نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

معرفی مهم‌ترین بیماری‌های سیستم گردش خون

سیستم گردش خون یکی از سیستم‌های حیاتی بدن است که با انتقال مواد مغذی، موادی مانند اکسیژن و هورمون‌های حیاتی و انتقال‌دهنده‌های عصبی به تمام قسمت‌های بدن، ارتباط دارد. سیستم گردش خون متشکل از خون، رگ‌های خونی و قلب است که نقش مهمی در عملکرد متابولیک طبیعی بدن، با انتقال مواد مغذی به قسمت‌های دور دارد و به جمع‌آوری و دفع مواد زائد مانند دی اکسیدکربن از طریق ریه کمک می‌کند. هر گونه تغییر در عملکرد طبیعی چرخه گردش خون منجر به بیماری‌های سیستم گردش خون می‌شود. بیماری‌های سیستم گردش خون شامل بیماری‌های قلبی و اختلالات عروقی می شوند که علت اصلی مرگ در سراسر جهان است.

بیماری‌های سیستم گردش خون

در زیر لیست کاملی از بیماری‌های سیستم گردش خون را مطرح کرده‌ایم:

بیماری‌های سیستم گردش خون (مربوط به بیماری‌های قلبی)

قلب مهم‌ترین عنصر و بخش سیستم گردش خون است. آسیب‌دیدگی یا بیماری‌هایی که بر عملکرد فیزیولوژیکی قلب تأثیر می‌گذارند عبارتند از:

آنژین

آنژین معمولا در اصطلاح عمومی به عنوان درد قفسه سینه شناخته می‌شود. این عارضه درد شدید و تیر کشنده‌ای را ایجاد می‌کند که شدت دارد و زمانی رخ می‌دهد که خون در نتیجه ایسکمی به عضلات قلب تغییر می‌یابد. درد معمولا به سمت چپ جناق سینه و یا در بالای معده احساس می‌شود و به گردن، بازو و پشت (به ویژه در منطقه وسط کتف) سرایت می‌کند. این درد ممکن است ۵ تا ۱۵ دقیقه ادامه یابد. بیماران باید بلافاصله به بیمارستان منتقل شوند، زیرا معمولا آنژین یک نشانه هشدار‌دهنده در مورد حمله قلبی قریب‌الوقوع است. آنژین معمولا توسط استراحت، نیتروگلیسیرین و مصرف اکسیژن بهبود پیدا می‌کند.

کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی یک بیماری موثر بر روی عضلات قلب است و ممکن است به بزرگ، ضخیم و یا سفت و سخت شدن عضلات قلب منجر شود. این بیماری می‌تواند به صورت ارثی ایجاد شده یا اکتسابی باشد و باعث تضعیف عضلات قلب به خصوص بطن‌ها شود. اگر کاردیومیوپاتی درمان نشود؛ ممکن است گسترش یابد و محفظه‌های بالایی قلب را نیز شامل شود. همان‌طور که این بیماری بدتر می‌شود، می‌تواند باعث آسیب‌دیدگی و تضعیف عضلات قلب شود و به نارسایی احتقانی قلب و حتی مرگ منتهی شود.

بیماری روماتیسم قلبی

بیماری روماتیسم قلبی یک بیماری التهابی است که عمدتا شامل دریچه‌های قلب شده و به علت سابقه مزمن تب روماتیسمی که بدون درمان رها شده است، ایجاد می‌شود. این بیماری عمدتا با عفونت استرپتوکوکی گلو همراه است و ممکن است منجر به انسداد دریچه‌های قلب یا نارسایی ناشی از تخریب سیستم ایمنی بدن شود.

آریتمی

آریتمی به ضربان یا ریتم غیرطبیعی قلب گفته می‌شود. این ضربان می‌تواند بیش از حد سریع، بسیار کند و یا با ریتم نامنظم ادامه داشته باشد. اگر ضربان قلب سریع باشد، آن را به عنوان تاکی کاردی می‌شناسند. ولی اگر خیلی آهسته باشد، به‌عنوان برادی کاردی شناخته می‌شود. به‌طور کلی آریتمی‌های خفیف بی‌ضرر هستند، اما اگر اختلالات ریتمی به حالت شدید درآیند ممکن است تهدید کننده باشند.

نقص مادرزادی قلب

نقص مادرزادی قلب، به معنی اختلالات در عملکرد مورفولوژیکی یا فیزیولوژیکی قلب است که در زمان تولد وجود دارد. علت اصلی ایجاد نقایص یا غیرطبیعی بودن قلب جنین را باید در طی هفته‌های اولیه بارداری یافت. اتیولوژی دقیق این بیماری ها ناشناخته است اما می‌تواند با اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون یا استفاده از داروهای خاص توسط مادر در زمان بارداری همراه باشد. جلوگیری از نقص مادرزادی قلبی امکان‌پذیر نیست، اما درمان‌های زیادی برای مدیریت نقایص قلبی در اوایل دوره نوزاد و پیشگیری از عوارض ناشی از آن، وجود دارد.

بیماری های سیستم گردش خون (مربوط به بیماری های عروقی)

بیماری های عروقی که در دسته بیماری های سیستم گردش خون قرار دارند، به عنوان اختلالات رگ های خونی شناخته می شوند. این بیماری ها عبارتند از:

فشار خون

فشار خون بالا شایع‌ترین اختلال عروقی است که عامل اصلی مرگ‌و میر در تمام نقاط جهان است. فشارخون بالا زمانی اتفاق می‌افتد که قلب خون را از طریق عروق باریک شده در نتیجه آترواسکلروز یا سفت شدن شریان‌ها به علت بیماری‌های پیری یا بیماری‌های عروقی ارثی، در بدن جریان می‌دهد. پمپاژ در رگ تنگ شده، فشار سیستولیک و دیاستولیک را بالاتر از حد مجاز و نرمال می‌کند. افزایش کار قلب منجر به آسیب دیدن بافت‌ها و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، بیماری‌های کلیوی، آنوریسم و ​​سکته مغزی می‌شود.

آنوریسم آئورت

این انحراف غیرطبیعی آئورت منجر به تضعیف دیواره‌های این رگ می‌شود. آنوریسم آئورت به سرعت رشد می‌کند و می‌تواند باعث درد شدید شود. اگر بلافاصله درمان نشود می‌تواند خونریزی شدید داخلی و حتی مرگ را به همراه داشته باشد.

آترواسکلروز

آترواسکلروز یک بیماری عروقی مزمن است که ممکن است سال‌ها بدون علامت باشد و منجر به تشدید عروق به دلیل تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در دیواره شریانی شود. این بیماری معمولا روی شریان‌های متوسط ​​و بزرگ تاثیر می‌گذارد. در صورت عدم درمان، این بیماری ممکن است منجر به انسداد کامل عروق خونی شود و خون‌رسانی به قلب یا مغز را متوقف کند. سیگار کشیدن، مصرف الکل، دیابت، کلسترول و فشارخون بالا خطر ابتلا به آترواسکلروز را افزایش می‌دهند.

ترومبوز ورید عمقی

ایجاد لخته خون در نتیجه استرس یا شرایطی مانند حاملگی، کمبود پروتئین C و S و سایر عوامل، در رگ‌های عمیق پا، به عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته می‌‌شود. در بیشتر موارد، ترومبوز بدون علامت و پنهان است، اما ممکن است با درد خفیف تا متوسط، تغییر رنگ و تورم در ناحیه آسیب دیده پا هم‌راه باشد. این عارضه معمولا پس از بی‌تحرکی طولانی مانند جراحی ارتوپدی یا جراحی بر روی ستون فقرات ایجاد می‌شود. یکی از عواقب وحشتناک DVT، تضعیف ترومبوز است که ممکن است رگ‌های ریه را مسدود کرده و منجر به آمبولی‌ریوی شود.

Polyarteritis Nodosa

این بیماری یک بیماری التهابی جدی با علل ناشناخته است که بر روی شریان‌های کوچک و متوسط تاثیر می‌گذارد. اما اخیرا تحقیقات نشان داده‌اند که ممکن است این بیماری با عفونت هپاتیت B مرتبط باشد. Polyarteritis Nodosa با درد عضلانی و مفصلی، تب، تعریق شبانه، خستگی و کاهش وزن مشخص شود. روش‌های درمان این عارضه بیشتر وابسته به میزان بیماری و بخش‌هایی از بدن است که تحت تاثیر قرار گرفته‌اند. داروهایی که اغلب مصرف می شوند عبارتند از:

کورتیکواستروئیدها
سایر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی

بیماری عروق کرونر

بیماری عروق کرونر (CAD) یکی از بیماری‌های رایج عروقی است که با انباشت پلاک آترواسکلروز در عروق خونی کرونر مشخص می‌شود. هم‌زمان با این که پلاک ضخیم می‌شود، ممکن است تغییرات ثانویه مانند بزرگ شدن اندازه و کلسیفیکاسیون نیز رخ دهد. این عارضه ممکن است منجر به انسداد کامل عروق کرونر شود و اکسیژن در عضله قلب را کاهش دهد.

بیماری عروق محیطی

بیماری عروق محیطی به نام بیماری شریان محیطی نیز شناخته می‌شود. این بیماری یک اختلال عروقی است که با انسداد شریان‌های بزرگ پاها و دست‌ها مشخص می‌شود. این بیماری باعث می‌شود که ایسکمی حاد یا مزمن به علت آترواسکلروز یا فرآیندهای التهابی ایجاد شود.

هیپرکلسترولمی

هیپرکلسترولمی به افزایش سطح کلسترول در خون اشاره دارد. به‌طور عمده دو نوع کلسترول در بدن وجود دارد، یکی لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) است که برای بدن مناسب نیست و دیگری لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) است که کلسترول خوب می‌باشد. زیرا خواص محافظ کننده از قلب دارد. افزایش سطح LDL باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی می‌شود.

منبع: پیام سلامت

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند