نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

پیری شبکیه چشم و نابینایی در صورت عدم تشخیص سریع

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, دوران سالمندی,

 

پیری شبکیه، بیماری بسیار شایعی است که یکی از مهم‌ترین علل افت دید یا به نحوی کوری در افراد مسن است. بیماری پیری شبکیه هم مانند آب مروارید ناشی از سن است، در واقع سلول‌های شبکیه به مرور فرسوده و تخریب می‌شوند و این تخریب به مرور باعث افت و کاهش دید شده و در موارد شدیدتر واقعا زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

_ انواع و علت بیماری پیری شبکیه چشم

یکی از مهم‌ترین علل این بیماری سن است، پیری شبکیه بیشتر در افراد بالای شصت سال بروز پیدا می‌کند. بیمار احساس می‌کند که کیفیت دید خوبی ندارد و افت دید دارد.

بیماری پیری شبکیه چشم به ۲ دسته تقسیم می شود، نوع خشک و نوع مرطوب. در نوع خشک، چیزی که بیمار احساس می‌کند و به آن علت به پزشک متخصص مراجعه می‌کند افت دید است، معمولا افت دید تدریجی است و به مرور کاهش دید در بیماران بیشتر می‌شود. در عللی که برای این نوع پیری شبکیه چشم مطرح می‌کنند، مسائل سن، ژنتیک و تغذیه مطرح هستند. رژیم غذایی سالم و کم چرب می‌تواند در پیشگیری از این بیماری موثر باشد، پیری شبکیه چشم، از نوع خشک معمولا در افرادی اتفاق می‌افتد که ناراحتی قلبی هم دارند. استفاده از میوه‌های رنگی و آنتی‌اکسیدان دار نیز در پیشگیری از این نوع پیری شبکیه چشم موثر است. بنابراین برگزیدن یک سبک زندگی مناسب اصلی‌ترین مسئله برای به تاخیر انداختن و پیشگیری از این بیماری است.

تشخیص این بیماری فقط از عهده پزشک بر می آید که با تجویز عکس، آزمایش و انجام اقدامات تشخیصی بیماری را شناسایی می‌کند. برای نوع خشک این بیماری معمولا درمان قطعی وجود ندارد و تنها می‌توان تا حدودی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد، که توسط داروهایی انجام می‌شود که برای چشم جنبه مکمل دارند.

در نوع مرطوب این بیماری، بیمار یک دفعه دچار کاهش دید می شود و همه چیز را کج و معوج می بیند و به معنای دیگر افت ناگهانی دید پیدا می‌کند. در این حالت شبکیه چشم علاوه بر فرسودگی دچار اختلالات دیگری از جمله تشکیل عروق نا‌به‌جا، خونریزی و جمع شدن مایع در زیر شبکیه می‌شود. این نوع پیری شبکیه چشم اگر درمان نشود، صد درصد منجر به کوری خواهد شد.

_ درمان بیماری پیری شبکیه چشم چگونه است؟

در گذشته برای درمان این بیماری از روش های لیزری استفاده می کردند که به علت نگرفتن جواب درست و خوب، امروزه از تزریق ها و دارو ها برای درمان این بیماری استفاده می شود. این نوع روش های درمانی توانسته اند تا حد زیادی روند بیماری را کند کنند و به شکل قابل توجهی بینایی را به بیماران بازگردانند.

خیلی وقت‌ها ممکن است بیمار علاوه بر آب مروارید دچار پیری شبکیه هم باشد و پس از انجام عمل برای درمان آب مروارید باز هم احساس تاری کند و سپس متوجه پیری شبکیه چشم شود.

به تمام افرادی که در خانواده خود سابقه پیری شبکیه، دارند توصیه می‌شود که حتی در صورت عدم داشتن علائم برای انجام آزمایشات و تست‌ها به پزشک متخصص مراجعه کنند تا معاینه دوره ای برای‌شان حتما انجام شود زیرا این بیماری چه در نوع خشک پیشرفته، چه در نوع مرطوب، نهایتا منجر به نابینا شدن افراد می‌شود.

 

منبع: asanteb.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند