وزن تاثیر می گذارند.

اگر مدت زمان زیادی است که به دلیل استرس مزمن در چنین شرایطی به سر می‌برید سلامت شما در معرض خطر است.

علاوه بر مجموعه‌ای از سایر خطرات استرس مزمن در افزایش وزن نیز نقش دارد که گاه خود یکی از عوامل استرس‌زا می‌باشد.

استرس مزمن و کورتیزول به روش‌های زیر در افزایش وزن نقش دارند.

_ رابطه استرس و افزایش وزن و نقش در آن متابولیسم

آیا احساس می‌کنید که در هنگام استرس دچار اضافه وزن می‌شوید در حالی که همان مقدار غذای همیشگی را میل می‌کنید؟

مقدار زیاد هورمون کورتیزول باعث کاهش متابولیسم (سوخت‌و‌ساز) بدن می‌شود که نتیجه آن افزایش وزن بیش از حد نرمال است.

این امر رژیم گرفتن را نیز برای فرد دشوار می‌کند.

_میل به خوردن غذاهای ناسالم

در هنگام بروز استرس خوردن یک سالاد لذیذ را ترجیح می‌دهید یا بستنی؟ بدون شک پاسخ شما بستنی است.

افرادی که به استرس مزمن دچار هستند به مواد غذایی حاوی چربی، نمک و قند تمایل بیشتری پیدا می‌کنند.

از جمله این مواد غذایی می‌توان به شیرینی‌ها، غذاهای فرآوری شده و سایر غذاهای ناسالم اشاره کرد. این مواد غذایی معمولا مضر بوده و منجر به افزایش وزن می‌شوند.

_ قند خون

استرس طولانی مدت می‌تواند میزان قند خون را تغییر دهد و منجر به اختلالات خلق‌و خو، خستگی و شرایطی مانند هایپرگلایسمی (افزایش قندخون) شود.

در مورد رابطه استرس و افزایش وزن باید گفت که استرس بیش از اندازه با سندروم متابولیک نیز در ارتباط است. منظور از سندروم متابولیک مجموعه‌ای از شرایط بالینی است که منجر به بروز مشکلاتی در بدن مانند حملات قلبی و دیابت می‌شوند.

_ ذخیره چربی

استرس بیش از اندازه حتی بر محل ذخیره چربی نیز تاثیر گذار است. میزان بالای استرس با میزان بالای چربی شکم در ارتباط می‌باشد.

چربی شکم از جمله شرایط دشواری به شمار می‌آید که نه تنها از نظر ظاهری نامطلوب است بلکه تجمع چربی در این ناحیه بیش از نواحی دیگر سلامت را به خطر می‌اندازد.

استرس و افزایش وزن به روش‌های برجسته دیگری نیز با یکدیگر در ارتباط هستند.

_ پرخوری عصبی

علاوه بر افزایش میزان کورتیزول که باعث می‌شود به خوردن غذاهای ناسالم تمایل داشته باشیم فشار بیش از حد عصبی نیز می‌تواند اغلب منجر به غذا خوردن بیش از حد معمول شود.

در چنین شرایطی اگرچه فرد واقعا گرسنه نیست اما به خوردن بیش از حد به خصوص خوردن غذاهای ناسالم تمایل پیدا می‌کند.

_ غذاهای فست فودی

کارشناسان درباره رابطه استرس و افزایش وزن بر این باورند که یکی از دلایل عمده چاقی در جامعه امروز این است که افراد از استرس و مشغله زیادی برخوردار هستند در نتیجه فرصت و حوصله درست کردن غذاهای سالم خانگی را ندارند و اغلب به غذاهای فست‌فودی روی می‌آورند.

فست‌فودها و حتی برخی از غذاهای سالم‌تر رستوران‌ها نیز حاوی میزان بالایی از قند و چربی هستند.

در مکان‌های غذاخوری سالم نیز شما نمی‌دانید که غذا چگونه درست شده است و نمی‌توانید نظارتی بر محتویات آن داشته باشید به همین دلیل رستوران‌ها اغلب مواد غذایی مانند کره را که از سلامت کمتری برخوردار هستند برای طعم دار کردن غذاها به آن‌ها اضافه می‌کنند در نتیجه بهتر است غذاهای خانگی میل کنید.

_ ورزش نکردن به دلیل مشغله زیاد

به دلیل مشغله‌های زیاد روزانه احتمالا ورزش کردن در آخر فهرست کارهای ضروری شما جای می‌گیرد اما بدانید که شما در این امر تنها نیستید.
در حال حاضر افراد آمریکایی نسبت به نسل‌های گذشته ما سبک زندگی یک جا نشینی بیشتری دارند با این وجود ما هنوز هم از فعالیت‌های ضروری مانند ورزش کردن چشم پوشی می‌کنیم.

امروزه افراد به دلیل گیر کردن در ترافیک، نشستن طولانی مدت پشت میز کار و تماشای زیاد تلویزیون فرصتی برای ورزش کردن پیدا نمی‌کنند

آشنایی با رابطه استرس و افزایش وزن این نوید را می‌دهد که خوشبختانه راه حل‌هایی برای بهبود وزن و کاهش استرس وجود دارد که بسیار مثمر ثمر می‌باشند. به شما توصیه می‌کنیم این راه حل‌ها را حتما دنبال کنید.

منبع: هفته‌نامه سلامت

 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند