نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

فشار چشم؛ یکی از شایع‌ترین بیماری‎‌های چشم در عصر حاضر

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان

 

فشار چشم که آن را با نام خستگی چشم هم می‌شناسیم یکی از مشکلات شایع چشمی بخصوص در جوانان است. کره چشم انسان مانند یک گوی است که دارای بافتی نرم است. قسمت پشتی آن را ماده‌ای ژله‌ای به نام زجاجیه و قسمت جلویی آن را مایعی به نام زلالیه احاطه کرده است. زلالیه همانطور که از اسمش پیداست، زلال و شفاف است. این مایع به طور پیوسته تغییر می‌کند و سفتی و فشاری که از طرف جلوی چشم (سطح خارج چشم) حس می‌گردد – و به فشار چشم معروف است – نتیجه نیرویی است که زلالیه به سطح لایه خارجی چشم وارد می‌سازد. در این مقاله قصد داریم تا فشار چشم را برای شما مو شکافی نماییم.

علت ایجاد فشار چشم

فشار چشم، اعصاب چشم و ماهیچه های آن را گرفتار می‌کند. در واقع چشم به این علت دچار فشار می‌شود که ماهیچه‌های کوچک و اعصاب چشم بیش از اندازه کار می‌کنند و خسته می‌شوند. بر خلاف اغلب بیماری‌های چشمی، فشار چشمی در افرادی که سابقه ژنتیکی در بیماری‌های چشمی ندارند هم رخ می‌دهد. این اختلال حتی در افراد جوان نیز به وفور دیده شده است.

استفاده زیاد و مکرر از نمایشگرهای الکترونیکی (مثل رایانه و گوشی موبایل) باعث می‌شود چشم نتواند به اندازه کافی استراحت کند و این مسئله باعث افزایش فشار چشم خواهد شد. پژوهشگران معتقدند که فاکتورهایی مثل نور مصنوعی و ناکافی، ضعف عضله چشم (به دلیل ساعات طولانی کار و مطالعه) تنش هیجانی و فیزیولوژیک و نهایتا پیری نقش موثری در ابتلای فرد به فشار چشم دارند. چشم‌های ما بایستی ساعت‌های زیادی در روز به نقاط دور دست نگاه کنند و متمرکز شدن آن‌ها بر اجسامی که نزدیک هستند ممکن است باعث آسیب‌دیدن آن‌ها شود.

علائم و نشانه‌های شایع فشار چشم چیست؟

سوزش چشم
سنگینی در پیشانی و پیرامون کاسه چشم
سردرد پشت چشم‌ها، میان چشم و در مرکز پیشانی یا روی پلک‌ها
قرمزی چشم‌ها
خشکی یا خماری چشم‌ها
ناتوانی در تمرکز به علت چشم درد یا سردرد
کاهش تیزبینی، تاری دید و دوبینی در موارد حاد آن مشاهده می‌شود.
درد پیرامون چشم ها با نزدیک شدن به شب بیشتر می‌شود اما – اغلب – با استراحت از بین می‌رود.
شروع فشار چشم معمولا با نزدیک‌بینی است.

درمان‌های فشار چشم

برای پایین آوردن فشار چشم، معمولا از قطره استفاده می‌شود. تنوع قطره‌های چشمی با توجه به میزان فشار چشم تعیین می‌شود. اگر فشار چشم خیلی بالا بود، دو یا سه نوع قطره برای پایین آوردن آن تجویز می‌شود. اگر فشار چشم با قطره پایین نیاید پزشک می‌تواند از لیزر یا جراحی برای درمان آن استفاده کند. استفاده از قطره‌های چشمی باید به صورت مستمر باشد و قطع نشود و حتما استفاده از آن تحت نظر چشم پزشک باشد. بعد از مدتی استفاده از قطره‌های چشم، باید به چشم پزشک مراجعه شود تا میزان تاثیر‌گذاری آن را بررسی کند، اگر موثر نبود قطره دیگری نیز به آن اضافه می‌کند یا با استفاده از جراحی مشکل را حل می‌کند.

درمان‌های طبیعی فشار چشم

دوری موقت از دستگاه‌های الکترونیکی: شایع‌ترین علت فشار چشم بر اساس تحقیقات، کار با وسایل الکترونیکی است. طبعا دوری از این وسایل می‌تواند در بازگشت سلامت به چشم اثر گذار باشد.
انجام ورزش‌های تسکین‌دهنده چشم: شامل بستن چشم‌ها، چشمک زدن، نگاه به طرفین و جلو، نگاه کردن به صورت چرخشی، خیره شدن به نوک بینی و نگاه کردن به دور و نزدیک.


چشمک زدن: چشمک زدن باعث شل شدن ماهیچه‌ها می‌شود، و چشم‌ها را روان می‌کند.
استفاده از عینک دودی برای در امان نگه داشتن چشم‌ها از نور آفتاب: نور خورشید یکی از عواملی است که فشار چشم را تشدید می‌کند. سعی کنید از ماندن زیر نور آفتاب خودداری نمایید.
افزایش نور اتاق مطالعه: تلاش و تمرکز برای خواندن کتاب زیر نور کم علائم فشار چشم را تشدید می‌کند.
خواب و استراحت کافی: خستگی بدن باعث قرمزی و خشکی چشم‌ها نیز می‌شود.

منبع: سایت آسان طب


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند