نوشته شده توسط بهنوش فرجی

سوال و پاسخ ( بیماری فیبرومیالژیا (fibromyalgia ) چه نوع بیماری‌ست؟)

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, سوال و پاسخ, اخبار,بهداشت بانوان , بهنوش فرجی

فیبرومیالژیا (fibromyalgia ) نوعی اختلال است که با درد گسترده مزمن هم‌راه می‌باشد. واژه  فیبرومیالژیا (fibromyalgia )   برگرفته از (” ماهیچه و بافت‌های ارتباطی فیبری‌ست ). در فیبرومیالژیا اغلب درد آنقدر شدید و غیرطبیعی است که باعث می‌شود برروی فعالیت‌های نرمال تاثیر بگذارد و بیمار را ناتوان ‌کند. اختلال فیبرومیالژیا در خواب و خستگی نمایان می‌شود.

فیبرومیالژیا به عنوان یک اختلال توسط موسسه ملی بهداشت آمریکا و روماتولوژی آمریکا شناخته شده است.

_ علائم فیبرومیالژیا چیست؟

-خستگی

-سختی صبحگاهی

-تنگ شدن یا بی‌حسی در دست و پا

-سردرد، از جمله میگرن

-سندرم روده تحریک‌پذیر

-اختلالات خواب / بی‌خوابی

-اختلالات شناختی

-اختلال در حافظه

-دوره‌های قاعدگی دردناک و سایر سندرم‌های درد

-حساسیت به صدا، نور، درجه حرارت

-درد در ناحیه بافت‌های همبند (در کنار مفاصل)

-سندروم پاهای بی‌قرار

-استرس

-افسردگی

-اضطراب

– وضعیت سیستم عصبی مرکزی ( مغز و نخاع ( MS )  ) که بر حرکت و تعادل تاثیر می‌گذارد .

آزمایش‌ها برای کنترل برخی از این شرایط شامل تست ادرار و خون نیز می‌شود، با این حال ممکن است اشعه ایکس و سایر اسکن‌ها نیز داشته باشید.

 

_ چه کسانی مبتلا به فیبرومیالژیا می‌شوند؟

 

حدود ۲ درصد از جمعیت دنیا مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا می‌باشند که در سال ۲۰۰۵ حدود ۵ میلیون بزرگسال را تحت تأثیر خود قرار داده است.

اکثر بیماران فیبرومیالژیا زن‌ها می‌باشند. و نسبت زن به مرد ۷ نفر به ۱ نفر است.  با این حال، مردان و کودکان هم مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا می‌شوند. که عموما بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سال بیشتر دیده شده است.

 

_ بیماری فیبرومیالژیا  را چگونه تشخیص می‌دهند؟

هنوز تست تشخیص خاصی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد. و علل این علائم هنوز ثابت نشده است. بر طبق تعاریف Pandora Org و سی‌دی سی (CDC) تشخیص بیماری از طریق مقایسه علایم بیمار به یک معیار و یا با انجام تست ” نقطه حساس ” حاصل می‌شود . اگر ۱۱ تا از ۱۸ بافت همبند از بدن در هنگام اعمال فشار، حساس شوند و هیچ توضیح دیگری برای این درد پیدا نشود به آن اختلال می‌گویند. و یکی دیگر از رایج‌ترین معیار برای تشخیص بیماری اگر در ۳ یا ۶ ناحیه مختلف بدن درد شدید حاصل شود و علائم حداقل ۳ ماه در سطحی مشابه باقی بماند و هیچ دلیل دیگری برای علائم بیماری پیدا نشود، به آن اختلال فیبرومیالژیا می‌گویند.  و یکی از آن چیزهایی که در فیبرومیالژیا به نظر می‌رسد، درد از فرآیندهای سیستم عصب  مرکزی ناشی می‌شود. و شرایط به عنوان سندروم عصب مرکزی منسوب می‌شود.

محققان براین باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بیماری فیبرومیالژیا نقش اساسی دارند. عوامل ژنتیکی مربوط به شرایط ژن‌ها در خانواده می‌پردازد و عوامل محیطی عبارتند از استرس روانی، ضربه روحی و عفونت‌های خاص.

_ درمان در بیماری فیبرومیالژیا به چه صورت است؟

در حال حاضر هیچ درمانی خاصی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد فقط تسکین برخی علائم فیبرومیالژیا است. که کمک می‌کند تا شرایط زندگی برای آن‌ها آسان‌تر شود.

_ تسکین‌دهندها ترکیبی از موارد زیر می‌باشند:

– دارو

مانند داروهای ضدافسردگی و داروهای مسکن

-خواب کافی

_ درمان رفتار شناختی ( CBT ) و مشاوره

درمان رفتاری-شناختی (به انگلیسی: Cognitive Behavioral Therapy) که به اختصار CBT نیز یاد می‌شود، یک رویکرد روان‌درمانی است، که احساسات ناکارآمد و رفتارها، فرایندها و مضامین شناختی ناسازگارانه را، از طریق شماری از روش‌های سیستماتیک، صریح و هدف‌مدار نشانه می‌گیرد. نام این روش اشاره به رفتار درمانی، شناخت درمانی، و به ترکیبی درمانی از این دو بر اساس اصول پایه و پژوهش‌های رفتاری و شناختی دارد. بسیاری از این درمان‌گران با مشکلاتی از قبیل اضطراب و افسردگی بر اساس مجموعه‌ای از روش‌های شناختی و رفتاری مقابله می‌کنند. این روش اذعان دارد که ممکن است رفتارهایی باشند که از طریق تفکر عقلانی قابل کنترل نباشند. رفتار درمانی شناختی با «تمرکز بر حل مسئله» عهده‌دار حل مشکلات به خصوصی می‌شود، و در این رویکرد درمانگر با «عمل گرایی» تلاش می‌کند با کمک به مراجع در انتخاب استراتژی خاصی برای مواجهه با مشکل به او کمک کند.

_ تغییر سبک زندگی مانند برنامه‌های ورزشی و روش‌های تمدد اعصاب

مشخص شده‌است ورزش کردن به عنوان یک مزایای مهم برای افراد مبتلا به فیبرومیالژیا fibromyalgia ست که به کاهش دردشان کمک می‌کند.

_ ورزش‌هایی که می‌توانند به کاهش درد فیبرومیالژیا کمک کنند شامل:

  • ورزش هوازی: فعالیت‌های هوازی نوعی تمرینات ریتمیک و موزون هستند که ضربان قلب شما را افزایش می‌دهند و باعث می‌شود که نفس بیشتری بکشید.
  • پیاده‌روی
  • دوچرخه‌سواری
  • شنا

تحقیقات نشان می‌دهد که تمرین‌های هوازی را باید در برنامه ورزشی گنجانده شوند، حتی اگر نمی‌توانند تمرینات را در سطح بالایی انجام دهند.

مطالعات نشان داده است که تمرینات هوازی باعث بهبود کیفیت زندگی فرد شده و درد را تسکین می‌دهد و باعث افزایش استقامت فرد می‌شود.

  • تمرینات مقاومتی و تقویتی

تمرینات مقاومتی و تقویتی آن دسته از تمرینات گفته می‌شود بر تمرینات قدرتی مانند وزنه‌برداری متمرکز است. این تمرین‌ها باید به عنوان بخشی از یک برنامه ورزشی فرد برنامه‌ریزی شوند، که اگر آن‌ها نباشند، سفتی ماهیچه و کوفتگی می‌تواند بدتر شود. مطالعات نشان می‌دهد که تمرین‌های تقویتی به بهبود قدرت ماهیچه می‌پردازد. و این افراد احساس خستگی کمتری دارند و حالت روحی بهتری دارند.

 

به طور منظم زمان را صرف استراحت یا تمرین تکنیک‌های تمدد اعصاب کنید. استرس می‌تواند علائم شما را بدتر کند.

_ مواردی که می‌تواند بر استرس فرد غلبه کند شامل:

کتاب خواندن، موزیک مناسب گوش دادن، انجام تکنیک‌های تنفس عمیق و مدیتیشن

سعی کنید قبل از خواب حمام کنید و یک نوشیدنی گرم میل کنید چون باعث آرامش می‌شود و در کیفیت خواب فرد تاثیر می‌گذارد.

سایر روش‌های تسکین‌دهنده: طب سوزنی، ماساژ

منابع:

۱- omf.ngo

۲- nhs.uk

۳- wikipedia.org

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند