نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

گلو دردهای ناشی از ریفلاکس معده به مری

ریفلاکس اسید معده یکی از عواملی است که باعث گلودرد می‌شود.

رفلاکس اسید معده زمانی اتفاق می‌افتد که محتویات معده به درون مری راه پیدا کنند و باعث تحریک سلول‌های پوششی مری شوند. این التهاب می‌تواند منجر به یک گلو درد، سرفه خشک، و خس خس سینه شود.
همچنین می‌تواند باعث سوزش سر دل، طعم تلخ در دهان، استفراغ، سوء‌هاضمه و بلع نیز گردد. رفلاکس اسید معده بیماری شایع است که سوزش سردل و احساس وجود توده در گلو از شایع‌ترین نشانه‌های آن می‌باشد. در این عارضه، اسید معده با سلول‌های داخل مری تماس پیدا می‌کند.

۱- فرد ممکن است زمانی که دراز کشیده

۲- بیش از حد خم شده باشد

۳-پس از خوردن یک وعده غذایی پر حجم و یا غذاهای تند متوجه آن شود.

با این حال، علائم مربوط به رفلاکس اسید می‌تواند گمراه کننده باشد. به عنوان مثال، گلو درد مزمن ناشی از برگشت اسید معده است که گاهی اوقات به عنوان راجعه یا ورم لوزه مزمن تشخیص داده می‌شود.

هنگامی که اسید معده در تماس با تارهای صوتی حنجره قرار می‌گیرد، می‌تواند باعث التهاب حنجره شود. اگر این اتفاق تکرار شود، می‌تواند به گرفتگی صدا، صاف کردن مکرر گلو، سرفه، یا احساسی که چیزی در گلو کرده منتج شود.
این علائم گاهی اوقات به عنوان ریفلاکس حنجره حلق (LPR) نامیده می‌شود. خوانندگان، معلمان، و افرادی که مجبور به استفاده گسترده از صدای خود به صورت روزانه هستند ممکن است علائم شدیدتر از گلو درد ناشی از برگشت اسید معده را تجربه کنند.

ریفلاکس حنجره و حلق مشابه با وضعیت دیگری است که از محتوای معده ناشی می‌شود که به بالا می‌اید. اما نشانه‌های ریفلاکس حنجره و حلق ( LPR ) اغلب متفاوت از آن‌هایی هستند که برای بیماری رفلاکس مری معمول هستند.

با ریفلاکس حنجره و حلق ممکن است نشانه‌های سابق GERD را مانند حساسیت سوزشی در پایین قفسه سینه را نداشته باشید. به همین دلیل است که تشخیص و چرایی رفلاکس حنجره و خلق یا خاموش مشکل است.

_ علت‌های ریفلاکس حنجره و حلق

در هر انتهای مری حلقه‌ی ماهیچه‌ای وجود دارد. به‌طور نرمال، این اسفینکترها محتوای معده را آن‌جا که باید باشند نگه می‌دارند. اما با ریفلاکس حنجره و حلق، اسفینکترها به درستی کار نمی‌کنند. اسیدهای معده به پشت گلو یا لارینکس یا حتی به پشت راه بینی می‌رسند. این می‌تواند باعث التهاب در آن مناطق شود که در برابر اسید گاستریک حفاظت نشده‌اند.

ریفلاکس خاموش در نوزادانی که اسفینکترهای آن‌ها ناقص است معمول است، مری‌های کوتاه‌تری دارند، و بیشتر اوات دراز کشیده‌اند. این در بزرگسالان شناخته شده نیست.

_ نشانه‌های ریفلاکس حنجره و حلق

نشانه‌ها در نوزادان و کودکان به صورت زیر است:

خشکی صدا
سرفه های مزمن
آسم
تنفس با صدا یا وقفه در تنفس
مشکل در غذاخورن، جویدن یا فروبردن
مشکل اضافه وزن

با رفلاکس حنجره و حلق، بزرگسالان ممکن است سوزش سر دل یا مزه‌ی تلخ یا حس سوزش در پشت گردن داشته باشند. اما احتمال کمتری وجود دارد که نشانه‌های ساب GERD را داشته باشند. بیشتر اوقات، نشانه‌ها در بزرگسالان پیچیده است و می‌توانند به آسانی با مشکلات دیگر اشتباه گرفته شوند.

معمول‌ترین آن‌ها به قرار زیر است:

پاک‌سازی بیش از حد گلو
سرفه‌های مداوم
گرفتگی صدا
یک توده در گردن که با فرو بردن‌های طولانی از بین نمی‌رود

دیگر نشانه‌های می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

حس آبریزش از پشت بینی یا مخاط بیش از حد بینی
مشکل در بلع
مشکل در تنفس
گلو درد
مشکلات رفلاکس حنجره و حلق

اسید معده که به گلو و لارنکس می‌رود می‌تواند باعث آزارهای طولانی مدت و اسیب شود. بدون درمان می‌تواند جدی باشد.

در نوزادان و کودکان، LRP می‌تواند باعث موارد زیر شود:

باریک سازی منطقه‌ی زیر تارهای صوتی
زخم‌های تماسی
عفونت های گوشی مکرر از مشکلاتی با عملکرد مجرای استاش
طولانی شدن ساخت مایع گوش میانی

در بزرگسالان، رفلاکس خاموش، می‌تواند به گلو و لارینکس زخم‌هایی وارد کند. همچنین می‌تواند خطر سرطان در آن ناحیه را افزایش دهد، به ریه‌ها آسیب بزند، و می‌تواند شرایطی مانند آسم، آمفیزم، یا برونشیت را بدتر کند.

_ تشخیص ریفلاکس حنجره و حلق

اگرچه تشخیص ریفلاکس خاموش از GERD سخت‌تر است، پزشک می‌تواند ان را از طریق ترکیب پیشینه‌ی پزشکی، آزمون فیزیکی، و یک یا چند تست بیشتر تشخیص دهد. آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:

یک آزمون آندوسکوپی، یک فرایند اداری که شامل نگاه کردن به گلو و تارهای صوتی با یک ابزار سخت و منعطف است.

کنترل PH، که شامل قرار دادن یک کاتتر کوچک از بینی به گردن و مری است؛ اینجا، حسگرها اسید را شناسایی می‌کنند، و یک کامپیوتر کوچک در مچ دست پوشیده می‌شود تا یافته‌ها را در طول ۲۴ ساعت ثبت کند.

_ درمان ریفلاکس حنجره و حلق

درمان ریفلاکس خاموش برای نوزادان و کودکان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

تغذیه‌های کمتر و بیشتر
حداقل ۳۰ دقیقه نگهداری نوزاد در حالت عمودی بعد از تغذیه
داروهایی مانند مسدود کننده‌های H2 یا بازدارنده‌های پمپ پروتون، که توسط پزشک تجویز شده‌اند.
جراحی برای موارد نادر که نمی‌تواند به شیوه‌های دیگر درمان شود

_ درمان ریفلاکس خاموش برای بزرگسالان می‌تواند شامل این بهبودهای سبک زندگی باشد:

کاهش وزن، در صورت نیاز
ترک دخانیات، اگر سیگاری هستید
جلوگیری از مصرف نوشیدنی‌های الکلی
محدود کردن شکلات، نعنا، چربی، میوه‌ای اسید، نوشیدنی‌های کربوناتی، محصولات گوجه‌ای و تند، شراب قرمز، و کافئین.
توقف خوردن حداقل سه ساعت قبل از به خواب رفتن.
بالاگذاشتن سر نسبت به تخت حدود ۴تا ۶ اینچ
جلوگیری از پوشیدن لباس‌های تنگ دور کمر.
جویدن آدامس برای برای افزایش بزاق و خنثی کردن اسید.

همچنین ممکن است به یک یا چند نوع دارو مانند موارد زیر نیاز داشته باشید:

بازدارنده‌های پمپ پروتون مانند رابرپازول، دکسلانسوپرازول، اسموپرازول، لانزوپرازول، امپرازول، و یا امپرازول و بی کربنات سدیم برای کاهش اسید معده است.
مسدود کننده های H2 برای افزایش حرکات رو به جلو مسیر گوارشی و افزایش فشار اسفینکتر پایین مری. این داروها خیلی استفاده نمی‌شوند، زیرا گفته شده است اثرات معکوسی روی ریتم قلب و اسهال دارند.
سوکرالفات برای کنترل محافظت از غشاهای مخاطی آسیب‌دیده
آنتی اسید برای کمک به خنثی کردن اسید؛ آن‌ها معمولا برای نشانه‌های سوزش سر دل استفاده می‌شوند.

برخی به مدیریت‌های شخصی و دارویی واکنش خوبی نشان می‌دهند. با این حال مابقی باید درمان‌های طولانی‌تر و بیشتری داشته باشند. اگر این موثر نباشد یا اگر نشانه‌ها بهبود یابند، پزشک می‌تواند جراحی را پیشنهاد دهد.

فوندوپلیکاسیون نوعی از جراحی است که شامل پیچیدن بخش بالایی معده پیرامون مری پایین‌تر برای ایجاد دریچه‌ی قوی‌تر بین مری و معده می‌شود. این معمولا به‌طور آزمایشگاهی با برش‌های جراحی کوچک و استفاده از تجهیزات پزشکی کم و یک لاپارسکوپ برای کمک به دیدِ بهتر جراح انجام می‌شود. فونودوپلیکاسیون همچنین می‌تواند یک جراحی باز سنتی با برش بیشتری درنظر گرفته شود.

دیگر روش‌ها نیز می‌تواند به‌طور لاپارسکوپی انجام شود، مانند قرار دادن حلقه‌ای از مهره‌های تیتانیوم حول محیط بیرون مری پایینی که درحالی‌که هنوز می‌گذارد غذا بیرون رود، دریچه را محکم می‌کند.

برای درمان گلو دردی که ناشی از برگشت اسید معده است می‌توان از داروهای خنثی کننده اسید معده و داروهای تقویت کننده عضلات معده استفاده کرد که این عضلات از بازگشت محتویات معده به مری جلوگیری می‌کنند.

به کمک راه‌های ساده زیر می‌توان از برگشت محتویات معده به مری جلوگیری کرد:

خوردن غذای سبک، وعده‌های غذایی متعدد با مقدار کم
اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی، تند، چرب و گازدار و یا نوشیدنی‌های الکلی و کافیین‌دار
اجتناب از خوردن مرکبات و آب گوجه‌فرنگی و حداقل ۲ الی ۳ ساعت بعد از غذا نخوابیدن

ناراحتی ناشی از برگشت اسید معده معمولا قابل کنترل است، اما اگر علائم آن شدید بود با دارو سپس باجراحی درمان می‌شود.

_ عوارض رفلاکس اسید معده

برخی از افرادی که به مدت طولانی رفلاکس اسید معده را تجربه می‌کنند اسید معده با نفوذ به سلول‌های پوششی مری باعث ایجاد بافت اسکار می‌شود که فرو بردن غذا را با مشکل روبه‌رو می‌کند و زخمی دردناک ایجاد می‌شود.

عارضه دیگر مری بارت نام دارد که با رفلاکس اسید در ارتباط است. این عارضه می‌تواند تغییراتی را در پوشش بافتی قسمت پایین مری سبب شده و باعث ایجاد سرطان مری شود.

از مطالعه اندوسکوپی برای تشخیص علام اولیه سرطان در بیماران مبتلا به مری بارت استفاده می‌شود. دیگر علل ممکن گلودرد:

بعضی از علل گلودردها ناشی از عفونت ویروسی و باکتریایی مثل سرخک و آبله مرغان، سیاه سرفه و سرماخوردگی است. از جمله مواد حساسیت‌زا، هوای خشک، الکل و دود سیگار و تنباکو که غشای مخاطی دستگاه تنفس را تحریک می‌کند. در موارد نادر گلودرد ممکن است ناشی از HIV و یا سرطان گلو باشد. صحبت کردن برای مدت طولانی بدون استراحت و با صدای بلند به عضلات حلق فشار وارد میکند و باعث گلودرد می‌شود.

منابع:

۱- webmd.com

۲-virtualdr.ir


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند