نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

سوال و پاسخ ( علت هوس به شیرینی‌جات در کودکان چیست؟)

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان,بهداشت کودکان, تغذیه,  , سوال و پاسخ

 

اگر کودکان مبتلا به دیابت نباشند. علاقه وافری به خوردن شیرینی و شکلات دارند. شیرینی و شکلات به علت داشتن طعم شیرین طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده‌اند. اما تنها علت محبوبیت این خوراکی‌ها طعم آن‌ها نیست! اعتیاد به شیرینی و شکلات از جمله علل اصلی محبوبیت این خوراکی‌ها است.

_ مصرف کالری کم

دریافت کالری به میزانی کمتر از نیاز بدن موجب می‌شود تا بدن در پی سوخت برای تامین خواسته‌های موجود باشد. نیاز به جستجو برای سوخت هوس‌های انسان برای قند را افزایش می‌دهند، زیرا مصرف آن به سرعت انرژی را در اختیار بدن قرار می‌دهد، اگرچه این شکل خوبی از انرژی محسوب نمی‌شود.

_انتخاب اشتباه رژیم غذایی

خوردن غذاهای شیرین حاوی شیرین کننده‌های مصنوعی هوس‌های قندی انسان را افزایش می‌دهند. این غذاها به صورت لحظه‌ای نیاز ما به شیرینی را برطرف می‌کنند، اما آن‌ها بدن را برای دریافت سوخت هرچه بیشتر نیز فریب می‌دهند، از این رو بدن در پی دریافت کالری‌های بیشتر به شکل قند خواهد بود.

_ عادات بد

مردم برخی عادات خود را بدون این که متوجه باشند تا چه اندازه می‌توانند بر وضعیت بدن و سلامت آن‌ها تاثیرگذار باشد، دنبال می‌کنند. در این میان، بدترین عادت شامل مصرف انواع نامناسب کالری به منظور رفع گرسنگی می‌شود که می‌تواند هرچه بیشتر هوس‌های قندی را افزایش دهد.

_ نشاسته بالا، چربی و پروتئین کم

مصرف نشاسته فراوان بدون هیچ گونه فیبر یا پروتئین در رژیم غذایی موجب افزایش هوس برای خوردن شیرینی می‌شود. کالری‌هایی که از این طریق کسب می‌شوند سریع جذب شده و موجب احساس گرسنگی زود هنگام و هوس برای خوردن غذای بیشتر می‌شود.

_ غذاهای شور بیش از حد

غذاهای بسته‌بندی شده و فرآوری شده به طور معمول از محتوای سدیمی بیشتر از آن چه فکر می کنید، برخوردار هستند. این شرایط زمانی که در رستوران غذا می‌خورید نیز صادق است. هرچه مقدار نمک در غذا بیشتر باشد، هوس برای خوردن غذاهای شیرین نیز بیشتر خواهد بود.

_ غذا خوردن سریع و نجویدن کامل غذا

مواد غذایی باید به خوبی جویده شوند و به آرامی خورده شوند تا از عملکرد بهینه و موثر دستگاه گوارش اطمینان حاصل شود. روند گوارش با بزاق که حاوی آنزیم‌هایی برای کمک به این روند و تعادل جسمانی بدن است، آغاز می‌شود.

_ کم آبی بدن

آب پس از یک وعده غذایی ضروری است. از نوشیدن آب همراه با وعده‌های غذایی پرهیز کنید، زیرا گوارش غذا در معده را مختل می‌کند. گوارش نامناسب می‌تواند هوس خوردن یک خوراکی شیرین را افزایش دهد.

محققان دریافتند که علت وابستگی اعتیادگونه به برخی مواد خوراکی از جمله شکلات، ریشه در ژن انسان دارد.

این محققان موفق به شناسایی گونه‌هایی از ژن‌های خاص شدند که بر تمایلات و علائق غذایی فرد تاثیر می‌گذارد.

محققان این پژوهش امیدوارند که شناسایی این ژن‌ها بتواند به ایجاد دستورالعمل‌هایی برای رژیم غذایی و همچنین جلوگیری از چاقی و بروز بیماری‌های مزمن کمک کند. دستورالعمل‌هایی که توسط پزشکان ارائه می‌شود اغلب شامل استفاده بیشتر از میوه‌ها، سبزیجات، غلات سبوس دار و منع استفاده از قند، سدیم و چربی‌های اشباع شده است.

با وجود تمامی این توصیه‌ها باز هم افراد به این دستورالعمل‌ها پایبند نیستند.

یک پژوهش که سال گذشته توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) انجام شده نشان می‌دهد که مصرف سدیم بیش از ۹۰ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده بیشتر از حد توصیه شده است. محققان در این پژوهش به بررسی علت این موضوع پرداختند که چرا عده‌ای از افراد راحت‌تر از بقیه می‌توانند به رعایت برخی دستورالعمل‌ها و رژیم‌های غذایی بپردازند. افرادی هستند که با وجود آگاهی از مضرات برخی مواد غذایی باز هم تمایل به استفاده از آنها داشته و نمی‌توانند این مواد غذایی را از برنامه غذایی خود حذف کنند. آن‌ها با انجام پژوهشی بر روی ۸۱۸ نفر که ۴۰۴ نفر آنها مرد و ۴۱۴ نفر آن‌ها زن بودند و تحلیل اطلاعات ژنتیکی و عادات غذایی آن‌ها موفق به شناسایی ژن‌های مرتبط با عادات غذایی اعتیاد گونه شدند. آن‌ها دریافتند که ژن‌هایی با نامهای CREB1 و GABRA2 مسئول وابستگی افراد به مصرف نمک و ژن SLC6A2 با مصرف مواد قندی و چرب در ارتباط است.

این تیم در ادامه به این مطلب اشاره کردند که ژن‌های شناسایی شده، قبلا مسئول تعدادی از صفات رفتاری و روانی مانند استرس، اعتیاد، تکانشگری و افسردگی محسوب می‌شدند. محققان امیدوارند که یافته‌های آنها به ایجاد راه های موثر برای درمان بیماری‌های مزمن کمک کند.

_ شیرینی ، پاداش نیست

یکی از مهم‌ترین قانون‌هایی که باید در ذهن نگه دارید این است که به آن‌ها شیرینی را به عنوان یک پاداش و جایزه معرفی نکنید. این کار باعث می‌شود که آن‌ها شیرینی‌ها را بزرگ‌تر و بهتر از آن‌چه هستند. ببینند؛ از نظر آن‌ها شیرینی همان جایزه فوق‌العاده و دست نیافتنی می‌شود که فقط وقتی رفتار خوبی دارند به آن می‌رسند. در عوض، فرزندان‌تان را با مواردی غیر از جایزه‌های غذایی مانند رفتن به سینما،کتابی جدید، اسباب بازی تازه و .. پاداش دهید.
قانون بعدی: هرگز مقدار شیرینی که می‌تواند بخورد را محدود نکنید. اگر به او یک بیسکوییت به جای اسنک دادید و باز هم خواست، ایرادی ندارد که یکی دیگر هم بخورد. کار دشواری است! اما بسیار مهم است که به او این پیام را برسانید که خوردن غذا زمانی‌که گرسنه هست هیچ ایرادی ندارد. اگر خوردن شیرینی را براش محدود کنید، به آن به چشم یک خوراکی ممنوعه نگاه می‌کند که همیشه به دنبالش است.

_ به هم‌راه غذا، دسر هم سرو کنید

دسر را به هم‌راه غذا و نه پس از آن سرو کنید. این روش دو نتیجه خواهد داشت. هم‌راه کردن قند با چربی یا پروتئین از بالا و پایین شدن قند بد جلوگیری می‌کند. همچنین به فرزندان‌تان یاد می‌دهید که بروکلی و برنج به همان اندازه شیرینی و کیک خوشمزه هستند.

یکی دیگر از مواردی که باید رعایت کنید این است که مسائل ، مشکلات و ناراحتی‌های او را با دادن شیرینی حل نکنید. ایجاد رابطه بین زمان‌های دشوار و غذاهای ناسالم، همان چیزی است که باید حقیقتا از آن خودداری کنید. چرا که تاثیر مخربی در ذهن کودک می‌گذارد که در تمام عمر او را هم‌راهی خواهد کرد. درعوض از روش‌های آرامش بخش دیگر مانند صحبت کردن، نوازش کردن و حتی داشتن فعالیت‌های فیزیکی استفاده کنید.

همچنین زمانی‌که شیرینی، شکلات یا بیسکوییتی برای‌ش می‌آورید با هیجان و خوشحالی بیان نکنید. اگر در چنین مواقعی با خوشحالی فریاد می‌زنید ” وقت خوردن کیک است!” دقت داشته باشید که همین هیجان را هم برای تشویق کردن‌ش به خوردن میوه یا حتی سالاد نشان دهید!

منابع:

۱- hidoctor.ir

۲- namnak.com

۳- niniban.com


کودکان، شیرینی، اعتیاد به شکلات، رژیم غذایی، شکلات، مضرات مصرف شکلات، مضرات مصرف شیرینی، میوه‌ها، دسر، غذا، بروکلی، بیسکویت، کم آبی، غذا خوردن سریع، غذاهای شور، پروتئین کم، نشاسته، چربی، عادات بد، کالری، مصرف کالری کم

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند