نوشته شده توسط شیرین کریمی

زمان زیاد زل زدن به صفحه نمایش می‌تواند علت تأخیر در رشد کودکان باشد

بهداشت کودکان , بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, مشاوره خانواده, والدین موفق , شیرین کریمی

به گزارش سایت ( helathline.com )  که در ۲۷ ژانویۀ ۲۰۱۹ منتشر شده است.

نوشتۀ جورج سیترونر

محققان می‌گویند محدودکردن زمان استفادۀ کودکان از ابزارهای الکترونیکی آسان نیست، اما راه‌های برای انجام این کار وجود دارد.

ممکن است آسان‌ترین راه برای آرام کردن بی‌قراری و بدرفتاری کودکان استفاده از ابزارهای الکترونیکی باشد، اما آیا یک گوشی تلفن همراه یا تبلت به کودکان آسیب دراز مدت وارد می‌کند؟

اگرچه ممکن است استفادۀ گاه به گاه از بازی ویدئویی یا تماشای کارتون مشکلی ایجاد نکند، اما یک مطالعۀ جدید نشان داده است که تماشای مانیتور برای ساعات طولانی می‌تواند در دراز مدت اثرات جدی بر رشد کودکان بگذارد.

کودکان با دسترسی بی‌سابقه به ابزارهای الکترونیکی در حال رشد هستند.

این روند از دوسالگی آغاز می‌شود، امروزه بسیاری از کودکان بخشی از هر روزشان را با نگاه کردن به یک مانیتور آغاز می‌کنند، به جای اینکه با فعالیت فیزیکی و ارتباط متقابل با دیگران آغاز کنند.

اخیراً مطالعۀ جدیدی در مجلۀ انجمن پزشکی امریکا منتشر شده است، این مطالعه ۲۴۰۰ کودک در کانادا را مورد بررسی قرار داده است. محققان دریافته‌اند که زمان زیاد مشاهدۀ مانیتور در سن ۲ تا ۳ سالگی با عملکرد ضعیف‌تر رشد کودک در سن ۳ تا ۵ سالگی مرتبط است.

دکتر شری مدیگان، استادیار دانشگاه کلگری و نویسندۀ اول این مقاله می‌گوید: «استفاده از ابزارهای الکترونیکی و تماشای صفحه نمایش به نگرانی قابل توجهی برای پدر و مادرها تبدیل شده است، بنابراین ما می‌خواستیم بدانیم چگونه مدت زمان استفاده از صفحه‌نمایشِ ابزارهای الکترونیکی بر روی مسیرهای رشد کودکان اثر می‌گذارد.»

او می‌گوید: «ما به ویژه علاقمند هستیم نحوۀ تاثیر بلند مدت صفحه نمایش را بدانیم، به همین دلیل کودکان ۲ تا ۵ ساله را در طول زمان مورد بررسی قرار دادیم و به شکل مکرر هم مدت زمان استفاده از صفحه نمایش و هم نتایج رشدی کودکان را اندازه گرفتیم.»

اولین مطالعه در نوع خود

گرچه این اولین تحقیق نیست که به منظور نشان دادن تأثیر زل زدن زیاد به صفحه نمایش بر روی رشد کودکان انجام می‌شود، اما این اولین مطالعه‌ای است که برای تأیید اثرات طولانی مدت زل زدن زیاد به صفحه نمایش در کودکان صورت گرفته است.

دکتر مدیگان می‌گوید: «اغلب تحقیقات بر روی کودکان و صفحه‌ نمایش ابزارهای الکترونیکی به صورت مقطعی انجام شده است، به این معنا که ارتباطات و پیوندها بر اساس یک تصویر لحظه‌ای خاص در زمان بوده است و این گونه تحقیقات اثرات بلند مدت تماشای صفحه نمایش در کودکان را معلوم نمی‌کنند.»

او می‌گوید: «در این مطالعه، ما کودکان را در طول زمان تحت نظر گرفتیم و نشان دادیم که وقتی کودکان ۲ تا ۳ ساله هستند سطوح بالای تماشای صفحه نمایش باعث ضعف بیشتری در پروسۀ رشد آنها در ۳ و ۵ سالگی می‌شود.»

پدر و مادرها باید کنترل را در دست بگیرند

آکادمی اطفال آمریکایی (AAP) توصیه می‌کنند که والدین کودکان ۱ تا ۲ ساله، در طول روز نباید اجازه دهند کودکانشان بیشتر از یک ساعت از صفحه نمایش استفاده کنند. همچنین آنها باید به کیفیت و چگونگی تماشای صفحه نمایش توجه کنند و همراه با کودکانشان به تماشا بنشینند تا بتوانند به هر سوالی که کودکان در مورد چیزی که تماشا می‌کنند دارند پاسخ بدهند.

دکتر مدیگان می‌گوید: «وقتی متوجه شدیم که کودکان مورد مطالعۀ ما بین دو تا سه ساعت در روز به صفحه نمایش نگاه می‌کنند تعجب کردیم، زیرا این یعنی بیشتر کودکانی که نمونۀ آماری مطالعۀ ما هستند بیشتر از مدت زمانی که توسط آکادمی اطفال آمریکا برای تماشای صفحه نمایش توصیه شده است به صفحه نمایش نگاه می‌کنند.»

دکتر الکس دیمیتری، بنیان‌گذار و عضو هیئت مدیرۀ مرکز روان‌پزشکی و خواب منلو پارک در کالیفرنیا می‌گوید: «کیفیت و چگونگی مدت زمان تماشای صفحه نمایش امکان‌پذیر است، اما ما نیاز داریم که بفهمیم کودکانمان با این ابزارها چه می‌کنند.»

او بر این تأکید می‌کند که در هنگامی که بازی‌ها و فیلم‌های خاصی برای کودکان سرگرم‌کننده به نظر می‌رسد والدین باید به طور مرتب از خودشان سوال کنند که ارزش محتوایی آن چیست؟

دکتر دیمیتری می‌گوید: «مدت زمان تماشای صفحه نمایش باید دست کم یک تجربۀ آموزشی باشد، نه فقط یک حواس‌پرتی خیره‌کننده!»

_ ما چه کاری می‌توانیم بکنیم؟

منع کردن کودکان از سرگرمی‌های مبتنی بر صفحه نمایش می‌تواند کاری چالش برانگیز باشد، اما غیرممکن نیست.

دکتر دیمیتری می‌گوید: «من برای کودکان خودم در ابزارهای الکترونیکی اپلیکشن‌های خاصی را قفل کردم و این کار مفید بود، این مسئولیت ما پدر و مادرها است که تصمیم بگیریم آیا اپلیکیشن‌ها و برنامه‌ها ارزش محتوایی دارند یا خیر. آیا ارزش دارند که توجه کودک را به خود جلب کنند و البته وقتی کودک انتخاب‌های کمتری برای بازی و زل زدن به صفحه نمایش داشته باشد این کار آسان‌تر است.»

دکتر مدیگان می‌پرسد: «در حالی که یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که زل زدن زیاد به صفحه نمایش می‌تواند برای رشد کودکان زیان‌آور باشد، نقطۀ اوج بحران در کجاست؟»

و خودش می‌گوید: «ما هنوز پاسخی نداریم. و توصیه‌های ما در مورد زل زدن به صفحه نمایش مانند توصیه‌های ما در مورد خوردن هله‌هوله است: کمْ اشکالی ندارد، اما زیادش مشکل‌ساز است.»

_ کتاب خواندن بیشتر و بازی بیشتر

به‌طور متوسط مدت زمان تماشای کارتون حدود سی دقیقه است. اما بازی‌های تبلت و گوشی موبایل می‌تواند خیلی بیشتر از این طول بکشد و این ابزارها می‌توانند فراتر رفتن از محدودۀ زمان تعیین شده برای کودکان خردسال را ساده کنند.

اما، در حالی که ساکت ‌نگاه داشتن کودکانِ سرکش و چموش با استفاده از تلویزیون و ابزارهای الکترونیکی می‌تواند وسوسه‌ای قوی باشد، والدین بایست بر روی چیزی تمرکز و دقت کنند که واقعا اهمیت دارد.

دکتر دیمیتری می‌گوید: «ارزش غایی برای کودکان توجه و عشق والدین است. ما در دوران مدرن و شلوغی زندگی می‌کنیم و اغلب توجه ما به چیزهای مختلف جلب می‌شود و در نتیجه وقت کمتری برای پدری کردن و مادری کردن داریم. در حالت ایده‌آل، مدت زمانی که صرف تماشای صفحه نمایش ابزارهای الکترونیکی می‌شود باید با بازی‌های تعاملی، هنر، کارهای دستی و خواندن کتاب جایگزین شود.»

دکتر مدیگان به والدین توصیه می‌کند در مورد دستورالعمل‌های تماشای صفحه نمایش برای کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنند.

او می‌گوید: «خانواده‌ها باید سعی کنند به مدت زمان استفادۀ آزاد از ابزارهای الکترونیکی در خانه تعادل ببخشند. رسانه‌ها و ابزارهای زمان‌بندی می‌تواند به خانواده‌ها کمک کنند که تصمیم بگیرند چه وقت، کجا و چگونه از صفحه نمایش استفاده کنند. والدین باید با هم تماشاکردن برنامه‌ها در صفحه نمایش را به هنجاری عادی در خانه تبدیل کنند.»

_ حرف آخر

اگرچه تحقیقات پیشین ارتباط میان تماشای صفحه نمایش و ضعیف‌تر شدن کارایی را ثابت کرده‌اند، تحقیقات جدید اثرات نامطلوب در طولانی مدت را تأیید کرده‌اند.

گرچه ممکن است کودکان پر جنب و جوش و پرانرژی با تماشای فیلم یا بازی با ابزارهای الکترونیکی آرام بشوند، اما تماشای زیاد صفحه نمایش می‌تواند بر روی رشد ذهنی آن اثر زیادی بگذارد.

آکادمی اطفال آمریکا توصیه می‌کند که کودکان ۱ تا ۲ دوساله در طول روز بیشتر از یک ساعت به صفحه نمایش خیره نشوند و والدین باید برنامه‌های باکیفیت و دارای ارزش محتوایی برای تماشای کودک انتخاب کنند و خودشان نیز همراه با آنها به تماشا بنشینند.

از طریق تشویق کودکان به انجام فعالیت‌هایی مثل خواندن، بازی‌های فیزیکی، هنر و کاردستی مدت زمان تماشای صفحه نمایش برای کودکان را کاهش دهید. بیشتر از آرام شدن کودکان با زل زدن به صفحه نمایش این توجه بیشتر والدین به کودکان است که به نفع آنهاست.

 

منبع: healthline.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند