نوشته شده توسط شیرین کریمی

آیا می‌دانستید کلسترول موجود در رژیم غذایی یا مصرف تخم‌مرغ خطر سکته را افزایش نمی‌دهد؟

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان. , شیرین کریمی , اخبار پزشکی , تغذیه سالم

 

به گزارش سایت سازمان بهداشت اروپا که در تاریخ ۲۲ می ۲۰۱۹ منتشر شده است.

بر اساس گزارش دانشگاه فنلاند شرقی، جذب نسبتاً بالای کلسترول موجود در رژیم غذایی یا مصرف تخم مرغ ربطی به بالارفتن خطر سکته ندارد.

این مقاله در مجلۀ تغذیۀ بالینی (Journal of Clinical Nutrition) منتشر شده است، در این مقاله نشان داده شده است که چگونه مطالعات پیشین نشان می‌دادند که کلسترول موجود در رژیم غذایی یا مصرف تخم مرغ با خطر افزایش سکته رابطه دارد، اما اکنون تحقیقات انجام شده نشان داده است که هیچ ارتباطی میان این دو وجود ندارد و همچنین هیچ ارتباطی در حامل‌های فنوتیپ APOE4 یافت نشده است، این فنوتیپ (خصوصیات قابل مشاهده یا صفت یک جاندار مانند خصوصیات بیوشیمیایی یا فیزیولوژیکی) بر روی متابولیسم کلسترول تأثیر می‌گذارد و به طور قابل ملاحظه‌ای در میان مردم فنلاند رواج دارد.

رابطۀ کلسترول موجود در رژیم غذایی یا مصرف تخم مرغ با سکته

یافته‌های پیشین دربارۀ ارتباط کلسترول موجود در رژیم غذایی یا مصرف تخم مرغ با خطر سکته یافته‌هایی متناقض بوده‌اند.

برخی از مطالعات میان مصرف کلسترول بالا در رژیم غذایی و بالارفتن خطر سکته همبستگی نشان داده‌اند و برخی دیگر از مطالعات نشان داده‌اند که میان مصرف تخم مرغ که کلسترول بالایی دارد و کاهش خطر سکته همبستگی و ارتباط وجود دارد.

برای بیشتر افراد، کلسترول موجود در رژیم غذایی نقش بسیار اندکی در تغییر دادن سطوح کلسترول سرم دارد.

اما در حاملین فنوتیپ ۴ آپولیپوپروتئین‌ E –که به شکل معناداری بر روی متابولیسم کلسترول اثر می‌گذارد-  اثر کلسترول مربوط به رژیم غذیی بر روی سطوح کلسترول سرم بیشتر است. در فنلاند شیوع APOE4، که یک متغیر ارثی است، فوق‌العاده بالاست و تقریبا یک سوم از جمعیت حامل این فنوتیپ هستند.

با وجود این، تاکنون داده‌های تحقیقاتی دربارۀ ارتباط میان جذب کلسترول غذایی بالا و خطر سکته در این گروه جمعیتی در دست نیست.

تجزیه و تحلیل عادات غذایی حدود ۲۰۰۰ مرد

در دانشگاه فنلاند شرقی، در سال‌های ۱۹۸۴-۱۹۸۹ در تحقیقی با عنوان KIHD عوامل خطرزای بیماری قلبی مطالعه شد و عادات غذایی ۱۹۵۰ مرد در سنین بین ۴۲ تا ۶۰ سال بدون هیچ تشخیص اولیه‌ای از بیماری‌های قلبی عروقی ارزیابی شد.

داده‌های فنوتیپ APOE برای ۱۰۱۵ نفر از مردانِ شرکت کننده در این مطالعه در دست بود که از آن تعداد ۳۲ درصد حامل فنوتیپ APOE4 بودند.

در طول پیگیری ۲۱ سالۀ وضعیت این شرکت‌کنندگان، ۲۱۷ مرد دچار سکته شدند. این مطالعه نشان داد نه کلسترول موجود در رژیم غذایی و نه مصرف تخم مرغ و نه حتی حامل‌های فنوتیپ APOE4  هیچ کدام ارتباطی با خطر سکته نداشتند.

مصرف متوسط کلسترول یا مصرف روزانۀ تخم مرغ ارتباطی با خطر سکته ندارد

یافته‌های این مطالعه نشان دادند مصرف متوسط کلسترول یا مصرف روزانۀ تخم مرغ ارتباطی با خطر سکته ندارد، حتی در افرادی که به طور ژنتیکی مستعد پذیرش تاثیر بیشتری از کلسترول موجود در رژیم غذایی بر روی سطوح کلسترول سرم هستند نیز این ارتباط مشاهده نشده است.

در بالاترین گروه کنترل، شرکت‌کنندگان این مطالعه مصرف متوسط کلسترول غذایی‌شان تا ۵۲۰ میلی‌گرم در روز بود و به طور متوسط در هر روز یک تخم مرغ مصرف می‌کردند، که این بدین معناست که نمی‌توان یافته‌های این مطالعه را به سطح عمومی تعمیم داد. یک تخم مرغ حاوی ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است. در این مطالعه حدود یک چهارم از کل کلسترول غذایی مربوط به مصرف تخم مرغ بود.

به علاوه، با توجه به این واقعیت که جمعیت مورد مطالعه از قبل و موقع شروع این مطالعه بیماری قلبی عروقی نداشتند قدرت تعمیم‌پذیری این مطالعه تضعیف می‌شود و اندازۀ جمعیت مورد مطالعه نیز نسبتاً کوچک است.

بنابراین یافته‌های این مطالعه باید بر روی گروه بزرگ‌تری تحقیق شوند و همچنین بر روی افرادی که پیشاپیش مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی هستند و به آنها توصیه شده است که مصرف کلسترول و تخم مرغ را کاهش دهند.

منبع: healtheuropa.eu

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند