توضیح اعتیاد به نیکوتین و چگونه داروها میتوانند کمک کننده باشند.
بیماریها و راه درمان , پیشگیری بهتر از درمان , فرناز اخباری
به گزارش سایت health.harvard.edu
مارک تواین در مورد اصل اعتیاد به نیکوتین گفت: »ترک سیگار سادهترین کار در جهان است. من می دانم زیرا هزاران بار آن را انجام دادهام.»
کلمه اعتیاد در حالی که یک اصطلاح تشخیصی رسمی نیست، اشاره بر از دست دادن کنترل بر استفاده از یک ماده دارد. در برخی افراد، برخی از داروها، به صورت استفاده اجباری و کاملاً غیرقابل کنترل میشود. در موارد دیگر، مانند نیکوتین، کنار گذاشتن سیگار صبحگاهی بیشتر شبیه حبس نفس است: شما میتوانید این کار را مدتی انجام دهید، اما در نهایت رفلکسهای شما کنترل میشوند.
از آنجا که افراد سیگاری میتوانند سیگار را ترک کنند، سیگار کشیدن به عنوان یک عادت به نظر میرسد که میتوان با اراده بر آن غلبه کرد و تا همین اواخر، اعتیاد به عنوان یک رفتار بد تلقی میشد. ما اکنون میدانیم که اعتیاد یک اختلال عصبی است که ناشی از تغییرات در قسمتی از مغز است که به عنوان مرکز پاداش شناخته میشود. استفاده از مواد مخدر لذت بخش است زیرا مواد اعتیادآور منجر به تحریک مستقیم مرکز پاداش میشود و مغز را فریب میدهد تا فکر کند اتفاق بزرگی رخ داده است. این احساس لذتبخش، عاملی است که باعث میشود مردم بارها و بارها از این دارو استفاده کنند.
با گذشت زمان، این نوع تحریک باعث تغییرات عصبی میشود و این تغییرات بیش از قبل بر رفتار تأثیر میگذارد. این مطلب ما را به گفته مارک تواین باز میگرداند که او میتواند برای مدتی سیگار را ترک کند، اما در نهایت مغزش او را به سمت نیکوتین سوق داد و حلقه پایان ناپذیردرست کرد که در آن هزاران بار سیگار را «ترک» کرد، اما دوباره چند روز بعد سیگار کشید.
درمان دارویی:
در حال حاضر اعتیاد یک اختلال عصبی مزمن است که مانند سایر بیماریهای مزمن به درمان پاسخ میدهد. در حالت ایدهآل، مدیریت درمان اعتیاد به نیکوتین ترکیبی از داروها برای سرکوب هوس به همراه مشاوره است تا بیماران دررفتارشان تجدید نظر کنند، درست مانند درمان های فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ اغلب داروها به همراه مشاوره برای مدیریت استرس یا تغییر رفتار میباشد.
سازمان غذا ودارو امریکا ، وارنیسلین (Chantix) را داروی ترک سیگار میداند. این دارو با مسدود کردن و تا حدی فعال کردن گیرنده نیکوتین در سیستم عصبی مرکزی، کاهش اثرات لذتبخش سیگار و در عین حال کاهش اثرات ترک با ترشح دوپامین (ماده شیمیایی که نشاندهنده پاداش مغز است) هر چند در مقادیر کمتر از نیکوتین عمل میکند. مطالعات بزرگ نشان داده است که وارنیسلین موثر و قابل تحمل است: سیگاریهایی که وارنیکلین را در هنگام ترک سیگار دریافت میکردند، در مقایسه با افرادی که دارونما دریافت میکردند بیش از دو و نیم برابر از یک سال پس از ورود به آزمایش، سیگار نکشیدند.
اخیرا ،در یک فراخوان در تلاش برای کمک به ترک سیگاریها با قرص وارنیسلین با شکست روبرو شد، زیرا حاوی سطحی از مواد سرطانزای بالقوه به نام نیتروزامینها است که بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان غذا و دارو است. این اطلاعات مطمئناً برای افراد سیگاری نگران کننده است، هر چند با توجه به ضرر سیگار برای سلامتی، نسبت خطر و فایده همچنان برای افرادی که میتوانند با موفقیت ترک کنند، به نفع استفاده از دارو است. در واقع، سازمان غذا و دارو نشان داده است که هیچ خطری در استفاده از داروی وارنیسلین استفاده میکنند وجود ندارد و توصیه میکند که مردم از آن استفاده کنند، اگرچه فراخوان ممکن است منجر به کمبوددارو شود.
داروهای جایگزین نیکوتین، مانند آدامسها، قرص مکیدنی یا چسبها نیز با تسکین علائم ترک، که اغلب موانع اصلی ترک سیگار هستند، باعث ترک بهتر سیگار میشوند. از آنجا که مصرف خوراکی و جذب نیکوتین از طریق پوست کندتر است و میزان پیک آن بسیار کمتر از سیگار کشیدن است، این اشکال نیکوتین نسبت به نیکوتین استنشاقی احساس پاداش کمتری دارد و میتواند به افراد سیگاری کمک کند تابا علائم و هوس کمتری، سیگار را ترک کنند. بوپروپیون، یک داروی ضدافسردگی (نام تجاری Wellbutrin ، Zyban و غیره)، همچنین میتواند با تقلید از اثرات نیکوتین به سیگاریها کمک کند تا سیگار را ترک کنند و در نتیجه علائم ترک کمتری داشته باشند.
اثرات جانبی
از بین سه دارویی که برای کمک به ترک سیگار استفاده میشود، داروی وارنسیلین موثرترین دارو است. مانند همه داروها، عوارض جانبی نیز دارد که شامل تهوع، بیخوابی و سردرد است. سوالاتی وجود دارد مبنی بر اینکه آیا وارنسیلین می تواند علائم افسردگی، افکار خودکشی، تحریک و پرخاشگری را ایجاد کند، اگرچه تحقیقات نشان میدهد که ممکن است که همه این مشکلات هنگام ترک سیگار رخ دهند، اما هیچ یک از آنها بیشتر در افرادی که وارنیسلین مصرف میکنند نسبت به افرادی که دارونما مصرف کردند دیده نشده است. با این وجود، استفاده باید تحت نظارت باشد و بیمارانی که دچار تغییر خلق و خو یا رفتار میشوند، باید پزشک خود را مطلع کنند.
درمان حمایتی
مشاوره رفتاری پایه درمان اختلالات مصرف مواد است و میتواند به افراد در ترک سیگار کمک کند. خطوط مربوط به ترک و ابزارهای دیجیتالی مختلفی در دسترس هستند که میتوانند بسیار مفید باشند ، همانطور که درمان فردی یا گروهی میتواند مفید باشد. هرچند بیشتر درمان بهینه مشاوره رفتاری به همراه دارو درمانی است، در صورت عدم وجود دارو، مشاوره به تنهایی نیز میتواند موثر باشد. بیماران مبتلا به اعتیاد به نیکوتین همچنین میتوانند از غربالگری سلامتی برای شناسایی و درمان مشکلات پزشکی ناشی از سیگار کشیدن مانند مشکلات تنفسی و بیماریهای قلبی استفاده کنند.
علیرغم کمبود موقت در دسترس بودن داروها، کمپینهای ترک و تشویق مصرف دارو، یکی از منطقیترین استراتژیهای بهداشت عمومی است که میتوانیم به کار گیریم. این امر به ویژه در مورد افراد سیگاری جوان که میزان مصرف دارو آنها بسیار کمتر است، صدق میکند.
منبع: health.harvard.edu