نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

گرفتگی عروق در سالمندان چه علل و عوارضی دارد؟

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان, دوران سالمندی,

 

در سنین بالای ۶۵ سال افراد تقریبا به یکی از بیماری‌های عروق کرونر مبتلا می‌شوند که با مراجعه به پزشکان، بروز عوارض ناگوار این بیماری تا حدی کم می‌شود. افزایش سن باعث می‌شود که عضله قلب و عروق سفت‌تر شوند و در واقع قدرت انعطاف‌پذیری آن‌ها کم شده بنابراین قلب مجبور می‌شود برای رساندن مقدار لازم خون با فشار بیشتری کار کند و خون را به باقی قسمت‌های بدن برساند. در این مقاله قصد داریم تا درباره مشکلات و گرفتگی عروق (تصلب شرایین) سالمندان صحبت کنیم، پس اگر دوست دارید پدران و مادران‌تان را از معرض گرفتگی‌های عروقی نجات دهید با ما همراه باشید.

_ شناخت گرفتگی عروق و عوامل آن‌‎ها

تا سن ۷۵ سالگی احتمال بیماری‌های مربوط به عروق کرونر در مردان بیشتر است اما پس از مدتی بیماری در بین مردان و زنان به شکل یکسان پیشرفت می‌کند. به تدریج کلسیم و چربی در نقاط آسیب‌دیده قلب رسوب کرده و سبب تنگی دریچه آن می‌شود و گاهی شدت این آسیب در حدی است که نیاز به اقدامات فوری وجود دارد.

احتمال بروز تنگی‌آئورت در بیماران دیابتی و کرونری بیشتر از باقی افراد مسن و سالمند است. معاینه به موقع این بیماران توسط پزشک باعث می‌شود تشخیص و درمان سریع‌تر اتفاق بیفتد. بزرگی شریان آئورت عارضه دیگری است که عدم تشخیص آن باعث عوارض قلبی و مغزی غیر قابل برگشتی می‌شود.

این بیماری اغلب با معاینه معمولی قابل تشخیص نیست و لازم است از قفسه سینه عکسبرداری شود یا با انجام اکوکاردیوگرافی به تشخیص قطعی رسید. از عواملی که خطر ابتلا به بیماری گرفتگی عروق را بالا می‌برد، بالا بودن سطح کلسترول ناسالم و فشارخون است. سابقه خانوادگی، دیابت و مقاومت به انسولین هم می‌تواند این بیماری را ایجاد کند.

بعضی عادت‌های ناسالم مثل سیگار کشیدن، اضافه وزن یا چاقی، عدم فعالیت فیزیکی و رژیم غذایی ناسالم هم در بروز این بیماری‌ موثرند.

_تازه‌ترین اخبارها درباره گرفتگی عروق در سالمندان
دانشمندان دریافتند که گرفتگی عروق در سالمندان با کم خوابی در ارتباط است. نمونه‌های مورد آزمایش حداقل یک هفته تحت نظر پزشک بوده‌اند و ریتم شبانه‌روزی کیفیت خواب آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی‌ها نشان داد که هر دو مرتبه بیدار شدن از خواب در هر یک ساعت احتمال گرفتگی عروق قلب و مغز را تا ۳۰ درصد افزایش می‌دهد. این رابطه بین کم خوابی و گرفتگی عروقی بدون در نظر گرفتن دیگر فاکتورهای خطر از جمله چاقی، مصرف سیگار، دیابت، عصبانیت، آلزایمر، افسردگی و مشکلات قلبی مورد بررسی قرار گرفته است.

متخصصان در بررسی‌های اخیر خودشان، پنج هزار فرد بین ۵۰ تا ۹۷ سال را مورد مطالعه قرار دادند نتایج این بررسی‌ها نشان داد که فعالیت فیزیکی یک فاکتور بسیار مهم در بالا یا پایین بردن احتمال ابتلا به بیماری های عروقی است و افرادی که اضافه وزن دارند اگر ورزش کنند میزان احتمال ابتلای آن‌ها به این بیماری‌ها با افرادی که اضافه وزن ندارند تفاوت چندانی ندارد.

مصرف سیر یکی از بهترین راه حل‌ها برای عروق مسدود است و به بهبود گردش خون کمک می‌کند. با توجه به پژوهش‌های سال ۹۷ که در دانشگاه آلاباما انجام گرفت سیر می‌تواند عروق خونی را ۳۰ تا ۵۰ درصد بهتر از دارو نماها بهبود ببخشد. علاوه بر این سیر باعث کاهش کلسترول بد و خطرات حمله قلبی یا سکته می‌شود.

پژوهشگران معتقدند نور آفتاب صبحگاهی برای دریافت ویتامین دی از بیماری شریان‌ها پیشگیری می‌کند. پیاده‌روی در اوایل صبح و قرار گرفتن در معرض نور مستقیم به شرط استفاده از محافظ های پوستی به بهبود عملکرد شریان‌ها کمک می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مواد به کار برده شده در روغن زیتون، تاثیرات مثبتی بر سطح کلسترول و استرس دارد کنترل این دو باعث پیشگیری از گرفتگی عروق می‌شود.
مکمل‌های امگا ۳، کم کردن مصرف قند و نوشیدن روزانه دو فنجان چای سبز از گرفتگی عروق به ویژه در افراد سالمند پیشگیری می‌کند.

_جهت کنترل عوامل خطرساز چه اقداماتی انجام دهیم؟
کنترل عوامل خطرساز می‌تواند به پیشگیری از گرفتگی عروق و بیماری‌های مرتبط با آن کمک کند. انتخاب یک شیوه زندگی سالم می تواند راه مناسبی برای بهبود عملکرد عروق بدن باشد. رژیم غذایی کم نمک و کم چربی با میزان فیبر بالا و پروتئین کافی برای سلامتی قلب و عروق سالمندان مناسب است. علاوه بر این، داشتن فعالیت بدنی مناسب و انجام منظم ورزش منجر به کنترل وزن و سلامت سیستم قلبی و عروقی افراد مسن می‌شود. اگر سالمند یا فرد مسن عادت ناسالمی مثل کشیدن سیگار یا دخانیات دارند یا الکل می‌نوشند باید در اسرع وقت این عادت را ترک کنند.

اقدام دیگری که می‌تواند در پیشگیری از مشکلات عروقی موثر باشد آگاهی از سابقه خانوادگی است. اگر یکی از افراد خانواده سالمند، مبتلا به این بیماری‌ها باشد حتما لازم است این موضوع به پزشک اطلاع داده شود.

ورزش و تحرک به مشکلات عروقی کمک زیادی می کند. سالمندان و افراد مسنی که مبتلا به گرفتگی عروق هستند باید مراقب اضافه وزنشان باشند و پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری را در برنامه روزانه‌شان قرار دهند.

ورزش کردن اثرات چاقی را در ابتلا به بیماری‌های قلبی کاهش می‌دهد و همچنین احتمال گرفتگی عروق را در افراد میانسال و سالمند کمتر می‌کند. ابتلا به یک بیماری عروقی به خصوص در سالمندان ممکن است باعث ایجاد ترس، اضطراب، افسردگی و استرس شود.

خیلی مهم است که بیمار مسن یا سالمند بتواند درباره احساساتش با پزشکش صحبت کند، گفت‌و‌گو با یک مشاور حرفه‌ای خیلی مفید است. اگر بیمار علائمی از افسردگی را مشاهده کند، ممکن است پزشک داروها و درمان‌های دیگری را تجویز کند که کیفیت زندگی فرد را بهبود دهد.

 

منبع: asanteb.com

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند