نوشته شده توسط شیرین کریمی

پنج راه عالی برای واکنش نشان دادن به کودکان غرغرو

بیماری‌‌ها و راه درمانپیشگیری بهتر از درمان , بهداشت کودکان , شیرین کریمی , تغذیه سالم, والدین موفق

 

به گزارش سایت psychologytoday.com

پژوهش‌های انجام‌شده دلایل غُر‌زدن کودکان و شیوۀ واکنش به آنها را ارائه می‌دهند.

تحقیقات نشان می‌دهد که معمولاً مردم سروکارشان به غرولند می‌افتد، چنین تجربه‌ای وقتی کودک بین ۲ تا ۴ سال دارد به اوج خود می‌رسد، این نق‌ونوق‌ها از صدای غیژغیژ چوب، گریه، دریل‌کردن یا سایر صداهای ناخوشایند مثل کشیدن میخ روی تخته آزاردهنده‌تر است.

غرولندکننده توجه والدین را به خود جلب می‌کند و  از آن‌جا که ما انسانیم اغلب با درماندگی یا عصبانیت واکنش نشان می‌دهیم. والدین ممکن است با گفتن «این‌قدر غرولند نکن!» واکنش نشان دهند.

یا با درماندگیِ بی‌صدا آرام آرام خشم‌شان افزایش یابد، درِ یخچال را با خشم محکم‌تر ببندند و یا لیوان قرمزرنگ را بکوبند زمین چون می‌خواستند لیوان آبی رنگ را بردارند.

والدین می‌توانند به غرولندِ بچه‌ها به جای آزردگی با همدلی واکنش نشان دهند و می‌توانند دلایل علمی غرزدن بچه‌ها و کاری که باید برای رفع آن انجام دهند را به خود یادآوری کنند.

۱_ بچه‌ها ممکن است غر بزنند زیرا به کمک یا چاره‌جوییِ شما نیاز دارند.

به گفتۀ دکتر جسیکا مایکلسون یکی از اصلی‌ترین دلایل غرزدن بچه‌ها، خستگی و نیاز آن‌ها به کمک شما است. بچه‌ها گاهی اوقات، از طریق غر زدن و نالیدن، به شما می‌گویند: «دیگر نمی‌توانم مثل آدم‌بزرگ‌ها رفتار کنم، لطفاً مثل یک کودک از من مراقبت کن.»

وقتی بچه‌ها دچار استرس، گرسنگی، تشنگی، خستگی یا کلافگی می‌شوند که غالباً با تغییر در روال زندگی روزمره این اتفاق می‌افتد  صدای طبیعی و دلنشینِ آن‌ها با صدایی بسیار زیر و لحن همین الان می‌خواهم عوض می‌شود.

ممکن است آن‌ها نیاز فوری به چاره‌جوییِ شما داشته باشند یک چرت کوتاه، مقداری آب یا شیر، میان وعده، استراحت، تعویض پوشک و بچه‌ها چه از نیازشان آگاه باشند چه نه، بر طبق موارد آزمایش‌شده علمی وقتی بچه‌ها غر می‌زنند، دیگران توجه می‌کنند و زود‌تر چاره‌جویی می‌کنند تا وقتی که غر نمی‌زنند.

غرزدن فقط موثرتر است. محققان دریافته‌اند که افراد بیش‌تر با غرزدن هماهنگ می‌شوند تا با حرف‌زدن یا گریه‌کردن. غرزدن آدم‌ها را مشمئز می‌کند (واکنش بیش‌تری نشان می‌دهند) و حواس آن‌ها را از هر کاری که در حال انجام‌دادن بودند پرت می‌کند.

سعی کنید: وقتی کودکی غر می‌زند بپرسید «آیا این کودک خسته، گرسنه، تشنه، مضطرب یا کلافه است؟» و «آیا روز بسیار شلوغی داشتیم؟» و «آیا بچه‌ها شب گذشته دیر به رختخواب رفتند؟» و «آیا یک مسئله عاطفی (مانند نوزادی جدید یا مشکل‌داشتن با یک دوست) آنها را ناراحت می‌کند؟» و «آیا مسئله‌ای جسمی آن‌ها را آزار می‌دهد؟» سپس، با آرامش بیش‌تری چیزهایی بپرسید مثل «ممکن است کمی آب بخورم؟» در عین حال به خود یادآوری کنید که غرزدن «درخواستی فوری برای چاره‌جویی یا راحت‌شدن است.»

۲- بچه‌ها ممکن است غر بزنند زیرا به ارتباط بیش‌تر یا مثبت‌تری نیاز دارند.

بکی بیلی، روانشناس معتقد است گاهی غرزدن نشانۀ آن است که کودک به ارتباط بیشتری نیاز دارد. به نظر او اگر بچه‌ها خیلی غر می‌زنند، ممکن است نیاز به وقت یک نفره با والدین داشته باشد، مثلا با یکی از آن‌ها کتاب بخواند، آشپزی کند یا با او بازی کند. تحقیقات جان گاتمن نشان می‌دهد که ممکن است نیاز بچه‌ها این باشد که هنگام بیانِ «درخواست» برای ارتباط عاطفی، والدین بیش‌تر به آن‌ها «روی بیاورند».

وقتی کودکی می‌گوید «آیا با من بازی می‌کنی؟» پدر یا مادر می‌توانند به او رو کنند و بگویند «بله، بیا بازی کنیم! من عاشق بازی‌کردن با تو هستم!» و برای آن وقت بگذارید. هنگامی که یک کودک نوپا دست‌هایش را بالا می‌آورد تا توجه کسی را به خود جلب کند، پدر یا مادر می‌تواند «به سمت او رو کند» و او را در آغوش بگیرد.

تحقیقات همچنین حاکی از آن است که وقتی فضای خانواده منفی یا نزاع‌آمیز است بچه‌ها بیشتر غر می‌زنند. در یک مطالعه نشان داده شد که وقتی مادران رفتار منفی بیشتری دارند بچه‌ها بیشتر بحث و دعوا راه می‌اندازند و وقتی پدران رفتار منفی بیشتری دارند بچه‌ها بیشتر غر می‌زنند و گریه می‌کنند. نمایشِ احساسات منفی، هم از سوی مادران و هم پدران، «پیش‌بینی کننده‌های قوی» برای میزان به کاربردن کلمات احساسیِ منفی از سوی کودکان در زندگی روزمره بود.

سعی کنید: وقتی بچه‌ها غر می‌زنند، به سطح استرس، احساسات، مدت زمان خوبی که با آنها گذرانده‌اید و محیط کلی خانواده‌تان توجه کنید. در زمانی کم ارتباط بیشتری برقرار کنید.

۳- بچه‌ها ممکن است غر بزنند زیرا نیاز دارند احساسات‌شان را بیان کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد گاهی اوقات برای کودکان خردسال غر زدن نه فقط گریه‌کردن صرفاً راهی برای ابراز ناراحتی یا ناامیدی است. جانت لانسبری مربی کودکان نوپا، به والدین پیشنهاد می‌کند که به جای «اصلاح، سرزنش یا کنترل» کودکان و احساساتِ آن‌ها را «بپذیرند، تصدیق و حمایت کنند».

او می‌نویسد: «هرچه به رنجش فرزندانمان بیش‌تر روی خوش نشان دهیم، در خانواده ما همه خوشحال‌تر خواهند بود.»

سعی کنید: به خود یادآوری کنید که غر زدن می‌تواند بیان عادی احساسات انسان باشد، بهترین برخورد همیشه همراه با مهربانی است. اگر شنیدن صدای غر زدن بچه‌ها برای شما آزاردهنده است، ۵ ثانیه به آرامی نفس بکشید و سپس ۵ ثانیه نفس خود را بیرون دهید تا آرام شوید. آخرین باری را که به گریه‌کردن یا گله‌کردن نیاز داشتید به خاطر آورید تا احساسات خود را آزاد کنید و بتوانید به جلو حرکت کنید.

۴- بچه‌ها ممکن است غر بزنند چون خلق و خوی حساس یا زودرنجی دارند.

همه بچه‌ها به لحاظ خلق و خو با هم متفاوتند. محققان اغلب در مورد سه نوع خلق و خو بحث می‌کنند (هرچند هیچ کودکی به طور کامل در یکی از این موارد جا نمی‌گیرد) – آسان یا انعطاف‌پذیر؛ فعال یا زود رنج؛ دیرجوش یا محتاط.

سعی کنید: به خود یادآوری کنید برخی از کودکان با میل بیشتر به واکنش‌های شدیدتر، اراده قوی‌تر، اضطراب بیشتر یا با سخت‌گیری بیشتر برای کنارآمدن با تجربه‌های جدید یا تغییر کردن. در عین حال می‌توانید روش‌های بهتری را برای درخواست یا کنار آمدن با آنها به آنها بیاموزید، این یک روند است.

۵- کودکان ممکن است در واکنش به تقویت‌کننده‌های متغیر غر بزنند.

اسکینر دریافت که افراد با تقویت‌کنندۀ نسبی متغیر (برای مثال، همیشه نه، بلکه هر چند وقت یک بار چیزی را دریافت می‌کنند) رفتاری را برای مدت زمان طولانی‌تری تکرار می‌کنند. به عنوان مثال اگر پس از شام هر چند وقت یک بار به کودک غرغرو بستنی بدهید، او احتمالاً تا مدت طولانی برای گرفتن بستنی به غرزدن ادامه می‌دهد تا همان پاداش را دریافت کند.

سعی کنید: وقتی بچه‌ها چیزهایی مانند وقت اضافی برای بازی ویدیویی، اسباب بازی اضافی در فروشگاه، یا بیشتر بیدارماندن وقت خواب درخواست می‌کنند ثابت قدم باشید و «هر چند وقت یک بار» درخواست‌شان را قبول نکنید تا رفتار غرزدن را در او تقویت نکنید. با قبول درخواست‌شان شاید همان موقع دست از غرزدن بردارند ولی این رفتار را برای بلندمدت تقویت کرده‌اید.

مدارا کردن، درک کردن و حفظ آرامش در برابر غرزدن کار آسانی نیست ولی اینها روش خوبی برای برقراری ارتباط قوی‌تر با کودکان است. به نظر گاتمن وقتی به غر زدن کودک واکنش مثبت و دوست‌داشتنی دارید، شما «حساب بانکی عاطفی» او را پر می‌کنید و ارتباط خود را تقویت می‌کنید – و هر چه ارتباط شما قوی‌تر باشد، احتمال غر زدن کودک در آینده کمتر است.

منبع: psychologytoday.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند