نوشته شده توسط فرناز اخباری

آن‌چه باید درباره نکروز چربی سینه بدانید

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. بهداشت بانوان , بارداری و زایمان , فرناز اخباری

 

به گزارش سایت healthline.com

بررسی اجمالی

اگر یک برآمدگی در پستان دارید، ممکن است نکروز چربی باشد. نکروز چربی توده‌ای از بافت پستان مرده یا آسیب‌دیده است که بعضی اوقات پس از جراحی سینه، پرتودرمانی یا ترومای دیگر دیده می‌شود. نکروز چربی بی‌ضرر است و خطر سرطان را افزایش نمی‌دهد. معمولاً دردناک نیست، اما می تواند اضطراب ایجاد کند.

شما باید در مورد هر گونه برآمدگی  پستان به پزشک خود بگویید. آن‌ها می‌توانند یک معاینه انجام دهند و آزمایشات لازم را انجام دهند تا به شما بگویند که توده نکروز چربی یا سرطانی است. اکثر نکروزهای چربی خود به خود از بین می‌روند، اما درد ناشی از نکروز قابل درمان است.

علائم نکروز چربی سینه

نکروز چربی باعث ایجاد توده یا برآمدگی محکم در پستان می‌شود. معمولاً بدون درد است، اما در بعضی از افراد حساس است. همچنین ممکن است دچار قرمزی یا کبودی در اطراف توده شوید، اما معمولاً علائم دیگری وجود ندارد. یک توده نکروز چربی به مانند یک توده سرطان پستان احساس می‌شود، بنابراین اگر یک برآمدگی در پستان پیدا کردید، به پزشک خود مراجعه کنید.

نکروز چربی در مقابل سرطان پستان

علائم دیگری در سرطان پستان علاوه بر یک توده وجود دارد.

سایر علائم اولیه سرطان پستان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ترشح نوک پستان؛
  • تغییر در نوک پستان، مانند چرخش به سمت داخل؛
  • پوسته پوسته شدن یا ضخیم شدن پوست روی پستان، که به عنوان peau d’orange نیز شناخته می‌شود؛

بعید است که این علائم اضافی را از نکروز چربی تجربه کنید.

نکروز چربی در مقابل کیست روغنی

کیست روغن همچنین می‌تواند باعث ایجاد برآمدگی در پستان شود. کیست‌های روغنی کیسه‌های خوش‌خیم یا غیرسرطانی و پر از مایعات هستند که می‌توانند در پستان ظاهر شوند. مانند سایر کیست‌ها، به احتمال زیاد احساس نرم و شکل‌پذیر و انعطاف‌پذیری خواهند داشت. کیست‌های روغنی بدون هیچ دلیلی می‌توانند تشکیل شوند، اما اغلب پس از جراحی سینه یا تروما ظاهر می‌شوند. از آن‌جا که پستان بعداز عمل جراحی یا تروما بهبود می‌یابد، نکروز چربی سینه به جای این‌که در بافت زخم سخت شود، می تواند «ذوب شود». چربی مذاب می‌تواند در یک مکان در پستان جمع شود و باعث می‌شود لایه‌ای از کلسیم در اطراف آن تشکیل شود. این چربی مذاب احاطه شده با کلسیم یک کیست روغن است.

اگر مبتلا به کیست روغن باشید، توده احتمالاً تنها علامتی است که متوجه آن می‌شوید. این کیست‌ها می‌توانند در ماموگرافی‌ها ظاهر شوند، اما معمولاً با سونوگرافی پستان تشخیص داده می‌شوند.

در بسیاری موارد، کیست روغن به خودی خود از بین می‌رود، بنابراین پزشک ممکن است «انتظار مراقبتی» را توصیه کند. اگر کیست دردناک باشد یا باعث اضطراب در شما شود، پزشک می‌تواند از آسپیراسیون سوزنی برای تخلیه مایعات استفاده کند. اینکار معمولا کیست را دفع می‌کند.

علل نکروز چربی سینه

نکروز به معنای مرگ سلولی است، و هنگامی که سلول‌ها اکسیژن کافی دریافت نکنند اتفاق می‌افتد. زمانی که بافت چربی پستان آسیب می‌بیند، توده‌ای از بافت مرده یا آسیب‌دیده تشکیل می‌شود. بافت چربی پستان لایه بیرونی پستان در زیر پوست است.

نکروز چربی یک عارضه جانبی جراحی سینه، پرتودرمانی یا سایر آسیب‌ها به پستان است. شایع‌ترین علت جراحی است، از جمله:

  • بیوپسی پستان؛
  • لامپکتومی؛
  • ماستکتومی؛
  • احیا پستان؛
  • کوچک شدن پستان؛
عوامل خطر

زنان مسن با سینه‌های بزرگ در معرض خطر ابتلا به نکروز چربی هستند. سایر عوامل جمعیت شناختی، مانند نژاد، منبع قابل اعتماد نیستند و ریسک بیش‌تری برای نکروز چربی ندارند.

نکروز چربی بعد از عمل جراحی سینه یا پرتودرمانی شایع است، بنابراین داشتن سرطان پستان خطر ابتلا به نکروز چربی را افزایش می‌دهد. دوباره‌سازی پستان بعد از عمل سرطان نیز ممکن است خطر ابتلا به نکروز چربی را افزایش دهد. به‌عنوان مثال، یک منبع موثق بیان کرده که «تکه‌های» بزرگ یا حجم زیادی از بافت‌های پرکننده در هنگام بازسازی پستان می‌تواند منجر به افزایش خطر نکروز چربی شود.

تشخیص

در صورت احساس توده، خودتان ممکن است نکروز چربی را پیدا کنید، یا ممکن است در یک ماموگرافی روتین تظاهر یابد. اگر توده‌ای پیدا کنید، پزشک معاینه پستان را انجام می‌دهد، و سپس ماموگرافی یا سونوگرافی را انجام می دهد تا مشخص شود که توده نکروز چربی یا تومور است. آن‌ها همچنین ممکن است بیوپسی سوزنی را انجام دهند تا ببینند سلول‌های سرطانی در توده وجود دارد یا خیر.

اگر پزشک شما توده را در ماموگرافی پیدا کند، ممکن است با سونوگرافی یا بیوپسی پیگیری شود. معمولاً بیش از یک آزمایش برای تشخیص قطعی نکروز چربی لازم است.

درمان

نکروز چربی معمولاً نیازی به درمان ندارد و اغلب به خودی خود از بین می‌رود. در صورت وجود هرگونه درد، می‌توانید ایبوپروفن (Advil  Motrin) مصرف کرده و یا یک کمپرس گرم روی منطقه بگذارید. همچنین می‌توانید به آرامی منطقه را ماساژ دهید.

اگر توده بسیار بزرگ شود یا شما را آزار دهد، پزشک می‌تواند برای از بین بردن آن عمل جراحی انجام دهد. با این حال، جراحی به ندرت برای درمان نکروز چربی استفاده می‌شود.اگر در نکروز کیست روغنی وجود داشته باشد، پزشک شما می‌تواند از آسپیراسیون سوزن برای درمان کیست استفاده کند.

نتیجه‌گیری

نکروز چربی معمولاً در بیش‌تر افراد به خودی خود از بین می‌رود. اما در صورتی که اگر از بین نرود، می‌توانید برای برداشتن آن جراحی کنید. هنگامی که نکروز چربی از بین برود یا برداشته شود، بعید به نظر می‌رسد که عود کند. ابتلا به نکروز چربی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش نمی‌دهد.

اگرچه نکروز چربی خوش‌خیم و معمولاً بی‌ضرر است، آگاهی از هرگونه تغییر در پستان شما مهم است. اگر احساس توده دیگری دارید، با پزشک خود تماس بگیرید، نکروز شما خود به خود از بین نمی‌رود یا با درد زیادی شروع نمی‌شود.

 

 منبع: healthline.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند