نوشته شده توسط تحریریه جامعه پزشکان ایران

علل ایجاد درد میانه پشت و روش‌های درمان آن

بیماری‌‌ها و راه درمان, پیشگیری بهتر از درمان,

 

درد میانه پشت یا درد در ناحیه وسط پشت به درد یا ناراحتی ستون فقرات ناحیه توراسیک (میان قفسه دنده‌ها و پایه گردن) اشاره دارد. در این ناحیه ۱۲ دیسک نخاعی، چندین مهره و بسیاری از عضلات و رباط‌ها وجود دارد. آسیب یا تحریک به هر کدام از این ساختارها می‌تواند منجر به درد میانه پشت شود.

_ دلایل ایجاد درد میانه پشت

بسیاری از علل احتمالی می‌توانند موجب بروز درد در این ناحیه شوند. در اینجا به معرفی این دلایل خواهیم پرداخت:

√ مورد اول؛ سالخوردگی: احتمال درد در هر قسمتی از بدن با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد. درد میانه پشت در افراد ۳۰ تا ۶۰ ساله معمول‌تر است اما می‌تواند در هر سنی فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد.

علل طبیعی درد میانه پشت در افراد مسن عبارتند از:

کاهش مایع میان مفاصل نخاعی
کاهش توده‌های عضلانی
باریک و نازک شدن استخوان‌ها

√ مورد دوم؛ آرتروز: آرتروز یا آرتریت اشکال مختلفی دارند که برخی از آن‌ها می‌توانند در ناحیه پشت درد ایجاد نمایند. استئوآرتریت یک نوع شایع از آرتریت است که در آن از دست دادن تدریجی غضروف از مفاصل رخ خواهد داد. این وضعیت حدودا ۳۰ میلیون نفر از افراد بزرگسال ایالات متحده را تحت تاثیر خود قرار داده است. استئوآرتریت موجب می‌شود که انتهای استخوان‌ها به هم متصل شوند و همین مسئله منجر به بروز درد، تورم و سفتی می‌شود. اسپوندیلیت آنکیلوزان نیز یک نوع دیگر از آرتروز است که بر ستون فقرات تاثیر می‌گذارد. علائم این وضعیت شامل درد و سفتی در قسمت پشت است. این وضعیت با گذشت زمان باعث می‌شود مهره‌ها با هم ترکیب شوند و به نوعی وضعیت و تحرک فرد را تحت تاثیر قرار دهند.

√ مورد سوم؛ شکستگی مهره‌ها: احتمال بروز شکستگی در هر یک از مهره‌های ناحیه پشت به علت آسیب‌های ورزشی، تصادف و یا سقوط وجود دارد. بدتر شدن وضعیت ستون فقرات از جمله استئوآرتریت نیز می‌تواند موجب بروز شکستگی مهره شود. علائم این حالت شامل درد شدید بوده که به هنگام حرکت کردن بدتر می‌شود. در صورتی که آسیب بر نخاع تاثیر بگذارد، منجر به سوزش و بی‌حسی می‌گردد. شکستگی مهره‌ها فورا نیاز به درمان دارند.

√ مورد چهارم؛ فتق دیسک: دیسک‌ها در فاصله بین مهره‌ها قرار دارند و نقش جاذب شوک را ایفا می‌کنند و در عین حال به حرکت فرد نیز کمک می‌نمایند. درون دیسک‌ها مایع وجود داشته و ممکن است به طور ناگهانی پاره شوند. این وضعیت به عنوان فتق دیسک شناخته شده و بر عصب‌های اطراف فشار وارد می‌نماید. دیسک فتق همیشه در میانه پشت علائم ایجاد نمی‌کند اما ممکن است باعث درد، سوزش و بی‌حسی شود.

√ مورد پنجم؛ مشکلات کلیوی: مشکلات کلیوی می‌تواند موجب بروز درد میانه پشت و هر دو طرف ستون فقرات شود.

_ شایع‌ترین علل درد کلیه شامل عفونت و سنگ کلیه است. سایر علائم نیز به شرح ذیل می‌باشند:

تب
مشکل در دفع ادرار
درد به هنگام دفع ادرار
لرز
تهوع و استفراغ

√ مورد ششم؛ عوامل مرتبط با سبک زندگی: ورزش نکردن موجب ضعیف شدن عضلات شده و به پیدایش درد کمک خواهد کرد. افرادی که با تکنیک‌ها و روش‌های ناصحیح اقدام به بلند کردن وزنه یا اجسام سنگین می‌کنند نیز درد میانه پشت را تجربه خواهند کرد. تحقیقات نشان می‌دهد که افراد سیگاری نیز خطر ابتلا به درد مزمن پشت را افزایش می‌دهند. مصرف سیگار همچنین موجب کاهش انتقال مواد مغذی به دیسک‌های ستون فقرات شده و در نتیجه باعث افزایش درد و آسیب می‌شود.

√ مورد هفتم؛ کشیدگی یا پیچ خوردگی عضله: بلند کردن اشیاء سنگین و حمل نادرست وسایل می‌تواند منجر به پارگی یا کشیدگی عضلات و رباط‌های ناحیه پشت شود.

√ مورد هشتم؛ چاقی: داشتن اضافه وزن یا چاقی فشار زیادی بر روی عضلات، استخوان‌ها و سایر ساختارهای پشت وارد می‌کند.

√ مورد نهم؛ پوکی استخوان: پوکی استخوان نوعی بیماری است که منجر به شکستگی استخوان می‌شود. این اتفاق زمانی می‌افتد که بدن به قدر کافی استخوان‌های تازه تولید نمی‌کند یا قادر به جایگزینی توده استخوانی از دست رفته نیست. تقریبا ۵۴ میلیون نفر در ایالات متحده به پوکی‌استخوان مبتلا هستند و یا در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. افراد مبتلا به این وضعیت ممکن است به علت شکستگی استخوان‌های پشت دچار درد میانه پشت شوند.

 

√ مورد دهم؛ نشستن یا ایستادن نادرست: نشستن یا ایستادن نادرست علت اصلی درد میانه پشت است. قوز کردن فشار بر روی ستون فقرات را افزایش داده و به کشیدگی عضلات منجر می‌شود.

√ مورد یازدهم؛ مشکلات سلامت روانی: افرادی که دچار افسردگی یا اضطراب می‌شوند، در معرض خطر ابتلا به درد پشت قرار دارند. تحقیقات نشان می‌دهد احتمال ابتلا به درد در ناحیه میانه پشت در افراد مبتلا به افسردگی نسبت به سایرین حدودا ۶۰ درصد بیشتر است.

√ مورد دوازدهم؛ اسکولیوز: اسکولیوز موجب می‌شود که ستون فقرات به سمت چپ متمایل شود. این وضعیت منجر به توزیع نامنظم وزن در پشت شده و می‌تواند درد را به همراه داشته باشد.

√ مورد سیزدهم؛ تومور: در صورتی که تومور در میانه پشت رشد کند به تنظیمات ستون فقرات آسیب رسانده و بر عصب‌ها، عضلات و رباط‌ها فشار وارد می‌نماید.

_ روش‌های درمان این وضعیت

درمان درد میانه پشت به علت اصلی آن بستگی دارد. به طور معمول پزشکان در ابتدا درمان‌های خانگی را توصیه می‌کنند اما در صورت نیاز ممکن است مداخلات پزشکی و جراحی توصیه شود.

_ درمان‌های خانگی: روش‌های خانگی برای درمان درد میانه پشت به شرح ذیل می‌باشند:

کمپرس آب سرد
کمپرس آب گرم
داروهای غیرتجویزی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
تمریناتی مانند ایستادن با به عقب گرفتن شانه‌ها، خم راه رفتن، ایجاد وقفه در فواصل نوشتن یا کار با کامپیوتر، رعایت ارتفاع و حالت صندلی و میز به هنگام کار کردن با کامپیوتر
ورزش‌هایی مانند پیاده روی، شنا، یوگا، کار بر روی عضلات پشت و شکم، چرخش در حالت نشسته و غیره

¤ درمان‌های پزشکی: در صورتی که درد میانه پشت ادامه دار باشد و به درمان‌های خانگی پاسخ ندهد، باید به پزشک مراجعه کرد. درمان‌های موجود برای درد میانه پشت عبارتند از:

داروهای تجویزی از جمله داروهای مسکن، آرامبخش عضلانی یا تزریق استروئید
فیزیوتراپی مانند ورزش و ماساژ

¤ عمل جراحی: اگر دارو و فیزیوتراپی درد پشت را کاهش ندهند، ممکن است انجام جراحی ضروری باشد. انواع مختلف جراحی برای درد میانه پشت به شرح ذیل است:

دیسکتومی
فیوژن
لامینکتومی
لامینوتومی

منبع: asanteb.com


 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند