دارونامه؛ آشنایی با داروی گاسترودین(Gastrodin Dineh Tablet)، داروی ضدالتهاب
بیماریها و راه درمان, دارونامه , پیشگیری بهتر از درمان
توجه: مطلبی که مطالعه میکنید صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
رده درمانی:
اشکال دارویی:
موارد مصرف:
– ضدالتهاب و درد ناشی از اولسرپپتیک معده و اثنیعشر؛
– افزایش مقاومت مخاطی؛
– التیام زخم معده و اثنیعشر.
موارد منع مصرف:
– در موارد نارسایی حاد کلیه، هپاتیت مزمن، انسداد مجاری صفرا، سیروز کبد، پایین بودن پتاسیم خون استفاده نگردد.
– در بیماران مبتلا به افزایش فشارخون با مشورت پزشک و همراه با کنترل فشارخون مصرف شود.
مصرف در بارداری و شیردهی:
منع مصرف دارد.
عوارض جانبی:
مصرف ریشه و عصاره توتال با وجود گلیسیریزین بالا در دورههای طولانی مدت موجب بالا رفتن فشارخون و بروز علائم مینرالوکورتیکوئیدی میگردد(که البته با قطع دارو عوارض برطرف میشود ). به همین علت برای به حداقل رساندن این عارضه جانبی، قرص گاسترودین از عصاره شیرین بیانی که دارای پایین ترین میزان گلیسیریزین میباشد، تهیه شده است.
تداخلات دارویی:
مصرف همزمان با سایر داروهای پایین آورنده پتاسیم ( مثلThiazide diuretics و ملینهای محرک ) میتواند باعث شدت عدم تعادل الکترولیت گردد و با کاهش پتاسیم، ممکن است عملکرد Cardiac glycosides را افزایش داده و با داروهای ضدآریتمی تداخل کند.
نکات قابلتوجه:
– دارو دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
– از داروهای مشابه که در ایران هم سابقه مصرف داشتهاند میتوان به Caved-s , Vigastrin , Rabro, Ulcedal اشاره کرد.
دستور مصرف:
با رعایت رژیم غذایی، یک یا دو قرص قبل از هرغذا، به مدت ۴ تا ۶ هفته. قرص گاسترودین میتواند به تنهائی یا همراه با داروهای آنتیاسید تجویز گردد.
شرایط نگهداری:
در دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد،دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
اثرات درمانی و فارماکولوژی:
بررسیهای اخیر نشان داده است که عصاره این گیاهان حاوی ترکیبات مؤثر در درمان گاستریت و اولسرهای پپتیک معده و اثنیعشر میباشد که مهمترین آنها فلاوونوئیدها، ساپونوزیدها وموسیلاژهای آن است.
مکانیسم اثر گاسترودین، مجموعه مکانیسمهای مواد موثره آن است. اثر ضدترشح شیره معده و اثر ضداولسر عصاره شیرینبیان ممکن است مربوط به متوقف کردن عمل بین گیرندههای موکوزال و آزاد شدن استیل کولین اعصاب واگ باشد.
بهعلاوه با تاثیر برترکیب شیمیائی موکوس معده، سدموکوسی را نسبت به تاثیر اسید معده تقویت میکند. مکانیسم اثر فلاوونوئیدهای شیرینبیان و کالاندولا نیز بر اساس اثرات ضدالتهاب فلاوونوئیدها بیان میشود که میتوانند از آزاد شدن هیستامین جلوگیری نمایند و به علاوه برای آنها اثرات دیگری نظیر تثبیت غشاء لیزوزمی و تاثیر بر نفوذپذیری و مقاومت مویرگی قائل هستند. موسیلاژ ختمی نیز دارای اثرات محافظت کنندگی مخاط سیستم گوارش میباشد.
اجزاء تشکیلدهنده:
هر قرص گاسترودین دارای ۴۰۰ میلیگرم عصاره ریشه گیاه شیرینبیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra (که مقدار گلیسیریزین آن تا حد امکان کاهش یافته است) و عصاره گلهای کالاندولا(.Calendula off) و پودر ریشه ختمی (.Althaea off) میباشد.
منبع: drsaniei.darooyab.ir