علائم فیبروم بعد از یائسگی
فیبرومهای رحم تومورهای خوشخیم کوچکی هستند که در رحم پیدا میشوند. فیبروم رحم معمولاً خوش خیم است یعنی غیرسرطانی است. فیبرومها اغلب طی سنین باروری ایجاد میشوند اما زنان ممکن است بعد از یائسگی نیز دچار فیبروم شوند. فیبرومها میتوانند طیفی از علائم ناراحت کننده ایجاد کنند.
انواع فیبروم
انواع متفاوتی از فیبرومها، علائم متفاوتی ایجاد میکنند. مثلاً فیبرومهای ساب سروزال سبب تکرر ادرار میشوند زیرا این فیبرومها به مثانه فشار وارد میآورند. از آن طرف فیبرومهای ساب موکوزال اغلب باعث پریودهای سنگینتر میشوند.
- فیبرومهای اینترامورال، تورموهای غیرسرطانی هستند که بین عضلات رحم رشد میکنند. این فیبرومها میتوانند در دیواره پشتی رحم یا دیوارهی جلویی رحم تشکیل شوند.
- فیبرومهای ساقه دار یا پدانکولیت، با یک ساقه به دیواره رحم چسبیدهاند. این فیبرومها میتوانند در خارج از رحم یا داخل آن تشکیل شوند.
- فیبرومهای ساب موکوزال در جدار داخلی رحم ایجاد میشوند. این فیبرومها به سمت حفره رحم رشد کرده و میتوانند لولههای فالوپ را مسدود کرده و سبب ناباروری شوند.
- فیبرومهای ساب سروزال در بیرون از رحم رشد میکنند. این نوع فیبروم اغلب سبب کمردرد و تکرر ادرار میشوند زیرا این فیبرومها به اندامهای کناری فشار وارد میکنند.
علت فیبروم چیست؟
پزشکان علت دقیق ایجاد فیبرومها را نمیدانند اما عقیده دارند سطح هورمون زنانه میتواند سبب رشد فیبروم و بزرگتر شدن آن شود. برخی از خانمها وقتی وارد یائسگی میشوند فیبرومشان کوچک میشود، اما همیشه هم اینطور نیست. ضمناً حتی اگر فیبرومها کوچک شوند، باز هم علائم وجود خواهند داشت.
علائم فیبروم
سن تأثیری در علائم فیبروم ندارد. علائم فیبروم میتوانند بر اساس نوع فیبروم، متفاوت باشند. میزان ناراحتی این علائم بین افراد گوناگون است. فیبرومها میتوانند آنقدر شدید باشند که باعث شوند فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره خود نباشد.
همچنین بعضی از خانمها هیچ علامتی از فیبروم خود ندارند و تنها طی معاینه متوجه میشوند فیبروم دارند. برخی از علائم شایع در زنان یائسهای که فیبروم دارند شامل موارد زیر میشود:
. آنمی
آنمی زمانی روی میدهد که یک خانم به دلیل خونریزیهای سنگین و لکه بینی و خونریزیهای طولانیمدت دچار کمخونی شود.
. بزرگ شدن شکم
اگر فیبروم بزرگ باشد، میتواند سبب تورم شکم شود. فیبروم میتواند به رحم و دیگر اندامهای درونی فشار وارد کرده و باعث بزرگ شدن شکم شود.
. خستگی
خستگی ناشی از فیبروم میتواند سبب بیخوابی، خونریزی سنگین، کمبود آهن و کمخونی شود. خستگی چیزی است که اغلب به راحتی نادیده گرفته میشود اما معمولاً خانمهایی که فیبروم دارند دچارش هستند.
. خونریزی سنگین و لکه بینیهای مکرر
فیبروم رحم میتواند سبب خونریزی غیرعادی شود که شامل لکه بینی مکرر و خونریزیهای سنگین با لخته خون میشود.
. کمردرد
فیبروم رحم میتواند به اندامهای کناری فشار وارد کرده و موجب کمر درد شود. ضمناً این درد میتواند به لگنها و پشت پاها نیز کشیده شود.
. تب و تهوع
اگر یک فیبروم دچار پیچخوردگی یا انقباض شود میتواند درد بدی ایجاد کند که همراه با تهوع و تب خفیف است.
. رابطهی دردناک
یک فیبروم بزرگ میتوانند باعث فشار به لگن و درد شود. خیلی از خانمهایی که فیبروم دارند میگویند رابطه جنسیشان دردناک است.
. فشار بر مثانه
اگر فیبروم بزرگ باشد میتواند به مثانه فشار وارد نماید. فیبروم میتواند سبب تکرر ادرار، انسداد ادرار و بیاختیاری ادرار شود.
. فشار بر رودهها
بسته به محل فیبروم، این تومور خوش خیم میتواند به رودهها فشار وارد کرده و منجر به یبوست و شکم درد شود.
خانمهایی که دچار فیبروم رحم هستند ممکن است مشکلات هیجانی زیادی را نیز تجربه کنند. ترس، اضطراب و استرس مربوط به مشکلات باروری و درد میتواند اندوه را تشدید کرده و منجر به افسردگی شود. تشخیص فیبروم و درمان مناسب میتواند کمکتان کند علائمی را که دارید کنترل کنید.
خیلی از خانمهایی که در سنین یائسگی به سر میبرند به اشتباه تصور میکنند اگر قبلاً فیبرومی داشتهاند اکنون دیگر از بین رفته است. شما میتوانید با مشورت پزشک متخصص، اثرات فیبروم را کنترل کنید. استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن، داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و خواب کافی میتواند به کاهش علائم فیبروم کمک نماید.
منبع: tebyan.net