نوشته شده توسط بهنوش فرجی

آشنایی با بیماری برونشیت و انواع آن

برونشیت یا نایژه‌آماس (به انگلیسی: bronchitis) به التهاب نایژه‌ها در شش گفته می‌شود. این عارضه در اثر تورم نای یا نایژک‌ها بروز می‌کند و به علت عفونت توسط باکتری‌ها و ویروس‌ها یا در اثر تحریکاتی مانند هوای آلوده و سیگار کشیدن ایجاد می‌شود.

افرادی که مبتلا به برونشیت هستند، اغلب سرفه می‌کنند تا ضخیم شدن مخاط، که می‌تواند تغییر رنگ هم داده باشد.
و اغلب سرفه‌های خشک و سخت که باعث اذیت گلو می‌شود، رخ می‌دهد. و در بیشتر مواقع تب ۳۸/۵ و زکام شدید همراه است.
تب علامت خطر است و باید پزشک را آگاه سازید. برای مراجعه به پزشک هیچ‌گاه منتظر پیدا کردن نقطه‌ای دردناک یا بالا رفتن و افزایش تب نشوید. هنگام داشتن تب باید در اتاق و رختخواب بمانید.
برونشیت ممکن است حاد یا مزمن، نما و تظاهراتی متفاوت دارد. هنگامی که نایژه‌ها ملتهب می‌شوند معمولاً انسداد نسبی راه تنفسی، سرفه و ترشح خلط رخ می‌دهد. در برونشیت حاد معمولاً سرفه‌ها به مدت سه هفته به طول می‌انجامد.
در بیش از ۹۰ درصد موارد علت بیماری بیماری ویروسی است هرچند در موارد کمی هم این بیماری به دلیل آلودگی شدید هوا و وجود گرد و غبار بروز می‌کند.
نای (تراکه‌آ) به دو شاخه راست و چپ تقسیم می‌شود که این شاخه‌ها نایژه (برونش) نامیده می‌شود. نایژه راست ۲/۵ سانتی‌متر طول دارد و وارد شش راست می‌شود. نایژه چپ ۵ سانتی‌متر طول دارد و وارد شش چپ می‌شود. نایژه‌ها در داخل شش‌ها به شاخه‌های کوچکتری به نام نایژک (برونشیول) تقسیم می‌شوند. شش راست از ۳ لخته (لوب) و شش چپ از ۲ لخته تشکیل شده‌است. نایژک‌ها در شش‌ها به حفره‌های هوایی کوچکی به نام آلوئول ختم می‌شوند.

برونشیت حاد یکی از شایع‌ترین بیماری‌های جهان است.برونشیت حاد معمولاً همراه با تب نیست. حدود ۵ درصد بزرگسالان و ۶ درصد کودکان حداقل یکبار در سال دچار این بیماری می‌شوند. در سال ۲۰۱۳ نزدیک به سه میلیون نفر در جهان بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند.

_ برونشیت حاد

برونشیت حاد شروعی ناگهانی دارد و برای مدت کوتاهی باقی می‌ماند. معمولاً عواملی مانند ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها، مواد شیمیایی (مانند استنشاق آمونیاک) و سایر علل می‌توانند باعث برونشیت حاد شوند. بسیاری اوقات برونشیت تنها نیست بلکه با التهاب سایر بخش‌های برونشیت مانند عفونت ریوی (پنومونی)، التهاب نایژک‌ها (برونشیولیت) و دیگر موارد همراه است از این‌رو علائم و درمانی مشابه پنومونی دارد.

_ علایم برونشیت حاد
سرفه کردن
تولید مخاط (خلط) که می تواند روشن باشد، سفید، زرد خاکستری یا سبز در رنگ – به ندرت، ممکن است با خون خالی
خستگی
تنگی‌نفس
تب و تب می‌شود
ناراحتی قفسه سینه

اگر برونشیت حاد دارید، ممکن است علائم سرد مثل سردرد خفیف یا دردهای بدن داشته باشید. در حالی که این علائم معمولا در عرض یک هفته بهبود می‌یابند، ممکن است یک سرفه ناخوشایند داشته باشید که چند هفته طول بکشد.

_ علل برونشیت حاد

برونشیت حاد معمولا توسط ویروس‌ها ایجاد می‌شود، معمولا ویروس‌های مشابه است که موجب سرماخوردگی و آنفلوآنزا (آنفلوآنزا) می‌شوند. آنتی‌بیوتیک‌ها ویروس‌ها را نمی‌کشند، بنابراین این نوع دارو در اکثر موارد برونشیت مفید نیست.

در مواردی که عامل بیماری‌زا ویروس باشد (مانند ویروس سرماخوردگی) درمان آنتی‌بیوتیکی کارایی ندارد و فقط علائم بیماری مانند سرفه، تب و خس‌خس سینه را می‌توان با داروهایی مانند آنتی‌هیستامین، گشادکننده برونش و استامینوفن درمان نمود. برونشیت حاد ویروسی حتی بدون درمان هم دوره‌ای کوتاه‌تر از یک هفته دارد.

_ تشخیص
برونشیت حاد را معمولاً می‌توان از روی علائم آن شناسایی نمود.

_ درمان

عدم استعمال دخانیات، به ویژه سیگار، و همچنین شستشوی مداوم دست‌ها از راهکارهای پیشگیری این بیماری هستند.
درمان این بیماری عموماً شامل استراحت، استامینوفن و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می‌شود. داروهای سرفه معمولاً برای کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی‌شوند.
غذای شما باید سبک باشد و بهتر است که رژیم بدون نمک را در این مدت رعایت کنید، همین طور مایعات فراوانی بنوشید. بخور گیاه تیول استنشاق نمایید تا در نرم کردن مخاط تحریک شده بینی موثر واقع شده و نیز از کرم یا پماد استفاده نمایید.
بدون نظر پزشک هیچ‌گاه از آرام بخش‌ها و مسکن‌های سرفه استفاده نکنید. سرفه در حقیقت عکس‌العمل دفاعی بدن در هنگام برونشیت است که سبب رانده شدن خلط عفونی و میکروب‌دار می‌گردد. اغلب در این موارد باید از خلط آورها استفاده نمود. زمانی که سرفه شما نرم‌تر و از درد آن کاسته شود، تب از بین خواهد رفت و شما تقریبا بهبود یافته‌اید. خودتان را خوب بپوشانید و از اینکه دوباره مبتلا شوید، جدا اجتناب نمایید.
برونشیت فصلی بیماری مهمی نیست. ولی برونشیت مزمن باعث ضعف و سستی بدن می‌گردد.

_ برونشیت مزمن
برونشیت مزمن به عنوان سرفه تولیدی تعریف شده است که حداقل سه ماه طول می‌کشد، با وقوع تکرار در حداقل دو سال متوالی.

اگر مبتلا به برونشیت مزمن هستید، احتمال دارد که دوره سرفه یا سایر علائم شما بدتر شود. در این زمان ممکن است عفونت حاد در بالای برونشیت مزمن ایجاد شود.

_ چه وقت برای دیدن یک دکتر

سرفه خود را ببینید:

بیش از سه هفته طول می‌کشد
مانع از خواب شما می‌شود
تب همراه با تب بالا بالاتر از ۴/۱ درجه سانتی‌گراد (۳۸ درجه سانتی‌گراد)
موکول‌های رنگی را تولید می‌کند
خون را تولید می‌کند
آیا با خس خس سینه یا تنگی نفس همراه است
برونشیت مزمن که اغلب ناشی از استعمال سیگار، آلودگی هوا و علل شغلی است همراه با از دست رفتن قابلیت ارتجاعی حبابچه‌های هوایی شش (آمفیزم) جزو بیماری‌های مزمن انسدادی ریه (COPD) طبقه‌بندی می‌شود. COPD دارای سه زیر مجموعه است: آمفیزم, برونشیت مزمن و بیماری مجاری هوایی کوچک (SAD). مواد اعتیاد آوری مانند سیگار، تریاک، حشیش، شیشه، هروئین و… که به صورت تدخینی یا کشیدنی مصرف می‌شوند حاوی گازهای سمی و خطرناکی همچون مونواکسید کربن بوده و مصرف طولانی مدت آنها باعث تخریب بافت ریه و افزایش احتمال ابتلا به برونشیت می‌شود.

_ چه کسانی مستعد ابتلا به برونشیت مزمن می‌باشند؟

میزان ابتلای خانم‌ها بیشتر از آقایان است. افراد بالای ۴۵ سال استعداد ابتلا بیشتری نسبت به سنین دیگر دارند. سابقه خانوادگی بیماری سل، چاقی، وجود بیماری‌های تنفسی دیگر و کسانی که مشغول به کار در محیط‌های پرگرد و غبار هستند، آمادگی بیشتری برای ابتلا به برونشیت مزمن را دارند.

_ عوامل خطر بروز برونشیت شما عبارتند از:
دود سیگار. افرادی که سیگار کشیدن یا سیگار کشیدن را تجربه می‌کنند، در معرض خطر بیشتر برونشیت حاد و برونشیت مزمن هستند.
کم مقاومت این ممکن است از یک بیماری حاد دیگر مانند سرماخوردگی یا یک بیماری مزمن باشد که باعث ایجاد سیستم ایمنی بدن شما می‌شود. بزرگسالان سالمند، نوزادان و کودکان جوان آسیب پذیری بیشتری نسبت به عفونت دارند.
قرار گرفتن در معرض مضراب در کار. خطر بروز ابتلا به برونشیت بیشتر است اگر شما در معرض عوامل خاصی از ریزش مو، مانند دانه یا پارچه، یا در معرض مواد شیمیایی قرار بگیرید.
ریفلاکس معده وقایع تکراری در معرض شدید سوزش خفیف می تواند گلو را تحریک کند و موجب بروز بیشتر بروز برونشیت شود.

_ عوارض جانبی

اگرچه یک قسمت از برونشیت به طور معمول باعث نگرانی نمی‌شود، اما در بعضی افراد ممکن است منجر به پنومونی شود. با این حال، موارد تکراری برونشیت ممکن است به این معنی باشد که شما بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) دارید.

_ جلوگیری

برای کاهش خطر ابتلا به برونشیت، این نکات را دنبال کنید:

اجتناب از سیگار کشیدن دود سیگار کشیدن باعث افزایش خطر ابتلا به برونشیت مزمن می‌شود.
واکسیناسیون کنید بسیاری از موارد برونشیت حاد ناشی از آنفولانزا، یک ویروس است. واکسن سالانه آنفولانزا می‌تواند به شما در محافظت از آنفولانزا کمک کند. شما همچنین ممکن است بخواهید که واکسیناسیون را که در برابر برخی از انواع پنومونی محافظت می‌کند، در نظر بگیرید.
دست‌ها را بشویید برای کاهش خطر ابتلا به عفونت ویروسی، دست‌های خود را بطور مرتب بشویید و از عادت استفاده از دستگاه‌های ضدعفونی کننده دست ساز الکل استفاده کنید.
ماسک جراحی بخورید اگر COPD دارید، اگر در معرض گرد و غبار یا بخار قرار داشته باشید، می‌توانید ماسک صورت را در محل کار خود قرار دهید، و هنگامی که می‌خواهید در میان جمعیت قرار گیرید، مانند مسافرت.

_ تشخیص

* رادیوگرافی قفسه سینه : در برونشیت مزمن ساده، هیچ گونه علامتی در عکس ریه وجود ندارد، مگر اینکه عفونت هم وجود داشته باشد و یا اینکه علایم نارسایی قلبی به صورت افزایش عروق ریوی در عکس ریه دیده شود.

* آزمون عملکرد ریوی یا اسپیرومتری

* گازهای خون سرخرگی: وضعیت گازهای خون غیر طبیعی می‌شود، طوری که مقدار دی‌اکسید کربن خون بالا می‌رود و مقدار اکسیژن خون کاهش پیدا می‌کند.

_ درمان برونشیت مزمن

هدف اصلی در درمان برونشیت مزمن، کاهش تحریک نایژک‌ها می‌باشد. کسانی که درمان می‌شوند، بهبودی کامل نمی‌یابند، ولی علائم بیماری کاهش یافته و از گسترش بیماری و بروز عوارض آن جلوگیری می‌شود.

* اگر فرد در محیط کار خود با گرد و غبار و بخار سر و کار دارد، پزشک باید تغییر محیط کار را به بیمار خود توصیه نماید. تمامی افراد مبتلا به برونشیت مزمن باید برنامه‌ای به منظور داشتن یک روش زندگی سالم را داشته باشند. بهبود سلامت عمومی یک فرد، توانایی بدن وی را جهت مقابله با عفونت‌ها افزایش می‌دهد.
* مصرف آنتی بیوتیک مناسب و داروهای متسع کننده راه‌های هوایی و داروهای خلط آور با تجویز پزشک بایستی صورت پذیرد. زمان استفاده از آنتی بیوتیک محدود بوده و نیازی به مصرف دائم آن نیست.

* استفاده از مایعات گرم فراوان در حد ۲ تا ۳ لیتر در روز باعث رقیق شدن خلط و تخلیه بهتر آن می‌شود.

* مصرف رژیم غذایی متعادل و صحیح و نگه داشتن وزن بدن در محدوده ایده آل از اقدام‌های لازم دیگر در روند درمان است.

* انجام ورزش‌های سبک منظم بدون ایجاد خستگی از کارهای دیگر مورد نیاز در درمان بیماری است.

* برای ناراحتی خفیف می‌توانید از استامینوفن برای کاهش تب، و داروهای ضد سرفه استفاده کنید. از داروهای ضد سرفه تنها زمانی استفاده کنید که سرفه بدون خلط باشد. توجه داشته باشید که متوقف کردن سرفه به طور کامل می‌تواند خطرناک باشد، زیرا این کار موجب تجمع ترشحات مخاطی و مواد تحریک‌کننده در لوله‌های نایژه‌ای می‌شود. با گیر افتادن این ترشحات احتمال بروز ذات‌الریه افزایش و تبادل اکسیژن در ریه‌ها کاهش می‌یابد.

_ اگر شما مبتلا به برونشیت مزمن هستید چه کار باید کنید؟

– در ابتدای شروع سرماخوردگی یا هر گونه عفونت تنفسی حتماً به پزشک مراجعه نمایید.

– سیگار نکشید.

– از یک برنامه غذایی سالم، مغذی و متعادل استفاده نمایید و وزن بدن خود را در حد ایده ال نگه دارید.

– بدون آن که خود را بیش از حد خسته کنید، هر روز فعالیت‌های بدنی منظم انجام دهید.

– از پزشک خود جهت تزریق واکسن آنفلوانزا یا پنوموکوک سئوال کنید.

– از تماس با افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفلوانزا در خانه یا اجتماع خودداری نموده و از محرک‌های تنفسی نظیر تماس با دود سیگار و سایر آلاینده‌های محیطی اجتناب ورزید.

_ راه حل‌ها خانگی برای برونشیت است.

۱- زنجبیل

زنجبیل، اغلب برای درمان سرماخوردگی استفاده می‌شود، همچنین زنجبیل خواص ضد‌التهابی دارد و سیستم ایمنی را تقویت کرده و لوله‌های برونش تحریک شده، ملتهب و متورم را درمان می‌کند.
زنجبیل ، دارچین و میخک از هرکدام نصف قاشق چای خوری در یک فنجان آب گرم ریخته. به خوبی هم بزنید و روزی چند باربنوشید.
همچنین می‌توانید یک قاشق چای خوری پودر زنجبیل و فلفل سیاه را به یک فنجان آب جوش ریخته و چند دقیقه بعد مقداری عسل یا شیر ریخته و روزی دو بار بنوشید.

۲- سیر

با توجه به خواص آنتی‌بیوتیکی و ضد ویروسی آن، برای درمان برونشیت، به ویژه برونشیت حاد بسیار مفید است.
سه حبه سیر را پوست کنده و ریز ریز خرد می‌کنیم در یک لیوان شیر جوش می ریزیم و قبل از خواب می‌نوشیم.

۳- زردچوبه

خاصیت ضد‌التهابی زردچوبه برای درمان سرفه همراه با برونشیت است. به دنبال این درمان سینه صاف می‌شود.
یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه را به یک لیوان شیر اضافه می‌کنیم. دو یا سه بار در روز آن را بنوشید. برای نتایج سریع‌تر، با معده خالی بنوشید.

توجه: این درمان مناسب افرادی که دارای سنگ کیسه صفرا، اسید، زخم معده و یا زردی هستند مناسب نیست.

۴- روغن اکالیپتوس

اضافه کردن روغن اوکالیپتوس به بخور مخاط راه‌های هوایی مسدود را با ز می‌کند و خواص ضد باکتری آن به فرآیند درمان بسیار کمک می‌کند.
چند قطره از روغن اوکالیپتوس را به آب جوش ریخته با یک حوله سر خود را پوشانده به طوری که بتوانید بخار را استنشاق کنید. اگر روغن اوکالیپتوس در دسترس نیست، می‌توانید از روغن کاج و یا روغن درخت چای استفاده کنید. روغن اوکالیپتوس همچنین به سیستم تنفسی کمک زیادی می‌کند.

مصرف اکالیپتوس به صورت خوراکی یا استعمال خارجی مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی است. خواص درمانی این گیاه به نظر محققان منحصربه فرد بوده و در برگ های آن نهفته است. روغن آن ۷۰ تا ۸۵% این تأثیرات را دارد. مطالعات پزشکی از کاهش سرفه و اخلاط در بیماران مبتلا به برونشیت مزمن حکایت دارد.
مقدار مصرف دارویی
جوشانده: ۲ تا ۳ گرم برگ خشک شده را در ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و دو فنجان در روز میل کنید.
عصاره برگ: ۲ تا ۳ میلی لیتر را دو بار در روز میل کنید.
روغن: روزانه ۲ تا ۶ قطره روغن اکالیپتوس را مصرف کنید. البته در این باره بهتر است ابتدا با متخصص مشورت کنید. استفاده از این روغن برای خانم های باردار و کودکان مجاز نیست.
استنشاق بخار: ۴ تا ۶ قطره روغن اکالیپتوس را در ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش بریزید. حوله ای روی سر بیندازید و بخار آن را استنشاق کنید. ۳ بار در روز این کار را انجام دهید.
ماساژ: ۱۵ تا ۲۰ قطره از این روغن را با ۲۵ میلی لیتر روغن گیاهی مخلوط کرده و قفسه سینه را ۳ بار در روز با آن ماساژ دهید.

۵- آب نمک

غرغره کردن با آب نمک چند بار در روز، راه بسیار خوبی برای درمان علایم مختلف برونشیت است. یک قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و غرغره کنید. در درست کردن آب نمک از نمک زیاد استفاده نکنید چون باعث سوزش گلو می شود نمک آن بسیار کم باشد. این درمان دو مزیت دارد اول، التهاب گلو را تسکین می‌دهد ، و دوم، از طریق موکوس سوزش گلو را کاهش می‌دهد.

۶- عسل

عسل یک راه طبیعی برای مقابله با سرفه ناشی از برونشیت است.خواص ضد ویروسی و ضد باکتری موجود در عسل تسکین دهنده گلو خواهد شد. همچنین، عسل سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.
اضافه کردن یک قاشق چای خوری عسل به چای برای مبتلایان به برونشیت مفید است.
همچنین می‌توانید عسل را به آب لیمو اضافه کنید که درمان احتقان و التهاب گلو ناشی از برونشیت مفید است.

۷- پیاز
پیاز باعث از بین رفتن خلط ناشی از برونشیت می‌شود یک قاشق چای خوری آب پیاز خام هر روز صبح با معده خالی بخورید.همچنین پیاز خام در سالاد یا در پخت و پز استفاده کنید.

۸- سولفات منیزیوم

تسکین علائم برونشیت با حمام نمک بسیار مفید است.

برای آماده سازی حمام، ۱-۱ و نیم کیلوگرم از سولفات منیزیم به آب گرم حمام بریزید.
هنگامی که نمک فرنگی اصل به طور کامل حل شده به مدت نیم ساعت داخل این ترکیب بروید.
اگر مبتلا به برونشیت مزمن هستید، دو بار در هفته انجام دهید برای برونشیت حاد، هر شب توصیه می‌شود.

۹- دانه کنجد
دانه کنجد دارای خواص دارویی است که می‌تواند به درمان برونشیت کمک کرده و درد قفسه سینه را درمان کند.

ترکیب یک قاشق چای‌خوری دانه کنجد، یک قاشق چای‌خوری دانه کتان یا بزرک، مقداری نمک و یک قاشق چای خوری عسل. این مخلوط را قبل از رفتن به رختخواب بخورید. همچنین می‌توانید نصف قاشق چای خوری پودر دانه کنجد خشک و دو قاشق غذا خوری آب مخلوط کرده و آن را دو بار در روز بنوشید.

۱۰- آب
در زمان مبتلا به برونشیت توصیه می‌شود بدن را به خوبی هیدراته کرده و آب و مایعات زیادی بنوشید بنابراین، حداقل هشت تا ۱۰ لیوان آب در روز بنوشید. می‌توانید آب میوه و آب سبزیجات نیز بنوشند. در صبح، می‌توانید یک لیوان آب مخلوط با کمی عسل بنوشید.

این شیوه‌ها درمان‌های طبیعی و خانگی هستند اما اگر بدتر شدید به پزشک مراجعه کنید.

۱۱- گل شمعدانی

گل شمعدانی که بومی آفریقای جنوبی است، گیاهی است که برای بیماری‌های دستگاه تنفسی کاربرد زیادی دارد. نتایج تحقیقات روی ۲۱۷ بیمار در سال ۲۰۰۸ ثابت کرد که عصاره مایع گل شمعدانی در درمان برونشیت بسیار موثر است. این بیماران اظهار داشتند که مهم‌ترین علائم برونشیت حاد از جمله سرفه، افزایش آب دهان و خلط، گرفتگی صدا، سردرد، خستگی و تب طی ۷ روز پس از درمان بهبود یافت.
مقدار مصرف: هر فرد بزرگسال باید ۳۰ قطره از عصاره استاندارد و تأیید شده این گیاه را ۳ بار در روز مصرف کند. این مقدار برای کودکان باید کمتر باشد. حتماً هنگام مصرف بروشور آن را مطالعه کنید.

۱۲- پیچک بالارونده
این گیاه از سالیان قبل در پزشکی کاربرد داشته و تأثیر آن در درمان عفونت‌ها و التهابات دستگاه تنفسی از جمله علائم بیماری برونشیت مزمن از سال ۱۹۸۸ در کشور آلمان تأیید شده است. تحقیقات آزمایشگاهی از تأثیر آن در بهبود علائم برونشیت حاد و مزمن به خصوص افزایش دریافت هوای ریه‌ها و کاهش سرفه‌های زیاد حکایت دارد.
مقدار مصرف دارویی
جوشانده: یک قاشق چایخوری پر برگ خشک شده را در ۱۵۰ میلی گرم آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. این دمنوش را تا ۳ بار در روز میل کنید.
کپسول پودر برگ های خشک: معادل ۳۰۰ میلی گرم پودر آن را در روز مصرف کنید.
عصاره: روزانه ۳/۰ میلی لیتر مصرف کنید.

۱۳- آویشن

آویشن گیاهی از ریشه پامچال دارویی است که در کاهش مدت و شدت علائم بیماری برونشیت موثر است. در سال ۲۰۰۷، ۳۶۱ بیمار تحت تحقیقات پزشکی قرار گرفتند که نتایج آن تأثیر فوق‌العاده عالی آویشن را در درمان برونشیت ثابت می‌کرد. سرفه‌های شدید کسانی که از عصاره این گیاه استفاده کرده بودند طی ۱۱ روز خیلی زودتر از بقیه تسکین یافت.
مقدار مصرف دارویی
جوشانده: ۱ تا ۲ گرم گیاه خشک را در ۱۵۰ میلی‌لیتر آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. چند فنجان از آن را طی روز بنوشید.
عصاره برگ: ۲۰ تا ۴۰ قطره عصاره آویشن را با آب یا آب‌میوه رقیق کنید و ۳ بار در روز میل کنید.

۱۴- شیرین‌بیان

شیرین‌بیان از قدیم به عنوان گیاهی مسکن مورد استفاده بوده است. استفاده از این ریشه خوراکی موجب تسکین درد مربوط به التهاب نایژه‌ها می‌شود. به علاوه، شیرین بیان حاوی گلیسیریزین است که این ماده در مقابله با بسیاری از ویروس‌ها موثر است. عملکرد محرک آن بر سیستم ایمنی در مقاومت در برابر عفونت‌های مجاری تنفسی مانند برونشیت مزمن نقش دارد.
مقدار مصرف دارویی
ریشه خشک: ۵ تا ۱۵ گرم ریشه شیرین بیان را ۳ بار در روز بعد از غذا به صورت پودر یا جوشانده مصرف کنید. ثابت شده است که ریشه خشک ۴% گلیسیریزین دارد.
عصاره: ۲ تا ۴ میلی لیتر را ۳ بار در روز بعد از غذا میل کنید.

۱۵- عسل

عسل یک راه طبیعی برای مقابله با سرفه ناشی از برونشیت است. خواص ضدویروسی و ضد باکتری موجود در عسل تسکین دهنده گلو خواهد شد. همچنین، عسل سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.
روش مصرف: اضافه کردن یک قاشق چای خوری عسل به چای برای مبتلایان به برونشیت مفید است.
همچنین می‌توانید عسل را به آب لیمو اضافه کنید که درمان احتقان و التهاب گلو ناشی از برونشیت مفید است.

منابع:
۱- Mayo Clinic
۲- wikipedia

۳- سایت دکتر سلام
۴- سایت تبیان
۵- کتاب پزشک خودتان باشید تالیف پروفسور محمد حسین حاجبی

 

اشتراک‌‌گذاری:
0

دیدگاهتان را بنویسید

نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را وارد کنید بخش های مورد نیاز علامت گذاری شده اند