نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

آشنایی با علت‌های درد زانو

درد زانو (به انگلیسی: Knee Pain) یک شکایت عمده در میان بسیاری از افراد جامعه است و عوامل مختلفی در ایجاد آن دخالت دارند. مفصل زانو از مفاصل بزرگ بدن است که به علت فشارهای پیوسته و زیادی که در فعالیت‌های روزمره به آن وارد می‌شود، مستعد بسیاری از آسیب‌ها است. ازطرفی بیماری‌های مختلفی این مفصل بزرگ و مهم را درگیر می‌کنند. آگاهی نسبت به عواملی که باعث درد زانو می‌شوند به ما کمک خواهد کرد تا با تشخیص سریع‌تر به درمانی بهتر دسترسی پیدا کنیم. درد زانو ممکن است در خود مفصل زانو و یا اطراف آن باشد.

*** مفصل زانو

به دلیل این‌که مفصل زانو پلی را بین مفاصل مچ پا و ران ایجاد می‌کند بنابراین آگاهی نسبت به ساختمان آن جهت مراقبت بیشتر از آن لازم است. دو حرکت مهم زانو از نظر حرکت شناسی، خم شدن (Flexion) و صاف شدن (Extension) است. البته مفصل زانو جزیی چرخشی(Rotation) نیز دارد ولی میزان این حرکت خیلی کم است.

در ساختار مفصل زانو سه استخوان شرکت می‌کنند که عبارتنداز:

-استخوان ران

-استخوان درشت نی

-استخوان کشکک

سه بخش در مفصل زانو وجود دارد. مفصل اصلی در زانو مفصل درشت نی-رانی (تیبیوفمورال) نامیده می‌شود که شامل دو بخش داخلی و خارجی است. استخوان‌های ران و کشکک مفصل کشککی-رانی (پاتلوفمورال) را تشکیل می‌دهند که بخش سوم در زانو است.

ثبات مفصل به وضعیت و ساختار عضلات، رباط‌ها (عناصری که استخوان‌ها را به هم وصل می‌کند), کپسول مفصلی و همچنین راستای اندام تحتانی بستگی دارد.

*** چه علائمی نشان می‌دهد زانوهای‌تان بیمار

علائم بیماری زانو
زانو درد در هر موقعیتی احتمال دارد سراغ‌تان بیاید. وقتی در حال بالا رفتن یا پایین آمدن از پله هستید، وقتی رانندگی می‌کنید و مدت هاست که پشت فرمان اتومبیل‌تان نشسته و زانو‌های‌تان را حرکت نداده‌اید، زمانی که دویده‌اید و پس از چند ساعت درد زانو امان‌تان را می‌برد و… در این میان بعضی دردهای زانو را باید جدی گرفت و برای درمان‌شان حتما به پزشک مراجعه کرد. اما بعضی درد‌ها هم بد قلق نیستند و تنها با استراحت و انجام چند کار ساده برطرف می‌شوند. دکتر امید ظهور و دکتر دقاق‌زاده، متخصصان ارتوپد، مفاصل، طب فیزیکی و توان‌بخشی درباره هفت نشانه‌ای که می‌گویند زانوی شما بیمار است، توضیح می‌دهند.

۱- زانوهای‌تان درد می‌کند
زانو از اجزای مختلفی تشکیل شده و بر خلاف تصور عموم که فکر می‌کنند این عضو فقط همان چیزی است که می‌شناسند، نیست و شامل مجموعه‌ی عضلات اطراف ران، ساق پا و خود زانو است. زمانی که بحث درد زانو مطرح می‌شود، باید نگاه کلی‌تری به موضوع داشته باشیم تا بدانیم مشکل اصلی کجاست.

۲- موقع نشستن زانوی‌تان درد می‌گیرد
زیر استخوان کشکک زانو، غضروفی وجود دارد که با زانو مفصل می‌شود. در حالت طبیعی، این غضروف شکل صاف و مسطحی دارد. اما بر اثر وجود عواملی ممکن است دچار ساییدگی شود. پیدایش این ساییدگی دو علت دارد؛ علت اول مربوط به افزایش سن است که وقتی بالا می‌رود، این غضروف دچار ساییدگی می‌شود.

نوع دوم ساییدگی در دخترانی که در سن رشد قرار دارند، دیده می‌شود، چون رشد سریع‌ی در سنین جوانی وجود دارد، اختلاف قدرت عضلات دو طرف کشکک، باعث کشیده شدن کشکک به یک سمت می‌شود و با این کشیدگی، کشکک در مسیر طبیعی خود حرکت نکرده و فرد احساس درد در جلوی زانویش می‌کند و این درد با چمباتمه زدن یا نشستن بی‌حرکت، تشدید می‌شود. گاهی اوقات نیز این درد به پشت زانو تیر می‌کشد.

زمانی که درد در مراحل اولیه است، آسیب زیادی فرد را تهدید نمی‌کند و با تمرین ورزشی مشکل حل می‌شود. اما اگر این حالت ادامه پیدا کند، غضروف کم‌کم دچار ساییدگی می‌شود. تمرین‌های ورزشی را هم بر اساس نوع مشکل به بیمار تجویز می‌کنیم و بیشتر بر اساس تقویت عضلات داخلی ران و کشش عضلات خارجی متمرکز است.

البته قبل از آن لازم است فرد بدن‌ش را با استفاده از حرکات کششی گرم کند و در عین حال مراقب باشد تا از انجام حرکاتی مثل زانو زدن، بالا و پایین رفتن از پله، چمباتمه زدن، دویدن در سرازیری و سربالایی و دوچرخه‌سواری با ارتفاع کم زین خودداری کند، چراکه انجام این کارها وضعیت را بدتر می‌کند.
این بیماران باید از کفش مناسب استفاده کنند و در بعضی موارد خاص، کفی طبی تجویز می کنیم. در موارد بسیار کمی هم لازم است فرد جراحی شود. اما اغلب بیماران با انجام اقدامات توان‌بخشی بهبود پیدا می‌کنند.

۳- زانوهای‌تان موقع راه رفتن صدا می‌دهد
صدا دادن زانو به تنهایی مشکل زا نیست و علت خاصی هم ندارد. گاهی اوقات ممکن است هوا در ناحیه زانو گیر کند و با آزاد شدن هوا صدایی از آن‌جا شنیده می‌شود. بعضی وقت‌ها هم این صدا می‌تواند نشانه ساییده شدن دو استخوان به یکدیگر باشد، بنابراین نگران کننده نیست و با مصرف داروی مسکن و استراحت برطرف می‌شود. اما صدای زانو زمانی شکل جدی‌تری به خود می‌گیرد که همراه با درد باشد.

اگر فردی احساس کرد صدای زانویش همراه با درد است، بحث بیماری زانو مطرح می‌شود. در کنار این مسئله درد‌های ارجاعی از ناحیه ران، کمر یا مچ پا نیز مطرح هستند. موقع صدا دادن زانو این امکان وجود دارد که مهره‌های سوم و چهارم کمر دچار مشکل شده باشند که در این صورت فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند تا مشخص شود کدام ناحیه مشکل دارد و درمان مناسب تجویز شود.

۴- زانوهای‌تان قفل می‌کند
قفل کردن زانو یعنی اینکه روی زمین چهار زانو نشسته‌اید و یک دفعه می‌بینید نمی‌توانید از جای‌تان بلند شوید. قفل شدن زانو بیشتر وقت‌ها در زمان نشستن روی زمین یا هنگام بالا رفتن از پله‌ها و… رخ می‌دهد و سبب ترس و وحشت فرد می‌‌شود و همراه با درد نیز هست.

در حالت عادی، زانو مثل لولای درب عمل می‌کند. اگر چیزی بین لولای در قرار دهید، طبیعتا دیگر کار نمی‌کند. در مورد زانو نیز همین‌طور است و وقتی چیزی جلوی حرکت عادی زانو را بگیرد، اصطلاحا می‌گویند که زانو قفل کرده است. قفل شدن زانو معمولا بر اثر شکستن تکه‌ای غضروف یا احتمالا قطعه‌ای استخوان جدا شده در نوعی التهاب استخوانی غضروفی بروز می‌کند. این قطعه استخوان یا غضروف در حفره زانو معلق است تا وقتی که بین دو سطح مفصلی گیر بیفتد و پس از آن است که توانایی حرکت را از زانو می‌گیرد.

با این‌که قفل شدگی زانو ممکن است با کمی استراحت کردن برطرف شود، اما فکر نکنید به طور کامل درمان شده، چراکه اگر قطعه ای استخوان یا غضروف سبب قفل شدن زانو شده باشد، آسیب جدی به دنبال خواهد داشت. به همین علت اگر در حرکت زانوی‌تان با مشکلی مواجه شدید، بهتر است پزشک آن را بررسی کند. گاهی اوقات آسیب‌دیدگی بر اثر قفل‌شدگی زانو به حدی است که ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشد، بنابراین اگر دیدید زانوی‌تان در حالت خمیده یا کشیده دچار قفل‌شدگی شده یا زانو کشیده یا خم نمی شود، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.

۵- درد زانوهای‌تان در زمستان و هوای سرد بیشتر می‌شود
قبل از هر چیز بهتر است توضیحی درباره آرتروز داشته باشیم.
آرتروز نوعی بیماری است که سبب بروز درد و التهاب در مفاصلی مثل زانو، مچ و انگشتان دست می‌شود. آرتروز دلایل مختلفی دارد و با ساییدگی مفاصل همراه است. این بیماری همچنین ممکن است با افزایش سن خود را نشان دهد. آرتروزی که در اثر بالا رفتن سن بروز می‌کند، شایع‌ترین نوع آرتروز است که به آن آرتروز استخوان نیز می‌گویند. نوع دیگری از آرتروز هم وجود دارد که در آن سیستم ایمنی بدن به غضروف های مفاصل حمله می‌کند و آن‌ها را ازبین می‌برد.

اما در این‌که تغییرات آب و هوایی و سرما در احساس درد در بیماران آرتروزی موثر است یا نه، باید گفت که بسیاری از یافته‌های تحقیقاتی بیانگر این نکته هستند که عواملی مثل کاهش فشار هوا و افزایش رطوبت، علائم آرتروز را بدتر می‌کنند. نظریه دیگری هم می‌گوید که کاهش فشار با رطوبت رابطه مستقیمی دارد و باعث ورم مفاصل شده و در نهایت سبب بروز درد در بیماران می‌شود. رطوبت نیز همین تاثیر را روی فرد آرتروزی دارد.

نشانه‌های آرتروز زمانی بدتر می‌شوند که ماهیچه هایی که دور مفاصل قرار دارند، به راحتی منقبض شوند. هوای سرد هم دقیقا همین کار را می‌کند و باعث سفت شدن ماهیچه‌ها شده و آرتروز را دردناک‌تر می‌کند. البته به این نکته نیز باید اشاره کنیم که تاثیر هوای سرد روی مفصل‌ها در همه افراد یکسان نیست و برخی افراد مبتلا به آرتروز، از بدتر شدن علائم در هوای بارانی یا بادی گله می‌کنند.

این افراد با رعایت دو نکته می‌توانند از درد ناشی از سرما در امان باشند؛ اول این‌که مفاصل خود را گرم نگه دارند و در هوای سرد، لباس‌های گرم بپوشند. دوم این‌که اگر بیماران حس می‌کنند علائم بیماری در آب و هوای خاصی بدتر می‌شود، فعالیت سنگین و طولانی مدت انجام ندهند.

۶- موقع رانندگی زانوی‌تان درد می‌گیرد
چون در مسافرت‌ها فرد روی صندلی می‌نشیند و گاهی تا ساعت‌های متمادی، تغییر وضعیتی در او مشاهده نمی‌شود، بی‌حرکتی مفاصل روی تاندون‌ها، سبب بروز خستگی شده و ایجاد درد می‌کند؛ یعنی چون فرد در طول رانندگی حرکتی ندارد و تغذیه سلولی به خوبی انجام نمی‌شود، بی‌حرکتی طولانی مدت، غضروف مفاصل را دچار مشکل می‌کند. اما با انجام چند حرکت بدنی ساده می‌توان از بروز این درد در طول مسافرت جلوگیری کرد.

– در مسافرت‌های طولانی هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت یک بار، از ماشین پیاده شوید و چند قدم راه بروید.
– اگر راننده نیستید و ناچارید زمان زیادی را در ماشین بمانید، بهتر است هر چند دقیقه یک بار حالتی که نشسته‌اید را تغییر دهید.

– در طول رانندگی هم بهتر است تا جایی که امکان دارد صندلی راننده به فرمان نزدیک باشد، به شکلی که وقتی پا را روی ترمز یا کلاچ می‌گذارید، زانو هم سطح مفصل لگن یا کمی بالاتر از آن قرار بگیرد.

۷- وقتی از پله بالا می‌روید در زانوهای‌تان احساس درد می‌کنید
دردی که در بالا و پایین رفتن از پله احساس می‌شود، به سندرم پاتلوفمورال معروف است (پاتلوفمورال ساختاری است که شامل دو استخوان یعنی کشکک و استخوان ران می‌شود).

علت احساس درد زانو در چنین مواقعی را باید به قرار گرفتن اشتباه استخوان کشکک به لحاظ آناتومیکی روی استخوان ران، ضعف عضلات چهار سر ران یا سفتی زیاد در قسمت بیرونی زانو جست وجو کرد. هر چند بیشتر اوقات، استفاده از درمان‌های نگهدارنده ضددرد، انجام تمرینات قدرتی و حرکات کششی در بهتر شدن وضعیت این سندرم موثر است.

در حالت دیگر، اگر مشکل فرد حاد بود و در زمان کوتاهی درگیر این درد شد که تا به حال سابقه نداشته، بهتر است از کیسه یخ استفاده کند و اگر درد زانو خیلی شدید و حاد نیست، می‌تواند با گرم کردن محل درد با استفاده از وسایلی مثل حوله گرم، درد را از بین ببرد.

*** چه افرادی دچار درد زانو می‌شوند؟
اصولا بر اساس سن بیمار که در چه سنی از زانو در شکایت می‌کند، افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند:

۱- یکی افراد جوانی که معمولا از لحاظ ورزشی و تحرک بدنی فعال هستند و از درد جلوی زانو شکایت می‌کنند و درد آن‌ها بیشتر موقع نشست و برخاست ایجاد می‌شود، به خصوص هنگامی که به کوه می‌روند و از کوه پایین می‌آیند، و یا از پله بالا و پایین می‌روند، و یا هنگام نماز خواندن در نشست و برخاست از درد زانو شکایت می‌کنند.

۲- دسته دوم هم افرادی هستند که در سنین کهنسالی هستند و بیشتر تخریب غضروف مفصل زانو در این افراد است که موجب درد می‌شود که منجر به آرتروز می‌گردد. خودتان را با فعالیت زیاد خسته نکنید، بلکه در اولین فرصت به استراحت بپردازید. گوش به زنگ باشید، زیرا بیشتر صدمات بدنی زمانی اتفاق می‌افتد که انسان خسته است.

چطور درد زانو را تسکین دهیم؟
وقتی درد زانو به صورت مزمن در می‌آید زانو ورم می‌کند. برخی از بیماری‌ها باعث ورم و التهاب زانوها می‌شوند. صدمات زانو در ابتدا باعث ورم زانو می‌شود که خود سبب صدمات بیشتر خواهد شد و این روند هم‌چنان ادامه پیدا می‌کند تا به صورت مزمن درمی‌آید.

با محافظت‌های پزشکی می‌توان این چرخه معیوب را شکست و صدمات آتی بافت‌های زانو را به حداقل رساند.

محافظت از زانو در مقابل بروز برخی از دردها بسیار مشکل است، ولی می‌توان با رعایت چند اصل مهم احتمال صدمه به زانوها را به حداقل کاهش داد:
– برای کاهش بیماری‌های زانو مثل (استئوآرتریت)، اگر چاق هستید، باید لاغر شوید. با لاغر شدن چه در کارهای روزمره و چه در قدم زدن، فشار روی زانوهای‌تان کاهش می‌یابد. کاهش وزن صدمات احتمالی به رباط‌ها و تاندون‌ها را کاهش می‌دهد.

– اگر به درد مزمن زانو مبتلا هستید، به شنا و یا ورزش‌های آبی بپردازید. وقتی بدن در آب غوطه ور می‌شود، از وزن بدن کاسته می‌شود. در نتیجه وزن بدن به زانوها فشار وارد نمی‌کند.

– اگر به استخر دسترسی ندارید و یا علاقه ای به ورزش‌های آبی ندارید، به ورزش‌هایی بپردازید که باعث کشش بدن و ماهیچه‌ها شوند. ورزش‌هایی چون بسکتبال، تنیس و دویدن را کم انجام دهید. اگر با این گونه ورزش‌ها درد زانوی شما تشدید شد، حتماً آن را محدود کنید. به بدن‌تان توجه کنید، اگر احساس کردید برخی از حرکات ورزشی به شما صدمه وارد می‌کند، نوع ورزش‌تان را تغییر دهید.

– خودتان را با فعالیت زیاد خسته نکنید، بلکه در اولین فرصت به استراحت بپردازید. گوش به زنگ باشید، زیرا بیشتر صدمات بدنی زمانی اتفاق می‌افتد که انسان خسته است.

– از زانوهای‌تان محافظت به عمل آورید. پوشیدن زانوبند هنگام ورزش شما را از برخی صدمات مصون نگه می‌دارد.هنگامی که رانندگی می‌کنید، از زانوهای‌تان در مقابل صدمات ناشی از داشبورد محافظت کنید.

*** آسیب‌ها

آسیب‌ها و صدمات بافتی که ممکن است باعث درد زانو شوند شامل موارد زیر است:

کشیدگی عضلانی(Muscle Strain)
عضله چهارسر ران
عضله همسترینگ
تاندون پاتلار
تاندون همسترینگ
عضله پوپلیتئوس
تاندون پوپلیتئوس
پیچ‌خوردگی رباط(Ligament Sprain)
رباط طرفی داخلی (MCL)
رباط طرفی خارجی (LCL)
رباط متقاطع جلویی (ACL)
رباط متقاطع پشتی (PCL)
آسیب منیسک
منیسک داخلی
منیسک خارجی
خونریزی حاد مفصل(همارتروز)

*** بیماری‌ها

بعضی از بیماری‌ها که باعث درد زانو می‌گردند عبارتنداز:

– نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی کشکک
– آرتروز زانو
– کیست بیکر
– کیست منیسک
– منیسک دیسکی شکل
– آرتریت روماتویید زانو
– آرتریت چرکی
– استئوکندریت دیسکان
– تومورها
– اسپوندیلیت آنکیلوزان
– سندرم رایتر
– آرتریت هموفیلیک
– آرتریت نقرسی
– آرتریت سلی
– استئومیلیت
– بیماری ازگود اشلاتر
– بیماری لارسن جانسون

*** التهاب‌ها

عوامل التهابی درد زانو شامل:

التهاب بورس‌ها (بورسیت)
بورسیت جلوی کشککی (شایع‌ترین بورسی که در زانو درگیر می‌شود)
بورسیت عقب تاندون کشککی
بورسیت جلوی تاندون کشککی
بورسیت عضله نیمه غشایی (سمی ممبرانوسوس)
التهاب تاندون ها (تاندونیت)
تاندونیت پاتلا (زانوی پرشگران)
تاندونیت همسترینگ
تاندونیت پوپلیتئوس
سینویت زانو

*** تغییر شکل‌ها یا دفورمیتی‌ها

تغییر شکل‌های زانو عبارتنداز:

پای پرانتزی
پای ضربدری
عقب زدگی زانو(هیپراکستنشن زانو)
خم شدن زانو

*** چه عواملی باعث افزایش مایع مفصلی می‌شوند؟

۱- آرتریت: علائم افزایش این مایع در اثر آرتریت شامل ورم و درد است.

اگر در هنگام لمس کردن، زانو متورم، قرمز و گرم باشد، ممکن است زانویتان صدمه دیده و یا عفونت دارید.

۲- آسیب زانو ممکن است اتفاقی و یا در اثر استفاده بیش از حد رخ دهد. صدمات اتفاقی شامل: شکستگی استخوان‌ها، پاره شدن رباط‌ها و یا پاره شدن غضروف‌ها می‌باشد.

صدمات ناشی از استفاده بیش از حد در صورت دویدن، کوه‌پیمایی و یا ورزش‌های ایروبیک حادث می‌شود.

۳- عفونت: زیادی مایع در زانو می‌تواند منجر به عفونت گردد. عفونت باعث تجمع چرک در مفصل زانو می‌گردد. پزشک مقداری از مایع را برمی دارد و آزمایش می‌کند تا ببیند که چه چیز باعث آن شده است.

۴- استئوآرتریت: نوعی بیماری تخریب مفصل می‌باشد. در این حالت، غضروف که زانو را نگه می‌دارد، از بین می‌رود. به این ترتیب، استخوان‌ها به هم برخورد می‌کنند و موجب درد و ورم می‌شوند.

۵- افزایش وزن، نقرس، کیست، بیماری شبه نقرس (pseudogout)، تورم کیسه‌های مفصلی (bursitis) و تومور نیز باعث افزایش مایع مفصلی می‌گردند.

*** راه کارهایی برای کاهش درد زانو

درد زانو در اثر کاهش غضروف به وجود می‌آید. غضروف مانند بالشت بین استخوان‌ها قرار دارد و حرکات آن‌ها را نرم و روان می‌سازد. گلوکزآمین سولفات، یکی از محتویات غضروف می‌باشد.

۱- گلوکزآمین کندرویتین: این مکمل برای بهبود خشکی و ناراحتی مفاصل بسیار مفید است. این مکمل مفاصل را بازسازی می‌کند.

۲- آب گیلاس بنوشید. آب گیلاس دارای مواد ضد التهاب می‌باشد. آب گیلاس، درد را کاهش می‌دهد و از تغییر شکل عضلات جلوگیری می‌کند.

۳- ورزش زانو را انجام دهید. خم شوید و دستان‌تان را بر روی زانوهای‌تان قرار دهید. سپس، برای گرم شدن زانوها، آن‌ها را در جهت عقربه‌های ساعت و خلاف جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید. این ورزش از درد زانو جلوگیری می‌کند.

۴- به نزد پزشک متخصص بروید. پزشک می‌تواند با یک سوزن، مایع را از مفصل خارج کند و درد را کاهش دهد. این روش، فقط در مواردی به کار می‌رود که مایع در حفرات مفصل زانو وجود داشته باشد.

۵- زانوبند ببندید. زانوبند از کشکک زانو محافظت می‌کند. زانوبند باعث می‌شود که درد کمتری را در حین ورزش کردن داشته باشید.

۶- افزایش وزن نیز یکی از علل درد زانو می‌باشد. تحقیقات نشان داده است که به ازای هر نیم کیلوگرم وزن اضافی، فشار وارده بر مفصل زانو به میزان ۵ برابر آن (۵/۲ کیلو) زیاد خواهد شد. در نتیجه سعی کنید وزن خود را در حد طبیعی و نرمال حفظ کنید تا دچار درد زانو نگردید.

۷- ورزش کنید. بهتر است همراه با برنامه کاهش وزن، ورزش نیز انجام دهید، زیرا کاهش وزن باعث کاهش درد زانو می‌شود و ورزش باعث تقویت عضلات بالا و پایین مفصل زانو می‌گردد.

۸- ویتامین D و کپسول روغن ماهی، جلوگیری از درد مفاصل و استخوان‌ها می‌کند.

۹- میوه‌هایی همچون انار و زغال‌اخته و گیلاس محتوی مقدار زیادی ویتامین و آنتی‌اکسیدان می‌باشند. آنتی‌اکسیدان‌ها باعث کاهش درد مفصل زانو و کاهش تورم و التهاب زانو می‌گردند.

۱۰- اگر دردتان با ایبوپروفن خوب نشد، ممکن است پزشک، تزریق کورتیزون را لازم بداند.

*** مراقبت خانگی از زانو درد

درد زانویی که شما را از راه رفتن باز می‌دارد، باید بوسیله پزشک مورد بررسی قرار گیرد.

این توصیه‌ها به تسکین درد جزئی زانو کمک می کنند:

استراحت دادن: استراحت در منزل از مهم ترین اصول درمان است.

بریس زانو: زانو‌ی‌تان را بالا نگه دارید. می‌توانید زانو‌های‌تان را با گذاشتن بالش در زیر آن‌ها بالا نگه دارید، یا بالشی را بین دو زانوی‌تان قرار دهید. قراردادن زانو در سطحی بلندتر از بدن باعث می شود نیروی جاذبه زمین، مایعات جمع شده در بافت صدمه دیده را کاهش داده، در نتیجه ورم نیز کمتر شده و خستگی را از ما دور می سازد.

بستن زانوها: بستن زانوها به دو دلیل مفید است: هم ورم را کاهش می‌دهد و هم مکانیسم زانو را به نظم در می‌آورد. از بریس (تصویر مقابل) یا بانداژ زانو استفاده کنید.

استفاده از داروها: اگر شما به زخم معده، بیماری کلیه و بیماری‌های خونی مبتلا نیستید، داروهای ضد‌التهابی در این مورد به شما کمک‌های فراوانی می‌کند. از داروهای مسکن معمول مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای کمک به تسکین درد و ورم استفاده کنید.

– روی زانوی‌ دردناک‌تان فشار نیاورید و از انداختن وزن روی آن پرهیز کنید.

– با کیسه یخ زانو را به طور مکرر کمپرس سرد کنید. در روز اول هر ساعت برای ۱۵ دقیقه روی زانو کیسه یخ بگذارید. پس از روز اول، دست کم چهار با در روز روی زانو یخ بگذارید.

دارچین و عسل: پودر دارچین و عسل را با هم مخلوط کنید و بر روی زانوی خود بمالید. هنگامی که زانو گرم شد، آن را از روی زانو بردارید.

روغن خردل و روغن زیتون: یک قاشق روغن خردل با یک قاشق روغن زیتون مخلوط کنید. این مرهم را روزی چند بار به زانوی خود بمالید و ماساژ دهید.

سرکه: قبل از خواب، مقداری سرکه بر روی زانوی خود بمالید.

– تخم شنبلیله آغشته به روغن تخم خردل، درمان موثری برای درد زانو می‌باشد. آن را بر روی زانوی خود بمالید و کمی صبر کنید تا خشک شود. این مرهم، زانو را گرم می‌کند و جریان خون را به آن افزایش می‌دهد و مفصل را نرم و غضروف را سالم می‌کند.

– ویتامین های D، E و B3 برای کاهش درد مفیدند. روغن ماهی، بادام زمینی و روغن تخم کتان بسیار مفید است.

مصرف کلسیم: در بسیاری از موارد درد مفصل به علت کمبود کلسیم است. با کاهش پیدا کردن میزان کلسیم، استخوان ضعیف می‌شود. بنابراین لازم است برنامه غذایی غنی از کلسیم و دیگر مواد مغذی لازم اتخاذ کنید. فرآورده های لبنی، ماهی و… باید به طور منظم مصرف شود.

– یک قاشق مرباخوری پودر علف هرزه اسقف را با یک لیوان آب ولرم، هر روز صبح مصرف کنید.

– زیاد آب بنوشید. مفاصل، عضلات و بافت غضروفی در هنگام کم آبی، درد می‌گیرند.

– شیر گرم، آرد گندم، روغن کرچک و پودر زردچوبه را با هم مخلوط کنید. مخلوط حاصل را بر روی زانو بمالید.

منبع سایت پزشکان بدون مرز

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند