نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

تداخل زنجبیل با داروها

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان ,دارونامه

 

امروزه مصرف داروهای گیاهی و استفاده از گیاهان دارویی طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. با وجود این‌که به نظر می‌رسد این گیاهان بی‌ضرر هستند ولی در واقعیت کاملا هم اینطور نیست. مصرف برخی از این داروهای گیاهی می‌تواند با برخی از داروهای شیمیایی و حتی با سایر داروهای گیاهی تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی شود.

_ تداخل دارویی زنجبیل
در حال حاضر از زنجبیل برای پیشگیری و درمان بسیاری از مشکلات مربوط به سلامت استفاده می‌شود.
مشکلات و بیماری‌هایی مانند: بیماری حرکت و ماشین گرفتگی، بیماری صبحگاهی و تهوع و استفراغ مربوط بارداری، ناراحتی‌های معده، نفخ، اسهال، سندرم روده‌تحریک‌پذیر، تهوع ناشی از سرطان و درمان با داروهای شیمی درمانی، تهوع ناشی از ایدز، باز شدن اشتها، کاهش علائم آرتریت‌روماتوئید، کاهش دردهای پیش از قاعدگی و طول دوره پریود، درمان عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی، سرفه، سردردهای میگرنی، کمر درد، افزایش شیر مادر، افزایش عرق، درمان وبا، درمان اسهال خونی ناشی از باکتری، طاسی، مالاریا، بیضه ملتحمه، نیش مار سمی، کمک به درمان برخی از سوختگی‌ها، درمان جای نیش حشرات و بسیاری از مشکلات دیگر.
ولی استفاده از زنجبیل به‌عنوان داروی گیاهی برای درمان این بیماری‌ها می‌تواند با برخی از داروهایی که در حال مصرف کردن هستید تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته و حتی گاهی خطرناک شود. همچنین در برخی از شرایط مانند زمان بارداری و یا در کسانی که دچار بیماری‌های قلبی هستند نیز ممکن است مصرف زنجبیل، مشکلاتی به همراه داشته باشد. مانند:

_ مصرف زنجبیل در دوران بارداری:
مصرف زنجبیل در دوران بارداری اگر به صورت معمول باشد معمولا خطری ایجاد نمی‌کند ولی اگر از زنجبیل در دوران بارداری به منظور دارویی استفاده کنید ممکن است با نگرانی‌هایی همراه باشد . برای مثال در بین زنانی که در ۱۲ هفته اول بارداری برای کاهش تهوع صبحگاهی زنجبیل مصرف می‌کنند گزارشاتی از سقط جنین وجود دارد ( احتمال این خطر در حدود ۱ درصد است). با وجود این اکثر تحقیقات نشان داده است که مصرف زنجبیل برای کاهش تهوع صبحگاهی کاملا بی‌خطر است.
برخی از گزارشات نیز به احتمال خطر افزایش خونریزی در زمان زایمان و بعد از زایمان اشاره دارند برای همین بسیاری از پزشکان توصیه می کنند در صورتی که به زمان زایمان نزدیک هستید ، از مصرف دارویی زنجبیل خودداری کنید.

_ مصرف زنجبیل در بیماران قلبی:
برخی از تحقیقات ادعا می‌کنند که مصرف دارویی زنجبیل در صورتی بیش از حد و طولانی مدت باشد می‌تواند باعث بدتر شدن بیماری‌های قلبی شود.

_ تداخل دارویی زنجبیل با داروهای شیمیایی
 _ تداخل زنجبیل با نیفدیپین
نیفدیپین برای درمان پرفشاری خون، آنژین صدری، نارسایی احتقانی قلب، پدیده رینود و جلوگیری از سردردهای میگرنی استفاده می‌شود. زنجبیل با نیفدیپین تداخل دارد و می‌تواند باعث افزایش عوارض جانبی شده و احتمال خونریزی داخلی و سکته مغزی را افزایش دهد. سیاهی رفتن چشم، تغییر در دوره‌های قاعدگی، افزایش خونریزی پریود، کبود شدن پوست با کوچک‌ترین فشار، افزایش احتمال خونریزی از لثه نیز می‌تواند از عوارض تداخل زنجبیل با نیفدیپین باشد.

_ تداخل زنجبیل با آسپرین
آسپرین نوعی داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی است و معمولاً به عنوان ضددرد و تب بر مصرف می‌شود. زنجبیل با آسپرین تداخل دارد و می‌تواند احتمال خونریزی داخلی، زخم معده و سکته مغزی را افزایش دهد.
از سایر عوارض جانبی احتمالی این تداخل می‌توان به این موارد اشاره کرد : اسهال خونی ، ادرار خونی ، بی نظمی ضربان قلب، خونریزی از لثه، افزایش خونریزی پریود، دلشوره و نگرانی و …

_ تداخل زنجبیل با پلاویکس
پلاویکس نوعی داروی رقیق کننده خون است که برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی در کسانی که سابقه بیماری قلبی دارند استفاده می‌شود. مصرف دارویی زنجبیل می‌تواند با پلاویکس تداخل ایجاد کرده و باعث افزایش عوارض جانبی و افزایش احتمال سکته مغزی می‌شود. برای از عوارض احتمالی این تداخل عبارتند از : افزایش خونریزی پریود، اسهال خونی، آریتمی قلبی، خونریزی از لثه، کبود شدن پوست و ..

_ تداخل زنجبیل با دیکلوفناک
دیکلوفناک نوعی داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) است که باعث کاهش درد و التهاب در بدن می‌شود. مصرف زنجبیل در دوره مصرف دیکلوفناک می‌تواند تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی مانند: شکم درد، سوزش سر دل، افزایش احتمال زخم معده و زخم روده، خونریزی از لثه، کبود شدن پوست با کوچک‌ترین ضربه، افزایش احتمال سکته مغزی و … شود.

_ تداخل زنجبیل با ایبوپروفن
ایبوپروفن نوعی داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) و بسیار معروف و پراستفاده است. ایبوپروفن با کاهش هورمون‌هایی در بدن ، باعث تسکین درد می‌شود. از ایبوپروفن برای کاهش تب و درد ناشی از بسیاری از بیماری‌ها و التهاب‌ها استفاده می‌شود.

عوارض احتمالی تداخل دارویی زنجبیل با ایبوپروفن عبارتند از : افزایش احتمال سکته مغزی، افزایش احتمال خونریزی داخلی، زخم معده، زخم روده، خونریزی از لثه، تورم پوست، زرد شدن چشم، افزایش خونریزی پریود و …

_ تداخل دارویی زنجبیل با ناپروکسن
ناپروکسن نوعی داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی است که با کاهش هورمون‌هایی که موجب التهاب می‌شوند، درد و التهاب را کاهش می‌دهد. ناپروکسن برای کاهش التهاب و تسکین درد ناشی از آرتریت روماتوئید، نقرس، اسپوندیلیت آنکیلوزان، تاندونیت، بورسیت و درد پیش از قاعدگی و پریود مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از عوارض احتمالی تداخل بین زنجبیل و ناپروکسن عبارتند از: افزایش ضربان قلب، آریتمی قلبی، افزایش فشارخون، افزایش احتمال سکته مغزی، افزایش خونریزی پریود، خونریزی از لثه، درد معده، زخم معده، مدفوع خونی، تغییر رنگ ادرار، خستگی و …

_ تداخل دارویی زنجبیل با انوکساپارین سدیم
انوکساپارین سدیم برای رقیق کردن خون و جلوگیری از انعقاد خون در برخی از شرایط خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عوارض جانبی احتمالی تداخل زنجفیل با انوکساپارین سدیم عبارتند از : افزایش احتمال سکته مغزی، خونریزی از لثه، زخم معده، خون در ادرار، کبود شدن پوست و ..

_ تداخل زنجبیل با وارفارین
وارفارین نوعی داروی ضدانعقاد خون و رقیق‌کننده خون است . این دارو از تشکیل لخته های خونی جلوگیری می‌کند و خطر حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهد. در صورتی که خونریزی داخلی دارید و یا عمل جراحی در پیش دارید نباید از وارفارین استفاده کنید. عوارض جانبی احتمالی مصرف زنجبیل در دوره مصرف وارفارین عبارتند از : خونریزی داخلی، افزایش احتمال سکته مغزی و حمله قلبی، افزایش خونریزی پریود، تغییر دوره قاعدگی و …

_ تداخل دارویی زنجبیل با سیکلوسپورین
سیکلوسپورین با ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن در جلوگیری از رد پیوند (کلیه، کبد، قلب یاسایر ارگانها) به همراه کورتیکوستروئیدها مصرف می‌شود. این دارو هم چنین در آرتریت روماتویید حاد،پسوریازیس شدید، درماتیت آتوپیک، آلوپسی و پیوند قرنیه چشم به کار می‌رود. مصرف زنجبیل در دوره مصرف سیکلوسپورین می‌تواند باعث افزایش میزان جذب سیکلوسپورین شده و اثرات دارو و عوارض جانبی آن را افزایش دهد.

عوارضی مانند: افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب، افزایش احتمال سکته مغزی، عوارض کبدی، زرد شدن پوست و چشم‌ها، خونریزی غیر معمولا از لثه و واژن و مقعد، مشاهده خون در مدفوع، افزایش پتاسیم خون، افزایش جوش و موهای زائد بدن و …. علاوه بر این، ضعف بیش از حد سیستم ایمنی بدن می‌تواند شما را در معرض ابتلا به انواع بیماری‌ها و عفونت‌های مختلف قرار دهد.

_ تداخل زنجبیل با داروهای دیابت
زنجبیل می‌تواند باعث کاهش قندخون شود به همین دلیل می‌تواند با داروهایی مانند متفورمین که برای کنترل قندخون مصرف می‌شود، تداخل ایجاد کند. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است نیاز باشد تا پزشک دوز داروی شما را تغییر دهد و یا داروی دیگری برای شما در نظر بگیرد. سایر داروهای دیابت که با زنجبیل تداخل دارند عبارتنداز: گلیمپیرید، انسولین، پیوگلیتازون و …

_ تداخل زنجبیل با داروهای کاهش فشارخون
داروهای کاهش فشارخون و بخصوص داروهای بلوک‌کننده کانال کلسیم (Calcium channel blockers) می تواند با زنجبیل تداخل ایجاد کند و باعث افزایش اثرات این داروها و یا ایجاد عوارض جانبی ناخواسته شود. عوارض جانبی مانند: افزایش فشارخون ، کاهش بیش از حد فشارخون ، تغییر در ریتم قلب ، افزایش و یا کاهش ضربان قلب و …برخی از داروهای قلبی که با زنجبیل تداخل دارند عبارتند از : نیفدیپین،‌ وراپامیل ، دیلتیازم، آملودیپین و….درباره این موضوع با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است دوز دارو تغییر داده شود و یا داروی دیگری برای شما تجویز شود.

_ تداخل زنجبیل با مترونیدازول
“مترونیدازول” Metronidazole نوعی داروی آنتی‌بیوتیک است که به عنوان روش درمانی برای عفونت‌های باکتریایی واژن، معده، کبد، پوست، مفاصل، مغز و دستگاه تنفسی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. زنجبیل می‌تواند با مترونیدازول تداخل ایجاد کرده و میزان جذب و اثرات مترونیدازول را افزایش دهد. ممکن است پزشک دوز دارو را کاهش دهد و یا داروی دیگری برای‌تان تجویز کند. برخی از عوارض جانبی احتمالی تداخل زنجفیل با مترونیدازول عبارتند از: زخم شدن دهان و لب و لثه، افزایش خونریزی پریود، تغییرات دوران قاعدگی، کاهش اشتها، درد معده، اسهال، تغییر رنگ ادرار و ..

این لیست تنها بخشی از تداخل دارویی زنجبیل با داروهای شیمیایی است و همیشه توصیه می‌شود اگر از زنجبیل برای درمان گیاهی و به صورت زیاد و طولانی مدت استفاده می‌کنید، در صورتی که از داروهای خاصی استفاده می‌کنید به پزشک خود در مورد مصرف زنجبیل اطلاع دهید و یا در زمان تجویز هر داروی جدیدی، این نکته را به دکتر خود یادآوری کنید.

منبع: hidoctor.ir

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند