نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

خوراکی‌های استروژن

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان,بهداشت بانوان, تغذیه
استروژن نام گروهی از هورمون‌های جنسی زنانه است که در انسان در سیکل طبیعی تخمدان از تخمک آزاد می‌شود. استروژن هورمونی استروئیدی است که به طور عمده از کلسترول سنتز می‌شود و علاوه بر تخمدان قشر فوق کلیه نیز این هورمون را ترشح می‌کند. سه هورمون استروژن مهم که در بدن خانم‌ها تولید می‌شوند، استریول، استرادیول، و استرون هستند. بتااستریول استروژن اصلی تولید شده در تخمدان است. در طول چرخه قاعدگی، استروژن دستگاه تناسلی زنانه را به محیط مناسبی برای فرآیند لقاح، لانه‌گزینی جنین و تغذیه جنین در مراحل ابتدایی مبدل می‌سازد
استروژن باعث رشد و توسعه دستگاه تولیدمثلی زن و ایجاد صفات زنانه می‌شود. استروژن‌ها فعالیت استخوان‌سازی را نیز افزایش می‌دهند و بنابراین در هنگام بلوغ افزایش قد دختران سریع‌تر از قبل می‌شود. استروژن‌ها همچنین توزیع چربی را در بدن به فرم زنانه درمی‌آورند، یعنی بیشتر در سینه‌ها، باسن و ران‌ها. استروژن‌ها یک اثر جالب نیز بر روی پوست دارند، به این معنی که باعث نرمی ‌و لطافت پوست می‌شوند. بعد از یائسگی تقریبا هیچ استروژنی در بدن تولید نمی‌شود و بنابراین فعالیت استخوان‌سازی در بدن بسیار کاهش می‌یابد.

این حالت اگر شدید باشد، منجر به بروز پوکی استخوان در سنین بعد از یائسگی در زنان می‌شود. استروژن در دوران بارداری نیز نقش‌های مهمی ‌در بدن زن ایفا می‌کند که همگی آنها در راستای آماده‌سازی بدن مادر برای پذیرش نوزاد هستند. این هورمون در دوران حاملگی از جفت نیز ترشح می‌شود و باعث بزرگ شدن رحم و سینه‌ها و رشد مجاری شیری در آنها می‌شود.
کم بودن استروژن در بدن سبب عدم تعادل هورمونی و علائمی همچون گرگرفتگی و عرق شبانه می‌شود و غلظت بالای استروژن در بدن سبب بروز سرطان‌های وابسته به هورمون همچون سرطان سینه می‌شود.
موادی که در موجودات زنده مانند حیوانات و گیاهان وجود دارند و مانند استروژن‌ها عمل می‌کنند، استروژن‌های محیطی نام دارند.

غذاهای سرشار از استروژن

میوه‌ها: سیب، خرما، آلو، گیلاس

سبزی‌ها: چغندر، هویج، گوجه فرنگی، سیب زمینی ، زیتون، خیار، بادمجان، فلفل و کلم بروکلی

غلات: جو، جو دو سر، گندم، برنج

دانه‌ها: ، تخم بذرکتان، رازیانه، تخمه آفتابگردان، یونجه، تخمه کدو تنبل

بذرکتان غذای فوق العادهای برای تامین استروژن ضروری بدن در زمان قبل و بعد از یائسگی است. اگر بذرکتان روزانه مصرف شود از آنجا که حاوی فیتواستروژن است بیماری‌های قلبی را نیز در حداقل نگه می‌دارد. بذرکتان هم چنین باعث بهبود عملکرد کبد می‌شود و خشکی و خارش پوست شما را بهتر می‌کند و همین طور به شفاف شدن موهای شما و درمان اگزما و پسوریازیس کمک می‌کند.

لوبیاها: سویا، لپه، لوبیا چشم بلبلی

غذاهای شامل سویا گزینه خوبی هستند تا دوز روزانه استروژن شما را تامین کنند.

فرآورده‌های سویای حاوی استروژن شامل اقلام زیر هستند: رشته‌فرنگی سویا، شیر سویا، توفو، ماست سویا، پنیر سویا و آرد سویا.
سویا هم چنین یک منبع عالی برای تامین کلسیم است. زمانی که درگیر یائسگی هستید و یا زمانی که با موفقیت از آن گذشته اید، به این ماده معدنی، نیاز جدی دارید.

گیاهان و ادویه‌ها: سیر، جعفری، شبدر، آویشن پونه کوهی

کافئین: چای، قهوه، کاکائو

کافئین سطح هورمون استروژن در زنان سفید پوست را کاهش می‌دهد اما در مقابل سطح این هورمون را در زنان آسیایی افزایش می‌دهد.

پژوهشگران دانشکده ملی بهداشت آمریکا ۲۵۰ زن ۱۸ تا ۲۴ سال را مورد چند آزمایش قرار داده و همزمان شیوه زندگی روزانه آنها در زمینه مصرف مواد غذایی، دخانیات و تمرین های ورزشی را ثبت و بررسی کردند.
شرکت کنندگان در این پژوهش نزدیک به ۹۰ میلی گرم کافئین یعنی یک فنجان قهوه مصرف می‌کردند.

این تحقیقات نشان داد میانگین هورمون استروژن در زنان آسیایی که بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین مصرف کردند، بالا رفت اما سطح آن در بین زنان سفید پوست که همین میزان کافئین مصرف کردند، کاهش یافت و نتایج بر روی زنان سیاه پوست نیز نظیر زنان سفید پوست بود.

انریکه اشترومان از پژوهشگران دانشکده بهداشت ملی آمریکا که سرپرستی این پژوهش را برعهده داشت، در عین حال خاطرنشان کرد: این تغییرات هورمونی استروژن بر زنان سالم تاثیر محسوسی نداشته است.

وی افزود: درخصوص زنان در سن باروری، نوشیدن قهوه عمکرد هورمونی را در زمینه بالینی تغییر نمی‌دهد.

منبع: beytoote.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند