نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تغذیه سالم؛ آشنایی با خواص و مضرات زرشک

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان,تغذیه,,, دارونامه,

 

_ ترکیبات شیمیایی زرشک
در تمام قسمت‌های این گیاه آلکالوئیدهای بربرین Berberine ، اکسیاکانتین Oxyaconthine ، بربامین Berbamine وجود دارد. مقدر آلکالوئید در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمت‌های دیگر این گیاه است.
میوه زرشک دارای حدود ۴% مواد قندی ، ۶۵ اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقدایر صمغ می‌باشد.

_ارزش غذایی زرشک
در ۱۰۰ گرم زرشک مواد زیر موجود است:
چربی ۰.۶ گرم
کربوهیدرات ۱۰.۲ گرم
پروتئین ۰.۹ گرم
ویتامین آ ۰ درصد
ویتامین سی ۷۵۰درصد
خواص درمانی زرشک
مفید در تقویت قلب

مطالعه‌ای که در Circulation Journal در سال ۲۰۱۲ منتشر شد گزارش کرد که بربامین (ترکیب فعال موجود در زرشک) از قلب در مقابل آسیب ایسکمی (کم‌خونی موضعی) و خون‌رسانی مجدد محافظت می‌کند (در این وضعیت به علت بازگشت جریان خون به بافت، پس از کمبود اکسیژن، آسیب بافتی اتفاق می‌افتد). بربامین این کار را با تنظیم غلظت یون‌های کلسیم داخل سلول‌ها و جلوگیری از فعالیت پروتئینی به نام کالپین ( calpain) که نقش بسیار مهمی در نارسایی قلب ایفا می‌کند، انجام می‌دهد. به علاوه در مطالعه‌ای که در Journal of Cardiovascular Pharmacology در سال ۲۰۱۱ منتشر شد مشخص شد که بربامین انقباض عضلات قلب را با افزایش حساسیت سلول‌ها به کلسیم (ماده معدنی که انقباض عضلات را تنظیم می‌کند) تقویت می‌کند .

_ زرشک، داروی درمان دیابت و چاقی

زرشک حاوی ماده شیمیایی به نام بربرین است.
گروهی بین‌المللی تأثیر بربرین را در کاهش قندخون روی موش‌ها آزمایش کردند و متوجه شدند خوردن آن باعث کاهش میزان قندخون، کم شدن چربی‌های موجود در جریان خون و کارکرد بهتر انسولین در بدن می‌شود و وزن بدن حیوان را کم می‌کند.
پرفسور دیوید جیمز، رئیس برنامه تحقیقات دیابت و چاقی در موسسه گاروان، در سیدنی، استرالیا گفت: ما درباره درمان دیابت نوع دوم تحقیق می‌کنیم که علت بروز آن اختلال در کار انسولین است. ما حالا مدرک علمی داریم که نشان می‌دهد بربرین کمک می‌کند انسولین خیلی بهتر کار کند.
بربرین کمک می‌کند انسولین، قندخون را کنترل کند اما به پاک کردن جریان خون از وجود چربی هم کمک می‌کند و ما تصور می‌کنیم که همین امر باعث می‌شود تا در کاهش وزن بدن هم موثر باشد.
در مطالعه‌ای دیگر که در جولای ۲۰۱۲ منتشر شد گزارش شد که زرشک، در مقابل دیابت نوع ۲ از بدن محافظت می‌کند. محققان این مطالعه از شرکت‌کنندگان خواسته بودند که به مدت نود روز برنامه غذایی حاوی زرشک و خار مریم (Silybum marianum) مصرف کنند. نتایج نشان داد که تری گلیسیریدها و کلسترول لیپوپروتئین کم چگال (ال دی ال) و کلسترول کلی کاهش‌یافته و میزان انسولین ناشتا (بالاتر بودن مقدار انسولین ناشتا نشانه مقاومت به انسولین و دیابت است) و هموگلوبین گلیکوزیله ( آزمایش خونی که میزان قند خون متوسط فرد را به مدت دو تا سه ماه پیش از آزمایش نشان می‌دهد) نیز کاهش یافته بود. چنین نتیجه‌گیری شد که زرشک اگر با خار مریم مصرف شود به تثبیت سطح قندخون و درمان دیابت کمک می‌کند.

_ زرشک مفید در درمان سنگ کلیه

زرشک به علت داشتن اسیدهای آلی ملایم بوده و برای درمان سنگ کلیه مناسب است.

_ پیشگیری از سرماخوردگی با مصرف زرشک

یک کارشناس تغذیه گفت: به دلیل وجود ویتامین B فراوان در زرشک، این ماده غذایی می‌تواند در پیشگیری از سرماخوردگی نقش بسزایی داشته باشد. یوسف نقیایی گفت: زرشک یک نوع میوه است و در گروه میوه‌جات قرار می‌گیرد.
وی گفت: یکی از بهترین ترکیبات موجود در زرشک، ویتامین B فراوان است که در پیشگیری از سرماخوردگی نقش مهمی دارد. همچنین وجود اسیدهای عالی فراوان در این میوه که سبب مزه ترش آن می‌شوند می‌تواند در جذب آهن نقش بسزایی داشته باشد.
وی ادامه داد: همچنین آهن موجود در زرشک قابل توجه است. از سایر ویتامین‌های موجود در این میوه می‌توان به ویتامین‌های گروه B به خصوص ویتامین B1 ,B2 اشاره کرد که ویتامین B1 یا تیامین می‌تواند عوارض عصبی و حتی پرخاشگری را بهبود بخشد.

_ فواید زرشک در محافظت از کبد

مطالعه‌ای در جولای ۲۰۱۲ در International Journal of Molecular Sciences منتشر شد که نشان داد زرشک خاصیت محافظت از کبد دارد. در این مطالعه حیوانی، پیش درمان با زرشک، آسیب کبد و دی‌ان‌ای را کاهش داده و میزان طبیعی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی را حفظ کرده و از آسیب کبدی ناشی از ماده شیمیایی سمی به نام تتراکلرید کربن جلوگیری کرد. مطالعات بیشتری برای تأیید این نتایج لازم است.

_ زرشک مفید در درمان اسهال

زرشک می‌تواند به درمان اسهال از جمله اسهال مسافر و اسهال ایجادشده توسط مسمومیت غذایی کمک کند. چند مطالعه نشان داده‌اند که زرشک علائم را سریع‌تر از آنتی‌بیوتیک‌ها آرام می‌کند که احتمالاً به علت خاصیت قابض آن است. با این حال آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است در حذف باکتری‌های روده قدرتمندتر از زرشک باشند. چون اسهال باکتریایی ممکن است پیامدهای جدی داشته باشد توصیه می‌شود زرشک همراه با درمان آنتی‌بیوتیکی استاندارد مصرف شود. همچنین مصرف زرشک با آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است کارایی آنتی‌بیوتیک‌ها را کاهش دهد بنابراین پیش از ترکیب این دو با پزشک صحبت کنید.

_ فواید زرشک برای پوست

از آن‌جایی که زرشک دارای خواص بسیار مفیدی برای بدن و به خصوص پوست می‌باشد، مصرف آن در مدت زمانی نه چندان طولانی باعث می‌شود که پوست شما از جوش‌ها پاک شده و به شادابی و شفافیت برسد که بهتر است برای اطمینان بیشتر این کار را خود در منزل انجام دهید و آن به این ترتیب است که: یک قاشق غذا خوری سرپر زرشک را داخل یک فنجان آب ریخته وبه مدت ۸ تا ۹ ساعت بگذارید تا کاملا خیس بخورد که البته این کاررا می‌توانید از شب قبل هم انجام دهید، سپس زرشک‌ها را در داخل همان فنجان آب با پشت قاشق کاملا له کرده و از صافی رد کنید، آب آن را میل کرده و زرشک‌ها را بر روی پوست‌تان بمالید و در آرامش بگذارید تا آب آن‌ها کاملا جذب پوست‌تان شود و بعد با آب ولرم شستشو نمایید.این کار را یک روز درمیان و به مدت یک الی دو ماه انجام دهید تا به نتیجه‌ی مطلوب و پوستی صاف و شفاف برسید.
عصاره زرشک ممکن است به آرام کردن علائم وضعیت‌های خاص پوستی مانند آکنه و پسوریازیس مفید باشد. اگر چه تحقیقات بیشتری برای تأیید این فواید باید انجام شود.
مصرف زرشک باعث روشن شدن پوست می‌شود.
برای درمان جوش‌های آکنه هر ۶ ساعت دو قاشق از شربت زرشک استفاده شود.

_ درمان عفونت با مصرف زرشک

زرشک برای آرام کردن التهاب و عفونت گوارشی، تنفسی، و دستگاه ادراری استفاده می‌شود. این داروی گیاهی برای رفع عفونت‌های قارچی پوست یا واژن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.
انواع عفونت‌هایی که زرشک می تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای- روده ای، ریه ها، عفونتهای مخمری و اسهال.

_ خواص ضدالتهاب زرشک

در مطالعات آزمایشگاهی مرکز پزشکی دانشگاه مریلند بر روی حیوانات و لوله‌های آزمایشگاه، مشخص شده است که زرشک حاوی ماده شیمیایی بربرین است که خواص ضد التهابی، کاهش فشارخون، و مخدری دارد. بربرین به کنترل تشنج کمک کرده و قادر است باکتری‌ها و انگل‌ها را نابود کند.

_ مفید در کاهش دردهای شکمی و بهبود گوارش

همچنین این ترکیب عملکرد ایمنی را تقویت می‌نماید و ممکن است با تأثیر بر آرام کردن عضلاتی که روده‌ها را پوشش می‌دهند، به بهبود گوارش و تخفیف درد شکم نیز کمک نماید.

_ سایر خواص زرشک

تقویت سیستم ایمنی بدن
پایین آورنده چربی خون
پایین آورنده اوره
شستشوی کبد و کلیه
بهترین دوست کبد و پوست
بهترین در درمان آفت دهان
مفید در درمان جوش صورت و بدن
بهبود گوارش و کوچک کننده شکم
مفید در درمان سنگ کیسه صفرا
رفع عطش ( بهترین برای افرادی که بیش از اندازه به آب احساس نیاز می‌کنند )
بهترین جایگیزین برای قرص متفورمین
برای درمان پر شدن کیسه صفرا، آب آلبالو و آب زرشک را مخلوط کرده به مدت هفت روز، روزی ۳ بار هر بار سه قاشق غذاخوری مخلوط کنید.
برای رفع حرارت معده و جگر می‌توان از آب زرشک استفاده کرد.
برای تقویت هاضمه از دم کرده زرشک همراه با کمی زعفران میل کنید.
برای درمان اسهال خونی، ورم و زخم معده و روده و اثنی عشر ۵۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب خیس کرده سپس حرارت دهید صاف نموده روزی یک استکان میل شود.
کسانی که نارسائی کبد، کلیه و سوء‌هاضمه دارند می‌توانند از شربت زرشک استفاده کنند.
برای صاف شدن خون از شربت زرشک استفاده کنید.
برای درمان جوش‌های آکنه هر ۶ ساعت دو قاشق از شربت زرشک استفاده شود.
زرشک از سرطان روده جلوگیری می‌کند.
برای درمان تنگی نفس از شربت زرشک استفاده شود.
کسانی که غصه می‌خورند شربت زرشک بخورند.

_ فواید برگ زرشک

آب آوردگی بدن را برطرف می‌کند.
اسهال‌های مزمن را درمان می کند.
برگ زرشک دری مقدر زیادی ویتامین C می‌باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید درد.
جویدن برگ زرشک باعث محک شدن لثه و دندان می‌شود.
درموقع آنژین و گلو درد، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.
برگ زرشک در درمان رقیق شدن خون نافع است.
برای درمان خونریزی‌هایی که در فاصله قاعدگی رخ می‌دهد می‌توان از جوشانده برگ زرشک استفاده کرد (۵ گرم در ۲۰۰ سی‌سی آب).

_ فواید ریشه و پوست درختچه زرشک

سبوس ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی دارد.

ریشه و ساقه این گیاه زردرنگ است و اروپایی‌ها و آمریکای شمالی برای رنگ‌آمیزی لباس از آن استفاده می‌کردند. اما ترکیبات موجود در سبوس این گیاه زرشک را به عنوان یک گیاه درمانی مطرح کرده است.

پوست ریشه درختچه زرشک از لحاظ طبع گرم و خشک است.
ریشه ی زرشک اثر مسهل داشته و برای ترک تریاک مفید است.
دم کرده ریشه زرشک ضدتب می‌باشد. (۵ گرم در ۲۰۰ سی‌سی آب)
اب زرشک بسیار خنک و صفرا بر و بر طرف کننده یتشنگی است و حرارت معده و جگر را فرو می‌نشاند.
ریشه و پوست ساقه ی زرشک اثر تصفیه کننده داشته و ضدعفونی کننده‌ی خون است.
ریشه و پوست ساقه‌ی زرشک مقوی و اثر مسهل دارد.کسانی که یبوست دارند می‌توانند از دم کرده ریشه زرشک استفاده کنند. (۵ گرم در ۲۰۰ سی‌سی آب)

_ تداخلات دارویی

زرشک یک داروی گیاهی قوی است و تداخل آن با داروهای شیمیایی و یا گیاهی دیگر کامل مشخص نیست اما در موارد زیر نباید همزمان زرشک مصرف کرد:

آنتی‌بیوتیک‌ها- زرشک ممکن است با آنتی‌بیوتیک تداخل ایجاد کرده و تأثیر آن را کاهش دهد.
ضدانعقادها (رقیق‌کننده خون) – زرشک ممکن است کارایی داروهای رقیق‌کننده خون را کاهش دهد.
آنتی‌هیستامین‌ها- زرشک ممکن است تأثیر آنتی‌هیستامین‌ها را افزایش دهد.
داروی فشارخون – زرشک تأثیر کاهش‌دهنده فشارخون داشته و ممکن است تأثیر این داروها را افزایش دهد.
دیورتیک‌ها – زرشک ممکن است تأثیر این داروها را افزایش دهد.
داروهای دیابت – زرشک ممکن است قندخون را کاهش داده و تأثیر این داروها را تشدید کند.

_ مضرات زرشک

زیاده‌روی در مصرف زرشک موجب نفخ می‌شود.
کسانی که سرفه می‌کنند زرشک برای آن‌ها مناسب نیست. اگر خواستند میل کنند همراه عسل استفاده شود.
مصرف مقدر زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.
میزان مصرف بالای این گیاه به مدت طولانی می‌تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود و جذب ویتامین B کافی در بدن را مشکل کند.
عصاره زرشک که از برگ‌ها و پوست آن گرفته شده است، ممکن است در صورتی که زیاد مصرف شود مسمومیت ایجاد کند.
دوز زیاد زرشک ممکن است موجب شوک، خونریزی بینی، تهوع، استفراغ، کاهش فشارخون، دشواری تنفس، کاهش ضربان قلب و آسیب بالقوه به کلیه شود.
عصاره گیاهی زرشک را بدون نظارت پزشک نباید به کودکان بدهید.
مصرف عصاره گیاهی زرشک در دوران بارداری و شیردهی نیز توصیه نمی‌شود.
زرشک برای مصرف بلندمدت به علت خطر بالقوه مسمومیت توصیه نمی‌شود و نظارت پزشکی لازم است.
مصرف زیاد آب زرشک به صورت روزانه توصیه نمی شود مقدار گقته شده در طول ۲۴ ساعت کافی می باشد.

_ هشدار:

علائم مسمومیت ناشی از مصرف زرشک شامل گیجی، خون‌دماغ، اسهال، تحریک کلیوی و نفریت است.

_ طرز تهیه جوشانده زرشک

مقدر ۲۰-۱۰ گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید . مقدر مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست.

_ طرز تهیه تنطور زرشک

این تنطور را می توانید از فروشگاه‌های گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه‌ها خریداری کنید . مقدر مصرف آن ۲۰-۱۰ قطره سه بار در روز می‌باشد.

_ طرز تهیه دم کرده زرشک

مقدر ۴۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید . مقدر مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.

_ طرز تهیه شربت زرشک

آب زرشک ۵۰۰ سی‌سی + آب سیب ۵۰۰ سی‌سی + آبلیمو ۲۵۰ سی‌سی + شکر ۵۰۰ گرم . این مخلوط را آهسته حرارت دهید تا به قوام آید.

منابع:

مجله سلامتی

مجله دکتر سلام

 

 

 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند