نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

رفتارهایی که دیگران درمقابل نوزاد باید رعایت کنند.

دنیای بچه‌ها، بیشتر شبیه دنیای ناشناخته‌هاست. شاید به همین دلیل هم باشد که هر روز تحقیقات جدیدی در این دنیا انجام می‌شود و هر روز هم یافته‌های تازه‌ای به آن اضافه می‌شود.

واقعیت این است که بچه‌ها از طریق کتاب راهنما به‌وجود نمی‌آیند و اهمیتی ندارد مادرتان، خواهرتان، همکارتان یا آرایشگرتان چقدر توصیه‌های مادرانه دارد. هیچ راهی برای پیش‌بینی آنچه برای این موجودات کوچک در هر موقعیت ممکن است، اتفاق بیفتد وجود ندارد. طی ۳۰ سال گذشته اطلاعات بیشتری درباره نوزادان و کودکان خردسال به دست آمده که ایده‌های جدیدی درباره طبیعت و ذات انسان به ما داده است.

مطالعات اخیر اطلاعات بیشتری درباره دانش، تصور، حقیقت و آگاهی انسان در اختیار والدین قرار داده است. حدود ۳۰ سال پیش بیشتر روان‌شناسان و فلاسفه تصور می‌کردند که نوزادان و کودکان اساسا بزرگسالان ناقص و ناتوانی هستند که نمی‌توانند به‌طور منطقی فکر کنند و نسبت به دیگران دورنمایی داشته باشند یا استدلال کنند. علی رغم این تصورات، اگر به دقت و با حساسیت بیشتری آن‌ها را درنظر بگیرید درمی‌یابید که آن‌ها در حد قابل ملاحظه و شگفت‌انگیزی فلسفی، مسحورکننده، عمیق و دانا هستند.

_ تحقیقات چه می‌گویند
بتسی بروان، متخصص رشد و رفتار کودکان می‌گوید: «بزرگ‌ کردن کودک مانند نصب اجاق گاز نیست. شما نمی‌توانید فقط یک دکمه را بزنید.» محققان به تمام مسائل پیرامون کودکان توجه کرده‌اند و این به محققان برای دادن نشانه و سرنخ به پدر و مادرها کمک می‌کند. در اصل تحقیقات و مطالعات فراوان می‌تواند کمک کند والدین بدانند چه اقداماتی را می‌توانند انجام دهند تا روند یادگیری فرزندشان هر چه سریع‌تر افزایش یابد.

_ رفتارهایی که دیگران درمقابل نوزاد باید رعایت کنند.
مراقبت از نوزاد بسیار مهم بوده و بسیار حساس است. هر گونه سهل‌انگاری در نگهداری و مراقبت از نوزاد می‌تواند باعث به خطر افتادن او شود.

_ چرا نباید نوزادان را بوسید
از تولد کودک تا یک سالگی نباید فرزندتان را ببوسید و اجازه ندهید دیگران نیز بر صورت وی بوسه بزنند چون بوسیدن نوزاد باعث ورود میکروب‌ها و ویروس‌های بیماری زا به درون بدن نوزاد خواهند شد و باعث بیمارشدن وی خواهند شد. در این دوران چون جسم به تکامل خود نرسیده است نیاز به مراقبت صحیح و فراوان دارد. یکی از مراقبت‌های مهم در این دوران مراقبت از پوست نوزاد است، زیرا پوست او بسیار حساس و آسیب‌پذیر است.پوست نوزاد هم مستعد از دست دادن آب و حرارت است و هم مستعد ورود میکروب‌ها؛ البته هنگامی که دوره نوزادی طی شد کم‌کم پوست مراحل بلوغ را طی می‌کند و این مشکل هم حل می‌شود، اما در این دوران پوست بسیار ظریف و لطیف است و هیچ چیز مثل کهیر ناشی از پوشک و سایر مشکلات پوستی باعث کج‌خلقی آنها نمی‌شود.

پوست بسیاری از نوزادان مستعد التهابات پوستی، آکنه و جوش‌های سفید هم هست. جوش‌های نوزاد از مراحل جنینی شروع می‌شود، در زمان بارداری جنین در معرض هورمون‌های مادر قرار می‌گیرد و همین باعث می‌شود تولید چربی افزایش پیدا کند و غدد چربی جنین را مسدود کند که همین مساله باعث ایجاد جوش‌هایی روی بینی و لپ‌های نوزاد تازه به دنیا آمده می‌شود، این جوش‌ها بعد از چند هفته از بین می‌روند و به درمان خاص احتیاج ندارند؛ پس برای این جوش‌ها از هیچ محلول یا لوسیونی استفاده نکنید.مشکل پوستی دیگر در نوزادان خشکی پوست است و بیشتر در نوزادانی دیده می‌شود که کمی دیرتر از موعد به دنیا آمده‌اند که با چرب کردن با روغن‌های مخصوص کودکان بعد از ریختن این پوست‌های خشک لایه‌های زیرین که سالم و نرم و به اندازه کافی مرطوب است به وجود می‌آیند و به طور حتم نباید نگران آن باشید.

_بغل کردن نوزاد
درگروه سنی صفر تا دو سال برطرف کردن نیازهای عاطفی کودک بسیار مهم بوده اما عمدتا والدین به نیازهایی مانند خوراک، پوشاک، خواب وغیره توجه بسیار زیادی داشته و دانش لازم وکافی جهت برطرف کردن نیازهای عاطفی کودک را ندارند.
اصطلاح بغلی شدن فرزند در میان برخی خانواده‌ها به بدی تعبیر می‌شود در صورتی که این یک امر ذاتی است و اطفال نیاز دارند در آغوش والدین قرار بگیرند و احساس امنیت کنند نباید والدین این حق را از فرزندشان بگیرند وی را محروم کنند!
شاید شما هم از آن دسته والدینی هستید که گمان می‌کنید از لحظه تولد باید عزم‌تان را جزم کنید تا کودکی لوس تحویل جامعه ندهید و یک انسان قوی و شجاع و خودساخته بارآورید. تصمیم شما قابل درک و ستایش است اما مطمئن باشید تا قبل از ۱۴ماهگی نباید به کودک بیاموزید برای برآوردن خواسته‌هایی که زبان تقاضای‌شان را ندارد به گریه‌های طولانی و جیغ‌های سرسام‌آور متوسل شود. او حتی تا قبل از ۶ تا۸ ماهگی شما را جدای از خودش نمی‌داند و شما را با خودش یکی می‌داند. پس بهتر است احتیاجات کودکتان را فورا برایش برآورده کنید. برخی گمان می‌کنند باید بگذارند کودک کمی گریه کند و هر چیزی را برایش فورا مهیا نکنند. حتی برخی دیگر براساس یک خرافه معتقدند گریه نوزاد هر چه بیشتر باشد، رزق و روزی آن خانه بیشتر می‌شود. حتی برخی هم گمان می‌کنند اینطور است که کودک صبور و خودساخته تربیت می‌شود. اما واقعیت خلاف این است.
شاید با خودتان بگویید: «آخه تا کی این بچه باید آویزون من باشه، من کار و زندگی دارم». باید به شما بگوییم که اگر دل‌تان می‌خواهد بچه‌ای داشته باشید که همیشه دچار ترس از دست دادن باشد و با احساس عدم‌امنیت و استرس رشد کند، او را به گهواره و تخت و زمین بسپارید. اما اگر آماده درآغوش کشیدن هستید، تا ۱۴‌ماهگی می‌باید هر زمان که کودک نیاز به آغوش شما دارد، دریغ نکنید. نگذارید کار به فریاد و گریه‌های طولانی بکشد. حتی حاضر باشید که تمام روز او را بغل کنید. در این صورت می‌توانید از «آغوشی» استفاده کنید. وسیله‌ای که به شما کمک می‌کند در عین حال که کودک به سینه شما نزدیک است و توی بغل‌تان است، دست‌تان آزاد باشد و بتوانید کارهای دیگری هم انجام دهید.

_ بگذارید بغلش کنند
در آغوش کشیدن نوزاد لذتبخش است. همه‌ نزدیکان دل‌شان می‌خواهد نوزاد شما را بغل کنند. اما والدین و تازه مادرهای حساس معمولا ترس ویژه‌ای دارند و دل‌شان شور می‌زند که کودک را بغل بقیه بدهند. کودک شما نیاز دارد که دیگران و اطرافیانش را بشناسد. این مسئله حائز اهمیت است. این بغل کردن‌ها به کودک شما عشق، احترام و امنیت هدیه می‌دهد.کاری که شما باید انجام دهید امتناع از بغل کردن نیست بلکه رعایت راه‌های صحیح بغل کردن نوزاد است. و این‌که سریع تعویض نشود یعنی بغل به بغل نکنید چون نوزاد تازه میاد تا آن فرد را به ذهن‌ش بسپارد در بغل کس دیگری‌ است و این باعث ناآرامی نوزاد می‌شود و حس ناامنی به نوزاد می‌دهد و نوزاد شروع به گریه کردن می‌کند.

_ عطر برای نوزادان ضرر دارد
از آن مواردی که خیلی مهم است در هنگام بغل کردن نوزاد باید رعایت شود. نوزاد از محیطی استریل بیرون می‌آید و ممکن است به مواد سازنده عطر‌ها واکنش نشان دهد. پدر و مادر‌ها حتی نباید در فضای اتاق کودک بوگیر و اسپری خوشبو‌کننده استفاده کنند چون با این کار زمینه حساسیت و آلرژی در نوزاد افزایش می‌یابد. حتی مادر باید در زمان شیردهی به نوزاد از استفاده کردن از هر گونه عطر و اسپری خودداری کند زیرا نوزاد به بوی مادر عادت می‌کند و هر تغییری می‌تواند او را آشفته کند.

_ نحوه صحیح بغل کردن نوزاد

۱٫ هرگز بچه را طوری بغل نکنید که دو دستان شما روی شکمش قرار بگیرد طوری که پاهای‌ش آزاد باشد و به روبه رو دید داشته باشد. در واقع شما بچه را از شکم بغل کرده‌اید و دستان‌تان را دور شکمش حلقه کرده‌اید؛ کاری که باعث می‌شود ناخودآگاه فشار زیادی به شکم و معده نوزاد شما بیاید و در بلند مدت برای‌ش دردسرساز شود. پس از چنین روشی بپرهیزید.

۲٫ به منظور آرامش بخشیدن به نوزادتان راه خاصی برای بغل کردن او وجود دارد. در این روش باید از دست مسلط خود استفاده کنید. سر نوزاد باید کف دست مسلط شما قرار بگیرد و بقیه بدن او روی ساعد و بازوی‌تان باشد و حتی الامکان به بدن شما نزدیک شود. برای محافظت هر چه بیشتر از نوزادتان دست دیگر را روی بدن او حائل کنید تا در صورت نیاز از آن دست هم برای نگهداری بچه استفاده کنید.

۳٫ در آغوش گرفتن گهواره‌ای برای مواقعی مناسب است که شما می‌خواهید فرزندتان را شیر بدهید. در این روش سر نوزاد شما باید روی بازوی‌تان قرار بگیرد. ساعد همان دست تان باید زیر بدن نوزاد قرار بگیرد. در عین حال باید پشت باسن فرزند خود را با کف دست نگه دارید تا کوچولوی شما در شرایط امن شیر بخورد.

۴٫ دست مسلط خود را به حالت صندلی زیر باسن بچه قرار بدهید طوری که نوزاد روی دست شما بنشیند. دست دیگر را دور بدن نوزاد حلقه کنید بدون اینکه هیچ فشاری به بدن او بیاید و فقط جنبه محافظت داشته باشد. به این ترتیب نوزاد شما به فضای روبه رویش کاملا مسلط است و دید کافی دارد. البته این نوع بغل کردن برای بچه های بزرگ تر مناسب است که می توانند سر و گردن خود را کنترل کنند.

۵٫ اگر نوزادتان گریه می‌کند و نق می‌زند با یک نوع خاص از بغل کردن می‌توانید او را آرام کنید. در این روش باید سر نوزاد را روی شانه‌تان بگذارید تا بچه به حالت خمیده در آغوش شما قرار بگیرد. در این حال با یک دست قسمت پایینی بدن او را نگه دارید و با کف دست دیگر از سر او محافظت کنید.

۶٫ اگر نوزادتان خیلی کوچک است حین در آغوش گرفتن او حتما از سر و گردنش محافظت کنید. اگر او را صاف و به حالت ایستاده بغل می‌کنید حتما با یک دست کمر او را نگه دارید چون نوزاد هنوز آن‌قدر بزرگ نشده که بتواند بدنش را سفت و شق نگه دارد.

منابع:

۱- hidoctor.ir

۲- niniban.com

۳- namnak.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند