نوشته شده توسط شیرین کریمی

خوابِ بهتر می‌تواند زندگی بیمار IBD را بهبود بخشد

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , شیرین کریمی, اخبار پزشکی

 

به گزارش سایت everydayhealth.com که در تاریخ ۲۰ فوریه ۲۰۲۰ منتشر شده است.

یک مطالعه نشان می‌دهد که کیفیت خواب کاملاً با وضعیت خلقی بیماران، ناتوانی و وضعیت کلی زندگی مرتبط است.

برای بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD)، خوب‌ خوابیدن در شب می‌تواند یک چالش باشد. بر اساس گزارش مرکز بیماری‌های مزمن روده بریتانیا (Crohn & Colitis UK) اختلالات خواب در بیماران مبتلا به IBD شایع است، در حالی که با شدت‌یافتن بیماری این اختلالات افزایش می‌یابد، پس از تسکین علائم نیز اختلال در خواب می‌تواند رخ بدهد.

*بیماری‌های التهابی روده (به انگلیسی: Inflammatory bowel disease) یا (IBD) به گروهی از بیماری‌ها گفته می‌شود که سبب التهاب جدار روده بزرگ و روده باریک می‌گردند. شایع‌ترین این بیماری‌ها عبارت‌اند از: بیماری کولیت زخمی و بیماری کرون. این دو بیماری از جهاتی دارای شباهت‌هایی هستند.

تحقیقی که در ژانویه سال ۲۰۲۰ در مجلۀ Scientific Reports منتشر شد، تأیید می‌کند که خواب باید بخشی از معاینۀ بیمار باشد. این مطالعه نشان داد که دو سوم بیماران مبتلا به IBD از اختلال خواب رنج می‌برند و کیفیت پایین استراحت به کیفیت پایین زندگی، ناتوانی بیشتر و وجود تظاهرات خارج از روده (EIM) مانند آرتروز محیطی، زخم دهانه، التهاب پوست و التهاب چشم، ارتباط دارد.

محققان خاطرنشان کردند که در این مطالعه به نظر نمی‌رسد مشکلِ خواب با متغیرهای بیماری از قبیل زیرمجموعه، فعالیت بیماری یا نوع درمانی که دریافت می‌شود ربطی داشته باشد.

فابیانا زینگون محقق همکار در این مطالعه و استادیار گوارش در بیمارستان دانشگاه پادوآ در ایتالیا می‌گوید: «ما از تشخیصِ اختلال خواب در بیماران مبتلا به IBD غیرفعال تعجب کردیم.»

دکتر زینگون می‌گوید: «به طور کلی می‌توان گفت که به دلیل مزمن بودن این بیماری، IBD می‌تواند نه تنها بر وضعیت جسمی بیماران بلکه بر وضعیت روانی آنها نیز تأثیر بگذارد. در نتیجه ما نشان دادیم که بیماران IBD، حتی اگر بیماری روده آنها به صورت بالینی درحالِ بهبودی در نظر گرفته شود، از کیفیت بدِ خواب رنج می برند.»

بیماری ناشی از عوامل جسمی و روحی

بر اساس گفتۀ یکی دیگر از همکاران این مطالعه، کارلا مارینلی ، دکتر و محقق بخش جراحی، انکولوژی و گوارش بیمارستان بیمارستان دانشگاه پادووا، این تحقیق بر ضرورت یک رویکرد چند رشته‌ای برای مدیریت IBD را برجسته می‌کند.

دکتر مارینلی می‌گوید: «برای حمایت از کارکرد معده لازم است هم از نظر روحی و هم جسمی کار کنیم تا تأثیرِ بیماری بر کیفیت خواب و زندگی بطور کلی کاهش یابد.»

نتایج تحقیق بر اساس گروه کوچکی متشکل از ۱۶۶ بیمار مبتلا به IBD بود که پرسشنامه‌هایی را در مورد بیماری، کیفیت خواب، اضطراب، افسردگی و ناتوانی (که شامل وضعیت انرژی، عکس از بدن، درد، فعالیت‌های بین فردی و سایر علائم است) تکمیل کردند.

در مجموع ۸۷ شرکت‌کننده مبتلا به بیماری روده و ۷۹ نفر مبتلا به التهاب زخمی کولون بودند. متوسط سن بیمار ۴۴ سال بود و تنها ۱۶ نفر در طول مطالعه بیماری فعال داشتند.

در حالی که دانشمندان دریافتند که کیفیت خواب به‌طور مستقیم با یک بیماری IBD فعال یا غیرفعال یا با درمان مداوم در ارتباط نیست، همچنین دریافتند که خواب با وضعیت روحی بیمار، ناتوانی و کیفیت زندگی مرتبط است.

آن‌ها خاطرنشان کردند که اختلال خواب تمام بیماران افسرده را تحت تأثیر قرار داده است، اما هیچ تفاوتی در اختلال خواب بین بیماران با اضطراب یا بدون اضطراب وجود ندارد.

برای اشوین آنانتاکریشنان، متخصص گوارش در بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون و سخنگوی انجمن گوارش آمریکا، این تحقیق به مطالعات متعدد قبلی در جمعیت‌های متنوعی که کیفیت پایین خواب را در بیماران مبتلا به IBD نشان دادند و همچنین مطالعاتی که ارتباط بین کیفیت خواب و افسردگی را نشان می دهند، کمک می کند.

اگرچه محققان تأکید می‌کنند که این تجزیه و تحلیل برای ارزیابی تأثیر خواب بر IBD طراحی نشده است، اما در یک مطالعه قبلی، دکتر آنانتاکریشنان و همکاران خود اثبات کرده‌اند که کیفیت خواب هنگام بهبودی بیمار، تنش‌های آتی را پیشبینی می‌کند.

در مورد محدودیت‌های مطالعه، مقاله به این نتیجه رسیده است که اندازه‌گیری اختلال خواب بر اساس مطالعات انجام شده است و اقدامات عینی نیست، همینطور شواهد بیماری که توسط آندوسکوپی نشان داده شده است بر اساس مطالعات پیشین است.

از آنجا که این تحقیق، لحظه‌ای از تأثیر IBD در کیفیت زندگی ناتوانی و کیفیت خواب را نشان می‌دهد، دکتر زینگون می‌خواهد در مطالعات آینده تاثیر IBD را در طول تکامل بیماری ارزیابی کند.

به‌طور کلی این تحقیق عامل بالقوۀ مثبت خواب برای بیماران مبتلا به IBD را برجسته می‌کند.

زینگون می‌گوید: «بهبود خواب قطعاً تأثیر مثبتی بر کیفیت کلی زندگی و خلق و خو خواهد داشت. حمایت روانشناختی از متخصصان آموزش‌دیدۀ مراقبت‌های بهداشتی ممکن است در دستیابی به این هدف و بهبود توانایی بیمار در مقابله با IBD مفید باشد.»

اگر به IBD مبتلا هستید و دچار اختلال خواب هستید، رعایت این پنج نکته مفید است:

  1. زمان خواب و بیداری منظم داشته باشید. معمولاً وقتی بدن شما به یک برنامۀ خواب عادت می‌کند کیفیت خواب بهتر می‌شود.
  2. هر روز ورزش کنید.
  3. اتاق خواب خود را به یک مکان راحت، ساکت و آرامش‌بخش با نور کم تبدیل کنید.
  4. از وعده‌های غذایی و نوشیدنی‌های سنگین قبل از خواب خودداری کنید.
  5. از تماشای مانیتور یا استفاده از تلفن همراه، برنامه‌ها، بازی‌های ویدئویی و هر چیز دیگری که قبل از خواب تحریک ذهنی دارند خودداری کنید.

منبع: everydayhealth.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند