نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

اختلال دوقطبی را پزشکان چگونه تشخیص می‌دهند

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان , روانشناسی

گام کلیدی این است که دیگر علائم احتمالی تغییرات شدید خلق‌وخو، ازجمله عوارض جانبی برخی داروها و یا شرایط دیگر نیز بررسی شود.
پزشک‌تان شمارا تحت چک آپ کامل قرار داده و سؤالات مختلفی از شما می‌پرسد. همچنین ممکن است آزمایش‌ها مختلفی برای تشخیص این بیماری انجام شود. سپس روان‌پزشک با دقت و با در نظر گرفتن همه این موارد تشخیص خود را نهایی می‌کند. همچنین ممکن است در طی این پروسه به جلسات مشاوره متعدد نیاز باشد.

_ کدام داروها اختلال دوقطبی را درمان می‌کنند؟

انواع مختلف داروها برای اختلال دوقطبی تجویزمی شود. این داروها شامل تثبیت‌کننده‌های خلق‌وخو که مانع از وقوع نقاط اوج و فرود شده، و همچنین داروهای ضدافسردگی و داروهای ضد روان‌پریشی می‌شوند.
هنگامی‌که افراد در فاز مانیک یا افسردگی نیستند، معمولا از داروهای نگهدارنده برای جلوگیری از عود استفاده می‌کنند. داروهای نگهدارنده داروهایی هستند که برای شرایط مزمن و دراز مدت تجویز می‌شوند و به طور مرتب و منظم مصرف می‌شوند.

نمونه‌هایی از بیماری‌های مزمن که ممکن است نیاز به داروهایی نگهدارند داشته باشند عبارتند از فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت.

_ درمان از طریق مشاوره

مشاوره می‌تواند به این افراد کمک کند که در تحت درمان با دارو قرار بگیرند و زندگی خود را مدیریت کنند. تمرکز درمان رفتار شناختی بر روی تغییر افکار و رفتارهایی است که با نوسانات خلق همراه است. هدف از درمان بین فردی، کاهش مشکلاتی است که اختلال دوقطبی برای روابط شخصی ایجاد می‌کند. درمان ریتم اجتماعی به افراد کمک می‌کند تا بتوانند فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرند.

_ چه باید کرد

عادت‌های روزانه اختلال دو قطبی را درمان نمی‌کند. اما با داشتن عادت‌های سالم همچون داشتن خواب کافی، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش می‌توانید شرایط جسمانی خوبی داشته باشید. از مصرف الکل و مواد مخدر اجتناب نمایید، زیرا می‌توانند منجر به بدتر شدن علائم بیماری شوند. اگر اختلال دوقطبی دارید، باید نشانه‌های وضعیت فعال بیماری را بشناسید و برنامه‌ای برای زمانی که در این موقعیت قرار می‌گیرید داشته باشید تا بتوانید در صورت نیاز از کمک نزدیکان خود بهره‌مند شوید.

_ درمان با ضربه الکتریکی تشنج‌آور Electroconvulsive Therapy (ECT)

این درمان، که تحت بی‌هوشی عمومی انجام می‌شود، به مرور زمان می‌تواند نشانه‌های تغییر خلق‌وخوی اختلال دوقطبی را بهبود بخشد. این درمان از یک جریان الکتریکی برای ایجاد تشنج در مغزاستفاده می‌کند. ECT اغلب یک روش درمان ایمن و موثر برای کاهش علائم در موارد شدیدی است که دارو به بهبود علائم منجر نمی‌شود. این درمان بی‌خطر و بسیار موثر است.

_ با نزدیکان خود صحبت کنید

اگر شما مبتلا به بیماری اختلال دوقطبی هستید، با افرادی که به شما نزدیک هستند صحبت کنید، و از آن‌ها بخواهید تا در کنترل آن به شما کمک کنند. سعی کنید توضیح دهید که چگونه این بیماری بر شما تاثیر می‌گذارد و آن‌چه شما نیاز دارید، حمایت افراد خانواده در طی این مراحل است. با انجام این کار احساس صمیمیت بیستری با نزدکان خود داشته و انگیزه‌ای برای کنار آمدن با بیماری و شروع درمان خود خواهید داشت.

آیا می‌خواهید به شخص مبتلابه دوقطبی کمک کنید؟ بسیاری از افراد مبتلابه اختلال دوقطبی نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند و یا از کمک گرفتن سرباز می‌زنند. اگر فکر می‌کنید یک دوست یا یکی از اعضای خانواده ممکن است به این بیماری مبتلا باشد، آن‌ها را تشویق کنید تا با یک پزشک یا روانشناس صحبت کنند. نسبت به این افراد حساس باشید به یاد داشته باشید که برای تشخیص بیماری اختلال دوقطبی به نظر متخصص نیاز است.

منابع:
۱- سایت ویکی‌روان
۲- مجله پزشکب ماهان مدیکال

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند