نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

آشنایی با کبد سمی و نشانه‌های آن

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

هر زمان که کبد احساس می‌کند چیزی درست پیش نمی‌رود اقدام به تولید پادتن یا آنتی بادی می‌کند. این پادتن‌ها با حمله به عوامل حساسیت‌زا یا آلرژن‌ها وظیفه خود را به خوبی انجام داده و آنها را دفع می‌کنند. اگر کبد آسیب دیده باشد و درست عمل نکند توانایی انجام این کار را ندارد.

کبد یکی از اندام‌های حیاتی انسان محسوب می‌شود که وظیفه تنظیم سموم و مواد زائد در بدن را بر عهده دارد. اگر کبد عملکرد درستی نداشته باشد،‌ سموم بدن انسان را فرا خواهند گرفت و احساس بیماری در شما آغاز می‌شود. کبد را می‌توان نابودگر نامید زیرا سموم را به مواد زائد تبدیل کرده و این امکان را فراهم می‌کند تا بدن به شیوه امن آن‌ها را از طریق ادرار و مدفوع خارج سازد.

مسمومیت کبد عبارتست از التهاب کبد در واکنش به مواد مشخصی است که در معرض آن‌ها قرار می‌گیرید. مسمومیت کبد می‌تواند ناشی از الکل، مواد شیمایی، داروها یا مکمل‌های غذایی باشد.

در بعضی از موارد، مسمومیت در کبد درعرض چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض سم بوجود می‌آید. در موارد دیگر، چندین ماه طول می‌کشد تا علائم و نشانه‌های مسمومیت کبد ظاهر شوند.

علائم مسمومیت کبد اغلب زمانی که فرد دیگر در معرض سم قرار نداشته باشد از بین می‌رود. اما مسمومیت به صورت دائمی به کبد شما آسیب وارد می‌کند و منجر به ایجاد بافت جای زخم در کبد شود و حتی در بعضی موارد نارسایی کبد را به دنبال داشته باشد.

_ علائم و نشانه‌ها

اغلب انواع مسمومیت‌های کبد هیچ علامتی را به بار نمی‌آورد و تنها با آزمایشات خون قابل تشخیص هستند.

_ وقتی علائم مسمومیت کبدی ظاهر شوند، شامل موارد زیر می‌باشند:

– زرد شدن پوست و زردی قسمت سفید چشم‌ها (یرقان)
– خارش بدن
– احساس درد در بالای قسمت راست شکم
– خستگی مفرط
– بی‌اشتهائی
– تهوع و استفراغ
– جوش
– کاهش وزن
– ادرار تیره یا به رنگ چایی

_ نشانه‌هایی که از سمی شدن کبد حکایت دارند

آن چه کبد انجام می‌دهد کاری کثیف و سخت به نظر می‌رسد اما برخی اندام‌ها باید چنین رفتار کنند. بر همین اساس است که باید به سلامت کبد توجه داشته و آن چه می‌توانید انجام دهید تا وظیه خود را آسان‌تر انجام دهد. نشانه‌هایی هشدار‌دهنده وجود دارند که می‌توانند از عملکرد نادرست کبد حکایت داشته باشند که در ادامه برخی از آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

_ افزایش وزن غیر قابل توضیح

هنگامی که کبد آسیب دیده و برای مبارزه با سموم مختلف که هر روز به این اندام حمله می‌کنند در تلاش است، کاهش کالری دریافتی و ورزش کردن در باشگاه نمی‌توانند از افزایش وزن شما جلوگیری کنند. بدن به ذخیره سموم پالایش نشده در سلول‌های چربی عادت دارد که دلیل دیگری بر افزایش وزن و احساسی است که دارید. کبد مسئول رسیدگی به چربی بدن است و وقتی این اندام با چیز دیگری مشغول می‌شود، افت قابلیت خود را شاهد بوده و همانند گذشته به سلول‌های چربی رسیدگی نمی‌کند. تنها حرکتی که سلول‌های چربی انجام می‌دهند جذب چربی بیشتر و افزایش وزن شما است.

_ آلرژی‌ها

هر زمان که کبد احساس می‌کند چیزی درست پیش نمی‌رود اقدام به تولید پادتن یا آنتی بادی می‌کند. این پادتن‌ها با حمله به عوامل حساسیت‌زا یا آلرژن‌ها وظیفه خود را به خوبی انجام داده و آن‌ها را دفع می‌کنند. اگر کبد آسیب دیده باشد و درست عمل نکند توانایی انجام این کار را ندارد.

بر همین اساس، آلرژن‌ها به حال خود رها شده و در بدن گسترش می‌یابند. در شرایطی که مغز به کبد فرمان می‌دهد بدن به واسطه این آلرژن‌ها آسیب دیده و آن‌ها را برای نابودی نشانه گذاری‌ می‌کند اما کبد آسیب‌دیده توانایی تکمیل کار را ندارد. شکل‌گیری هیستامین بیش از اندازه نیز به یک مشکل تبدیل می‌شود. در این شرایط است که احساس سرگیجه و نشانه‌های آلرژی مانند خارش، سردرد و گیجی در شما ایجاد می‌شود.

خستگی مزمن

خستگی مزمن یکی از شایع‌ترین نشانه‌های سمیت کبدی است. سموم نقش پر رنگی در ایجاد اخلال در سوخت و ساز عضلات شما ایفا می‌کنند و موجب شکل‌گیری خستگی و دردهای مختلف می‌شوند. افزایش سموم و تحت تاثیر قرار گرفتن کل سیستم ایمنی بدن خستگی را وخیم‌تر می‌سازد.

تعریق بیش از حد و بوی بد بدن

کبد را می‌توان با یک خودرو مقایسه کرد. هنگامی که برای مدت طولانی و بی‌وقفه رانندگی کنید، با افزایش دمای موتور مواجه خواهید شد. کبد نیز هنگامی که بیش از اندازه کار می‌کند با افزایش دمای خود مواجه می‌شود. کبد یکی از اندام‌های بزرگ بدن انسان است. هنگامی که کبد داغ می‌شود، کل بدن داغ می‌شود. این اندام می‌تواند با افزایش تعریق خود را خنک سازد. بر کسی نیز پوشیده نیست که تعریق بیش از اندازه نیز می‌تواند به شکل‌گیری بوی بد بدن منجر شود.

آکنه

سموم موجود در بدن انسان می‌توانند عدم تعادل هورمونی را موجب شوند و در نتیجه با پدیدار شدن آکنه روی پوست بدن خود مواجه شوید.

بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان شما از بین نمی‌رود ممکن است با یکی از نشانه‌های سوء عملکرد کبد مواجه باشید.

یکی ازنقش‌های کبد خارج ساختن و تجزیه کردن اغلب داروها و مواد شیمایی از جریان خون است. تجزیه سموم محصولات جانبی ای را تولید می‌کند که می‌توانند به کبد آسیب وارد کنند. اگر چه کبد ظرفیت بازسازی فوق‌العاده‌ای دارد، قرار گرفتن در معرض مواد سمی به صورت دائمی باعث بوجود آمدن آسیب دیدگی‌های وخیم و گاهی اوقات جبران ناپذیر می‌شود.

از دیگر علت‌های مسمومیت کبد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

الکل: مصرف نوشیدنی‌های الکی می تواند منجر به التهاب کبد ناشی از الکل می‌شود.
داروهای مسکن بازاری: داروهای مسکن غیرتجویزی مثل استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن و… می‌توانند به کبد آسیب وارد کنند، مخصوصاً اگر به صورت مکرر و همراه با نوشیدنی‌های الکلی مصرف شوند.
داروهای تجویزی: برخی از داروهایی که منجر به آسیب دیدگی کبد می‌شود شامل آموکسی سیلین (آوگمنتین)، هالوتان؛ ایزونیازید، والپروئیک اسید(دپاکن)،فنی توئین( دیلانتین)،آزاتیوپرین (ایموران)، نیاسین( نیاسپان)، آتورواستاتین ( لیپیتور)، لواستاتین ( مواکور)،پراواستاتین (پراواکول)، سیمواستاتین ( زوکور)، لوواستاتین (لسکول)، روسوواستاتین (کرستور)، کتوکونازول، آنتی بیوتیک‌های مخصوص، داروهای استروئیدی آنابولیک و ضد ویروسی مشخص می‌شود. تعداد داروهای زیاد دیگری نیز شامل این دسته می‌شوند.
گیاهان دارویی و مکمل‌ها: برخی از گیاهان داروی که برای کبد مضر در نظر گرفته می‌شود شامل کاسکارا، سنفیتون، فلفل استرالیائی و افدرا (ریش بز) می‌شود. گیاهان دارویی زیادی در این دسته قرار می‌گیرد. کودکان در صورتی که مکمل‌های ویتامین را به بطور اشتباه و به مقدار زیاد مصرف کنند، به کبد خود آسیب وارد می‌کنند و ممکن است دچار مسمومیت کبد شوند.
مواد شیمایی صنعتی: مواد شیمایی که شما در شغل خود در معرض آن‌ها قرار می‌گیرد باعث آسیب دیدگی کبد می‌شوند. مواد شیمایی رایجی که باعث آسیب دیدگی کبد می‌شود عبارتند از تتراکلرید کربن، ماده ای که برای ساخت پلاستیک استفاده می‌شود (وینیل کلراید) نام دارد، علفکش پاراکوات و گروهی از مواد شیمایی صنعتی که بی فنیل چند کلری (PCB) نامیده می‌شود.

_ تشخیص

آزمایشات و روش‌هایی که برای تشخیص مسمومیت کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد شامل موارد زیر می‌شوند:

معاینه فیزیکی: پزشک احتمالاً یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و سابقه پزشکی شما را بررسی می‌کند. تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از قبیل داروهای غیرتجویزی و داروهای گیاهی را در جعبه اصلی خود نزد پزشک ببرید. در صورتی که با مواد شیمایی صنعتی کار می‌کنید، یا در معرض آفت کش ها، علفکش ها یا سم‌های محیطی دیگر هستید، به پزشک اطلاع دهید.
آزمایشات خون: این آزمایشات سطوح بالای آنزیم‌های کبد را نشان می‌دهد. این سطوح آنزیم عملکرد کبد را نشان می‌دهند.
آزمایشات تصویر برداری از قبیل سی تی اسکن و ام آر ای.
نمونه‌برداری از کبد: نمونه‌برداری به تأیید تشخیص مسمومیت کبد کمک می‌کند. در طول نمونه برداری کبد، یک سوزن برای استخراج نمونه کوچکی از بافت کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نمونه زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.

_ درمان

روش‌های درمان مسمومیت کبد از قرار زیر است:

قرار نگرفتن در معرض سم: پزشکان سعی می‌کنند علت آسیب دیدگی کبد را تعیین کنند. گاهی اوقات چیزی که باعث بوجود آمدن علائم مسمومیت کبد شده است، مشخص می باشد و بعضی اوقات تعیین علت آسیب دیدگی کبد به کار دقیق تری نیاز دارد. در اغلب موارد، قرار نگرفتن در معرض سمی که باعث التهاب کبد شده است علائم و نشانه‌ها را کاهش می‌دهد.
دارو برای معکوس کردن آسیب کبد ناشی از استامینوفن: در صورتی که مسمومیت کبد شما ناشی از استفاده بیش از حد استامینوفن باشد، دارویی شیمایی که استیل سیستئین نام دارد فوراً برای شما تجویز می‌شود. هر چه این دارو زودتر تجویز شود، احتمال کم کردن آسیب کبد بیشتر می‌شود. این دارو وقتی در عرض ۱۶ ساعت پس از استفاده بیش از حد از استامینوفن مصرف شود، بیشترین کارایی را دارد.
_ درمان در بیمارستان: افرادی که علائم مسمومیت کبدی شدید دارند در بیمارستان تحت درمان حمایتی قرار می‌گیرند که شامل سرم و داروها برای رفع حالت تهوع و استفراغ است.
_ پیوند کبد: وقتی عملکرد کبد شدیداً تحت تأثیر قرار گیرد، پیوند کبد تنها راه درمان می‌شود. پیوند کبد عملی است که در آن کبد بیمار شما خارج می‌شود و یک کبد سالم از اهدا کننده جایگزین آن می‌شود.

مسمومیت کبدی می تواند عوارض ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد، بنابراین اگر علایم و نشانه های ذکر شده در مقاله را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید، تا به موقع تحت درمان پاکسازی و سم زدایی از کبد قرار بگیرید، ممکن است پزشک به منظور رفع علائم رژیم غذایی خاصی را برای شما تجویز نماید.

_ بهترین راه‌های پاک‌سازی کبد با روش های طب سنتی و داروهای گیاهی

پاک‌سازی کبد یعنی قرار گرفتن در مسیر مخالف بیماری‌ها و موافق سلامتی و شادابی. جدی بگیرید، این جملات شعار و یا جملات تبلیغاتی نیستند بلکه حقایقی هستند که باید به شدت در دنیای امروز که مواد غذایی حامل مواد شیمیایی هستند از آن‌ها استفاده کرد.

به دلیل مواد شیمیایی و آفت‌کش‌ها در مواد غذایی و محیط زیست، کبد به مرور زمان غرق در مسمومیت می‌شود. مسمومیت کبد معمولا با سردرد، سوء‌هاضمه، نفخ شکم، افزایش وزن، لکه‌های کبدی، سوزش سر دل و مشکلات کیسه صفرا همراه است. غذاهای سنگین و غذاهایی که رطوبت بدن را زیاد می‌کند کبد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین نبایستی در زمان سیری غذا مصرف شود چراکه این کار باعث تحمیل فشار زیادی به کبد می‌شود. علاوه بر توصیه‌های غذایی، استفاده از داروهای گیاهی نیز موثر است که در این بین از داروهای ملین و مسهل هم استفاده می‌شود.

_ نسخه‌های طب سنتی برای پاک‌سازی کبد

پاکسازی کبد را با راه و روش‌های طبیعی پیش ببرید. راه و روش‌هایی که از قدیم تا به امروز توصیه شده و اثرات نتیجه بخش انها نیز ثابت گشته است.

برای پاک‌سازی کبد آرتیشو بخورید

آرتیشو یا همان کنگر فرنگی باعث تحریک ترشح صفرا می‌شود و به این ترتیب به دفع توکسین‌ها یا همان سموم انباشته شده در کبد کمک می‌کند. ماده موثره موجود در آرتیشو مانع انباشته شدن چربی در سلول‌های کبدی می‌شود.عصاره این گیاه، ذخایر چربی در کبد و سایر بافت‌ها را کاهش می‌دهد و با مهار آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل، کوآنزیم A و ردوکتاز سبب کاهش کلسترول در بدن می‌شود.این گیاه به شکل دمنوش و در مدت ۴۵ روز باید استفاده شود تا از این طریق بتواند آنزیم‌های کبدی را تنظیم کند.

_ برای پاک‌سازی کبد با آرتیشو

۱۰ تا ۲۰ برگ آرتیشو را در نیم تا یک لیتر آب و به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید. در طول روز بعد از غذا از این محلول میل کنید.

پاک‌سازی کبد با چای زردچوبه

چای زردچوبه، یکی از مهمترین روش‌های سم‌زدایی از کبد است. این ماده، کیسه صفرا را تحریک می کند و سبب تولید صفرا می‌شود. کبد از مایع صفرا برای سم‌زدایی استفاده می کند.زردچوبه گیاهی از خانواده زنجبیل است و در برخی از کشورها مانند هند، بیشترین کاربرد را دارد. رنگ زرد زردچوبه به دلیل ماده ای به نام کورکومین است که سبب تحریک صفرا می‌شود. معمولا برای تهیه چای زردچوبه از زردچوبه تازه، زنجبیل تازه، فلفل سیاه، دارچین، شیر نارگیل و عسل استفاده می‌شود که هریک خواص فوق العاده ای دارند.

_ پاک‌سازی کبد با کاسنی

برای درمان بیماری‌های کبدی و پوستی: سه استکان عرق کاسنی، سه استکان عرق شاه تره مخلوط شود. صبح و ظهر و شب قبل از غذا در هر وعده یک استکان میل شود.
_ پاک‌سازی کبد با شاهتره

در میان عرقیات گیاهی دسته‌ای از این شفابخش‌های طبیعی برای پاک‌سازی کبد و کیسه صفرا توصیه شده‌اند. عرق شاهتره در درمان و همچنین محافظت کبد موثر است، خون را تصفیه کرده و از آن را رقیق می‌نماید، کاهنده فشارخون و کلسترول‌خون است، این عرق همچنین مدر نیز می‌باشد. برای سم‌زدایی و پاکسازی کبد ۲ فنجان در روز میل کنید.

پاک‌سازی کبد با میوه‌ها

گوجه‌فرنگی علاوه بر گلوتاتیون، دارای لیکوپن است که موجب تصفیه کبد و مقاومت بدن در برابر سرطان می‌شود.

سبزیجاتی مثل بروکلی و گل کلم، باعث رها شدن آنزیمی به نام گلوکوزینولات (glucosinolates) در بدن می‌شوند که تولید آنزیم‌های هضم رو تحریک کرده و به بیرون کردن سموم از جریان خون کمک می‌کند.

چغندر مثل هویج، چغندر هم سرشار از فلانوئیدها و بتاکاروتن است، که کارایی کلی کبد را تقویت می کند و یک پاکسازی اساسی در کبد انجام می‌دهد.

سم زدایی و پاکسازی کبد با مخلوط آبلیمو و روغن زیتون

یک معجون جادویی برای پاکسازی کبد داریم. معجونی از ترکیب روغن زیتون و آب لیمو.مخلوط یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک قاشق غذاخوری آب لیمو با معده خالی قبل از صبحانه توصیه می‌شود.

روغن زیتون دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی است و توانایی تنظیم کار سلول کبد برای سرعت بخشیدن به سوخت و ساز بدن را دارد. تحقیقات جدید توسط دانشمندان هندی نشان داد که هسپریدین (بیوفلاونوئید موجود در لیمو) برای محافظت از کبد خوب است یعنی از ورود مواد سمی به کبد جلوگیری می‌کند.

_نوشیدنی برای پاکسازی کبد

برای تهیه یک نوشیدنی طبیعی و خانگی به منظور پاکسازی کبد کافیست ۱ عدد چغندر متوسط را با ۱ عدد هویج و ۱ عدد سیب (خام) داخل میکسر کاملا میکس کنید و در انتها یک لیوان آب به ان بی‌افزایید.

این نوشیدنی را نیم ساعت قبل از صبحانه میل کنید. برای تصفیه و پاکسازی کبد کافی است به مدت ۵ روز پی در پی روزانه یک لیوان از این نوشیدنی سالم میل کنید. سپس ۱۰ روز فاصله داده و دوباره شروع کنید. با همین کار ساده از یک گنجینه‌ی طبیعی و درمانگر بهره‌مند خواهید شد.

 

منبع: tebyan.net

 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند