نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

دارونامه؛ آشنایی با داروی تولمتین(Tolmetin)، داروی تسکین علائم آرتریت‌روماتوئید

بیماری‌‌ها و راه درماندارونامه , پیشگیری بهتر از درمان

 

توجه: مطلبی که مطالعه می‌کنید صرفا جنبه‌ی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیه‌های پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

تولمتین یک داروی ضدالتهاب غیر استروئیدی غیر انتخابی است.

موارد مصرف تولمتین

  • آرتریت روماتوئید جوانان؛
  • تسکین علائم آرتریت‌روماتوئید؛
  • استئو آرتریت.

موارد منع مصرف

  • ازدیادحساسیت به این دارو و ترکیبات آن؛
  • سابقه آسم؛
  • سابقه کهیر؛
  • سایر واکنش‌های حساسیتی به NSAIDs یا آسپرین؛
  • در موارد انجام CABG

هشدارها

• به‌‌طور کلی مطالعات بالینی روی NSAIDs انتخابی cox2 و انواع غیر انتخابی آن، نشانگر افزایش احتمال وقایع قلبی عروقی ( انفارکتوس میوکارد و سکته) در مصرف NSAIDs است که می‌تواند کشنده باشد.
• برای کاهش احتمال این خطرات بایستی کمترین دوز موثر در کوتاه ترین دوره زمانی مصرف شود.
• NSAIDs می‌توانند باعث ایجاد فشار خون بالا یا بدتر شدن آن شوند که ممکن است با افزایش عوارض قلبی عروقی در بیماران نیز در ارتباط باشد.
• در مصرف همزمان دیورتیک‌های لوپ یا تیازیدها با تولمتین، ممکن است پاسخ بیمار به داروی دیورتیک مختل شود.
• ممکن است تولمتین باعث عوارض گوارشی شدید شامل التهاب، زخم، خون ریزی و سوراخ شدن معده، روده کوچک و روده بزرگ شود که می‌‌تواند کشنده باشد. این عوارض در هر زمانی و حتی بدون علائم هشدار‌دهنده ممکن است ایجاد شوند.
• مصرف طولانی مدت NSAIDs ممکن است باعث افزایش احتمال آسیب کلیوی شود. نفریت حاد بینابینی، هماچوری، پروتئینوری و گه‌گاه سندرم نفروتیک ممکن است گزارش شود.
• واکنش‌های آنافیلاکسی در مصرف تولمتین ممکن است ایجاد شود. در صورت حساسیت بیمار به آسپرین، تولمتین مصرف نشود.
• بیماران مبتلا به آسم ممکن است آسم به علت حساسیت به آسپرین داشته باشند و با مصرف آسپرین برونکواسپاسم تشدید شود. به علت احتمال حساسیت متقاطع بین آسپرین و سایر NSAIDs، در این بیماران تولمتین نیز نباید مصرف شود و در سایر بیماران آسمی با احتیاط مصرف شود.

نکات قابل توصیه

در صورت وجود هرکدام از موارد زیر قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت شود:
سابقه آلرژی به دارو یا ترکیبات آن و یا سایر NSAIDs و آلرژی به سایر داروها و مواد غذایی و علائمی که ایجاد شده است ( راش پوستی، کهیر، خارش، اشکال در تنفس، سرفه، ادم صورت و زبان) خون ریزی گوارشی، مشکلات کلیوی، بارداری( خصوصا در سه ماهه سوم ) یا قصد بارداری، شیردهی.
در صورت مصرف داروهای زیر با پزشک مطرح شود: سایرNSAIDs، سدیم بی‌کربنات، سالسیلات‌‌ها (آسپرین)، پمترکسد.
– در صورتی که بیمار مبتلا به نارسایی قلبی می باشد احتمال مشکلات قلبی عروقی افزایش می‌یابد بنابراین با نظارت پزشک دارو مصرف شود.
– در بیماران مسن‌تر از ۶۵ سال با احتیاط مصرف شود چراکه عوارض جانبی بیشتری ممکن است داشته باشد.
– مصرف دارو قبل از غذا با یک لیوان پر از آب ارجحیت دارد اما در صورت ایجاد عوارض گوارشی با غذا مصرف شود.
– در صورت فراموش کردن یک دوز از دارو به محض یادآوری مصرف شود. در صورتی که زمان زیادی تا دوز بعدی باقی نمانده است از آن صرف نظر شده و طبق روال قبل دارو مصرف شود. در هر صورت دوز دارو نباید دو برابر شود.

مصرف در بارداری

گروه C و در ۳ ماهه سوم گروه D

عوارض جانبی تولمتین

تهوع، سردرد۲، یبوست، درد سینه، استفراغ، سرگیجه، افسردگی، اسهال، ضعف، افزایش فشارخون، ادم، نفخ، خواب‌آلودگی، کاهش سطح هماتوکریت، اختلالات هضم غذا، درد شکمی، وزوز گوش، اختلالات بینایی، گاستریت (ورم معده)، زخم گوارشی، تغییرات وزن، التهاب پوست، کاهش خفیف هموگلوبین، افزایش BUN، عفونت مجاری ادراری.

تداخلات دارویی

تاناستوم، وارفارین، لیتیوم،  دروسپیرنون، جینکوبیلوبا، نتونال، دسیرودین، دوکسازوسین، آپیکسابان، مگلومین کامپاند، تراوپروست، داساتینیب، اپروسارتان، ایبریتومومب تیوکستان، توسیتومومب، بتریکسابان، تراندولاپریل، بنازپریل، آمینولوولینیک اسید خوراکی، پمترکسد | پمترکسید، دیاتریزوات (آمیدوتریزوئیک اسید)، یوتالامات، آمینولوولینیک اسید موضعی، راموسیروماب، کوردیسپس، آیوکساگلات، رمدسیویر، آمینوهیپورات سدیم.

ضد‌‌انعقاد‌‌ها، داروهای ضد‌دیابت، دیورتیک‌‌ها – NSAIDs – مهار کننده‌‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسیون.

مقدار مصرف تولمتین

بزرگسالان

– آرتریت روماتوئید‌: با دوز ۴۰۰ میلی گرم خوراکی ۳ مرتبه در روز شروع شده و برای دوز نگهدارنده ۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی گرم روزانه در ۳ دوز منقسم ادامه می‌یابد ( حداکثر دوز مجاز روزانه ۱۸۰۰ میلی‌گرم می‌‌باشد).
استئوآرتریت‌: با دوز ۴۰۰ میلی‌‌گرم خوراکی ۳ مرتبه در روز شروع شده و برای دوز نگهدارنده ۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی‌‌گرم روزانه در ۳ دوز منقسم ادامه می‌‌یابد ( حداکثر دوز مجاز روزانه ۱۸۰۰ میلی‌گرم می‌باشد).
** نکته‌: طوری زمان‌بندی شود که مصرف یک دوز از تولمتین صبح بعد از بیدار شدن از خواب و یک دوز از آن شب قبل از خوابیدن باشد.
دوز دارو بسته به پاسخ‌دهی بیمار به آن، بعد از ۱ تا ۲ هفته باید تنظیم شود.

کودکان ۲ ساله و بزرگ‌‌تر

– آرتریت روماتوئید جوانان‌: شروع با ۲۰ میلی‌‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز به صورت خوراکی در ۳ تا ۴ دوز منقسم, ادامه با ۱۵ تا ۳۰ میلی‌‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز در ۳ تا ۴ دوز منقسم. حداکثر دوز مجاز روزانه ۳۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن می‌‌باشد.

مکانیسم اثر

مهار سیکلواکسیژناز ۱ و ۲ ( ۲ و ۱COX)

فارماکودینامیک

تولمتین مانند سایر داروهای خانواده NSAID دارای اثرات ضد‌تب، ضد درد و ضد‌‌التهابی است.

فارماکوکینتیک

دارو به صورت خوراکی مصرف شده و به خوبی از راه دستگاه گوارش جذب می‌‌شود. مصرف غذا یا شیر حدود ۱۶ درصد باعث کاهش فراهمی زیستی دارو شده و ۵۰ درصد پیک غلظت پلاسمایی را کاهش می‌دهد.
تولمتین اتصال پروتئینی بالایی (۹۹ درصد) دارد و به داخل شیر نیز ترشح می‌شود. در کبد به متابولیت غیر فعال دی‌کربوکسیلیک اسید متابولیزه شده و طی ۲۴ ساعت به صورت متابولیت (۶۰ درصد)، تغییر نیافته (۲۰ درصد) و کونژوگه (۲۰ درصد)در ادرار دفع می‌‌شود.

منبع: rpsi.ir


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند