نوشته شده توسط فرناز اخباری

در مورد همانژیوم کبدی چه باید دانست

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , فرناز اخباری

 

به گزارش سایت medicalnewstoday.com

همانژیوم کبد یک توده خوش‌خیم کبد است. این توده ها از رگ های خونی تشکیل شده و معمولاً بی‌ضرر هستند.

حدودا ۱-۵ درصد از بزرگ‌سالان در ایالات متحده، همانژیوم کبدی کوچک دارند که بدون علامت است و نیازی به درمان ندارد. همانژیوم بزرگ‌تر می‌تواند باعث درد یا ناراحتی شود.

در این مقاله علاوه بر تشخیص و عوارض احتمالی، علائم، علل و درمان همانژیوم در کبد را مورد بحث قرار می‌دهیم.

همانژیوم کبد چیست؟

هنگامی که یک توده مجموعه‌ای از رگ‌های خونی تشکیل می‌دهد، به آن همانژیوما گفته می‌شود. برخی از همانژیوم‌ها به صورت بیرونی روی پوست و برخی دیگر در بدن، از جمله در اندام‌هایی مانند کبد ایجاد می‌شوند.

طول همانژیوم معمولاً کمتر از ۵ سانتی‌متر است. اگرچه ممکن است برخی از افراد مبتلا به همانژیوم متعدد داشته باشند، فقط داشتن یک عدد همانژیوم شایع‌تر است. همانژیوما بدخیم نیست، به این معنی که سرطانی نمی‌شوند. همانژیوم کبد نیز همانژیوم کبدی یا همانژیوم کارونوس یا غاری است.

علائم همانژیوم کبد

همانژیوم کبد به ندرت باعث ایجاد علائم می‌شود، زیرا افراد معمولاً همانژیوم کبدی کوچک و انفرادی دارند.با این حال، ندرتا، افراد می‌توانند همانژیوم متعدد در کبد داشته باشند. آن‌ها همچنین ممکن است همانژیوم بزرگتر داشته باشند.

اگر یک همانژیوم از قطر ۴ سانتی‌متر بزرگ‌تر باشد، ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:

  • ناراحتی و نفخ شکم؛
  • حالت تهوع؛
  • از دست دادن اشتها؛
  • درد؛
  • احساس پر بودن بعد از خوردن یک وعده غذایی کوچک؛

در موارد شدید، همانژیوم بزرگ‌تر می‌تواند پاره شود. که می‌تواند در عملکرد اندام اختلال ایجاد کند و باعث خونریزی در شکم یا لخته شدن  وسیع خون شود. و می‌تواند منجر به نارسایی قلبی شود که می‌تواند کشنده باشد.

چه عواملی باعث ایجاد همانژیوم کبدی می‌شود؟

پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چه عواملی باعث ایجاد همانژیوم کبدی می‌شود.

در بعضی موارد‌، همانژیوم کبدی ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد، اما همچنین در هر زمان ممکن است در طول زندگی فرد ایجاد شود. در افراد ۳۰ تا ۵۰ ساله شایع‌تر است و در زنان بیش‌تر از مردان مشاهده می‌شود.

تشخیص همانژیوم کبدی

اگر همانژیوما به اندازه کافی بزرگ باشد که علائم ایجاد کند، پزشک ممکن است آزمایش‌های تصویربرداری را برای ناهنجاری‌های کبد انجام دهد.

این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سونوگرافی؛
  • سی‌تی اسکن؛
  • اسکن ام آرآی؛

در بیش‌تر موارد، مردم نمی‌دانند که آن‌ها همانژیوم کبدی دارند تا زمانی که پزشک هنگام آزمایش، آن را تشخیص دهد.

درمان همانژیوم کبدی

همانژیوم اغلب نیازی به درمان ندارد و هیچ مدرکی مبنی بر این‌که مبتلایان به همانژیوم کبدی درمان نشده مبتلا به سرطان کبد خواهند شد وجود دارد. با این حال، بسته به موقعیت، اندازه و تعداد آن‌ها، برخی از همانژیوم ممکن است مشکل‌ساز باشد. اگر بزرگ است و باعث ایجاد علائم می‌شود، اغلب بهتر است همانژیوم را درمان کنید.

درمان‌های احتمالی برای مبتلایان به همانژیوم کبدی عبارتند از:

  • داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها.
  • بلاک کردن منبع خونرسان همانژیوما. پزشکان می‌توانند روشی را برای قطع خون‌رسانی در همانژیوم انجام دهند تا رشد آن متوقف شود. به این روش آمبولیزاسیون شریان کبدی یا بستن شریان کبدی گفته می‌شود.
  • جراحی برای برداشتن همانژیوم. پزشک می‌تواند در صورت امکان آن را از کبد بردارد ، همانژیوما را از بین ببرد، اگر چه ممکن است گاهی نیاز به برداشتن بخشی از کبد نیز می‌باشد.
  • پیوند کبد. پزشکان به ندرت این روش را انجام می‌دهند، مگر در مورد همانژیوم بزرگ یا متعدد که امکان درمان آن از راه‌های دیگر امکان‌پذیر نیست.

عوارض همانژیوم کبدی

اکثر همانژیوم‌های کبدی عوارضی ایجاد نمی‌کنند.با این حال، افرادی که باردار هستند یا داروهای حاوی هورمون زنانه استروژن از جمله برخی از قرص‌های ضدبارداری، مصرف می‌کنند، احتمالاً عوارض ناشی از همانژیوم کبدی را دارند. این ممکن است به این دلیل باشد که استروژن می‌تواند باعث بزرگ شدن همانژیوم کبدی شود.

در دوران بارداری، افزایش استروژن وجود دارد. زنان مبتلا به همانژیوم کبدی می‌توانند باردار شوند، اما باید برنامه‌های خود را با پزشک در میان بگذارند.

اگرچه بسیاری از افراد از آن‌ها به عنوان تومور یاد می‌کنند‌، همانژیوما بدخیم نیست و به سرطان تبدیل نمی‌شود. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد افرادی که همانژیوم کبدی را درمان نمی‌کنند می‌توانند به سرطان کبد مبتلا شوند.

چشم انداز

همانژیوم کبد شایع‌ترین نوع تومور خوش‌خیم کبد است. آن‌ها سرطانی نیستند. اکثر مبتلایان به همانژیوم کبدی علائمی ندارند و نیازی به درمان پزشکی ندارند. همانژیوم کبد به ندرت باعث ایجاد عوارض می‌شود، اگرچه همانژیوم بزرگ یا متعدد می‌تواند علائم دردناک یا ناراحت‌کننده ایجاد کند اگر کسی گمان کرد که به همانژیوم کبدی مبتلاست، باید در مورد بهترین راه‌های تشخیص و مدیریت شرایط با پزشک صحبت کند.

 

منبع: medicalnewstoday.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند